Известие

Collapse
No announcement yet.

86 години от смъртта на Тодор Александров

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• 86 години от смъртта на Тодор Александров

Навършват се 86 години от смъртта на Тодор Александров.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в Ново село, Щипско, Вардарска Македония. Учи в Щип и Радовиш, а след това в педагогическото училище в Скопие, където на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Умира на 31 август 1924 година край Сугарево.

През 1926 г. в една видинска църква – “Св. Димитър”, редом с образите на светците и ангелите, блясват под ръцете на иконописците ликовете на Васил Левски, на Христо Ботев и на Тодор Александров. Така в каноните на Православието зографите за първи път включват големите поборници за свободата и независимостта на България. От смъртта на Левски и на Ботев е изминал половин век. От смъртта на Тодор Александров – Старийо, по-малко от две години... Когато се описва многострадалната съдба на българите в Македония и борбите за тяхното национално освобождение и стремежа им за обединение с България, има едно име без което всеки разказ не би бил пълен. Името на Тодор Александров. Последният цар на планините, както го наричат съвременниците и последователите му. При това независимо от политическите предпочитания и моментната конюнктура, въпреки репресиите, забраните и гоненията.
    Защото, ако някога в душните солунски кафенета петима ентусиасти, заложиха основите на революционната организация на българите от Македония и Одринско, която разтърси из основи вековната империя с пожарите на Илинден и Преображение, с взривовете на парахода “Гуадалкивир” и “Отоман банк”, с паметните сражения по гърбовете на Пирин, Кожух, Огражден, Галичица, Мокра и Бигла, то именно селският даскал Тодор Александров от Ново село, Щипско, събра оцелелите от въстания и погроми, от войни и сражения, вдъхна вяра на разколебаните, намери път към душите и сърцата на обезверените и затворените в себе си, за да превърне обикновената селска завера в мащабна тайна организация, изповядваща веруюто за освобождението на Македония.
    Именно Тодор Александров превърна селските и окръжните чети в организирана войска. Неуките и безпросветни селяци, методистките пастори, православните попове, помаците от селата в Чеча в организационни работници, съгледвачи, агенти, поборници, готови да се разделят с имот и семейства в името и за честта на Отечеството.
    Шестнадесет години след смъртта на Гоце Делчев край Баница през пролетта на 1903 г., след Солунските атентати и кланетата, последвали Илинден и Преображение,след бежанските вълни към пределите на Стара България, след войните от 1912-13 и 1915-1918 г., в които по чукарите на Македония оставят костите си не само най-достойните български войници и офицери, поети, учители,интелектуалци, университетски професори и обикновени работници и селяни, но и най-будните синове на българското население в Македония и Одринско, Тодор Александров нагазва в пепелищата на душите.
    Погромът на въстанието, поражението в Европейската война, новото робство, гибелта на съратниците и апостолите на революцията, жестоката пропаганда на новите окупатори в Егейска и Вардарска Македония, прави справедливата кауза на борбата на македонските българи невъзможна, трудна, неизпълнима.
    Въпреки това само за пет години желязната ръка на Последния цар на планините възстановява ВМРО и го превръща в сила, в държава в държавата, със свои принципи, закони и поданици, които безпрекословно и всеотдайно служат на България и на нейната свобода.
    “ВМРО ще бъде тайна организация, за да не може нейната дейност да попречи на каузата на България и да бъде използвана срещу нея.”, четем в Окръжно писмо, изпратено до ръководствата на комитетите на ВМРО от Тодор Александров през есента на 1922 г.
    “Всеки поборник и деец на Организацията трябва да бъде чело, водач, име, пример във всичко, което върши, за да увлича след себе си останалите!” – продължават директивите на Старийо.
    Двадесет и пет дни преди смъртта си на 31 август 1924 г., Тодор Александров изпраща съболезнователно писмо до генерал Недялков, чийто единствен син загива в Македония. Тодор Александров пише: "Докато българското племе създава храбреци като Вашия син, непрежалимия наш другар – Мишо, Македония няма да остане дълго време под чуждо робство и българската нация я очаква светло бъдеще".
    Очевидно идеята за създаването на автономия на Македония със столица Солун, в никакъв случай не задава въпроса за националната принадлежност на македонските българи, а още по-малко на техния водач и лидер.
    Не я поставят под съмнение дори и изстрелите на престъпните убийци, стреляли в горещото сърце на Последния цар на българските планини, скрити в засада зад скалите край Роженския манастир.
    Големият историк Любомир Милетич, приятел и съгражданин на Тодор Александров, ще напише: "Тодор Александров загина за Македония и България. Угасна великанът-българин, който бе най-чистото въплъщение на българския дух, на народното самосъзнание у македонеца – духовната сила, която никакви земни изкушения и страдания не могат сломи, защото е по-силна и от самата смърт".
    Професор Романски твърди: “Той скъпеше независимостта и щастието на България, не само защото бе българин, но и защото чувствуваше, че Македония може да чака от свободния български народ само съчувствие и братска подкрепа. Принципът за автономна Македония не произтичаше за него от интереси противни на българския народ, а от необходимостта щото всички българи, независимо от едни или други държавни граници, да бъдат свободни и благоденствуващи…"

А народът, най-верният и сигурен съдник на делата ни, ще запее:

От Пирина слиза, мамо, от Пирина слиза,

от Пирина слиза Тодор Александров,

Тодор Александров с негова дружина.

