Известие

Collapse
No announcement yet.

джамия - символ на СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ?!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Винаги съм се удивлявал на шопският манталитет описан в българският фолклор с поговорката "От Искъро по дълбоко нема. От Витоша по високо нема.", както и от омразата на кореняците софиянци към т.нар. провинциалисти е все така необяснима за мен.
    Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
      Винаги съм се удивлявал на шопският манталитет описан в българският фолклор с поговорката "От Искъро по дълбоко нема. От Витоша по високо нема.", както и от омразата на кореняците софиянци към т.нар. провинциалисти е все така необяснима за мен.
      батко, само не разбрах каква е точно връзката на въпросното пренебрежително отношение с темата ?
      sigpic
      днес съм в почивка ---

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
        батко, само не разбрах каква е точно връзката на въпросното пренебрежително отношение с темата ?
        Бате, и аз не можах да схвана как се направи сравнение с Рим и т.н. и то точно от търтея, който винаги е приканвал към трезви и адекватни мисловни процеси преди да се направи изказване, което е повлияно от афекта.

А иначе по темата: Е не свикнахте ли вече с новите правоимащи? Днес е така, а утре точно на 180 градуса!

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev
          Първоначално публикувано от Kuku
          За пореден път се поддавате на провокации....
          каква е тази провокация, обясни за умствено по-слабите
          Кажи ми първо, какъв е смисъла на темата?
          sigpic

Comment

Трбва да се хейтва - това е смисълът.
            Митьо Бомбата: Ех, какви времена бяха... животински времена

Comment

Еми пръво шопи кореняци софиянци нема. Они шопете са кореняци на Самоков. Земете го научете тва.

За годините 5000 преди Христа, което прави 7000 от днеска. Затова и корекцията. И пак няма връзка с темата.

А сравнението с Рим е просто - европейска християнска столица. И също така защото:
              След смъртта на император Диоклециан (305 г.) и религиозната реформа на император Константин Велики (306 - 337 г.) Сердика става седалище на епископ, бидейки едно от първите селища, където християнството в признато за официална религия.

ПП И да продължим:

Сердикийският църковен събор е е проведен през 343-344 година, скоро след Първия Вселенски събор в Никея (325 г.). Той е бил замислен като голям вселенски събор, който да възстанови мира в Църквата след разкола, причинен от арианитеРечник, и на него присъствали 318 епископи от цялата Римска империя. Авторитетни участници в него били домакинът-епископ на Сердика Протоген Сердикийски и св. Атанасий Велики - по това време все още изгонен от арианите от Александрийската катедра.

Сведения за работата на събора дават историците Сократ, Созомен и Блажени Теодорит.

Съборът бил свикан от синовете на св. Константин Велики, управляващи разединената вече империя - източният император-арианин Констанций II и император Констанс (Констанц).

Сердикийският събор утвърдил православното учение за Света Троица и Символа на вярата, приети на Първия Вселенски събор. Въпреки че съборът останал в историята като поместен, значението му за Църквата е огромно.

[...]

Сердикийският събор е един от Седемнадесетте канонотворчески събори на Църквата. И още нещо. Градовете, в които са се провели канонотворческите събори, са общо единадесет.

http://www.pravoslavieto.com/history...erdikijski.htm
              Last edited by търтей; d.m.y г., 01:23.
              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

OFFTOPIC

Хайде да си "изпрося" още едно минусче което най-вероятно също ще е анонимка

"...През VII век пр.н.е. на север от топлия минерален извор, близо до река Елешница (днешната Владайска), възниква древен тракийски град, документиран по-късно от римляните като Сердика — име, за което се приема, че произлиза от местното тракийско племе серди, което живее в околностите на града..."

Comment

Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
                  Кажи ми първо, какъв е смисъла на темата?
                  смисълът на темата е да се покаже възмущение от глупостта, която са сътворили.

