Известие

Collapse
No announcement yet.

Има ли нужда коланите да са задължителни

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Има ли нужда коланите да са задължителни

Пак тема за коланите.и пак ще кажа, да ме задължават със закон да слагам колан е все едно да ме задължават да си нося пантофите в дома ми. На никой не му пречи, че карам без колан.Логиката,че ще бръкна в джоба на някой ако се размажа в предното стъкло издиша. Ако не си нося пантофите мога да пипна ангина и пак да бръкна в на нечии джоба ли?
    Това,че не съм носил колан ме е спасявало, все мие тая какво мисли кат по въпроса.
    Range Rover Vogue 4.4
    Rexton 270 cdi
    Honda CBR Repsol 1000 , Polaris Predator 500
    Колкото и да се опитваш, никога няма да си по-велик от пръдня на крава.

Като беше актуална темата за коланите, някой вкара едно изящно мнение че трябвало да се слага колан, щото можело да изфърчиш от колата през джама, и с тялото си да удариш някой и да му нанесеш щета.....
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

През 50-70 години на миналия век сума ти народ е изхвърчал през прозорците на автомобилите, естествено най вече в САЩ къде е имало доста мощни автомобили.А и сега ги има.
      Колана е изобретен преди 1959 г.В Западния свят законите се спазват, който не ги спазва, след една две глоби бързо става изряден.

Ето малко данни за изобретателят.
      Повече от един милион души по целия свят (а може би и повече) могат да благодарят на Нилс Болин (инженер на Volvo), че им е спасил живота. Има и толкова други, които са пострадали доста по-малко – отново благодарение на триточковите предпазни колани на Болин. Това е изобретението, което Volvo представят за пръв път през 1959 година и вграждат в модела си 120.

Осъзнавайки потенциала на това спасяващо живота устройство, Volvo с изключителна доза алтруизъм оставят патента отворен за ползване от други компании. Затова и в момента всички коли имат такова устройство, тъй като са задължени да го монтират отпред и отзад. Съответно и поставянето на коланите е задължително за седящите на предните седалки. И всичко това става още преди 50 години.

В началото процесът да научиш хората да ползват предпазния колан отнема време, но фактите са, че числата не лъжат. Изобретението на Болин е толкова значимо, че все още е считано за най-важният компонент на оборудването за безопасност в един автомобил.

Тогава коланът печели всяка награда за сигурност, която човек може да си представи. От Немското патентно ведомство виждат в колата един от осемте най-значими продукта за период от 100 години. Сигурни сме, че всеки, който е бил спасен, може да го потвърди.
      Last edited by fred; d.m.y г., 20:14.
      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
      Нагоре по стълбата, която води надолу
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
        Пак тема за коланите.и пак ще кажа, да ме задължават със закон да слагам колан е все едно да ме задължават да си нося пантофите в дома ми. На никой не му пречи, че карам без колан.Логиката,че ще бръкна в джоба на някой ако се размажа в предното стъкло издиша. Ако не си нося пантофите мога да пипна ангина и пак да бръкна в на нечии джоба ли?
        Това,че не съм носил колан ме е спасявало, все мие тая какво мисли кат по въпроса.
        Танатос за тебе знаем, ти си Различен.
        SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
          Танатос за тебе знаем, ти си Различен.
          Не съм с нищо по различен от теб или от когото и да било.Имаш свободата караш без колан и да си плащаш глобите.Всеки си решава сам.
          Range Rover Vogue 4.4
          Rexton 270 cdi

Comment

Танатос, описвал съм такива без колани -доста, за мен това е върховна простотия. Надявам се не се обиждаш.
            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Танатос, описвал съм такива без колани -доста, за мен това е върховна простотия. Надявам се не се обиждаш.
              Не се обиждам, разбирам те напълно.Затова е темата да си казваме мнението.Напълно наясно съм колко хора са загинали заради неслагането на колан.Но мен това неслагане ме спаси.Никога няма да кажа на някого да не си слага колана.Тук говорим затова колко е безсмислени самото задължаване за неговото носене.Искам да ми се даде един пример с който да бъде оборено това.С какво това.че аз, ти, той или които и да е друг като не си слагаме коланите застрашаваме живота на уастник от движението?
              Range Rover Vogue 4.4
              Rexton 270 cdi

Comment

Не е задължително да го застрашаваш за да не бъде правилно, ти абсолютен единак ли си? Би ли ти било приятно твоите жена и деца да видят кървавата глава на мъжа шофиращ колата и истеията на живата му жена поставила си колан? Не те разбирам брат и сигурно никога няма да те разбера.
                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Не е задължително да го застрашаваш за да не бъде правилно, ти абсолютен единак ли си? Би ли ти било приятно твоите жена и деца да видят кървавата глава на мъжа шофиращ колата и истеията на живата му жена поставила си колан? Не те разбирам брат и сигурно никога няма да те разбера.
                  Естествено,че не.Но съм преживял катастрофа, в която ако бях с колан щях да изгоря !!! И това не го казвам аз а твой колеги свидетели на ситуацията. Ти като си сложиш ръката на котлона и се опариш, втори път ще я сложиш ли? Моят инат и това, тази моя простотия ако щеш ме е спасила. Не търся разбиране.Казвам си мнението.
                  Range Rover Vogue 4.4
                  Rexton 270 cdi

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                    Като беше актуална темата за коланите, някой вкара едно изящно мнение че трябвало да се слага колан, щото можело да изфърчиш от колата през джама, и с тялото си да удариш някой и да му нанесеш щета.....
                    мда мое беше въпросното изящно мнение и да напълно е възможно. Само ще ти помена, че има много регистрирани случаи, в които возещия се отзад пасажер при удар изхвърча от инерцията и се удря с седалката пред него. При удара човекът на тази седалка в повечето случаи претърпява тежка травма именно от инерцията на пасажера, а дори има регистрирани смърти случаи.

респективно ако няма какво да те спре освен джам и се шибнеш с прилична скорост какво ще попречи на тялото ти ( или поне на части от него) да ме шибнат докато просто пресичам или пия кафе до улицата? Малко вероятно - да, но възможно, нали?

То и да се застреляш докато си чистиш пищова и си убеден че е празен е малко вероято, ама колко случаи има...
                    няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

А защо продължавате да говорите само за материалните щети, моралните също не са за подценявате, нали не мислите че е нормално да гледаме утрепани по улицата заради глупостта им да не си сложат колана..
                      SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

sigpic

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение

респективно ако няма какво да те спре освен джам и се шибнеш с прилична скорост какво ще попречи на тялото ти ( или поне на части от него) да ме шибнат докато просто пресичам или пия кафе до улицата? Малко вероятно - да, но възможно, нали?

ДА, вероятността е толкова голяма, колкото някой самоубиец да падне върху теб самоубивайки се... Айде стиге сте говорили разни смешки (между другото има такива случаи- самоубиец да падне върху миновач, дай заради това да забраниме самоубийствата )
                          Lexus IS200

Comment

които, между другото, са забранени.
                            И от двете забрани има единствено и само обратен ефект.
                            I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
                            Roosevelt

Comment

А съгласен ли си при катастрофа, в която си пострадал и си без колан, да ти се откаже всякакво обезщетения от всякакъв вид застраховки? Защото май това е единственият начин да не е задължителен колата. Поне според мен, това е основният проблем в "незадължителните колани".
                              Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
                              Mazda 6 2.3 2005
                              sigpic

Comment

Working...
                              X