Известие

Collapse
No announcement yet.

правен казус

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• правен казус

Пиша ,защото съм адски нервен на един съсед ,който живеев ателието под нас ,но понеже работи в парламента се мисли за бог.
    Живея в блок ,който си има заден двор .Блока е под буквата Г два входа на нашата улица-Марин Дринов,два входа от към улица Васил Априлов.
    Купих си басейн-надуваем ,за да си го ползвам сега в горещините в задния двор. Във всеки един от четирите входа ,има заден изход за двора,но само в нашия вход въпросния човек е сложил в коридорчето водещо до двора ,врата и упорито отказва да отвори коридорчето.Да споделя ,че въпросното коридорче ,НЕ Е към ателиетата,(понеже те са две-от ляво ,от дясно и коридорчето ги дели),коридора е към входа,тоест трябва да е свободно достъпен за обитателите на входа.
    Дайте ми правен съвет ,към кого да се обърна ,за да дойдат и за го задължат да отвори коридора . Знам ,че последната инстанция е господари на ефира ,но преди това искам да напиша жалба ,само не знам до кого - общината ,съвета ,а бе дайте съвет ..
    Много моля ,само хора ,които са минали по този път ,или прависти да дават мненията си .
    Благодаря ви

sigpic
    Alfa Romeo 159 EX

Ако, не си запознат с новото изменение от 01.05.2009г. на закона за етажната собственост, може да научиш много неща от тук :
    http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Съсобствениците вече имат големи правомощия.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
      Ако, не си запознат с новото изменение от 01.05.2009г. на закона за етажната собственост, може да научиш много неща от тук :
      http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Съсобствениците вече имат големи правомощия.
      Благодаря ,сядам да прочета .Ако се затрудня ще те помоля за съдействие

П.П. Значи прочетох това ,което ме интересува ,а то е именно в Раздел 2 член 5 и чл 6 от закона за управление на етажната собственост .
      Остана въпросъ до кого да отнеса жалбата ? Идеи
      Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 20:58.

sigpic
      Alfa Romeo 159 EX

Comment

до общината

До общината. Прекратен достъп до обща стълбищна площ. Служителят е Богдан Андреев - силно подкупен и арогантен дъртак. А и забравих - много лъже.

Comment

Раздел IV.
          Изпълнение и контрол на актовете на общото събрание и на управителния съвет (управителя)

Изпълнение на решенията на общото събрание
          Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6. (2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
          (3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от alra Покажи съобщение
            До общината. Прекратен достъп до обща стълбищна площ. Служителят е Богдан Андреев - силно подкупен и арогантен дъртак. А и забравих - много лъже.
            Нашата общита Алекс е на театър софия ...Не сме в една община с теб .Но благодаря все пак

sigpic
            Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
              Раздел IV.
              Изпълнение и контрол на актовете на общото събрание и на управителния съвет (управителя)

Изпълнение на решенията на общото събрание
              Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6. (2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
              (3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.

Това ми звучи ,че трябва да се напише на лист хартия покана до въпросния тъпанар ,примерно от мен ,да даде достъп до двора във връзка с горипосочените членове ,и ако той откаже , тогава да се сезира общината и да се приложи копие от поканата към жалбата . Или те трябва да му пратят поканата ?

sigpic
              Alfa Romeo 159 EX

Comment

По това, което чета първо трябва да се създаде Управителен съвет на блока, да има протокол от общото събрание със съответното решение, оттам- информиране с обратна разписка с подписа на съседа, че е го е получил и тогава в Районния съд с тези документи - поне така го тълкувам аз.
                sigpic

Comment

един съвет от мен
                  подай жалба в пожарната

Comment

Първоначално публикувано от голямата риба Покажи съобщение
                    един съвет от мен
                    подай жалба в пожарната
                    Че е запречил авариен изход ли ?
                    Това е изход за заден двор ,не е пожарен авариен изход

sigpic
                    Alfa Romeo 159 EX

Comment

Ами колега защо не хванеш един инспектор от противопожарна отбрана или нещо от сорта ... След като това е изход от сградата той едва ли е сложен за окраса ..
                      То по тая логика всеки да прегради сълбището и част от стълбищната площадка .. асансьора да му влиза направо апартамента и т.н. .... Е кво ще стане тогава ....

