Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за разрешително за ползване (АКТ 16) ?!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Въпрос за разрешително за ползване (АКТ 16) ?!

На кратко...

Имам ателие на партер със самостоятелен вход (не през основния на кооперацията) и залепен за него гараж.
    Всичко е готово, завършено, с врати, прозорци, радиатори и прочие.... на шпакловка и замазка.
    Има АКТ 15, а аз имам ключове - днес ще му монтират СОТ.

Първо - мога ли да си сложа разни джунджории в гаража, части от мотора, инструменти и прочие?
    Второ - мога ли да си направя вътрешни решетки на ателието и на гаража, защото ме притеснява, някой да не открадне частите?
    Трето - може ли да възнинкне някакъв проблем, ако си работя и си човъркам по мотора в този гараж?

Въпроса ми е насочен само и единствено към проблемите с комисията от Строителен надзор (или както се нарича там), която издава разрешителното за ползване

Благодаря за помоща предварително, колеги!
    sigpic

Реално, щом имаш ключове можеш да си го ползвеш, а колко е законно - ми не много и не е правилно инвеститора да ти дава ключовете при положение че нямаш акт 16 и разрешение за ползване.
    Не можеш да регистрираш в общината обекта, а за СОТ-а едва ли ще има проблем, тях не ги интересува особено.
    Принципно не би трябвало инвеститора да ти даде да монтираш каквото и да е, ама знае ли човек, криза е в строителството и се правят компромиси.
    "BEAUTY IS NOT ENOUGH!"
    Alfa Romeo 145 1.4 T.S 97 - EX
    Opel Astra J GTC

Comment

След като мине Акта не мисля че ще има проблем, а зависи всъщност и как ти дадат самия акт 16.Присъствал съм на даването на такъв при тва на огромна жилищна кооперация и въпросната комисия дори не влезе в сградата, яко ядене и пиене и тва беше !

Comment

Колега до колкото знам не трябва да правиш нищо постоянно (освен сота).
        sigpic
        Alfa Romeo 156 1.9JTD '99
        BMW 316 Compact '95

Comment

Реално аз не изменям нито фасадата, нито вътрешното разпределение, нито нищо от плана за строеж на сградата..... ама знам ли
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
            Реално аз не изменям нито фасадата, нито вътрешното разпределение, нито нищо от плана за строеж на сградата..... ама знам ли
            Принципно нямаш право да правиш каквито и да е СМР-та, и да имаш ключ дори, но това е България
            "BEAUTY IS NOT ENOUGH!"
            Opel Astra J GTC

Comment

Да де, ама по етажите нагоре даже теракот и фаянс са налепили някои собственици

Принципно, единственото което ме притеснява е да не ми наложат някаква малоумна глоба - иначе съм ги таковал в таковата и комисия, и гявол
              sigpic

Comment

Принципно, единственото което ме притеснява е да не ми наложат някаква малоумна глоба - иначе съм ги таковал в таковата и комисия, и гявол
                Теракота е друго нещо Не би трябвало да имаш проблеми с каквото и да било стига да не изменяш нищо. Можеш да сложиш всичко което е подвижно. Само за решетките не съм сигурен, н в нашата кооперация сложиха щори на единия от магазините преди акт 16
                sigpic
                Alfa Romeo 156 1.9JTD '99
                BMW 316 Compact '95

Comment

Ако ти наложат, то вероятно ти ще си първия такъв за годината, ама знае ли човек.
                  "BEAUTY IS NOT ENOUGH!"
                  Opel Astra J GTC

Comment

На кратко...

Имам ателие на партер със самостоятелен вход (не през основния на кооперацията) и залепен за него гараж.
                    Всичко е готово, завършено, с врати, прозорци, радиатори и прочие.... на шпакловка и замазка.
                    Има АКТ 15, а аз имам ключове - днес ще му монтират СОТ.

Първо - мога ли да си сложа разни джунджории в гаража, части от мотора, инструменти и прочие?
                    Второ - мога ли да си направя вътрешни решетки на ателието и на гаража, защото ме притеснява, някой да не открадне частите?
                    Трето - може ли да възнинкне някакъв проблем, ако си работя и си човъркам по мотора в този гараж?

Въпроса ми е насочен само и единствено към проблемите с комисията от Строителен надзор (или както се нарича там), която издава разрешителното за ползване

Благодаря за помоща предварително, колеги!

Какво разбираш под "Имам"? Собственик с документ за собственосто ли си или не!?
                    Собствеността върху сградата/ателието може да се придобие и при непълна завършеност(например 60%)?
                    По принцип не би трябвало да е ползваш, то затова се издава "разрешение за ползване", след него имаш право да ползваш!Иначе е възможно
                    За вътрешните решетки няма да имаш никакъв проблем-слагай.
                    Но, ако ти не си собственик проблема ще е за собственика!
                    Ако си собственик и възникне проблем с комисията разрешаваща позлването то проблема ще е за теб.

На практика в България проблем с комисията разрешаваща ползването почти не възниква, само защото си вкарал вещи вътре.Тях ги интересува дали е спазен архитектурния/инвестиционния проект и си "затварят" очите ако няма разместване/премахване на стени и/или прозорци, дори и ако има дребни нарушения-например: прекарани тръби за вода на 1- 1.5 метра от предвиденоото по ВиК проект.
                    Но знае ли се какви хора ще са в комисията-във всяка община е различно!?!
                    За това което пишеше не би трябвало да има проблем, а ако възникне такъв ще е за собственика на имота/ателието и най-вероятно ще те топнал някой"доволен" съсед. Съседите създават най-големите проблеми.
                    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

Не се ослушвай, а действай...нямаш никакви проблеми!
                      Съседа си купи апартамент на зелено...след това жена му го изгони, а той живя 2г. докато посроят блока в един фургон.....и така просто не виждам за какво се притесняваш)...хората строят къши незаконо..после ги озаконяват, ти за нещо собствено се притесняваш да не би да .........
                      По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                      https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                        ...хората строят къши незаконо..после ги озаконяват, ти за нещо собствено се притесняваш да не би да .........
                        Това беше, в момента е ЗАБРАНЕНО и такива постройки се събарят и е правилно.
                        "BEAUTY IS NOT ENOUGH!"
                        Opel Astra J GTC

Comment

Сградата в която работя вече 2 години няма дори акт 15. Въпреки това е населена, има ток, вода, телефон, сот интернет, хасансьор и т.н. По нищо не си личи, че няма разрешение за ползване и досега няма проблем с никакъв строит. надзор или тем подобни измекяри.
                          2014: Deutschland über alles

Comment

Аз съм собственик, имам неутрален акт
                            До края на седмицата ще си сглобя решетка, шкафове и прочие.... бал съм я в комисията
                            sigpic

Comment

Ако не го ползваш за жилище или за някаква търговска дейност не могат да се заядат. За решетките също, ако са вътрешни. Не променяш нито фасадата, нито конструкцията.
                              Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                              AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                              Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Working...
                              X