Известие

Collapse
No announcement yet.

Онлайн търговия?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Онлайн търговия?

Колеги някой може ли да ми разясни как стои въпроса с Онлайн търговията в България... Има ли и какви са изискванията ако искаш да си създадеш онлайн магазин и съответно той да работи коректно и правилно според Бг законодателство???

Благодаря ви
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 06' red Scarlet
    exAlfa Romeo 156 2.5 V6 98' ...game over (((((
    ex Legend 155 1.8 8v 95' SPORT MY.95 I am sexy and I know it...
    ex Legend 155 2.0 8v 92' my Racing GLORY...
    by RUBIG service

Предполагам, че тук ще могат да ти помогнат:
    http://www.summercart.bg/?gclid=CObS...FQESzAodODo-bQ
    Най-горе в дясно на страницата има и телефон.

Comment

Сайта го знам, както и продуктите които предлагат...Просто не ми се звън да се набутвам и някой да ми мънка по телефона без да знае за какво става въпрос

Тааа някой компетентен колега
      by RUBIG service

Comment

Аз събрах някакво инфо но е общо взето за разни проблеми в законодателството и т.н... Тоест понаучих нещо, но никъде не мога да намеря какви са точно изискванията:
        1. Фирма-рег. на фирма
        2. Небходимо помещение при положение че ще е онлайн?
        3. В крайна сметка наложения платеж разрешен ли е?
        И всякакви тънкости... Явно е че в Бг трябва да правиш нещо нелегално че да нямаш проблеми....Когато всичко стане законно то законодателството започва да те мачка....

Хелллппппппп....

http://baet.net/articles/e-commerse-article/

http://baet.net/in-the-press/computerworld/

http://baet.net/in-the-press/dnevnik/

И реално ако човек има сайт и предлага някакви стоки( примерно не говорим за авансови плащания, плащания с дебитни карти и т.н. а плащания при получаване на стоката на адрес ) то какви ще бъдат санкциите съобразно закона и т.н.. Санкции за нелегална търговия с липса на документи.... И реално ако човек има фирма и тоест тази документация е редовна, но иска да избегне точно тези тънкости на "електронната търговия" ((като забрана за наложен платеж, 7 дневен срок за връщане на стоката и т.н..))) Какви проблеми спрямо закона може да срещне човек? Мисълта ми е отново за санкции и т.н...

И къде подяволите мога точно и ясно да прочета тези неща или просто не трябваше да се раждам в България?
        Last edited by VFTI; d.m.y г., 20:32.
        by RUBIG service

Comment

Виж ся...от самото начало оплеска нещата ... прави се по следният начин:
          1.правиш онлайн магазин тихо-мълком ... оставяш само тел.номер от карта прима
          2.не даваш твои имена и адрес да не те сгащят
          3.не тръбиш на секъде че имаш такъв магазин
          4.продаваш си квото си продаваш и си симаш мангитата у джоба
          5.кът тъ сгащят им обясняваш,че не си знаел че този вид търговия на дребно се облага от ДДС или пък им обясняваш,че тия пари дето са ти давани са от хора дето ти ги дължът
          6.ако стане сериозно зимаш идин адукат и доказвате че дохода ти е бил под 50 000 лева мисля че беше и няма нужда да го облагаш ... имаше некъф такъв нов закон преди 2 години ... тогава бях по-наясно ...
          7.не се шашкай толкоз 90% от онзайн магазините не плащат никой никому ДДС щоту не отчитат печалба
          Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW '2001
          140 HP + Chip Tuning -> ex
          Alfa Romeo 159 1,9 JTD SW '2006
          Born to make me happy

Comment

Електронната търговия вече няколко години се води официално като такава, тоест има закон за нея. Единствените ти варианти, за които се сещам е или да се разровиш ТУК с малката надежда да намериш каквото ти трябва, или да идеш на физическия адрес от сайта, който ти дадох преди това. С питане по нета трудно ще стане.
            Но си мисля, че във форума на Българската Асоциация за Електронна Търговия (БАЕТ) ще те информират най-добре:
            ЦЪК!

Comment

Първоначално публикувано от Bella Покажи съобщение
              Виж ся...от самото начало оплеска нещата ... прави се по следният начин:
              1.правиш онлайн магазин тихо-мълком ... оставяш само тел.номер от карта прима
              2.не даваш твои имена и адрес да не те сгащят
              3.не тръбиш на секъде че имаш такъв магазин
              4.продаваш си квото си продаваш и си симаш мангитата у джоба
              5.кът тъ сгащят им обясняваш,че не си знаел че този вид търговия на дребно се облага от ДДС или пък им обясняваш,че тия пари дето са ти давани са от хора дето ти ги дължът
              6.ако стане сериозно зимаш идин адукат и доказвате че дохода ти е бил под 50 000 лева мисля че беше и няма нужда да го облагаш ... имаше некъф такъв нов закон преди 2 години ... тогава бях по-наясно ...
              7.не се шашкай толкоз 90% от онзайн магазините не плащат никой никому ДДС щоту не отчитат печалба
              това просто е несериозно!!! освен ако Bella просто не си прави майтап.

