Известие

Collapse
No announcement yet.

Задача от турнир по информатика-есен 2009г.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Задача от турнир по информатика-есен 2009г.

ІХ НАЦИОНАЛЕН ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА И
    ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
    „Джон Атанасов“
    Шумен, 28.11.2009 г.
    Група A (11-12 клас)

Задача A1. 2012 – ЕДНО НОВО НАЧАЛО

Слънчево изригване е загряло земната кора, причинявайки чудовищен катаклизъм. Тектонски плочи се реят свободно по земната мантия, земетресения с невиждан магнитуд изравняват метрополиси със земята, планини потъват, залети от гигантски цунамита, държави се превръщат в морета от лава и вулканична пепел.
    Датата е 21 декември 2012 и единственият шанс да спасите себе си и семейството си от апокалипсиса е да стигнете до правителствените кораби в Хималаите – ноевите ковчези, които ще спасят човешкия род.
    За целта имате самолет, който винаги лети с една и съща скорост, и карта на оцелелите летища. За съжаление, не от всяко летище може да се стигне до всяко друго – между някои има огромни облаци от вулканичен прах, през които самолетът не може да премине, а други са прекалено далеч едно от друго, за да стигне горивото. Освен това, не на всяко летище е възможно да се презареди резервоарът – от някои не е останало нищо друго, освен пистите. И тъй като всички видове навигации са разрушени, единственият възможен курс между две летища е най-краткият път. А на всичко отгоре, поради атмосферната нестабилност и драматичното изменение на климатичните условия, на плътността и състава на въздуха в дадени региони, ефективността на самолетните двигатели е различна за различните полети. Следователно консумацията на гориво също варира. Добрата новина е, че вие знаете между кои летища е възможно да се лети и с колко гориво, и на кои може да се презарежда. Остава само да измислите маршрут, който по най-бързия начин ще ви транспортира от летището, където се намирате в момента, до летището в Хималаите, където ще бъдете спасени.
    Напишете програма year2012, която по зададени координати на летищата и дали може да се презарежда на тях, капацитет на резервоара на самолета, скорост на самолета, кои двойки летища са свързани и колко гориво се изразходва за всеки полет, намира най-бързия маршрут между дадено начално и дадено крайно летище.
    Ето го и цялото условие :
    Апокалипсис-2012
    Last edited by milenamr; d.m.y г., 14:10. Основание: така

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
    Втора национална среща на 155

Пътечка в Хималаите с една буква?

Наиситина ли е така зададено условието на задачата?
    The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
      ІХ НАЦИОНАЛЕН ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА И
      ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
      „Джон Атанасов“
      Шумен, 28.11.2009 г.
      Група A (11-12 клас)

Задача A1. 2012 – ЕДНО НОВО НАЧАЛО

Слънчево изригване е загряло земната кора, причинявайки чудовищен катаклизъм. Тектонски плочи се реят свободно по земната мантия, земетресения с невиждан магнитуд изравняват метрополиси със земята, планини потъват, залети от гигантски цунамита, държави се превръщат в морета от лава и вулканична пепел.
      Датата е 21 декември 2012 и единственият шанс да спасите себе си и семейството си от апокалипсиса е да стигнете до правителствените кораби в Хималаите – ноевите ковчези, които ще спасят човешкия род.
      За целта имате самолет, който винаги лети с една и съща скорост, и карта на оцелелите летища. За съжаление, не от всяко летище може да се стигне до всяко друго – между някои има огромни облаци от вулканичен прах, през които самолетът не може да премине, а други са прекалено далеч едно от друго, за да стигне горивото. Освен това, не на всяко летище е възможно да се презареди резервоарът – от някои не е останало нищо друго, освен пистите. И тъй като всички видове навигации са разрушени, единственият възможен курс между две летища е най-краткият път. А на всичко отгоре, поради атмосферната нестабилност и драматичното изменение на климатичните условия, на плътността и състава на въздуха в дадени региони, ефективността на самолетните двигатели е различна за различните полети. Следователно консумацията на гориво също варира. Добрата новина е, че вие знаете между кои летища е възможно да се лети и с колко гориво, и на кои може да се презарежда. Остава само да измислите маршрут, който по най-бързия начин ще ви транспортира от летището, където се намирате в момента, до летището в Хималаите, където ще бъдете спасени.
      Напишете програма year2012, която по зададени координати на летищата и дали може да се презарежда на тях, капацитет на резервоара на самолета, скорост на самолета, кои двойки летища са свързани и колко гориво се изразходва за всеки полет, намира най-бързия маршрут между дадено начално и дадено крайно летище.
      Добре де, какъв е въпроса сега - с каква цел го пишеш всичко това.

