Известие

Collapse
No announcement yet.

Питане за зимни гуми ...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от pinko Покажи съобщение
    ...и аз доскоро вярвах в лафовете на "разбирачите", че такова нещо като всесезонна гума не можело да има, че това било оксиморон.
    А това пък е най-големия хит на кварталните разбирачи, дето седят и люпят семки около гаражите си. Въртят го в ефира всеки път като чуят, че някой си търси гуми. Всезеонни гуми има, просто всеки трябва да си прецени, дали му вършат работа, на фона на условията в които ще ги кара. В държави, в които климата го позволява, очевидно вършат идеална работа. В Англия при 10 см сняг обявяват бедствено положение, ама се случва веднъж на 10 години . Зимата им е мека и дъждовна. Лятото им пак е дъждовно... А идете на тях да им обясните, че няма всесезонни гуми, да видим дали ще ви повярват

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
    Във Варна зимни гуми се слагат най-вече за престиж или за каране извън града.
    Незнам така ли е, ама съм чувал, че във Варна (и другите градове по морето), е трудно да си намериш някои модели гуми за тежки зимни условия, които в София примерно се продават. Там ги няма, щото няма кой да ги купи и къде да ги кара

Това ми беше мисълта в предишния пост. Всеки си знае, къде ще ходи с гумите си. Аз примерно карам през зимата с гуми за сериозна зима, т.е. от най-зимните модели с дупките за шипове . Което не е оптималния вариант, като се има предвид факта, че не живея във финландия, но предпочитам като вляза в снега и като тръгна в планината да съм напълно сигурен в гумите си, а на сухо и мокро просто не се правя на шумахер с тях. Който пък няма да ходи толкова в сняг, и се кани да кара по магистралите, може да си вземе от стандартния тип зимни гуми, които са идеални за обичайния сняг в градовете, както и когато те свари пресен сняг на средата на пъта, а в същото време са добри и на мокро, каквото е през по-голямата част от зимата в БГ. Който не очаква изобщо сняг да си вземе всесезонни или да си кара с летните. Според мен е върпос на преценка и условия в които ще се карат гумите.
    Last edited by Sm0k; d.m.y г., 00:21.
    Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
    Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение

Незнам така ли е, ама съм чувал, че във Варна (и другите градове по морето), е трудно да си намериш някои модели гуми за тежки зимни условия, които в София примерно се продават. Там ги няма, щото няма кой да ги купи и къде да ги кара
      10 дни сняг и 20 дни лед . В общи линии това е зимата във Варна . Няма гума която да те задържи на леда тук , просто климата е влажен и докато в крайните квартали има сняг то в ниското е само лед . Да не говорим ,че преди да завали снега поне един ден вали дъжд който после става на лед . Миналата зима с 40км/ч се носих около 30м с вратите напред със зимни гуми. Добре ,че нямаше движение и пътят беше доволно широк .
      Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ
      Българите ще излязат масово на протест, чак когато спрат Замунда
      Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !

Comment

Бе като дойде сезона и винаги едни и същи спорове.Така е и по радиа и ТВ, навсякъде търговците обясняват колко е важно да се сменят гумите, аз затова чакам да излязат и пролетни и есенни гуми.
        Та и аз да си кажа думата де- ако караш много, редовно, често минаваш Балкана или живееш на надморска височина над 800 метра зимнага гума може и да е важна, в противен случай е безмислена.И както и преди съм казвал-по бай тТошово нямаше гуми-имаше едни руски галоши, български също, тук таме някоя видинка, маааалко по добра и барум си бяха истински гуми, ама зимни нямаше определено, а зими имаше, за разлика от сега
        Виж, всесезонни ползвам
        Last edited by fred; d.m.y г., 10:14.
        Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
        Нагоре по стълбата, която води надолу
        sigpic

Comment

Кой каквото ще да ми говори, няма да ме убеди, че има каучуково изделие проявяващо еднакви свойства при -10 и +30 градуса. Затова ще си карам 15-годишната кочина със зимни и летни гуми, и то не от евтините, пък нека ми се смеят.
          Last edited by koolio; d.m.y г., 09:37.
          Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
          AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
          Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
            Това за стила на шофирене не значи, че ако принципно караш като бабичка, можеш да караш с галоши - твърдение, което се поддържа от голяма част от опитните и "безопасни" шофьори...
            Не съм казал "галоши", говорех за евтините марки. Имам предвид, че за хора, които натискат педала, изпреварват и скачат на спирачките, а на завоите "сипват" цялата газ, си трябват гуми с максимален перформънс, който постигат само скъпите марки, но "пенсионерът" с малолитражката дето кара с 80 при ограничение 90 спокойно може да си кара с Барум, Сава, Дебица, Корморан и ... не знам каква друга евтина марка да измисля.

