Известие

Collapse
No announcement yet.

Синя зона - how to...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Синя зона - how to...

Оказа се, че в делничен ден шансът да паркирам около нас безплатно е равен на 0.01. За сметка на тва всичко е опасано в синя зона. Места има, не ми е проблем да си плащам на час, но тук идва ограничението от два часа максимум престой и следните въпроси (ако някой знае, защото още не мога да заклещя някой служител в зоната да ми обясни).

1. След изтичането на двата часа в синя зона трябва да се преместя, ама в друга синя зона ли, на друго място ли (например съседното свободно ), или нямам право да седя в коя да е синя зона поне 1 час?

2. Ако все пак е позволено да се преместя на друго място/зона, как служителите ще разберат това, след като плащам с СМС на един и същ номер за цяла София? Или отивам на последната опция от горната точка, тоест въртя кръгчета известно време ?

Ето пример извън моята (леко деликатна) ситуация - някой седи на синя зона в центъра час и нещо (платил с СМС за два, естествено), после отива на друга синя зона в Иван Вазов, например, и плаща за още един час - как служителите ще знаят, че не е нарушител с 3 часа престой? Не вярвам да помнят всички паркирали коли "поименно".

п.с. Забравете, че не следят за максималния престой - бях на едно събитие в Кемпински, паркирал на синя зона - след третия СМС ми звъннаха на мобилния да ми кажат да зачезвам, че паякът се задавал
    Last edited by bass; d.m.y г., 09:42.

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
    Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Първоначално публикувано от bass Покажи съобщение
    Оказа се, че в делничен ден шансът да паркирам около нас безплатно е равен на 0.01. За сметка на тва всичко е опасано в синя зона. Места има, не ми е проблем да си плащам на час, но тук идва ограничението от два часа максимум престой и следват следните въпроси (ако някой знае, защото още не мога да заклещя някой служител в зоната да ми обясни).

1. След изтичането на двата часа в синя зона трябва да се преместя, ама в друга синя зона ли, на друго място ли (например съседното свободно ), или нямам право да седя в коя да е синя зона поне 1 час?

2. Ако все пак е позволено да се преместя на друго място/зона, как служителите ще разберат това, след като плащам с СМС на един и същ номер за цяла София? Или отивам на последната опция от горната точка, тоест въртя кръгчета известно време ?

Ето пример извън моята (леко деликатна) ситуация - някой седи на синя зона в центъра час и нещо (платил с СМС за два, естествено), после отива на друга синя зона в Иван Вазов, например, и плаща за още един час - как служителите ще знаят, че не е нарушител с 3 часа престой? Не вярвам да помнят всички паркирали коли "поименно".

п.с. Забравете, че не следят за максималния престой - бях на едно събитие в Кемпински, паркирал на синя зона - след третия СМС ми звъннаха на мобилния да ми кажат да зачезвам, че паякът се задавал
    Колега, много често паркирам до офиса си на Дондуков в синя зона и седя по 8 часа.
    Почти по цял ден има полиция наблизо, а служителя от "Паркинги и гаражи" обикаля по цял ден.
    Досега никога не съм си местил колата и никога не съм имал проблеми.
    И аз мислех, че след втория час ще ме вдигнат, или ще ми сложат скоба, и затова попитах служителя, който ми каза: "след като си си платил, никой няма да те вдигне, спокойно".
    Така че, според мен не би тябвало да имаш проблем с паркирането.
    Last edited by nblagoev; d.m.y г., 10:42.
    Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm 210hp
    Lancia Kappa 2.4JTD 136hp
    Mercedes E250TD Avantgarde 150hp
    Alfa Romeo 156 1.8TS 144hp - ex

Comment

Абсолютно. Паркираш, цъкаш sms-и и никой не те закача.
      Ако седиш до след края на синята зона можеш да се изхитриш и да спестиш 1 лв. Ако примерно е до 6.30, и последният ти sms изтича в 6.01 няма смисъл да пускаш втори. Затова специално съм питал, но за 100% не гарантирам.
      Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
      Mazda 6 2.3 2005
      sigpic

Comment

Хм... в крайна сметка сигурно ще спра да се правя на законопослушен и ще кибича така па квото стане... но е мътна тази работа отсякъде - четох и наредбите на общината - нищо конкретно не се казва, освен че след 2 часа следва скоба. Скобата всъщност изобщо не ме стряска (то глобата е колкото целодневния престой горе-долу ), въпросът е да не ме дигнат, че тогава е разправия.
        И ако им беше толкова важно да изчезна след 2 часа, можеха при опит за пускане на трети СМС да го откажат с подходящо съобщение (както културно правят като се пусне СМС след 6.30, когато синята зона не важи и паркирането е свободно - пробвах веднъж поради заплес )
        Ако не ме бяха прозвънили онзи път в Кемпински, както описах, изобщо нямаше и да обърна внимание на двата часа лимит сигурно...

