Известие

Collapse
No announcement yet.

Родова памет.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Родова памет.

Темата ми е провокирана от реакцията и учудването на малката ми дъщеря, че пазя и съм си дал труда да направя родословно дърво /докъдето мога/ и знам откъде са дошли предците ми и кои са били. Имам чувството, че по-младите не ги занимават такива неща. Вярно е, че преди години родовите връзки се поддържаха по-лесно. Самия живот в комунистическото общество предполагаше чести комуникации между родата пръсната из цяла България. Помня, как се носеха шпекови салами към провинцията а от там други благинки.
    Сега е по-трудно. Живота стана такъв, че тази комуникация изчезна и повече разчитаме на случайните запознанства в интернет отколкото контактите с родата.
    Както и да е...темата не е за това.
    Та децата бяха много учудени, че съм ходил да видя къде се намира/ло/ едно село в Гръцка македония,
    населението на което е било изселено 13-та година и е дошло в България. Който е оцелял разбира се. Как пра-дядо ми е бил обесен в плевнята от гърците а децата му-три на брой са побегнали към България. Кой от тях къде се е заселил и продължил рода, как са се разроили и защо имаме роднини из цялата югозападна част на България. Това по бащина линия. По майчина почти всички са от Южна централна България - Пловдив и Стара загора.
    Мисля, че е важно тези неща да се помнят. Знатни и обикновени хора, добри и лоши те са преди нас и е важно да знаем кои са били.
    Last edited by robygas; d.m.y г., 22:31.
    0887 26 38 78 - "Robygas"- Роби
    Автогаз сервиз-
    http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=71727

О, че ние имаме рисувано родословно дърво съставено през 1988г. с информация събирана от дядо ми. Корена започва с неговия дядо. През същата година се събрахме на родова среща в Плевен 500души. Дядо ми са пет братя и две сестри, баща ми имаше тогава живи 11 първи и 26 втори братовчеди по тази линия. Някои мои братовчеди са на възрастта на баща ми. В заведението, което бяхме затворили всеки си носеше дървото и когато се запознавахме показваше неговото квадратче с името и от кой клон е. Оказа се, че някои хора които съм познавал преди това са ми били род.
    Last edited by old alfist; d.m.y г., 15:12.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Да и аз съм се замислял за такова нещо. Хубаво е човек да знае от къде произхожда и какви са били предците му.
      Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
      Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Хубаво е я. Затова имаше гениална идея при соца фамилното име да е името на дядото, еле се затрие родовата памет. Ма те комунистите толко си могат. Нет человека нет проблема. Лошото е, че същите извер%ги все още имат сила. Още по-лошото е, че май им се оставяме да правят каквото си искат.
        Last edited by търтей; d.m.y г., 00:35.
        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщение
          Да и аз съм се замислял за такова нещо. Хубаво е човек да знае от къде произхожда и какви са били предците му.
          Така е, но на дядо ми му отне две години от живота за да се направи една такава всеобхватна родова среща - ние естествено внуци и синове му помагахме. Все пак за един възрастен човек навярно е голямо удовлетворение.
          sigpic

Comment

аз не мога да се похваля особено с родова памет, защото някои от близките ми са се старали да се изпозабравят половината ми роднини
            преди време се опитах да запиша поне малкото, които се знаят
            Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
            AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Това е много хубаво нещо ,но преди време когато се позаинтересувах от тези неща се оказа, че от на майка ми страната преди много години са се испокарали за наслетсвени имоти и тн.... и до там стигнах, само разбрах че са кореняци он Пазарджик.От на баща ми страната положението е същото ,само дето родата е пловдивска и там е още по-мъчно да се разбере кво става.Даже наскоро с един наследствен имот страдахме от моя чичо,и ми идеше да ги испозастрелям та белкем се наядат и да мирясат.Всички старци от рода са починали и връзката се губи тотално.Та съм се отказал вече.

