Известие

Collapse
No announcement yet.

Нещо като репортаж от Бачквския манастир

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Нещо като репортаж от Бачквския манастир

Вчера минах покрай Бачковския манастир.Честно да ви кажа се отвратих от обстановката.
    Природата е идеална, манастира е красив, но веднага може да се разбере защо Христос е изгонил търговците от храма, и какво е на състоянието на БПЦ.
    Не знам дали сте ходили, ама ето набързо какво видях.
    Паркинг, на който ти взимат веднага такса от 3 лева, добре е че дават уж някакви билети поне.Тоалетна 0,50 ст=
    По пътя към манастриа, от паркинга е сигурно 500 метра се тътрят тълпи от народ, а от двете страни са наредени сергии с какво ли не-ножове, дрехи, кебапчета, сладка, остветени сувенири и т.тнОтдясно, под пътя за манастира има кръчма с много голяма външна част също приканва с любимити на народа чалга звуци.За тези, които са решили да не заслабнат и искат да се наврат точто пред манастирската врата с колите си, се събира пък друга такса, на една външна порта на манастира.
    Самията манастире е изпълен с народ-има всякакви, често може да се видят дебелокраки млади и не толкова млади жени с къси поли и високи токове, без токове, с лачени ботуши /нали е празник/, всеки е обул новото си.Народа се върти из двора, като шугав другаде не дават да се ходи, купува си свещи и чака на една голяма опашка да види чуодтворната икона и да палне свеща. В средата на двора има фонтанче с трева /само там може да се снимаш, другаде не/ насред тревата дебел свещенник косеше с ел. косачка, а по напред пък е опнат националния флаг.Точно срещу входа на църквата, под чардака на втория етаж пък има закачени ценни християнски символи-рога на елен и коруба на костенурка. Не можеш да видиш и цялата сграда, сакън сигурно да не нарушиш молитвата на монасите, може би-или на гостите платили да спят там, не става ясно.
    Вързани са и две агнета, които трябва да бъдат заклани утре на Гергьов ден и изядени на курбан, много важен обичай препоръчван от Светото писание и лично от Спасителят.
    Има и две три маси, където са поставени листове с ценоразпис и вярващите трепетно записават и плащат в зависимост от желанията си, само и само да кажат че са ги споменали евентуално в литургия на Бачковския манастир-там нещата са на принципа на поточната лента, важното е да дадеш таксата.
    Много добро впечатление ми наприваха трима души над 50 г, две жени и един мъж, които като влязоха, след кратък разговор се обърнаха и излязоха.
    И в заключение-ако някой е дошъл да види освен една камара камани, елемент на вяра, духовност, мъдрост, да се потопи в свят в който суетата и ежедневния ритъм са силно пречупени и намалени /ясно е че не може да изчезнат/, то в Бачковския манастир няма да го видите.Точно обратното, на това място ще видите човешката простотия и суета в пълния им блясък.
    Накрая, като се връщах видях една малка сергия и една бабка, която се моткаше около нея.Спрях се и попитах колко струва рачела-тиквено сладко.Бабката ми каза 4 лв, дадох и 5 лева, тя се прекръсти и прибра парите.Ресто нямаше.
    -Ама нали беше 4 лв, питам, аз,
    -ААА, не, 5 лева, каза важно бабката.Мдаааа, е тръгнах си с рачела.
    Last edited by fred; d.m.y г., 08:42.
    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
    Нагоре по стълбата, която води надолу
    sigpic

мдам..

затова не ходя и на Великден по нощите да обикалям църкви.

нито на големи празници по манастири.. когато някой е решил да удари кьоравото.

преди няколко години се случи да съм в близост до Роженския манастир (инак - хубаво местенце) около християнски празник (може би пак по това време - първите дни на май).
    същата история, макар съвсем да не е в тоя мащаб и с такъв размах, за какъвто говориш.

показността и търговската месомелачка не са оставили непокътнат къс от човешкото съществуване, мир и бит - дори вярата и нейните храмове са погълнати от ненаситната паст на комерсиалното.

