Известие

Collapse
No announcement yet.

Питане за зимни гуми ...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Да изчакаме -30 тогава?
    Целта, колко пъти да я повторя?
    -Няма значение зимна или лятна гума имаш на колата, ако има асфалт, гумата не е галош и шофера не е малоумен!
    Освен това, как ще разбереш коя гума е по-добра, като най-малкото колите ни са различни?
    А ако са толкова тежки зимните условия, аз изобщо няма да тръгна на никъде, ако ще и с БТР да съм.
    Имам чувството, че изобщо не четеш какво пиша и си прекалено запленен от сумата на облога
    sigpic

Comment

Не ми е за сумата .
      Ако е топло времето какво значение има дали се води в календара Зима или Лято , ??????
      За мен зима значи много ниски температури , сняг и лед
      Ти не искаш сняг защото сам признаваш че за сняг лятната гума не става . Ок , съгласявам се че няма да има сняг , остават студ и лед иначе за каква зима говорим изобщо ?
      Само че ти продължаваш да ми пишеш как при голям студ или замръзнала вода на асфалта с летните си 17 ки ще вървиш наравно с мен със зимни гуми .Е няма как да стане . Няма да ходим да се трепем на завоите на Пампорово както предлагаш ти . В софия ще си караме .
      Примерно леко баирче аз потеглям ти си въртиш на място с летните си шейни 17 ки . Леко спускане аз спирам макар и трудно ти спираш някъде в далечината . За такива смислени тестове ти говоря които наистина ще покажат разликата м/у зимни и летни гуми .
      Колите ни не са еднакви , нишо аз имам 2 ти 1 , ще пробваме и с трите , може и още някой да дойде да участва за по голяма представителност на теста .

Comment

Абе те хората всяка година правят хиляда вида теста, то не е списания, институти и т.н., вие тепърва ще правите опити. Данните се са си едни и същи и са ясни на всички, па някой ако иска и със сликове да кара като ще внимава и няма да излиза при лоши условия.
        Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
        Mazda 6 2.3 2005
        sigpic

Comment

заеби ги ти тия тестове зимата на писта ,чист сух асфал и слънце , много ясно че лятната ще е по добра .Тва се едно довечера да излезеш да караш като е 6 градуса навън а е Септември месец. Зимата в София е студ лед, кал , сол, пъсък и сяква гняс ( снега го отписваме щото там е ясно какво става )

Comment

Колеги, извинявам се за въпроса, ама следя темата от началото и се изкушавам да го задам. За какво точно спорим? В края на краищата зимните гуми не се слагат, заради това колко добре стоят на сухо, независимо от температурата, а защото никой не знае, кога ще завали снега. През зимните месеци, може да има 25 слънчеви дни и само пет през които да има сняг по пътя, ама като идеш сутринта на работа по слънцето и на обед падне снежеца, кв'о прайм Да не говорим, че ако пътуваш извън града, може и да можеш на почистено с летните (то всеки може), ама никой не знае, коя част от пътя е почистена и по коя са оставили снега без да го пипнат...

Иначе, точно заради тая работа си има зимни гуми за тежка зима в която, снега изобщо не изчезва, както е на север, има и такива за умерено-континентална зима, при която снега и сухите периоди се редуват. При вторите има накакъв компромис в поведението на сняг, за сметка на по-добро поведение на сухо и мокро, без сняг. Всеки си знае къде живее и какъв е климата там. Ако бяхме на хавай зимни гуми изобщо нямаше да има по магазините, ама в България е факт, че вали сняг. И един ден сняг да има за цяла зима е достатъчно да ти сбърка работата и да не можеш да си изкараш колата с летните гуми

П.С. Накратко мисълта ми беше, ясно е че на сухо или мокро, но очистено от снега, може с летните, ама какво правим, като ни свари снеговалежа на средата на пътя а ние сме с Bridgestone Potenza разбираш ли?
            Last edited by Sm0k; d.m.y г., 18:02.
            Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
            Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Всичко това +, че като се задържи под и около нулата, и на изчистен път лятната гума си губи качествата и то бая.
              Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
              Mazda 6 2.3 2005
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
                Всичко това +, че като се задържи под и около нулата, и на изчистен път лятната гума си губи качествата и то бая.
                Е колегите твърдят точно обратното, че дори при ниска температура, при липса на сняг върху асфалта, лятната пак била по-добра. Аз за това не споря, възможно е и така да е. Ако имам време през зимата дори бих пробвал да си сложа летните в някой сух, но студен ден да видя по-добре ли са
                Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
                Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
                  Колеги, извинявам се за въпроса, ама следя темата от началото и се изкушавам да го задам. За какво точно спорим? В края на краищата зимните гуми не се слагат, заради това колко добре стоят на сухо, независимо от температурата, а защото никой не знае, кога ще завали снега. През зимните месеци, може да има 25 слънчеви дни и само пет през които да има сняг по пътя, ама като идеш сутринта на работа по слънцето и на обед падне снежеца, кв'о прайм

П.С. Накратко мисълта ми беше, ясно е че на сухо или мокро, но очистено от снега, може с летните, ама какво правим, като ни свари снеговалежа на средата на пътя а ние сме с Bridgestone Potenza разбираш ли?
                  Мда, и това е интересно размишление. По тоя повод ще споделя с вас нещо, което вероятно отново ще предизвика страховити дискусии, но кво от това

В края на зимата бях на едни тестове на гуми, които направо ми разбиха представите за всесезонните гуми - защото и аз доскоро вярвах в лафовете на "разбирачите", че такова нещо като всесезонна гума не можело да има, че това било оксиморон. Разни Матадори, Ласи, Клебери, Фулди, Баруми, Ханкоци (и летни, и зимни) бяха бити най-безмилостно от новите модели всесезонни гуми. Pirelli Scorpion STR дори даде по-добър спирачен път на мокър ассфалт от Мишлен

Та казано с две думи - в общи линии една скъпа всесезонна гума е много по-добра на сняг и лед от среден клас зимна гума и много по-добра от среден клас лятна гума на сух асфалт. На мен това ми е напълно достатъчно - затова обух Жипа с Pirelli Scorpion STR. И да ви кажа, към много доволен - на сух и горещ асфалт се държи перфектно, а на сняг не съм имал никакви проблеми - баш в най-големите снегове на 19 и 20 февруари Вожда вървеше като танк в 45 см нов сняг. И на мокро, и на сухо спират добре, изобщо не са шумни.