за електронния магазин има няколко варианта ако погледнем от гледна точка на техническата част. може да се използва както готов engine, който да си вградиш в сайта, а може и сам да си напишеш целия сайт (или да го поръчаш на хора, които го правят срещу заплащане. а най-лесният вариант е да изполваш готов електронен магазин, в който все едно да имаш щандче (образно казано), но така си губиш всякаква идентичност, ако искаш да правиш нещо сериозно.

освен това има разлика между електронен магазин и онлайн разплаще. първото е само една система за поръчки, докато при второто си регистрираш електронен POS, сключваш договор с Visa и ECMC или други и т.н. но при всички случаи, правилния вариант е фирма да си направиш в крайна сметка не струва нищо особено. ако направиш едно оод, дори не е нужно да вкарваш наведнъж целия капитал (5000лв), а само 35% (1750лв). за адрес не е нужно да имаш офис или т.н. може и домашният ти адрес да е седалището на фирмата. за наложеният платеж, си сключваш договор с куриерска фирма мога да ти препоръчам някои, които са проверени (защото е много неприятно да ги гониш после за парите ако са мошеници) но и са достатъчно евтини, за да не отказват клиентите да ти поръчват.
              с две думи - мога да споделя опит за такива неща.
              ex Alfa Romeo 156 '02 1.9 JTD
              ex Alfa Romeo 159 '06 1.9 JTDm
              Alfa Romeo Brera Italia Independent '10 3.2 V6 Q4
              Alfa Romeo 4C

Comment

Значи става въпрос за онлайн магазин(за самата направа съм наясно и с плаформи и с възможности и т.н..) Няма да има онлай разплащане защото доколкото видях е и голяма бумащина, а и едва ли ще става въпрос за някакви печалби и някаква голяма търговия... Тааа интересува ме като система за поръчки.....

Добре а нали щеше да има промени в закона ООД да трябва начален капитал от 1лв.....5бона са много пари... И май ще трябва да се минава на вариант ЕТ...

ДДС няма да има защото оборота 100% ще е много малък...

А куриерските фирми са класически, Спиди, Еконт... все още не е решено

Сподели още инфо и опит...

Това което аз си мисля е ООД или май ще стане ЕТ... без помещение- за седалище ще е личния адрес на местоживеене.... Работа с малки количества стока...Всичко ще е редовно-касови бележки и прочие...

Въпроса е минимални разходи за започване... Незнам как стои въпроса и с това ако е ООД/ЕТ като имам и постоянна работа с трудов договор...

Колега дали ще може да ми кажеш долу горе още някакви неща, цени и начални инвестиции- не за стока а точно нещата около фирмата И изобщо дали ще е наложителна регистрация или ако мине като сайт за поръчки без разплащане може да стане по начина на Белла...
                Last edited by VFTI; d.m.y г., 22:54.
                by RUBIG service

Comment

Първоначално публикувано от VFTI Покажи съобщение
                  Въпроса е минимални разходи за започване... Незнам как стои въпроса и с това ако е ООД/ЕТ като имам и постоянна работа с трудов договор...
                  ...И изобщо дали ще е наложителна регистрация или ако мине като сайт за поръчки без разплащане може да стане по начина на Белла...
                  Трудовия договор не ти пречи да си собственик на фирма. А начина на Белла, след като бавно и методично се стига до думата "адукат" в предпоследната точка... не ти го препоръчвам. Наистина е несериозно. Аз съм си купувал доста неща от нета, включително гумите и касетофона и говорителите на колата са ми от он-лайн магазини - всички са били съвесем легални фирми, издавали са ми фактури, касови бележки, гаранции и т.н. Незнам къде точно ги видя тия 90% от он-лайн магазините дето си цъкали така между другото Имам един приятел в тоя бизнес, ако утре го засека ще го питам и ще ти пиша повече.
                  Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
                  Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Абе хора,много сте скучни ве ... то човек тука една шега не може да пусне без да бъде криворазбран
                    Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW '2001
                    140 HP + Chip Tuning -> ex
                    Alfa Romeo 159 1,9 JTD SW '2006
                    Born to make me happy

Comment

Първоначално публикувано от Bella Покажи съобщение
                      Абе хора,много сте скучни ве ... то човек тука една шега не може да пусне без да бъде криворазбран
                      предположих и го отбелязах, но също така предполагам колегата питаше сериозно и когато това му беше един от първите отговори на въпроса.... но както и да е. ясно беше.

по темата: ако ще си си само ти, препоръчвам ти ЕООД, защото дава повече свобода, макар и да са нужни повечко пари в началото. но както споменах, първо не е необходимо да внасяш целия капитал, а само 35% и второ, в момента, в който ти издадат удостоверението в банката (което някои банки го вадят веднага, а други за 2-3 дни) тези пари можеш да си ги изтеглиш, да ги върнеш (ако си ги взел на заем) или пък да са ти наистина това средствата, с които ще започнеш бизнеса. Регистрацията на ЕООД я правят някои юристи за около 200лв, но няма нищо сложно и сам да си я направиш. трябва ти учредителен договор (не мисли, че всеки път юристът го пише различен, само сменя имената и адресите и готово, той е бланков), които спокойно можеш да свалиш от някоя фирма от сайта на търговския регистър (на всяка фирма, която е регистрирана, освен данни, като адрес и т.н. и качват също и учредителните документи в сайта http://www.brra.bg/ ) има и 1-2 декларации, които мога да ти ги пратя, както и от сайта на търговския регистър трябва да си свалиш заявление за вписване А4 и после когато излезе вписването си готов.

