Известие

Collapse
No announcement yet.

Пътуване до Турция...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Пътуване до Турция...

Налага ми се с едно приятелче да пътуваме до Турция с кола...или по точно до гр. Мерсин на 2000км навътре от границата..
    Въпросът ми е - може ли някой да сподели формалностите на границата, разходите по преминаване на границата, медицински застрховки, такси магистрали, преминаване и подобни .

Предварително благодаря
    По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
    https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

За границата:трябва ти червен паспорт и зелена карта за колата
    Никакви пари не са ми искали.Минах много бързо-само отворих и затворих багажника
    За магистралите си приготви турски лири(не знам колко платих,не беше много ,2-3-5 лири ми се върти в главата)
    Внимавай с навигацията Погледни тази тема
    http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=39403
    Дано съм била полезна
    “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
    ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Мерси Вики
      ...до тук добре, някой да знае цена за дизел....?
      ...няма да мъкна туби надявАм се)

Comment

направете си мед. застраховки
        минималната сума е 5лв
        лирата грубо с лв е 1 към 1
        след границата има паркинг на който може да обърнете лева за лири
        иначе върви всичко ...долари евраци...
        вземи си от някой назаем навигация
        Volvo S80 D5 awd 2010г.

Comment

Паспорт валиден поне няколко месеца след пътуването
          Зелена карта, талон
          Не е зле и мед. застраховка
          Пари: Евра и Лири. смени си за всеки случай, да не те цакат макар, че рядко ми се е случвало да ме лъжат

Мерсин, чуден южен град, чисто, топло приятно. А какви рибни ресторанти не е истина, а какви коктейли....размечтах се!

Единия път ходих до долу през Одрин - Дарданелите - (ферибот на всеки час) Чанаккале - Измир - магистралата покрай Анталия и Мерсин. и обратно с приспиване в Измир. Невероятно красив и живописен път, между две морета, острови, зеленина и т.н.

Втория през Истанбул - Мраморно море - скоростния ферибот(бяха по един сутрин и един вечер, пътя е 2часа) до Бандирма и отново покрай Измир и т.н.

Никакви оплаквания пътя, дупки няма. Маркировка тук там липсва, но не е никакъв проблем. Поносимо движение, само понякога забравят да дават леви мигачи, но ти си имай по едно наум при приближаване на кръстовище или при изпреварване. Надолу бръмчат и с едни камиони натоварени поне 6-7 метра във височина и нямам идея как са укрепили товара, а и как виждат в огледалата.
          Макар, че рядко се вижда полиция си спазвай правилата, че иначе лошо.

А гориват са малко по-скъпи отколкото при нас и не си струва човек да се занимава с далавери и др. тънкажи.
          Last edited by Georgi_G; d.m.y г., 16:29.

Comment

нафтата грубо е 2,70 лири

----------------------------
            FIAT Bravo във Facebook

Comment

Първоначално публикувано от Sev Покажи съобщение
              нафтата грубо е 2,70 лири
              Миналата година беше ~3.4лири. Колкото по се отдалечаваш от границата, толкова по-скъп става
              Last edited by fnt; d.m.y г., 17:51.
              sigpic
              SCUDERIA ITALIA
              BMW 5-er
              BMW 7-er
              Fiat GP

Comment

Първоначално публикувано от santo_traficante Покажи съобщение
                ...лирата грубо с лв е 1 към 1
                след границата има паркинг на който може да обърнете лева за лири....
                По-добре не разчитай да сменяш на границата. Има едно чейндж бюро на ул. Хан Крум, на гърба на Столичната библиотека, което работ с шарени валути, вкл. турски лири и курсовете им са добри.
                Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                  Мерси Вики
                  ...до тук добре, някой да знае цена за дизел....?
                  ...няма да мъкна туби надявАм се)
                  Ще те втресе, носи не туби, а варел.....бенза беше октомври 3 лева и нещо, дизела беше идея по тънко......конгречулейшънс......
                  "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                  F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                    По-добре не разчитай да сменяш на границата. Има едно чейндж бюро на ул. Хан Крум, на гърба на Столичната библиотека, което работ с шарени валути, вкл. турски лири и курсовете им са добри.
                    Тоя чейндж от доста време вече е затворен. На същата фирма обаче има чейндж като минеш светофата на Славейков в посока Васил Левски, от дясната страна, 100-150 метра след светофара (виж първата карта). Друг добър чейндж е на НДК. До него се стига като тръгнеш по Скобелев и след 5-те кюшета няма да се спускаш в тунела ами минаваш отляво и точно преди да влезнеш на Витошка си търсиш място да спреш. Чейнджа се намира от ляво (виж втората карта)

P.S.: И на двете карти чейнджовете са там където съм сложил червените кръгчета.
                    Attached Files
                    The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщение
                      Тоя чейндж от доста време вече е затворен...
                      Мисля, че говориш за отсрещния, а аз говоря за този, в който се слиза по едни стълбички надолу и е буквално в сградата на библиотеката, но от задната й страна.
                      Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                      Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                        Мисля, че говориш за отсрещния, а аз говоря за този, в който се слиза по едни стълбички надолу и е буквално в сградата на библиотеката, но от задната й страна.
                        Точно за този говоря и аз. Той си е изработил име на добър и качествен, но наистина го затвориха. Доста преди да го затворят видях, че са направили и втори (този за който писах горе) и явно още от тогава са имали тази идея. Все пак тям мястото е малко по-видимо. Важното е, че поне са си запазили качеството, а и не са го преместили много по-далеч. Само дето не знам дали е денонощен. Този на НДК е денонощен. Курсовете нощно време са малко гадни, но ако ти се наложи пак е за предпочитане.
                        Last edited by detelazurno; d.m.y г., 10:52.
                        The greatest of all scientific hobbies!

Comment

то стана тема за чейнджове. качествените в сф са 2:
                          1) на баба неделя, колегата горе го беше описал как се стига до него
                          2) на гладстон!
                          Alfa Romeo 145 1.6 16V TSpark '98

Comment

Първоначално публикувано от pent Покажи съобщение

то стана тема за чейнджове. качествените в сф са 2:
                            1) на баба неделя, колегата горе го беше описал как се стига до него
                            2) на гладстон!
                            Та на въпроса за пътуването:

Ако спре на коя и да е бензиностанция в европейската част или Истанбул ще му обърнат еврата по официалния или възможно най-добрия курс и със сигурност няма да го излъжат, освен ако не попадане на накой българин, но това е тема на друг разговор.

Comment

Благодаря за размислите....но ми подсказаха, че еврата особено след истамбул ги гледат като извънземни...
                              долари и лири за предпочитане
                              За сажаление, не отивам на почивка, а да докараме една машина от там....

Comment

Working...
                              X