А и с всесезонната си спестявам досадната смяна на летни и зимни гуми два пъти в годината. И няма никакъв шанс на бъде изненадан от каквото и да било.

Вижте този тест - наистина, правен е със СУВ-ове, но като цяло резултатите са много показателни.

http://mail.dir.bg/~tkm_digital/AllSeason.pdf
                  Last edited by pinko; d.m.y г., 20:55.
                  Volvo XC90 D5 '06
                  Alfa Romeo Spider 2.0 '90
                  Lancia Ypsilon 1.2 '00

ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Distinctive '02
                  ex Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '00
                  ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 '99

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k
                    Е колегите твърдят точно обратното, че дори при ниска температура, при липса на сняг върху асфалта, лятната пак била по-добра. Аз за това не споря, възможно е и така да е. Ако имам време през зимата дори бих пробвал да си сложа летните в някой сух, но студен ден да видя по-добре ли са
                    Аз специално заради вас няма да ги махам докато падне снега

Сфинки, честно, и друг път съм го казвал, сега пак ще го кажа - нямам нерви да разговарям с теб, братче.... радвай се на зимните си гуми и се оглеxдай в огледалата по-честичко, да ме видиш от далеч, като те задминавам
                    sigpic

Comment

Aз ако видя някого зимата с летни гуми в София го заобикалям отдалеч, тебе ако те видя в огледалото направо ще отбия щот не ми се прави задна броня

Пинко прочетох статията и извода накрая : най-добрият вариант е летни лятото ,зимни зимата.Гума с еднкаво добро сцепление във всякакви условия още не е измислена

С всесезонните какво печелиш ?
                      Пари със сигурност не
                      както бях написал по-нагоре дали ще минеш 40-50 000 км с един комплект зимни и един летни или с два комплектна летни или два комплектна всесезонни все е тая откъм средства.
                      Айде в твоя случй с всезезонните го приемам въпреки че Пирелито има посредствени резултати почти на всички тестове ама ти си знаеш , ама тва с летни гуми зимата в София..... тц

Comment

Първоначално публикувано от SFINKS Покажи съобщение
                        Aз ако видя някого зимата с летни гуми в София го заобикалям отдалеч, тебе ако те видя в огледалото направо ще отбия щот не ми се прави задна броня
                        Интересен спор се заформи . А последните два поста ме навеждат на мисълта :
                        Кики когато го няма Сфинки пред тебе зимата как спираш ?

П.С. Шегувам се
                        Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ
                        Българите ще излязат масово на протест, чак когато спрат Замунда
                        Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !

Comment

Епааа, за кво ми е да спирам, като го няма Сфинки да ми пречи.... карам си и ма боли зимната гума

Сфинк, а някой със зимни гуми, ако те удари през зимата?
                          sigpic

Comment

ооо зимата като знам че половината коли са със зимни гуми трета употреба изобщо няма да се учудя даже .
                            Честно казно зимата а и лятото ,по ме притесняват спирачките на разни дърти кошници отколкото гумите им
                            да дойдат TUV у България ще изкарат от движение 20-30 % от МПС тата отведнъж
                            Last edited by SFINKS; d.m.y г., 22:43.

Comment

Само TUV не е достатъчно . Не може да сравняваме самосъзнанието на Българина и Германеца .
                              Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ
                              Българите ще излязат масово на протест, чак когато спрат Замунда
                              Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !

Comment

За същите 45 000 км ще ти трябват пак 2 чифта летни гуми + ядене на някое дърво от криворазбран тарикатлък и неможене на смятане .
                                Кажи ми честно, много несигурен ли се чувстваш на пътя Аз карам от времето, когато нямаше такива 'модерни' класации на всесезонни, зимни и летни. Гумите бяха едни, грайферите варираха малко. Как така не ставаха мелета на всяко кръстовище...айде кажи ти какво ти е обяснението на база обстойното ти четене из интернет.
                                Във Варна зимни гуми се слагат най-вече за престиж или за каране извън града. В останалите случаи или е сух или мокър асфалт, или е яко лед и ако ще и 8 от най-скъпите зимни гуми да сложиш, пак ще се пребиеш.

Твоите ако са пластмаси незнам
                                Ми айде ти кажи! Имам един комплект зимни гуми, които се наложи да купя с джантите. Дот - края на 2000 или 2001 май бяха. За това време са били карани 2 сезона и през останалото време са стояли завити, на закрито. Кажи сега, другарю специалист, да ги карам ли, или да си пазя паркомясто на улицата пред нас с тях?
                                Миналата зима не се наложи да слагам зимни гуми, че зимата и без това не карам много алфата, когато има сняг именно заради разни несигурни шофьорчета, а и самата зима тука беше само на календар. сега не мисля да си счупя краката да търча да купувам нови гуми есента, преди да съм видял реална причина за това
                                Last edited by trustworthy; d.m.y г., 23:24.
                                _______
                                146 JTD - ex
                                Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Working...
                                X