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl
                        Според мен всеки изход се води авариен

П.П. малко се разминава с това, което искаш като мнения в тази тема, но аз лично бих разбил врата, разбира се ако откаже да ми даде ключ
                        А бе и аз ама в случая това не е опция,защото както писах ,работи в парламента въпросния.А аз не искам да ми се дава ключ ,а да се отвори коридора към вратата за задния двор . Ще му напиша покана да освободи изхода ,ако не го направи в 14 дневен срок ,ще сезирам жалба в общината и пожарната

sigpic
                        Alfa Romeo 159 EX

Comment

Честно да ти кажа ако бях на твое място,той като не спазва закона и аз няма да го спазвам.Разбивам вратата и хич не ми пука.От правна гледна точка той няма право да поставя прегради на общите части на блока освен ако за тях не е заплатил и не притежава съответния нотариален акт.До колкото разбирам от написаното от теб кооперацията е частна собственост,което значи,че жалба в общината няма да реши проблема по простата причина,че те нямат интереси там и няма как да го накарат да мане вратата.Вариантите са:Ползваш се от правата си,които са ти дадени от закона за етажната собственост и съответно се подава жалба в съда.Подаваш жалба в съда,от там ти казват как да процедираш със закона за етажната собственост и пак по горния начин стигаш до някакво решение.Обаждаш се на противопожарна безопаснот,те правят оглед и го принуждават да махне врата.Обаждаш се в господарите и те го принуждават или просто разбиваш вратата и не се съобразяваш с него,така както той не се съобразява с теб.
                          Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
                          Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
                          Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

Първоначално публикувано от firedragon Покажи съобщение
                            Честно да ти кажа ако бях на твое място,той като не спазва закона и аз няма да го спазвам.Разбивам вратата и хич не ми пука.От правна гледна точка той няма право да поставя прегради на общите части на блока освен ако за тях не е заплатил и не притежава съответния нотариален акт.До колкото разбирам от написаното от теб кооперацията е частна собственост,което значи,че жалба в общината няма да реши проблема по простата причина,че те нямат интереси там и няма как да го накарат да мане вратата.Вариантите са:Ползваш се от правата си,които са ти дадени от закона за етажната собственост и съответно се подава жалба в съда.Подаваш жалба в съда,от там ти казват как да процедираш със закона за етажната собственост и пак по горния начин стигаш до някакво решение.Обаждаш се на противопожарна безопаснот,те правят оглед и го принуждават да махне врата.Обаждаш се в господарите и те го принуждават или просто разбиваш вратата и не се съобразяваш с него,така както той не се съобразява с теб.
                            Колега, вече не веднъж се каза, че работи в парламента, а дори и да е чистач там смятай, че пак ще те цака с връзките си. Срещу такива индивиди трябва да се пипа точно и премерено. В този ред на мисли аз бих казал, че противопожарен инспектор е няй-добрият избор. Такива системи като тази за "етажната собственост", които са уж премислени действат много бавно и тромаво. Не казвам брезрезултатни, но всеки закон мислен и премислян има задна вратичка. За всеки случай нека организират управителен съвет, чрез който да изразят законно несъгласията си, но първо да пипнат там където имат по-голям шанс за бърз и резултатен успех, а именно пожарните инспоктори. Стефане, днес малко късничко стана, но утре, ако ми остане малко време ще гледам да питам едно приятелче, което е що годе наясно с действието на пожарните инспоктори.
                            The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Първоначално публикувано от firedragon Покажи съобщение
                              Значи ,блока не е частна собственост . На общинска земя е .Ние-собствениците ,притежаваме апартаментите и мазетата,другото до колкото знам - коридор ,стълбище и така нататък си е на общината (така мисля) (поправете ме ,ако греша)
                              Също така не мисля ,че може по какъвто и да било начин ,да се закупи обща площ -в случая ,коридор водещ до изхода за задния двор (поправете ме ,ако не съм прав и тук ) ..
                              Ако съм прав , ще процедирам по следния начин .

1. Пиша ПОКАНА на въпросния съсед ,минавам през всички оапартаменти във входа ,събирам подписите им. Ксерокопирам я и, му я връчвам в присъствието на свидетел.Ако след 14 дни не е дал свободен достъп минавам на план Б демек
                              2. Пиша жалба до общината с прикрепепно копие от поканата
                              3.Успоредно с това подавам жалба в СРС ,отново с прикрепено копие на поканата-тук обобщавам че е ПРИСВОИЛ общи части на входа ,както и запречил АВАРИЕН изход
                              4. Жалба и в Пожарната ,без прикрепено копие ,защото в нея ще обобщя ,че е запречил ИЗХОД .
                              5. Господарите 10 дни след подадените жалби .

Правилно ли постъпвам ?

Колкото до разбиването на вратата, не ми се лежи по затвори за опит за взлом ... колкото и да съм правно обоснован

sigpic
                              Alfa Romeo 159 EX

Comment

Working...
                              X