ясно ми е че е ПР ход, че целта му е съвсем различна от "показване на толерантността"

и все пак.

Първоначално публикувано от DanewRomeo Покажи съобщение
                  Трбва да се хейтва - това е смисълът.
                  хейтва някаква турска или гръцка дума ли е ?

въпросът е реторичен, не се впускай да ми обясняваш.

великолепни мислители като твоя милост са причината да не им пука на управляващата клика (както и предходните) какво правят, защото и на вас явно не ви пука какво став в ншата свидна държва
                  sigpic
                  днес съм в почивка ---

Comment

Неологизъм е. От англосаксонски произход. Сред най-видните форумни "мислители" е ваша милост. И хейтъри, при това.

Comment

Неологизъм е. От англосаксонски произход. Сред най-видните форумни "мислители" е ваша милост. И хейтъри, при това.
                      неологизъм

непременно хейтърство ще е неологизъм. не се съмнявам.

голям принос имаше и ти за темата и общочовешкото благо като цяло

между другото обвиняването на група хора в "хейтърство" попада в смисъла на "хейтърството"

а иначе : реторичен въпрос
                      sigpic
                      днес съм в почивка ---

Comment

Много ясно. И аз "разпространявам гняв и омраза" - така по-добре ли е? Реторичен. Много ясно, че не е.
                        Тъпо е да си хейтър, ама много актуално тези дни. На мен товане ми допада.
                        По темата: пуска се муха и се нахвърляте. Спокойно, няма да има джамия. И без да съм чел материала съм уверен в това. И журналистите трябва да сложат нещо на трапезата. Лафа го знаете: по-добре дъщеря от дашните или син - (у)левоцентрист, отколкото журналист

П.С. Неологизъм = нова дума. Лингвистичен термин е това. Като филолог си позволявам волности. Какво да го правиш...
                        Last edited by търтей; d.m.y г., 20:00.

Comment

Много ясно. И аз "разпространявам гняв и омраза" - така по-добре ли е? Реторичен. Много ясно, че не е.
                          Тъпо е да си хейтър, ама много актуално тези дни. На мен товане ми допада.
                          По темата: пуска се муха и се нахвърляте. Спокойно, няма да има джамия. И без да съм чел материала съм уверен в това. И журналистите трябва да сложат нещо на трапезата. Лафа го знаете: по-добре дъщеря от дашните или син - (у)левоцентрист, отколкото журналист

П.С. Неологизъм = нова дума. Лингвистичен термин е това. Като филолог си позволявам волности. Какво да го правиш...
                          знам неологизъм какво е, неологизма, обаче, за да е неологизъм, трябва да е официална дума в тълковен или научен речник

а на принципа за мухата, може да се пропусне нещо, което пък ще мине, нали знаеш - притъпяване на нерви
                          sigpic
                          днес съм в почивка ---

Comment

Ама много насериозно се взимаш, колега. Знам, че знаеш. Другите форумци не знаят. Ти ги беше профилирал. Какви бяха - изтерзани, 30% измамници, загубеняци. Ние с теб сме от елита. Хайде, усмихни се. Едночко сури само. Тва не го знаеш вече

Comment

чай са, аз съм последния дето можеш да кажеш че се взима насериозно , това че отговарям по еди какъв си начин е едно на ръка

просто начина по който ме нарече и логиката ти не ми хареса, затова и влязох в спор с теб, не че имам нещо лично против теб
                              sigpic
                              днес съм в почивка ---

Comment

Хора, няма какво да спорите

Незнам дали това ще е новият символ на София, но е факт че трябва да мислим много по-космополитно. Последното все повече се убеждавам че ще е трудно за доста.

Просто трябва да приемем действителноста и да продължим напред. Изкривената история на никому не е угодна - колкото по-рано си отворим очите, толкова по-добре
                                Alfa Romeo 145 1.6 16V TSpark '98

Comment

Working...
                                X