Comment

С един СМС за 1 час съм паркирал 3 пъти на 3 различни места в центъра.
          Проблем не съм имал никога с това.
          ALFA ROMEO 155 1.8TS MY95 SPORT -The Legend - бивша

Renault Megane II Grand Tour-2004г

Comment

Щом живееш в центъра и около теб е все синя зона, по-добре си купи годишен винетен стикер за живущ в центъра и ще си спестиш много SMS-и и пари.
            Giulietta 1,6 JTDm 2013
            156 SW 1,9 JTD 2003

Comment

Аз веднъж говорих с един от служителите. Значи с талончета не можеш да имаш повече от 2 талончета на таблото, това е всичко. Ако искаш, може да си купиш 8 талончета, но на всеки 2 часа трябва да ходиш и да сменяш 2та, които са ти на таблото, с още 2. Или след като изтечат 2та часа, за които си платил с талончета, да почнеш да пращаш смси. Аз също често съм пращал по повече от 2 смс и никога не съм имал проблеми. Кофтито със смсите е, че вместо лев на час плащаш лев и 20ст, което е супер тъпо според мен. Познавам много хора, които почти всеки ден го карат на смси по цял ден и си седят на едно място.

Иначе оферта си е това с годишен винетен стикер и да не го мислиш и да не се занимаваш с глупости, но там не знам как стоят нещата.
              Last edited by soldier; d.m.y г., 18:23.

Comment

С тия абонаментни стикери работата направо смърди. Имам познат който живее в центъра, на Славейков. Палтил си е, за да може да паркира пред тях (колко тъпо звучи само), но това има право да прави само той. Демек само с неговата си кола, а баща му прави следното упражнение - става сутрин към 6, за да си премести колата някъде към НДК и вечер след 18:30 отива да си вземе колата и да си я паркира пак пред тях. И всичко това е защото нямат право да си платят и двамата. Имат право само на 1 абонамент. При това абонамента не важи навсякъде където има синя зона. Мисля, че беше нещо от сорта на улицата на която живее + една или две перпендикулярни пресечки на съответната улица по негов избор
                The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Годишният стикер е (или поне доскоро беше) безсмислен в моя случай поради "малшанс" - само една от улиците около блока беше синя зона, а доскоро стикерът важеше само за участъците "ограждащи" декларирания адрес. Така на практика имам само 5 места в Синя зона до блока, две от другите пресечки са целите служебен абонамент, а единствената свободна зона (пак за около 5-6 коли) е заета от пенсионерски талиги, които не се мърдат. Начи вариантът е да се вредя в някое от тези 5 места точно пред блока, ама... 4 от тях са на хора с годишен стикер, а петото вечно изкушава нарушители и паякът толкова често е там, че не мога да се включа от него за едно успоредно паркиране

Напоследък обаче има известно подобрение в режима - некви гневни (но инициативни) граждани са издействали възможността да се паркира по цялата улица, на която е адресът по талон, плюс преките. За беля при мен адресът е на улица без синя зона (макар входът ми да е към "синя" пряка), съответно цялата улица е вечно задръстена от безплатно паркиращи. Аз, понеже съм балък, нивгас не успявам да се вредя
                  Last edited by bass; d.m.y г., 15:48.

Comment

Първоначално публикувано от bass Покажи съобщение
                    За беля при мен адресът е на улица без синя зона (макар входът ми да е към "синя" пряка), съответно цялата улица е вечно задръстена от безплатно паркиращи. Аз, понеже съм балък, нивгас не успявам да се вредя
                    Това ми звучи малко като се едно живееш на Любен Каравелов. Имам познати през деня спират там, те горе долу знаят по кое време коя кола излиза и се мушкат на нейно място. Но обикновено чакат по 15мин кротко в колата докато някой се махне, защото е голяма улицата и често има хора, които спират за кратко. Е все пак успех, дано намериш решение, защото е тъпо да си плащаш да спираш пред блока ти и пак да не можеш да спираш там, защото вечено е фраш с коли.

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщение
                      Това ми звучи малко като се едно живееш на Любен Каравелов.

Comment

Аз всеки ден спирам за над 2 часа на синя зона в района около АЛександър Невски / Паметника Левски... до сега вече (4 години) не са ме вдигнали нито веднъж за това , че кибича повече от 2 часа Според мен наистина, ако си си платил не виждам какъв им е проблема
                        Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                        Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

"Проблема" и идва от идеята да се даде възможност на повече хора да използват "услугата".
                          Естествено, ако всичко беше мислено както трябва, за тези на които им се налага да спират за повече време трябваше да има множество и често разположени подземни гаражи, които да струват и по-евтино ако се ползват над 2-3 часа, а на улицата да се паркира буквално само ако си за до един час...
                          Тук естествено е обтратното, ако решиш да си съвестен и да ползваш някой от малките гаражчета за по 5-6 коли, те дерат с 2лв на час...

Иначе има места, където е разрешено и по 4 часа паркирането ( например района на Пирогов, защото си знаят че около толкова ти трябват), за това е хубаво да се гледат табелките за всяка улица.
                          Има такива които са до 18:00, такива които са до 18:30... с 2 или повече разрешени часове...

А към хората, които имат "привилегията" да живеят в централните части, се опражнява чист рекет с тези такси - "дайте пари и се оправяйте"
                          Lancia Kappa 2.4JTD
                          Lancia Dedra SW Integrale (очаква охлЮфче да я полази)

Comment

Working...
                          X