Известие

Collapse
No announcement yet.

"Погребален" въпрос.......

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• "Погребален" въпрос.......

......абе нещо на по необичайна тематика.......
    На едно аверче баща му живя дълго време и се бори с рака, и накрая завършека беше очакван......беше пенсионер по болест, много жизнено чиче иначе, имаше една виличка в едно близко село, пъпа му там беше хвърлен, правеше си с огромен мерак всичко по нея, и не искаше и да чуе да стъпи в града.......както и да е, знаех че е починал, а имах среща със авера да му дам едни неща и той ми разправя че волята на баща му била да го погребат на мястото където му е вилата - човека си е обичал тва място, и искал там да си почива........двор голям, 4 декара градинки, тревичка, изобщо е много подържано, декоративно басейнче даже си беше направил.......естествено след като човека починал, авера не запазил място в гробищата, а със най близките си го погребали там където си искал човека.......вечер естествено станало това, и може би съобразително не обозначили мястото с паметник, камък или каквото и да било.......в смисъл че ако не знаеш че там е погребан човек, няма как да разбереш, а и както казах над 4 декара е двора само......след месец обаче някак си се е разбрало, и деня преди да се видим, кмета с полиция ходили на мястото, разпитвали авера и прочее глупости.......който естествено нищо не им казал, пратил ги по дяволите........
    Понеже случая още не се е развил, любопитно ми е какво казва закона по тоя случай, чесно казано в НК не е престъпление да не погребеш някой на гробище, аверчето само това го интересуваше, че щели да го глобят или нещо от сорта ич не му пукаше......
    Има ли някакви разпоредби или укази или каквото и да е там че само на гробища се погребват мъртвите и изобщо инфо от сорта......
    Като се замисля аз определено също не искам да дремя на гробище, въпреки че не е приятно да се говори за такива неща особенно, мисля че за в далечно бъдеще е възможно да се сблъскам с нещо от сорта........
    ПиЕс - далеч съм от мисълта че всеки може да има правото да заравя близките си където им кефне, но лично аз не виждам голям поблем ако това става във собствен имот......
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Mисля , че няма проблем да се погребе човек където и да е(частен имот), само трябва да се вземе бележка от кметството къде ще се положи.. Например ние кремирахме дъщеря ни и си държим урната вкъщи.
    sigpic166 TS 2.0 1999 ГИ

Comment

Явно е честа практика да се погребват хора в частни имоти.До колкото разбрах не ги закачат, но не е законно.Виж това дали ще ти свърши работа.http://www.osf.bg/downloads/File/Pro...%20deinost.pdf
      sigpic
      "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"

Comment

Мда, явно е нарушение някакво, но не е престъпление, което и беше важно за него.....
        "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR

Comment

На Ники темата е малко деликатна и въпросът му е конкретен, но според мен щом създава цяла тема, навярно търси мнения по този въпрос в друг аспект.

Според мен не е редно да се погребват хора на всякакви места - както от санитарно-хигиенна точка, така и от духовно-психологическа.
          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
            На Ники темата е малко деликатна и въпросът му е конкретен, но според мен щом създава цяла тема, навярно търси мнения по този въпрос в друг аспект.

Според мен не е редно да се погребват хора на всякакви места - както от санитарно-хигиенна точка, така и от духовно-психологическа.
            Последната воля трябва да се изпълнява, независимо от нашата гледна точка.Имах доста време да мисля по въпроса.За шест години, погребах петима от най-близките ми хора и сега съм най-възрастния мъж в семейството,а виж на колко години съм.
            sigpic

Comment

О, не изобщо нямам задна мисъл или очаквано погребение скоро, на жената баба и и дядо и починаха при 1-2 месеца разлика преди половин година, и помня че беше голямо разкатаване по кремации, че едни удостоверения, от Плевен, че кремация в СФ, че после да вземеха праха, и тогава се замислих защо е толкова сложно......и когато тва аверче ми стовари това изпаднах леко в размисъл за това защо ще ходят да се разправят за такива неща, все пак човека е изпълнил волята на баща си.......нямам проблем или деликатни терзания, просто ми беше интересно.......знам че не е престъпление, тъй като не присъства в НК, а щом не е, значи не е особенно фатално ако човек си прояви своеволие.....

