Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за климатик !!!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Въпрос за климатик !!!

Значи колеги питането ми е следното искам един климатик да го отмонтирам от къщата и да го монтирам на апартамента за монтажа трябва специалисти ясно , но мога ли аз да си го отмонтирам и как ? Да не му прецакам нещо фреон или де да знам че искат по 150лева и за двете !!! И последно дали мога да го накисна с препарат и после да го мина с водоструйката външното тяло !!!
    Last edited by leketo84; d.m.y г., 15:55.
    Alfa Romeo is a wonderful way of life!

Играчка си е, и е отговорно, направи си сметката какво може да изгубиш като спестиш нещо....
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

По-добре намери някой познат или колега от форума да ти свърши работата, за по-малко пари от 150лв.
      Ако нямаш нижните познания, не бих рискувал просто да повредиш нещо климата, иначе всеки щеше сам да си го монтира. НО мога да разпитам за инфо как да стане, имам приятел, който се занимава с това, и да даде нужното инфо какво да правиш и какво не, да внимаваш, ако искаш само кажи колега и ще питам още утре.
      Last edited by rusiq86; d.m.y г., 21:03.
      sigpic
      Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Бе, не е толкова сложно да си го преместиш и сам, ама си е философия и играчка. Аз лично съм го правил, поне разкачането, пък после монтажа ми го правиха заедно с новите клими на новия апартамент. Монтажът, обаче, не можеш да го направиш сам (като изключим захващането към стените, нивелацията и пр.), защото системата трябва да се обезвъздуши след свързването на тръбите с вакуумпомпа преди да се пусне да циркулира фреонът. Всъщност, ако си толкова сигурен във всичко, можеш да си монтираш и свържеш всичко и да извикаш техници единствено за обезвъздушаване и дозареждане. Аз обаче не посмях да го направя. А и тръбните пътища на старото и новото масто никога не могат да бъдат еднакви, а за промяната им вече се иска техника и умения.
        Иначе, за да се събере фреонът във външното тяло и да разкачиш системата, се прави следната операция:
        Пуска се климатикът да духа студено
        Изчаква се да заработи стабилно
        Затваря се първо кранът на дебелата тръба, отстрани на външното тяло и малко след това (30-60 секунди) се затваря и кранът на тънката тръба. След което се изключва веднага климатикът.
        Разкачат се тръбите от крановете и жиците.
        Номерът е да се уцели момента на стягане на втория кран - това е моментът, в който се затормозява компресорът, което значи, че си е събрал фреона, а не трябва да се прекалява с чакането, че да не стане беля.
        Това е по спомени. Ако бъркам някъде, моля някой да ме поправи! При мен се получи и фреонът си беше вътре.

Comment

Колеги благодаря ви много за съветите и обясненията , но мисля да не рискувам че и аз съм един майстор !!!
          Alfa Romeo is a wonderful way of life!

Comment

Ммм,да използвам темата ...Колегата,надявам се няма против
            Какво мислите за този климатик?цък
            Ще се монтира в спалня,която е северна.
            Колебанията ми са между този и един Панасоник...
            Благодаря за отговорите предварително
            “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
            ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Ъъъ, там няма спецификации, характеристики и пр. Не пише даже и каква мощност е. А пък и ти не си казал за колко голямо и изолирано помещение ще го ползващ. Трудно е да се каже така, не мислиш ли? Иначе, доколкото марката говори сама за себе си, аз бих избрал DAIKIN във всички случаи пред PANASONIC. Важни са обаче цифричките.

Comment

Има,
                ето ги
                цък
                На мен обаче,нищо не ми говорят
                Спалнята ,е която ще се слага е малка-около 12-13 квадрата.Както казах,северна е.Има излолации,дограми али-бали..А,да , остъклена и изолирана тераса има също
                Склонна съм да дам до 1500лева
                Last edited by viki; d.m.y г., 14:36.
                “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”

Comment

Това са всъщност серия климатици. Спецификациите са за 2 модела. И по-малкият от тях (FTXS25D) е достатъчно голям за помещението. Мисля, че ако имат още по-малък (FTXS22D) също би свършил работа. Но, може и да няма такъв модел де (просто си играя с цифрите, гледайки мощностите им), или пък да не е с много по-евтин от другия. FTXS35D е вече прекалено голям, изобщо не се напъвай за него, няма смисъл. Иначе, от двата посочени, FTXS25D е твоят климатик. Цената никак не е лоша, като се има предвид марката и мощността на машините.

Comment

Демонтаж и монтаж сам на климатик си е малко като да си ремонтираш сам двигателя с клещи. Викни си хора, иначе да няма после бум на компресора, защото ти е изтекло маслото, липсва фреон или си пробил питата с пароструйката. Климатика се настройва принципно с техника, замерват се наляганията на изпарение и кондензация на фреона. Иначе мощността я дават в BTU - 1 kW = 3412.1416 BTU/hour.

