Първоначално публикувано от Crazy_Element
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
местни данъци и такси
Collapse
X
-
Данъците в България (конкретно за автомобила, който се обсъжда) не е чак толкова несправедлив!
Бих казал, че е съобразен точно с джоба на българина! Ако по-голяма част от населението има възможност да си позволи нов автомобил на лизинг (има средна класа), то данъците ще се изменят в друга посока.
Просто искам да помислите малко, не просто с главата напред!
Просто извадете малко калкулаторите малко и посмятайте!
Нека някой ми отговори ако получава ХХХлв, каква кола ще си купи и кара, а аз ще ви кажа след това данъка дали ви е скъп. Пак повтарям - Всеки да се разпростира според чергата си!
1. Ако взимаш чисти 300лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
2. Ако взимаш чисти 600лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
3. Ако взимаш чисти 1000лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
4. Ако взимаш чисти 3000лв, каква кола ще караш (ще имаш пари да си я купиш със събрани от закуски ако искаш)
Хайде всеки да отговори честно на въпросите горе и да напише колко е данъка на автомобила, който може да притежава според дохода си!Last edited by BO; d.m.y г., 14:42.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Първоначално публикувано от BO Покажи съобщениеНека някой ми отговори ако получава ХХХлв, каква кола ще си купи и кара, а аз ще ви кажа след това данъка дали ви е скъп.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеКакво значи да ни е скъп според теб?A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Първоначално публикувано от BO Покажи съобщениеДа може да си го позволиш да го платиш!Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеМи аз мога и 1000лв. данък да си позволя да платя. И после? И като давате минусчета поне пишете защо. Не смятам, че различно мнение е нарушение на правиалта във форума, ама нали сме все с главата напред и само ние сме прави.
А ако може да си позволиш да плащаш 1000лв данък и се циганиш за 200лв ясно...A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Comment
-
трябва да няма такава разлика между 74 и 75 киловата
затова е и този спор
аз като взех Бравата не знаех за тези разлики
след това разбрах
сега вече като знам, колата ми не е T-Jet 120 а атмосферка 90 к.с.
Comment
-
Първоначално публикувано от BO Покажи съобщениеКакви минусчета?
А ако може да си позволиш да плащаш 1000лв данък и се циганиш за 200лв ясно...
Аз данъкът си го плащам, не се циганя. Просто като е необосновано и малоумно висок, давам някакви грешни пари отгоре, вместо да си ги използвам за лични нужди. Аз съм си ги изкарал с труд все пак? Защо да дам 200лв. като мога да дам 100лв.? Защо съседът кара подобие на кола, която замърсява, опасна е и т.н., а дава 14 лв.?
П.П. Освен 200лв данък, съм дал и още 200 за гуми, гумаджии, тампони и т.н. щото с данъкът ми оправят пътищата.Last edited by DerMeister; d.m.y г., 14:56.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеАбе някой е цъкнал, че не ми одобрява мнението, което е доста тъпо, съвсем друга му е функцията на това чудо, според мен.
Аз данъкът си го плащам, не се циганя. Просто като е необосновано и малоумно висок, давам някакви грешни пари отгоре, вместо да си ги използвам за лични нужди. Аз съм си ги изкарал с труд все пак? Защо да дам 200лв. като мога да дам 100лв.? Защо съседът кара подобие на кола, която замърсява, опасна е и т.н., а дава 14 лв.?
За това съседа кара подобие на кола и плаща подобие на данък защото не можем да си позволим повече!
Както казах, искам някой да мисли и да анализира, не само с главата напред.
Ако сега приемем, че държавата казва - за нови коли 10лв за 70кс данък ( примерно по 15ст. на конска сила - от всякъде честно определен по вашата логика).
За всяка година данъка се умножава по коефициент - 2 да речем.
Стимул да караш нова кола от всякъде с честно определен данък спрямо мощността!
Така купуваме си нова кола 150кс 156-ца 2.0 двигател.
Плащаме първата година колко? -> 22.50лв данък - кеф
Втората годиниа -> 45лв.
Третата година (езимам умножение спрямо чисто новата кола, за да не стане ептем мазало тоест умножено Х2;Х3;Х4 и т.н. Хн за всяка следваща година) -> 67.5
Четвъртата година.....
И ситгаме до средно статистическава Алфа в нашия форум от да речем 9 години -> 202лв данък. Толкова колкото плащаме и сега примерно.
Да но си купуваме (ама няма да можем) нова кола и от начало целия цикъл.
Да ама тази стара кола се продават на бащите ни.
Да речем след 16 години колата, която е вече доста остаряла трябва да плати колко данък?
360лв данък
и така цикъла се продължава.
Я сега кажете колко от този форум ще изреват и тогава НАИСТИНА няма да може да си позволим да плащаме данък за автомобила.
Както казах, трябва да се погледне глобално в една държава! Не става да си гледаш само от своята черга!
