Известие

Collapse
No announcement yet.

правен казус

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
    Значи ,блока не е частна собственост . На общинска земя е .Ние-собствениците ,притежаваме апартаментите и мазетата,другото до колкото знам - коридор ,стълбище и така нататък си е на общината (така мисля) (поправете ме ,ако греша)
    Също така не мисля ,че може по какъвто и да било начин ,да се закупи обща площ -в случая ,коридор водещ до изхода за задния двор (поправете ме ,ако не съм прав и тук ) ..
    Ако съм прав , ще процедирам по следния начин .

1. Пиша ПОКАНА на въпросния съсед ,минавам през всички оапартаменти във входа ,събирам подписите им. Ксерокопирам я и, му я връчвам в присъствието на свидетел.Ако след 14 дни не е дал свободен достъп минавам на план Б демек
    2. Пиша жалба до общината с прикрепепно копие от поканата
    3.Успоредно с това подавам жалба в СРС ,отново с прикрепено копие на поканата-тук обобщавам че е ПРИСВОИЛ общи части на входа ,както и запречил АВАРИЕН изход
    4. Жалба и в Пожарната ,без прикрепено копие ,защото в нея ще обобщя ,че е запречил ИЗХОД .
    5. Господарите 10 дни след подадените жалби .

Правилно ли постъпвам ?

Колкото до разбиването на вратата, не ми се лежи по затвори за опит за взлом ... колкото и да съм правно обоснован
    Това, че е построен върху общинска земя не значи, че не е частна собственост - напротив преотстъпено ви е право на строеж и всичко построено е ваше, докато се събори сградата. Всеки един от вас притежава част от всеки един квадрат от общите площи - коридори, стълбища, асансьорни клетки и др., пропорционално на площта на жилището му, но никой не притежава цял един квадрат от общите части. /не можеш да кажеш - аз имам този квадрат от коридора/
    Наистина не може да се закупи обща площ, дори и да искат да ти я продадат другите съсобственици.
    Съмнявам се, че Общината може да направи нещо - това си е ваша собственост и тя не може да се бърка във вашите работи, споровете се решават в съда, по начина, който е даден в закона. Ако вие не сте единни, трудно може да се направи нещо.
    Last edited by old alfist; d.m.y г., 23:33.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Правилно е.Щом блока е на общинска земя значи общината също може да вземе страна в случея и би трябвало да помогнат.Относно разбиването на вратата това наитина е най-най-крайният вариант.
      Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
      Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
      Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

А какво по дяволите като работи в парламента? Щом е така слагаш твоя врата пред неговата и да го видиме тогава
        Lexus IS200

Comment

Моля само за мнения и адекватни съвети ... без спам приятели ,помолих ви

sigpic
          Alfa Romeo 159 EX

Comment

Случаи като този са доста чести при съкооператори. В случаи, че всичките ти съседи са против това затваряне и, че въпросното коридорче е в общите части на сградата описани в нотариалните ви актове, няма какво да му давате покани и да го чакате. Жалбата се пише от един от вас като се посочва точно фактическата обстановка, за улеснение може да се добави копие от нотариалният акт където освен апартамента ти е описано и кои са общите части и колко процента притежаваш. Посочват се имената на всички съседи които смятат, че са засегнати и че вашият съсед е извършил самооправни действия с общият имот, а след това отиваш в прокуратурата и подаваш жалбата. Евентуалният проблем може да се окаже в това, че вашият съсед се е сдобил с нотариален акт за това коридорче. Механизма за сдобиване с такъв акт не е много труден, но няма да ти го обяснявам тук. В повечето случаи има някаква измама която е много трудна за доказване. Ако случая се окаже такъв, то тогава ти твоите съседи трябва да заведете гражданско дело в съда.
            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
              Това, че е построен върху общинска земя не значи, че не е частна собственост - напротив преотстъпено ви е право на строеж и всичко построено е ваше, докато се събори сградата. Всеки един от вас притежава част от всеки един квадрат от общите площи - коридори, стълбища, асансьорни клетки и др., пропорционално на площта на жилището му, но никой не притежава цял един квадрат от общите части. /не можеш да кажеш - аз имам този квадрат от коридора/
              Наистина не може да се закупи обща площ, дори и да искат да ти я продадат другите съсобственици.
              Съмнявам се, че Общината може да направи нещо - това си е ваша собственост и тя не може да се бърка във вашите работи, споровете се решават в съда, по начина, който е даден в закона. Ако вие не сте единни, трудно може да се направи нещо.
              Що годе си прав. Накрая малко си противоречиш. Значи те притежават само и единствено апартаментите и мазетата и евентуално ако към тях вървят гаражи или някакви допълнителни постойки, но само ако са упоменати в нотариалниа акт. И точно защото коридорите стълбищата и тем подобни са общински, общината е тази, която трябва да им обърне внимание в противен случай отиват малко нагоре в инстанциите и там е малко вероятно някой да им обърне внимание освен да ги върне отново към общината. Такива проблеми следва да се решават на общинско ниво за съответният район. Малко са тънки и объркващи нещата защото често се бърка (особено с новия закон за етажната собственост), че притежавайки апартаментите площадките пред тях са съответно и тяхна собственост. Те обаче си остават общински, и са само и единствено ПРЕОТСТЪПЕНИ, за да бъдат стопанисвани, което не дава право на там живеещите да внасят конструктивни промени. Плана който е изготвил колегата е правилен и живущите там имат пълното законово право да го изпълнят и да си потръсят правата!
              The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Независимо, че земята върху която е построена кооперацията е общинска, то общината не придобива собственост върху имота построен от инвеститорите, освен ако това не е изрично уговорено в договор. Това обаче обикновено се отнася за помещения които си остават за ползване от общината за сметка на преотстъпеното право на строеж. В случая на колегата това надали е така, още повече че става въпрос за КОРИДОР. Всичко друго може да се отнесе към член 323 от НК.