но, като се замислиш - остават ни собствените избори.
    в такива моменти предпочитам затънтени, тихи местенца, където човешки крак рядко стъпва, а непосредствеността не е безвъзвратно загубена
    Grande Amore: Alfa Romeo 159 1.9 JTD
    My Red Love
    AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Първоначално публикувано от Ранобудниче Покажи съобщение
      вярата и нейните храмове са погълнати от ненаситната паст на комерсиалното.
      всъщност то това е ненаситната паст на комерсиалното
      ПРАВИТЕ ОТСЕЧКИ СА ЗА БЪРЗИТЕ КОЛИ ЗАВОИТЕ СА ЗА БЪРЗИТЕ ШОФЬОРИ!sigpic

Comment

Случайно реших да си припомня, къде точно се намираше манастира и отворих http://bg.wikipedia.org/wiki/Бачковски_манастир Още първите няколко реда описват това, което и ти.
        мене ме нема, в целата схема........

Comment

мдам..

затова не ходя и на Великден по нощите да обикалям църкви.

нито на големи празници по манастири.. когато някой е решил да удари кьоравото.

преди няколко години се случи да съм в близост до Роженския манастир (инак - хубаво местенце) около християнски празник (може би пак по това време - първите дни на май).
          същата история, макар съвсем да не е в тоя мащаб и с такъв размах, за какъвто говориш.

показността и търговската месомелачка не са оставили непокътнат къс от човешкото съществуване, мир и бит - дори вярата и нейните храмове са погълнати от ненаситната паст на комерсиалното.

но, като се замислиш - остават ни собствените избори.
          в такива моменти предпочитам затънтени, тихи местенца, където човешки крак рядко стъпва, а непосредствеността не е безвъзвратно загубена
          дам, и аз така мисля
          ситуацията е подобна навсякъде, само мащабите са различни...
          @fred: колега,аз съм ходил само един път на манастира - преди около 5 г. на връщане от едно ходене на гости в Чепеларе; всичко описано от теб си го имаше и тогава, може някои детайли да не са били съвсем същите...
          какво да кажа: после ходихме на гости още няколко пъти, но не повторихме да спрем на манастира.... така като гледам няма и скоро да стане (все се надявам, че един ден нещата щесе променят - нали поне вече имаме само един синод)
          166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
          x145 1.6 boxer

Comment

За съжаление тази цигания я има около почти всички манастири в страната. Направило ми е впечетление в Гложенският, че е в най-малка степен, може би защото е по-трудно достъпен.
            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
            sigpic

Comment

Напълно разбираемо е всичко, което казваш колега.Разбирам разочарованието ти.
              Бачковският манастир за съжаление отдавна се превърна в комерсиална кебапчийница и чалгаджийница, от които на мен лично ми се повдига.

Затова от доста време съм се отказала да посещавам такива места, защото подобна осквернена атмосфера ме изтощава адски много и ме натоварва с негативи, а идеята по принцип е точно обратната.

Затова предпочитам по спокойни и уютни местенца и по възможност, ако е манастир да е някъде в гората или на високо, където мързеливите кебапчасали задници ще ги мързи да се изкачат, а до там с кола трудно се стига.

Едно такова невероятно местенце, което посетих скоро беше манастира Св.Петка.
              Там е едно прекрасно райско кътче и като атмосфера за окото и като усещане за душата, лъха невероятно спокойствие и се изпълваш с желание и порив за живот.

И на подобно място(като манастира Св.Петка) със сигурност поне за малко човек може да се отърси от ежедневната простотия и пошлотия и да се потопи в зеленина, свежест , спокойствие и красота.

Този манастир се намира между Асеновград и с.Червен, отбива се в дясно и там се изкачва по една пътека(или може да се нарече и път) в една горичка, страхотно е за ходене пеша, лично за мен изкачването с кола до горе губи на половина, че и повече ефекта от това начинание.
              Хора там почти няма, освен някои ентусиасти, които също като нас имат желанието да си направят разходка и да съчетаят полезното с приятното.

Единствено на връщане не ни се размина частичния сблъсък с простотията-един джип слизаше от манастира по пътя и слязоха 2-3ма човека да се изпикаят и да си изхвърлят боклуците на средата на пътя(обелки от кренвирши, семки, пластмасови бутилки и т.н).

Но на фона на всичко останало, което беше балсам за окото и душата , този момент бе поносим.
              Ето и малко снимки от манастира и от пътя, по който се стига до него.