"Не може само с ядене, трябва и акъл"A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеПросто като е необосновано и малоумно висок, давам някакви грешни пари отгоре, вместо да си ги използвам за лични нужди. Аз съм си ги изкарал с труд все пак? Защо да дам 200лв. като мога да дам 100лв.? Защо съседът кара подобие на кола, която замърсява, опасна е и т.н., а дава 14 лв.?
П.П. Освен 200лв данък, съм дал и още 200 за гуми, гумаджии, тампони и т.н. щото с данъкът ми оправят пътищата.
В края на краищата, не можеш да измислиш система при която всички да са доволни от данъка, така че плащаш по действащата в момента. А колегата BO, добре ви обясни защо е такава. Изчислено е, че при тоя автопарк в момента, тава е може би най-балансирания вариант за приходи в общините и данъчна тежест върху гражданите. Ако се промени автопарка и почнем масово да караме нови коли, ще се променят и данъците и таксите. Това е цялата работаКакво повече очакваш да ти кажем, че толкова пъти повтаряш, че са малоумни и необосновано високи?
Last edited by Sm0k; d.m.y г., 15:18.Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]
Comment
-
Вижте сега, аз спирам да споря, защото май споря с радиото, но не защото вие не сте прави, ами защото всъщност спорим за различни неща. Всичко, което казвате е вярно. За автопарка, за формирането на данъците, за съседа, който не можел да си позволи. И най-вече, че никога няма да има доволни. Ами ето аз съм аз. Аз съм недоволен. И АЗ казвам, че са ни тъпи данъците. Съседа взима колкото мен. Но плаща данък 14лв., въпреки че колата му е по-стара, замърсява, да не кажем, че е и опасна. Аз взимам колкото него и съм преценил, че мога да изтегля малък кредит, да си купя по-нова кола, която е с Евро незнамсиколко си стандарт, което всъщност е стандарт от преди 100 години, но пак е нещо, та взимам аз по-нова и хубава кола, защото мога да си я позволя и затова плащам 10 пъти по-голям данък. И забелжете, не говорим за данък "богатство" или данък по доход, който естествено трябва да е в полза на по-бедния, ами за данък кола, който трябва да се формира по това, колко замърсяваш, колко си амортизиран и т.н. Та позволете ми да ми се свиди да дам 180 лв. данък за колата си, която карам по най-скапаните пътища в Европа.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от Crazy_Element Покажи съобщениеBO, почти съм сигурен, че 90% от хората които казаха, че не плащат данък, са го плащали някъде назад в миналото. Какво според теб мислиш , че ги е накарало да спрат? Mind_Control не разбирам как ти оценяш 300 лева данък за кола малък? При условие , че вземаш 600 лева заплата, а женати 350 да кажем, и трябва да дадеш 500+ лева всяка година на държавата, защото караш алфа на 10 год, а не караш последен модел? Колата не е лукс, всеки си купува кола според средствата и затова данъка трябва да го взема това напредвид, а не да ми тупка тези суми и да чака да ги плати човек , като ако го направиш за въпросния месец, ще останеш с 200 лева и при условие , че тока ти е 200 лева КО ПРАИМ? А на германеца нз колко му е данъка а ко ще и 1000 евро да е, пак не го събаря при условие , че мъжа взема 3500 евро и жена му някаде толкова? Айде моля!!! Това се опитвам да кажа тук, че дори да си купиш е**** малолитражката и да и плащаш 90 лева данък + ГО + винетки и прочие пак!!! Ще си начервено за въпрсоният месец. ШЕ СА ОПРАИМ!!! Както BO каза НЯКОЙ СЛЪНЧЕВ ДЕН.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщениеЕ добре де. "Малоумно" висок е. Ама въпроса защо да плащаш 200, като може 100, звучи меко казано странно. Ми защото такава е системата на местните данъци и такси и плащаме според нея. Незнам дали е малоумна или умна. Но съм сигурен, че дори да я променят, така че да си доволен ти, тогава съседа ти, ще е недоволен и ще каже "ми аз дето нямам пари да си купя по-хубава кола и карам тая старата ми вдигнаха данъка от 14 лв. на 60лв., а пък на тоя гъзар с Алфата му го намалиха от 200 на 100". Всеки вариант на система за събиране на тия такси, ще си има предимства и недостатъци и при всеки от вариантите ще има доволни и недоволни. Не може и вълка да е сит и агнето да е цяло. Същото беше при въвеждането на плоския данък. Някои спечелиха от него други загубиха, ама това е положението, оценено е че така ще е по-добре за държавата и за голяма част от хората. И тия оценки не се правят в петък вечер на маса, а наистина се мисли по въпроса.
В края на краищата, не можеш да измислиш система при която всички да са доволни от данъка, така че плащаш по действащата в момента. А колегата BO, добре ви обясни защо е такава. Изчислено е, че при тоя автопарк в момента, тава е може би най-балансирания вариант за приходи в общините и данъчна тежест върху гражданите. Ако се промени автопарка и почнем масово да караме нови коли, ще се променят и данъците и таксите. Това е цялата работаКакво повече очакваш да ти кажем, че толкова пъти повтаряш, че са малоумни и необосновано високи?