колегата @old alfist ме накефи максимално с тази сбирка на рода.Дано да има повече такива хора , много е готино да знаеш от къде идваш и кой си.
              Alfa Romeo 145 1.6 boxersigpic

Comment

Проблемите с родословието у нас са 2.
                - Разбитите фамилии от комунягите със дядови имена.
                - Разбитите фамилии от време оно с делби караници и сие покрай имоти или пари - бедняшка ни работа.
                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                  Проблемите с родословието у нас са 2.
                  - Разбитите фамилии от комунягите със дядови имена.
                  - Разбитите фамилии от време оно с делби караници и сие покрай имоти или пари - бедняшка ни работа.
                  Дайте да не намесваме пак комунягите - ако някой е искал да направи нещо такова никой не би могъл да го спре. А караниците заради имоти - това си зависи от хората, тъй че за разбитите фамилии са виновни самите техни членове.
                  sigpic

Comment

"Кръвта вода не става", са казали старите и аз го вярвам!
                    Винаги съм уважавал рода си и обичал семейството си. Така трябва да бъде и така ще възпитам детето си.
                    ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                    ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                    ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                    ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                      "Кръвта вода не става", са казали старите и аз го вярвам!
                      Винаги съм уважавал рода си и обичал семейството си. Така трябва да бъде и така ще възпитам детето си.
                      Правилно! Аз самия съм горд, че нося името на дядо ми - човек, който винаги ще смятам за идеал и пример за подражание.

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                        Дайте да не намесваме пак комунягите - ако някой е искал да направи нещо такова никой не би могъл да го спре. А караниците заради имоти - това си зависи от хората, тъй че за разбитите фамилии са виновни самите техни членове.
                        Моминското ми (фамилно) име няма нищо общо с името на дядо ми. Продължава фамилна традиция в рода. Младежите, дето мърморят това-онова тук (по повод дедов..ото име и тоз-онзи виновен), все след мен са раждани , така че да ме прощават. С времето нещата (малко или повече) се отпускаха, вместо да се затягат

Понякога е въпрос на това на кого колко му стиска.
                        Grande Amore: Alfa Romeo 159 1.9 JTD
                        My Red Love
                        AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Първоначално публикувано от Ранобудниче Покажи съобщение
                          Моминското ми (фамилно) име няма нищо общо с името на дядо ми. Продължава фамилна традиция в рода. Младежите, дето мърморят това-онова тук (по повод дедов..ото име и тоз-онзи виновен), все след мен са раждани , така че да ме прощават. С времето нещата (малко или повече) се отпускаха, вместо да се затягат

Понякога е въпрос на това на кого колко му стиска.
                          Аз мисля, че името не е фамилното име не е толкова съществено. Дядо ми се е подвизавал на белия свят с три четири различни фамилии. Няколко пъти гърците я сменили, че не била много гръцка, когато дожли в България пък тук българите я сменили, че пък вече не била много българска и в крайна сметка се получило нещо трудно за изговаряне и за писане (всеки път къто трябава да си кажа името си показвам личната карта). Това обаче не пречи да познавам една голяма част от роднините ми, които сега имат я гръцки, я англосаксонски фамилии.

Comment

Аз мисля, че името не е фамилното име не е толкова съществено. Дядо ми се е подвизавал на белия свят с три четири различни фамилии. Няколко пъти гърците я сменили, че не била много гръцка, когато дожли в България пък тук българите я сменили, че пък вече не била много българска и в крайна сметка се получило нещо трудно за изговаряне и за писане (всеки път къто трябава да си кажа името си показвам личната карта). Това обаче не пречи да познавам една голяма част от роднините ми, които сега имат я гръцки, я англосаксонски фамилии.
                            Съгласен съм с теб, че не името крепи рода, а контактите и отношенията.
                            sigpic

Comment

Изобщо не споря по това с теб. Просто се опитах да налея малко вода на една подклаждаща се (леко излишна) мелодрама

Понякога преекспонирането просто може да се зареже.
                              Grande Amore: Alfa Romeo 159 1.9 JTD
                              My Red Love
                              AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Working...
                              X