П.П.А също много красиви и все още приятни местенца са Кукленски манастир(над с.Куклен,Пловдивско), Белащенски манастир(над с.Белащица, Пловдивско), Араповски манастир(на 10-тина км от Асеновград)
              Attached Files
              Last edited by milenamr; d.m.y г., 15:34.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
              Втора национална среща на 155

Comment

По принцип отдавна съм отчужден от религията и не вярвам в нищо ,само в себе си

такива чудотворни икони ала бала молитви това е само един пиниз да ти лапнат мангизите и после лапачите не се облагат с данъци как да е но нали господ нарочно с малка буква , е всемогъщ вижда чува и има всичко закво аджеба не си напечата мангизи да си ги фърля а зима парите на хората и то ако той наистина съществува !!!

За бачковският манастир наблизо ми е знам за кфо стааа на въпрос Джамура е идеално място за хапване

Но по интересното е какво се случва на РИЛСКИЯТ манаастир ...

Отивам със цялата рода на разходка и когато решхме да посетим музея една любезна дибилана ни каза че е затворен за външни посетители и в същия момент цяла група китайци немци и секфи чужденци срещу 15 ойро на човек влезнаха да гледат ама ние българите сме си чужди и външни хора кфо ли правехме там незнам белкем Господ беше видял цялата случка !

Отдавна се говори за ГОЛИТЕ ХОРА ЗА ПЕДАЛИТЕ МОНАСИ и всички извръщения на българската ПАТРИАРШИЯ !!! Още се чуда хората за кфо вярват в нещо което се осквернява всяка една секунда!

И да не забравяме че за 2007 година приходите на Патриаршията възлизат на 1,8млрд. лева правете си сметка колко растат на година !!!
                ex AlfaRomeo 145 2,0 QV -> Голямата ЛюбоФ
                Nissan Qashqai 2,0 140hp
                Renault Megane III Coupe 1,6 16V 110hp
                ShineRay XY350ST-2 StreetKiller

Comment

Първоначално публикувано от Balagan Покажи съобщение
                  Отдавна се говори за ГОЛИТЕ ХОРА ЗА ПЕДАЛИТЕ МОНАСИ и всички извръщения на българската ПАТРИАРШИЯ !!! Още се чуда хората за кфо вярват в нещо което се осквернява всяка една секунда!
                  Според мен хората, които са вярващи не трябва да се разколебават от всичко това. Всеки си носи отговорност за деянията.
                  Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                  Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                  Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                  sigpic

Comment

Бе те хубаво казаха в една друга тема гледайте филма ZEINGEIST- Духът на времето и после ми говорете има ли ДЖИЙЗЪС щото май май си е бясната измислица или няма никакви доказателства за съществуването му освен Библията !
                    ex AlfaRomeo 145 2,0 QV -> Голямата ЛюбоФ
                    Nissan Qashqai 2,0 140hp
                    Renault Megane III Coupe 1,6 16V 110hp
                    ShineRay XY350ST-2 StreetKiller

Comment

Колеги, аз днеска бях там и да си призная съм в потрес от това, което видях...насред двора на този иначе толкоз стар манастир е цъфнал един безобразен фонтан с палма и идиотски градински фигури на джуджета и костенурки, брутално просто...и на въпроса що т'ва нещо е там отговора беше, че игумена имал думата...е така я е отимал думата, че не знам какво да кажа просто...
                      Влюбена в Alfa Romeo GTV
                      GTV- психопатска кола само за психопати!!!

Comment

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
                        ...
                        Миленче, страхотни снимки.
                        От кое от местата, за които говориш, са?
                        My Red Love
                        AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Миленче, страхотни снимки.
                          От кое от местата, за които говориш, са?
                          Снимките са от манастира Света Петка(между Асеновград и с.Червен), ако са ти харесали имай впредвид, че на живо е много по красиво и ефектно.
                          Така, че заповядай, няма да съжаляваш
                          А ако имаш нужда от компания и нещо като екскурзовод, за мен ще е удоволствие да отскоча до там отново

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
                          Втора национална среща на 155

Comment

Кога?
                            Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                            ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
                              Снимките са от манастира Света Петка(между Асеновград и с.Червен), ако са ти харесали имай впредвид, че на живо е много по красиво и ефектно.
                              Така, че заповядай, няма да съжаляваш
                              А ако имаш нужда от компания и нещо като екскурзовод, за мен ще е удоволствие да отскоча до там отново
                              тази вечер се прибрах от 3-дневна почивка във вашия район (очарователно хотелче на 5 км от Пловдив), та, ако бяхме наченали темата по-рано, можеше дори да сме си спретнали отскачането

но пък нищо не се губи - следващия път
                              My Red Love
                              AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Working...
                              X