Comment

Първоначално публикувано от Kuker Покажи съобщение
                Последната воля трябва да се изпълнява, независимо от нашата гледна точка.Имах доста време да мисля по въпроса.
                Е, да ама да погребеш някой на 5 м.от кладенеца на комшията, някак си не е етично.
                Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                sigpic

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                  и помня че беше голямо разкатаване по кремации, че едни удостоверения, от Плевен, че кремация в СФ, че после да вземеха праха, и тогава се замислих защо е толкова сложно......
                  Абсолютно си прав, колега...но аз ли да казвам...
                  sigpic166 TS 2.0 1999 ГИ

Comment

Интересен момент би бил, когато 'собственият' имот бива продаден на някой друг. Какво ще прави новия собственик с останките на починалия?!? Ами ако случайно се натъкне на тях, докато копае основи за къща или нещо подобно...иди обяснявай чии са останките и защо са били заровени в двора.
                    _______
                    146 JTD - ex
                    Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
                      Интересен момент би бил, когато 'собственият' имот бива продаден на някой друг. Какво ще прави новия собственик с останките на починалия?!? Ами ако случайно се натъкне на тях, докато копае основи за къща или нещо подобно...иди обяснявай чии са останките и защо са били заровени в двора.
                      Теоретично е така, но все пак ако си имал куража и волята да направиш нещо от сорта, все ще имаш същите на преместиш останките другаде, или да вземеш адекватно решение.......лично аз така бих направил.....

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                        Е, да ама да погребеш някой на 5 м.от кладенеца на комшията, някак си не е етично.
                        Това направо е недопустимо, особено ако се използва за питейна вода, става страшно.Все пак, мисля че ако някой тръгне да прави подобно нещо, ще избере подходящо място.Но и на това не може да се разчита.Докато търсех в нета инфо, попаднах на някакви доста интересни неща по въпроса.

---------- Post added at 23:39 ---------- Previous post was at 23:33 ----------

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                        Теоретично е така, но все пак ако си имал куража и волята да направиш нещо от сорта, все ще имаш същите на преместиш останките другаде, или да вземеш адекватно решение.......лично аз така бих направил.....
                        Обаче тогава се губи смисъла от цялата работа.
                        Всичко зависи от това колко време е минало от погребението.Доколкото попрочетох, след 8 години може да се използва гроба.
                        Last edited by Kuker; d.m.y г., 23:41.
                        sigpic

Comment

На границата между Рила и Родопи където ми е вилата, нарочно не искам да уточнявам къде, но след дълго боледуване почина съседа и тъй като последните си 10-тина 15, години си прекара там, преди 2-месеца отивайки на купон за нова година забелязах че в двора им има на обособено место кръст и други такива символи, които преди това ги нямаше. В последстие се разбра че е починал и че са го положили
                          (без да уточнявам как, дали кремиран или) в двора си.
                          Не че нещо ми пречи но ми се струва малко гадно като излезнеш на терасата на вилата си и да гледаш кръстове и тем подобни ! Това е едната гледна точка. Другата е хигиенната за която се пище по-горе в коментарите. Дори при нас си е с сентрална канализация и не ни пречи, но все пак...
                          Та според мен най-добрия вариант е да се кремира и да се направи местенце което да не се набива на очи и да не предизвиква коментари на съседи и преминаващи.
                          AR 166/159 - 2.4 jtd/m

Comment

Като студент по право ще кажа, че според правилника за погребенията глава 4, чл. 30 гласи че погребване на починали лица извън гробищата в някои случаи може да стане чрез разрешение от председателя на общинския съвет и със съгласието на съответните здравни органи. Ако няма такова разрешение, тогава това действие е незаконно. Нарушителите се наказват по чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания, което ще рече глоба от 2 до 50 лв.
                            Last edited by RoMAN; d.m.y г., 07:14.

Comment

E бъркат го пича 50 лв. Нали е удовлетворил на покойния си баща желанието Всички са доволни 50 лв никого не събарят.
                              Alfa 155 1.8 TS 8V 129 hp '95 ....ех

Alfa 156 SW 2.4 M-Jet '04

Comment

Working...
                              X