… не всички екстремни ситуации се създават от теб и съответно могат да бъдат предвидени...
            Под "екстремни ситуации" имах предвид "екстремни натоварвания на гумата", извинявам се за неточния израз. Става дума, шофер, който едвам вдига 100 спокойно може да си кара с евтина марка със скоростен индекс Т, защото ползва малка част от потенциала, който имат тези гуми.

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
            @Коки

Kрайно е, но си мисля, има резон в твърдението ми. Ако ще караш с до 100, ок, но в този форум вдигаме и повече понякога ...
            Точно за до 100 говоря:
            Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
            ...На човек, който кара малолитражка, с която не вдига повече от 100 не му трябва непременно скъпа марка, защото той никога не поставя гумите на сериозно изпитание в екстремни ситуации...
            А относно 2 250-те потребители на форума, съм убеден, че доста повече от половината си карат кротко и спокойно и не се изявяват като улични/шосейни рацери.
            Last edited by Коки; d.m.y г., 13:51.
            Alfa Romeo 166 2.4 JTD
            Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

[QUOTE=Коки;568923]Не съм казал "галоши", говорех за евтините марки. Имам предвид, че за хора, които натискат педала, изпреварват и скачат на спирачките, а на завоите "сипват" цялата газ, си трябват гуми с максимален перформънс, който постигат само скъпите марки, но "пенсионерът" с малолитражката дето кара с 80 при ограничение 90 спокойно може да си кара с Барум, Сава, Дебица, Корморан и ... не знам каква друга евтина марка да измисля.

Медвед
              AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
              Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от SFINKS Покажи съобщение
                Най-много от криворазбран тарикатлък да целунеш някъде някое дърво .
                Ся ако кажеш и каква му е работата на дървото на пътя ми, цена няма да имаш - щеше да е къде къде по цивилизовано да намажа мантинела или спешъл за целта канавка.....
                "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Коки, това с изпреварването и скачането на спирачката го практикувам често и съм усетил много добре разликата между хубава и калпава гума. Затова си карам с железните джанти, но от гуми не пестя.
                  AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;

Comment

Коки, това с изпреварването и скачането на спирачката го практикувам често и съм усетил много добре разликата между хубава и калпава гума. Затова си карам с железните джанти, но от гуми не пестя.
                    sigpic

Comment

• Хората са странни и всеки мисли че тои е прав а то перфектна работа няма. Та зимните гуми са си ОК но за 10 дни в София. През останалото време са много по зле от летните.
                      Та Вариант едно караш си с летни гуми, когато времето е шит не излизаш или пък внимаваш много, буташ, копаш, дърпат те.....
                      Вариант две караш си със зимни гуми, при лошо време си добре, но ако не внимаваш щото си мислиш че като си със зимни гуми и работата е супер то пак буташ копаш....,но пък при хубаво време караш внимателно със зимните защото разликата е огромна в спирачен път и стабилност.
                      Извода все трябва да внимаваш, всеки си избира според това къде колко и как кара какво да сложи, но това със задължителните зимни гуми е глупост, щото мене ме е страх от такива с зимни гуми през хубав слънчев ден 5 градуса февруари, защото хич не могат да спират.
                      За сведение винаги съм карал с най добрите зимни гуми и дори БМВ-то зимата няма грижи, но дори и в хубавите дни карам супер внимателно. Само джипа ми е с някви всесезони ии внимавам на сняг докато при по хубаво време си го карам съвсем спокоино и е в пъти по добре от колите със зимните.
                      Тъй че всеки да си преценява според това как колко и кога кара. Па аз ше зема си сипа оше едно.......

Comment

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                        Точно за до 100 говоря:А относно 2 250-те потребители на форума, съм убеден, че доста повече от половината си карат кротко и спокойно и не се изявяват като улични/шосейни рацери.
                        Абсолютно вярно, а като сложим че я мина 10 хил на година, я не...
                        Last edited by fred; d.m.y г., 09:12.
                        Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                        Нагоре по стълбата, която води надолу
                        sigpic

Comment

• Фулда или Дънлоп? Това е сега въпросът за мен!

Comment

• Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
                            Фулда или Дънлоп? Това е сега въпросът за мен!
                            Според мен вземи си по евтините, а именно Фулда Ще ти вършат същата работа...
                            156 2.4JTD 136+ PS

Comment

• По тая логика може и Дебица ...

Comment

• Аз съм с Дебица и нямам оплаквания...Карам предимно градско обаче....Вероятно знаете, че тук в София зимата винаги ни "ИЗНЕНАДВА" и седим с по 50-60см неизринат сняг по кварталните улици и пред блоковете...Тааа в този ред на мисли, никога гумите не са ме предали...Копаят добре снега, но има какво да се желае относно поведението им на мокро
                                Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                                Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

Working...
                                X