---------- Post added at 15:42 ---------- Previous post was at 15:37 ----------

За почистване на климатика (става и за външното тяло ) има един добър японски спрей, давам линк към тема за тях, за да не излезе реклама:
                    http://forum.setcom.bg/index.php?topic=34778.0
                    Arena Coast Customs

Comment

Според мен е излишно да се правят превръщания на модели с японска номенклатура. Модел с 25 в името си е с мощност от 2.5kW охлаждаща мощност, а модел с 35 си е 3.5kW. Смята се обемът на помещението, умножава се по 60-75 (вата на кубичен метър, в зависимост от доста условия) и се получава директно необходимата мощност на машината. И не съм съгласен, че толкова лесно ще си излееш маслото или гръмнеш компресора. А машината ще си работи както с много, така и с малко фреон, въпросът е "как"? А, що се отнася до настройката - наистина е трудна работа. При положение, че единствената настройка, която може да се направи на един климатик е да му се източи фреона, да се вакуумира системата и да се зареди с точното количество фреон, което пише на табелката, всичко останало, което може да се измери е бошлав работа. Посочените измервания и ностройки, за които говори колегата имат смисъл, когато се конструира и създава изделието. Оттам на сетне само количеството и вида на фреона е от значение. Това поне е моето мнение.
                      EDIT: Между другото, от посочения сайт могат доста неща да се научат, само дето е много "плявата", която трябва да се отсее.
                      Last edited by Panchev; d.m.y г., 16:09.

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
                        Ммм,да използвам темата ...Колегата,надявам се няма против
                        Какво мислите за този климатик?цък
                        Ще се монтира в спалня,която е северна.
                        Колебанията ми са между този и един Панасоник...
                        Благодаря за отговорите предварително
                        Дайкин е номер едно, но бих ти предложил да разгледаш и този:
                        http://www.mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=70&type=0

Миналата година сложих такива (щото реших като ще е гарга да е рошава) и мога да потвърдя, че са върхът на сладоледа. Този има вентилация, демек може да вкарва свеж въздух отвън. Вярно, в режим вентилация работи по-шумно, но не е болка за умиране. Все пак в тия малки кутийки от 12-13 квадрата и с хубава дограма, през нощта кислородът се поизчерпва. Каквото и да решиш, обади ми се, защото от тази фирма вече ми дават отстъпка
                        Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                        Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
                          Има,
                          ето ги
                          цък
                          На мен обаче,нищо не ми говорят
                          Спалнята ,е която ще се слага е малка-около 12-13 квадрата.Както казах,северна е.Има излолации,дограми али-бали..А,да , остъклена и изолирана тераса има също
                          Склонна съм да дам до 1500лева
                          DAIKIN разбира се, модела е много хубав, такъв има в спалнята на племенницата ми изкл тих и недоловим (мноо е важно това за спалня), а щом и терасата е остъклена той ще работи с половината си капацитет, нищо че стаята е северна.
                          Аз съм с TOSHIBA... обаче не съм доволен, много му пукат пластмасите особенно в режим на затопляне.
                          Затова и те съветвам не прави компромис с различна марка от DAIKIN щом можеш да си го позволиш.

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                          Дайкин е номер едно, но бих ти предложил да разгледаш и този:
                          http://www.mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=70&type=0

...
                          Колега голяма цифромания тази серия URURU SARARA,
                          пък и клоня към скептицизъм относно външния въздух който вкарава, през тази тънка тръбичка.
                          Клапи на дограмата вършат същата работа според мен.
                          Last edited by fade; d.m.y г., 19:58.
                          Have A Nice Day
                          o/_______\o
                          (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
                          []=о===о=[]

Comment

Умишлено пропуснах израза, че са "Номер едно", щото по различни показатели може да има различни лидери - икономия, шум, безпроблемна работа, цена, поддръжка, позиции на пазара и пр! Вярвам, че на всеки един от боклуците, които се продават на пазара, може да се открие категория, в която да е "Номер едно". Да кажем просто, че са едни от лидерите в бранша.
                            PS: И, като имаш остъклена тераса, да не вземеш да го монтираш на нея, щото не става! Те и монтажниците биха се противили, ама все пак...

Comment

Благодаря на всички за отговорите
                              Daikin-a го нямаше в наличност ,та взех Panasonik-a E9-JKE).След няколко часа трябва да е монтиран
                              В тази спалня, основно спи кучето
                              Last edited by viki; d.m.y г., 11:01.

Comment

Working...
                              X