ЕДИТ: Mind_control живял съм в германия и този ток ти го казвам за 1 семейство, не те знам ти с колко члено семейство си. А и между Хасково и другите градове има разлика на съмвем различни компании сме ако не се лъжа, и в къщата се пускат уреди,които няма къде без тях говоря за бойлер ( нямаме ТЕЦ), пералня , печка,хладилник и през най-големите жеги или зима климатик , който е 10ка и е от най-най-икономичния клас на пазара.А това за германия с без више и више показваш пак колко сме зле, защото тук с више без више се тая колегата по горе ти го каза , хирурга взема ХХХ пари да кажем а бармана на някое по луксозно кафе взема 1000 примерно. А там такива неща не стават и ценят хората и ги възнаграждават за това което са учили с години.Last edited by CrazyElement; d.m.y г., 15:31.Alfa Romeo 156 2.0 TS `99 V3 | BN RICH/DISTINTIVE | Remapped by O.E.Motorsport., Eibach Black Springs, 17'' Rims, V6 Intake mod, Denso Iridium spark plugs, Lighten pulley crank
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение...Та позволете ми да ми се свиди да дам 180 лв. данък за колата си, която карам по най-скапаните пътища в Европа.Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]
Comment
-
Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщениеЕ ние просто искахме да изчерпим въпроса, защо ти плащаш 200, а съседа 14. Иначе нито искаме да ти забраним да си недоволен от данъка си, нито можем да го направим
И аз съм недоволен, че плащам 220лв данък за колата, ама това е. Имам автомобил, който е тотален разход и си плащам за това.
Въпроса е в хубавото изказване на някой - Когато държавата ми построи такива пътища като в Европа, тогава ще платя данък. Аз ще му отговоря, когато държавата построи такива пътища като в Европа няма да искаш да живееш на този свят от такива данъци, благодарение на които западно-европейските държави имат тези пътища!
Пак казвам, данъка, който се плаща в общината няма нищо общо с бюджета за пътищата.
Данъка в момента в общината е нещо като данък позволение да имаш еди какъв си автомобил. Ако искаш да го имаш плащаш, ако не искаш продай го и не плащай!
Също ще дам един най-тъп но точен пример с неплащането на данъците на държавата, сведено по възможност до най-елементарно ниво.
Така, всеки мрази да се вози на таксита и да плаща и да го лъжат чрез всякакви бакшишки номера, я с помпа, я с някакви други дяволии. Всеки се е сблъсквал с това и за това ще се помъча да обясня чрез такъв пример!
В скобите ще давам алтернативна услуга от държавата в частност пътната инфраструктура, до колкото е възможно!
Та спирате си такси.
Тарикати сте и не плащате, как -> като слизате и бягате!
Та спирате въпросното такси и искате услуга да ви закара-това му е работата (искате изградени пътища от държавата - това й е работата), закарва ви до някъде (строй някакви пътища), харчи гориво (харчи бюджет) и разчита на вас, че ще му платите (ще си платите данъците).
Така вие слизате и бягате (не плащате данъци).
Бакшиша ви е натоварил в сметката чрез помпа (някой в държавата краде от бюджета), но въпреки това той е изразходвал пари и ви е закарал до където искате (все пак са построени някакви пътища).
В последствие той все повече започва да краде с помпата от вас (все някой краде защото и без това няма отчетност при неплащане на данъци) и все повече хората бягат, защото не искат да му плащат (все повече хората не плащат данъци).
Накрая започват почти всички да му бягат (много малко хора си плащат данъците) и бакшиша решава да намали услугата превози, защото не може да си позволи да плаща горивото (не може да плаща за строене на пътища).
Накрая остават толкова малко бакшиши, че дори и да въведат строго ограничаване от плащане преди да ползваш услугата ще искате да се качите и да ви закара (още преди да си регистрирате в КАТ колата да плащате всички данъци ще си ги платите).
По този начин след това бакшиша ще минава все повече километри (държавата ще строи все повече пътища), клиента все няма да бъде доволен от товаренето на сметката (от кражбата в държатата), но все пак ще има достатъчно и бакшиша да си плати горивото (да се построи пътя), вие ще получавате превоз до точката Х (ще имаме хубави пътища) и ще има все по-голям контрол над средствата, поради факта от измислената по-добра система за събиране на дължимото.
Накрая всички ще бъдат доволни от получената услуга, само този, който плаща няма да бъде доволен, ама няма човек, който плаща нещо (особено данъци) и да е доволен.
Както казах и по-горе австрийците плюят много повече от нас заради данъците, които им се налагат, ама плащат. Точно като в описаната по-горе супер проста ситуация. Дано съм я описал добре и точно и по-разбираема за хората без икономическо образование.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Comment
Comment