Ако искаш решение на задачата дай параметри.
      Last edited by old alfist; d.m.y г., 12:28.
      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
      sigpic

Comment

Аз съм готов.
        При такова слънчево изригване, радиацията прониква на километри в земната кора.Температурата на въздуха сигурно ще е няколко хиляди градуса.Нищо не може да оцелее, а да лети със самолет си е направо фентъзи.
        sigpic
        "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"

Comment

На мен ми е проблем, че не знам възрастта на бабата на втория пилот.
          sigpic

Comment

Ами смятай, бабата е от едно село което няма нищо общо с Хималаите т.е. имайки впредвид относителната влажност на въздуха /според сезона/, и това колко буркана с туршия е качила бабата в самолета, се получава разхода на гориво /предимно гроздова/ на дядото на русата стюардеса.Сам си прави изводите.

п.п. Давам жокер: доматите в туршията са градински.
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
              Добре де, какъв е въпроса сега - с каква цел го пишеш всичко това.

Ако искаш решение на задачата дай параметри.
              Не ,не искам решение, решението го имам
              Изумена съм от апокалиптичните настроения, които се задават в задачите по олимпиади и турнири, както и начина по който са формулирани.
              И поради тази причина исках да го споделя с вас, а иначе точно това е условието, не съм променила нито една буква, цитат е

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91

Comment

ААаа, ясно, аз също реших, че се търси нещо, отговора един вид.
                Ми че-актуална тема
                Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                Нагоре по стълбата, която води надолу
                sigpic

Comment

Не ,не искам решение, решението го имам
                  Изумена съм от апокалиптичните настроения, които се задават в задачите по олимпиади и турнири, както и начина по който са формулирани.
                  И поради тази причина исках да го споделя с вас, а иначе точно това е условието, не съм променила нито една буква, цитат е
                  Ясно, опитваш се да търсиш сполучлива комбинация между литературен сюжет и математически зависимости - типично романтично женско мислене.
                  sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                    Ясно, опитваш се да търсиш сполучлива комбинация между литературен сюжет и математически зависимости - типично романтично женско мислене.
                    Ами не търся нито литературен сюжет, нито романтика Незнам защо ти идват такива асоциации.Чисто и просто тази задача ме впечатли и леко изуми, та затова реших, че е нещо интересно и любопитно, което бих искала да споделя с вас.А впечатленията от сюжета на задачата са ми по-скоро положителни и ги намирам за интересни и актуални с изключително полезна и практична насоченост.
                    Ако има нещо към което да съм скептична, то това е начина по който е формулирана(както винаги във формулировките на голяма част от задачите за олимпиади и турнири напоследък се срещат двусмислия, неясноти и стилистични грешки).
                    Не знам какво романтично женско намираш в тая задача, аз не успявам да открия нищо нито романтично, нито пък женско като умисъл

Comment

Все пак разбрахме какво искаш да кажеш - от тук нататък започва темата.
                      sigpic

Comment

Ами не търся нито литературен сюжет, нито романтика Незнам защо ти идват такива асоциации.
                        Заиграл се е.

п.п.
                        sigpic

Comment

...Ако има нещо към което да съм скептична, то това е начина по който е формулирана(както винаги във формулировките на голяма част от задачите за олимпиади и турнири напоследък се срещат двусмислия, неясноти и стилистични грешки)...
                          хахаха, явно авторът/ите на задачата са фенове на филма "2012" и са решили, че тъй като това е най-якият филм за годината, то задължително той е на първо място в листата "Любими" на всички любители на информатиката от 11-12 клас... Интересно ми е само, дали и търсене на оптимален път в граф е сред любимите им теми...

П.С. Дали Краси Манев няма пръст в тази задача?
                          145, 1.6 boxer
                          156, 2.4 JTD - ex
                          Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

Първоначално публикувано от pa4ito Покажи съобщение

П.С. Дали Краси Манев няма пръст в тази задача?
                            Твърде вероятно е да има общо, след като в използвана и препоръчителна литература на участниците на първо място стои книгата :
                            "Първи стъпки в програмирането на C/C++",
                            от Бисерка Йовчева и Ирина Иванова, под общата редакция на Красимир Манев
                            Къде без него ?

Comment

Болнава работа, хлапетата както не са на център съвсем ще бутнат масло. Може би скоро ще започнат психо атаки със сюжет 2012 и да се очакват масови самоубийства, какво пък, тъкмо ще се реши проблема с изхранването от темата с генно модифицираните храни. Пък ако има и силна радиация и самия проблем ГМ ще се изпари.

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

Working...
                              X