за ЕТ вече го няма предишното преимущество да се работи на патент и да не плащаш данък печалба за първата година. Освен това едно физическо лице има право само на едно ЕТ, т.е. ако някога решиш да смениш дейността на фирмата и пак с това ЕТ, могат да се получат смешни ситуации с името. Освен това, не дай си Боже, стане нещо, при ЕТ-то отговаряш с цялото си имущество, докато при ЕООД само до размера на капитала - 5000лв.
                      Last edited by vassil.tzanev; d.m.y г., 13:39.
                      ex Alfa Romeo 156 '02 1.9 JTD
                      ex Alfa Romeo 159 '06 1.9 JTDm
                      Alfa Romeo Brera Italia Independent '10 3.2 V6 Q4
                      Alfa Romeo 4C

Comment

Първоначално публикувано от vassil.tzanev Покажи съобщение
                        предположих и го отбелязах, но също така предполагам колегата питаше сериозно и когато това му беше един от първите отговори на въпроса.... но както и да е. ясно беше.

по темата: ако ще си си само ти, препоръчвам ти ЕООД, защото дава повече свобода, макар и да са нужни повечко пари в началото. но както споменах, първо не е необходимо да внасяш целия капитал, а само 35% и воторо, в момента, в който ти издадат удостоверението в банката (което някои банки го вадят веднага, а други за 2-3 дни) тези пари можеш да си ги изтеглиш, да ги върнеш (ако си ги взел на заем) или пък да са ти наистина това средствата, с които ще започнеш бизнеса. Регистрацията на ЕООД я правят някои юристи за около 200лв, но няма нищо сложно и сам да си я направиш. трябва ти учредителен договор (не мисли, че всеки път юристът го пише различен, само сменя имената и адресите и готово, той е бланков), които спокойно можеш да свалиш от някоя фирма от сайта на търговския регистър (на всяка фирма, която е регистрирана, освен данни, като адрес и т.н. и качват също и учредителните документи в сайта http://www.brra.bg/ ) има и 1-2 декларации, които мога да ти ги пратя, както и от сайта на търговския регистър трябва да си свалиш заявление за вписване А4 и после когато излезе вписването си готов.

за ЕТ вече го няма предишното преимущество да се работи на патент и да не плащаш данък печалба за първата година. Освен това едно физическо лице има право само на едно ЕТ, т.е. ако някога решиш да смениш дейността на фирмата и пак с това ЕТ, могат да се получат смешни ситуации с името. Освен това, не дай си Боже, стане нещо, при ЕТ-то отговаряш с цялото си имущество, докато при ЕООД само до размера на капитала - 5000лв.
                        А освен всичките изброени предимства, тия 5000 лв седят в банката точно 2 седмици докато излезе регистрацията на фирмата и после си ги теглиш обратно. Но при ООД-то имаш разходи около 50 лв на месец за осигуровки на управителя. Освен това поне по 200 лв в края на годината, за да ти оправи документите за годишния отчет счетоводителя.
                        Lexus IS200

Comment

Говорих с един познат на бързо и той каза че има начин да се избегнат тия осигуровки...
                          Тоест управителя да не е осигурен и да няма работна заплата... А печалбата да се получава в края на годината като дивидент?!?! Нещо пропускам май май оборот,печалба и т.н... Във фирмата иначе ще са двама и явно ще трябва да е ООД.... Сестра ми се занимава със счетоводство та този разход го пропускам.... Само незнам точно тези тънкости хем да се има фирма хем да няма осигуровки и заплати... Ще трябва да почета още доста...

Иначе дококлото разбрах закона за рег. на ООД с капитал от 1лв. е приет на първо четене и до месец два би трябвало да влезе в сила...
                          Last edited by VFTI; d.m.y г., 17:57.
                          by RUBIG service

Comment

[QUOTE=VFTI;561882]Говорих с един познат на бързо и той каза че има начин да се избегнат тия осигуровки...
                            Тоест управителя да не е осигурен и да няма работна заплата... /QUOTE]

Тоя познат го прати да духа супата.
                            Изобщо - има достатъчно фирми и прочее, които срещу сравнително скромна сума ще те светнат за кво става въпрос и ще свършат и цялата работа. Сам топлата вода се съмнявам да я откриеш.
                            Безплатен обяд нема. Само у България май се опитваме да ебем дявола докато фърчи. Е не стаа.
                            Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Аха...Има начин ама не и у форума

Тааа вече ми стана ясно..>За да има онлайн търговия всичко си минава както нормалната и няма нещо по специфично и т.н.(като изкл. плащания и т.н.)
                              Last edited by VFTI; d.m.y г., 23:26.
                              by RUBIG service

Comment

Working...
                              X