If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това е хем така,хем иначе.. Защо не премахнаха примерно на новите коли ДДС-то?След като статистиката показва че 80% от автомобилите в България са стари,това само по себе си говори,че цените на новите автомобили са непосилни за по-голямата част от обществото ни!С това премахване само ще оберем още "бракми" в България,които да ни тровят и замърсяват природата!
Абе има и положителни страни от това, защото ще се вкарват поне по-нови коли- примерно за 6000 лв ще можеш да си купиш 6-годишна вместо 12 годишна кола. А колкото до стимулирането на купуване на нови коли- хората са казали: "Не ми давай акъл, пари ми дай!" Ние ако можем да си позволим нови, няма да купуваме това, дето в Западна Европа го дават за скрап, ама за момента това е положението.
Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Ще измислят някаква еко-такса или нещо подобно. Ако приемем, че се продават 100 000 стари коли годишно по 1000лв ДДС средно, това са 100млн, чиято липса бюджетът едва ли ще преглътне толкова лесно ...
Ще измислят някаква еко-такса или нещо подобно. Ако приемем, че се продават 100 000 стари коли годишно по 1000лв ДДС средно, това са 100млн, чиято липса бюджетът едва ли ще преглътне толкова лесно ...
За съжаление и аз мисля като колегата - дано поне тези такси са по малки.
Обаче в това писание на "Днес.Дир.Бг са допуснати неточности и не са разбрали правилно как ще действа закона за ДДС. При вноса на автомобили ще важи общия случай на закона за ДДС. Ако по фактира колата струва 1000 евро при вноса просто няма да се опредделя административно ДДС не като в момента (например 2000 лева) а ДДС ще бъде 200 евро и то пак зависи дали си платил ДДС то на продавача ако колата ти е продадена от регистрирано лице. Значи ако там си платил 1000 евро + ДДС то в съответната фактура - не плаща ш никакво ДДС при внос в БГ (избягване на двойно данъчно облагане - не може веднъж да го платиш там и после тука пак)Ако си я купил от физическо лице само за 1000 та евро - тогава сделката може да се обложи тук на влизане. Обаче пък хубавото е че ако си регистрирано по ДДС лице ще можеш да разчиташ на общия случай за сделка и да го изтеглиш тук като за покупка или поне да приспаднеш сумата от дължимия ти по други сделки ДДС.
За новите коли си остава дължим ДДС при внос както за всяка стока която се внася сега. ДДС пак няма да е административно определено , а спрямо стойността на сделката. Ако колата влиза с цена по Евро фактура 20 000 евро - съответно си плащаш 4хил евро за освобождаване от митница. Да това определено не насърчава придажбата на нови коли- ама това е принципа в другите членки. Статистиката за Полша,Чехия и Унгария сочи спад в продажбата на нови коли-ама само за първата година от приемането им, за сметка на това са се увеличили покупката на коли втора ръка с по-малка средна възраст - повече коли на 2-3-4 години.
НО има едно голямо НО - всяка държава има право да определя някакви местни данъци и еко такси за ползване на автомобила годишни - е точно там мисля ще ни ударят за да компенсират.
Искам да са толкова по-големи, колкото по-стари са колите !!! Баси, писна ми, пред блока ни има няколко таралясника, които се карат 2-3 пъти в годината, а аз се чудя всяка вечер къде да паркирам . Тая държава се напълни с мъртъвци, щото е евтинко ...
Искам да са толкова по-големи, колкото по-стари са колите !!! Баси, писна ми, пред блока ни има няколко таралясника, които се карат 2-3 пъти в годината, а аз се чудя всяка вечер къде да паркирам . Тая държава се напълни с мъртъвци, щото е евтинко ...
На мен до колкото ми е иЗвестно в нито една даржава членка на ЕС няма нито еко такси нито каквито е да било данаци при внос на кола от друга страна членка/става дума zа поне веднаж регистрирана кола/
Но може БГ да е единствената такава и да саобщи в ЕС , че ние си имаме свое мнение по вапроса и договорите дето сме ги подписали сме ги премислили , и ни трябват пари.......е някой смята ли, че това може да стане
Просто, аЗ от опит като предупредих в Форума, че колите сте поевтинят около 2 пати, че някои и повече, все се намери някои да ваЗраЗи, а аЗ просто исках да помогна
Сега след 8/9 месеца като колата ти иЗведнаж Загуби 2/3 хиляди лева от стойноста си, дано се сети някой , че сам предупредил още в началото на 2006година
Ако искате вярваите, но 1990/1992 гонина колите, ще паднат на под 800еуро в БГ
Не Забравяите, че и доставката ще поевтинее
Отпадат така неречените раЗрешителни, които по стар БГ обичай се вЗимат само с подкуп, както и подкупите по митницата както тук, така и в ГР или Румания/просто zащото митница няма/, е ако се минава преЗ Сарбия тоЗи проблем си остава.Става дума За автовоЗ, на ход са си 400еуро
Ми сега ще ти кажа какво ще измисли Бюджетът и ще ме разбереш : ок, 800Еуро колата до КАТ и после ША-А-АТ като в Германия - колко е там данъка за кола 91/92 година ? Щото нали там няма еко-такси, о.к. и при нас няма да има, но ако направят данъците като там ? Не ми казвай, че е толкова евтино и лесно да се внасят 15 годишни мъртъвци в Германия. Пък нали и ние ще ставаме като немците
е, да това може да стене
но то ще важи и За колите които вече са регистрирани в БГ, тоест така или така, цените ще паднат, просто в тоЗи случай няма да има смисал да плащаш данак който е по голям от стойноста на колата дето таркаляш.......и ще бадеш принуден да си купиш по нова от чужбина на ниска цена , а твойта отива на вторичните
Aз пък въобще не се притеснявам от това че колата ми ще поефтинее с 2-3 хил . лв - нали и следващата която ще купя ще бъде поефтиняла с толкова. Целта е като продам тази парите да ми послужат като част от вноската за следващата
Като казвам че ще измислят нещо за да запълнят дупката в бюджета имам впредвид точно данъците след регистрация, а не някаква такси и др. на входа - това би затруднило свободното движение на стоки. Само дето тогава възниква друг въпрос - в коя държава ще са най-ниските данъци и еко такси. Откривам си фирмичка там, колата на името на фирмата - там плащам тънките данъци, вземам винетка за БГ и си карам тука Абе като ми дойде до главата ще го мисля
Само дето тогава възниква друг въпрос - в коя държава ще са най-ниските данъци и еко такси. Откривам си фирмичка там, колата на името на фирмата - там плащам тънките данъци, вземам винетка за БГ и си карам тука Абе като ми дойде до главата ще го мисля
Само дето тогава възниква друг въпрос - в коя държава ще са най-ниските данъци и еко такси. Откривам си фирмичка там, колата на името на фирмата - там плащам тънките данъци, вземам винетка за БГ и си карам тука Абе като ми дойде до главата ще го мисля
А, я виж как се сети самичак
Добре дошал в ЕС
Абе не е само сещане - ако знаеш колко регламенти на Европейската комисия съм прочел то вярно че са в друга насока, ама нали съм си извадил извод за принципите и възможните разлики. А си се интересувам по принцип от данъчна политика макар и малко по глобално, а не чак за дребни данъци и подробности
Comment