Чл.323. (1) (изм.,ДВ,бр.28 от 1982 г.,бр.10 от 1993 г.,бр.62 от 1997 г.)
                Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
                (2) (изм.,ДВ,бр.28 от 1982 г.,бр.10 от 1993 г.,бр.62 от 1997 г.) Който самоволно заеме недвижим имот, от чието владение е отстранен по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
                (3) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.
                (4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага, ако деецът след възстановяването извърши отново същото деяние.
                (5) (нова,ДВ,бр.50 от 1995 г.) Когато деянието по ал.1 е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до 6 години.
                Last edited by BLUE1; d.m.y г., 00:07.
                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщение
                  Що годе си прав. Накрая малко си противоречиш. Значи те притежават само и единствено апартаментите и мазетата и евентуално ако към тях вървят гаражи или някакви допълнителни постойки, но само ако са упоменати в нотариалниа акт. И точно защото коридорите стълбищата и тем подобни са общински, общината е тази, която трябва да им обърне внимание в противен случай отиват малко нагоре в инстанциите и там е малко вероятно някой да им обърне внимание освен да ги върне отново към общината. Такива проблеми следва да се решават на общинско ниво за съответният район. Малко са тънки и объркващи нещата защото често се бърка (особено с новия закон за етажната собственост), че притежавайки апартаментите площадките пред тях са съответно и тяхна собственост. Те обаче си остават общински, и са само и единствено ПРЕОТСТЪПЕНИ, за да бъдат стопанисвани, което не дава право на там живеещите да внасят конструктивни промени. Плана който е изготвил колегата е правилен и живущите там имат пълното законово право да го изпълнят и да си потръсят правата!
                  Грешиш, колега, коридорите и др.общи части не са на Общината - земята няма значение, това е едно от нещата, които искам да кажа.
                  sigpic

Comment

Грешиш, колега, коридорите и др.общи части не са на Общината - земята няма значение, това е едно от нещата, които искам да кажа.
                    Всъщност да. Съгласен съм. Специално за това греша. В зависимост от броя на апартаментите и ощбите части се изчислява кой каква част притежава. Например ти притежаваш 1/6 идеални части от общите приостранства. Този дял идеални части е упоменат в нотариалния акт. Каквито и да са нещата въпросният индивид със сигурност не притежава цялото коридорче, че даже и да го затвори!
                    The greatest of all scientific hobbies!

Comment

искам да попитам също така както и да спомена ,че :

Блока е построен не от инвеститори ,а от държавата през далечната 1986 година
                      Ние бяхме 4 семейства на това парче земя с къщи -тоест родителите ми и са съседите родителите. от там комунистите взимат земята и къщите ,събарят ги ,дават ни оборотни жилища ,докато блока не стане готов и ни връщат по определен брой апартаменти . ето така го имам тоя апартамент .Който знае ,имам ли идеални части от коридора и така нататък да каже .

sigpic
                      Alfa Romeo 159 EX

Comment

искам да попитам също така както и да спомена ,че :

Блока е построен не от инвеститори ,а от държавата през далечната 1986 година
                        Ние бяхме 4 семейства на това парче земя с къщи -тоест родителите ми и са съседите родителите. от там комунистите взимат земята и къщите ,събарят ги ,дават ни оборотни жилища ,докато блока не стане готов и ни връщат по определен брой апартаменти . ето така го имам тоя апартамент .Който знае ,имам ли идеални части от коридора и така нататък да каже .
                        Имаш, разбира се - без тях не може.
                        sigpic

Comment

Имаш, разбира се - без тях не може.
                          Ясно, аз днес написах поканата ,утре ще мина да я подпишат съседите ,но само собствениците ,тезди под наем не
                          и се заемам със случая сериозно ...кво като работи тоя в парламента...

То преди 5-6 години са писали до общината жалби ,но нищо не е станало ,явно са покрили нещата .Дано сега не стане така
                          Че наистина влизам у затвора за саморазправа

sigpic
                          Alfa Romeo 159 EX

Comment

Прочети си нотариалният акт, и не се учудвай ако се окаже, че комшията ти е придобил част от имота ви по давност, това става с помощта на нотариус трима свидетели посочени от него (съседи, често при извършване на проверката от страна на прокуратурата вече починали) и констативен нотариален акт. Не е толкова просто да ти се даде еднозначен отговор на въпроса във форума. Единият вариант вече ти го предложих -жалба в прокуратурата, когато получиш постановлението ако е за отказ ще разбереш причината (после вече имаш гражданско дело), ако е нарушен закона комшията ще има проблем. Този вариянт е по-бавен, но за сметка на това безплатен . Вторият вариант е да си наемете адвокат които да извърши проверката и да напише жалбата ако комшията не си е опекъл работата -бърз ,но платен начин. Всички други писания във форума са празни приказки и разтягане на лукуми.
                            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Би могло да го придобие, ако е било обособена част. Теоритично може да се обособи, но трябва да има арх.проект за обособяването, който съответно да отговаря на норми взависимост от функционалното му предназначение и този проект да бъде одобрен от Общината/не защото Общината има собственост/.
                              sigpic

Comment

не

Нашата общита Алекс е на театър софия ...Не сме в една община с теб .Но благодаря все пак
                                Община Оборище обхваща доста голям район. От М. Луиза до Театър София, и от Папрламента до Сливница. Но твоя си работа.

Comment

Working...
                                X