На рамене носи, мамо, на рамене носи,

на рамене носи черна пелерина,

а под пелерина пушка - карабина.

У поясо има, мамо, у поясо има

пунгя кенарлия с десет златни пари,

с десет златни пари и дребни грошове.

Със тех ке си купи, мамо,

пушки за дружина,

с пушки да се борат за Македония,

за Македония, за българско име....

Забранявана и отричана, крита и прошепвана, песента и днес слиза по снежните склонове на Пирин. Всеки ден. Всяка година. В януарски студове и в пролетен полъх, в горещите августовски нощи, пазещи спомена за Илинден и в благодатната българска есен.

Във видинската църква, носеща името на “Свети Димитър”, припламва свещица ...От стените, редом със светиите, ни гледат от упор Левски, Ботев и Тодор...

Материалът е копиран от агенция "Фокус".

Моите уважения към Тодор Александров, неговите идеи и дела, но Македония е една географска област владяна през вековете от различни държави и всяка от тях смята, че е откъсната от територията им. В тази смесица от народности, всяка една от тях дърпа към собствената си черга. Отделно от това имат претенции, че са самостоятелна нация с история и език - изобщо пълен хаос. Заради Македония сме се въвличали във войни и все тая.
    Най добре е да не са занимаване с Македония, но да не забравяме хората, които са живяли с идеите за присъединяването и към България.
    Last edited by old alfist; d.m.y г., 14:04.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
      Моите уважения към Тодор Александров, неговите идеи и дела, но Македония е една географска област владяна през вековете от различни държави и всяка от тях смята, че е откъсната от територията им. В тази смесица от народности, всяка една от тях дърпа към собствената си черга. Отделно от това имат претенции, че са самостоятелна нация с история и език - изобщо пълен хаос. Заради Македония сме се въвличали във войни и все тая.
      Най добре е да не са занимаване с Македония, но да не забравяме хората, които са живяли с идеите за присъединяването и към България.
      Не съм съгласен с тоя начин на мислене. Той е доста пораженчески. Там и в момента има хора с българско самосъзнание, които очевидно не са били достатъчно добре "дресирани" и промити от към мозък от сърбите.

Поклон пред паметта на всички борили се и загинали в името на една достойна кауза!
      Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
      Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщение
        Не съм съгласен с тоя начин на мислене. Той е доста пораженчески. Там и в момента има хора с българско самосъзнание, които очевидно не са били достатъчно добре "дресирани" и промити от към мозък от сърбите.

Поклон пред паметта на всички борили се и загинали в името на една достойна кауза!
        Е, ми да идват да живеят в България - и без това и там се чувстват като чужденци.
        sigpic

Comment

Правилно, но почти винаги, тая земя е владяна от българите, чиито език и сега е официален /поизкълчен с нашия си маке диаллект и сръбски привкус.Гърците и албанците винаги са си бранили интересите, само ние не.Македонците са изчезнали заедно с траките.А тоя, който е измислил "македонския" също е българин.След, като не може да направят българите сърби, сърбите измислят "македонската нация и език".Активно съдействие им оказват БКП, КПСС и лично предводителят им по онова време Жоро Тарабата, чиито бетонен саркофаг беше взривен преди 10 тина години в София.
          Ето една интересна статия, която е сякаш писана сега, но е от 1924 година още....
          http://bugarash.blog.mk/2008/06/25/b...tatus&acpage=2
          Last edited by fred; d.m.y г., 21:00.
          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
          Нагоре по стълбата, която води надолу
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
            Правилно, но почти винаги, тая земя е владяна от българите, чиито език и сега е официален /поизкълчен с нашия си маке диаллект и сръбски привкус.Гърците и албанците винаги са си бранили интересите, само ние не.Македонците са изчезнали заедно с траките.А тоя, който е измислил "македонския" също е българин.След, като не може да направят българите сърби, сърбите измислят "македонската нация и език".Активно съдействие им оказват БКП, КПСС и лично предводителят им по онова време Жоро Тарабата, чиито бетонен саркофаг беше взривен преди 10 тина години в София.
            Ето една интересна статия, която е сякаш писана сега, но е от 1924 година още....
            Фреди, наистина много години е владяна от нас и сме оставили трайни следи, но в тази обърана ситуация в тази тъй наречена държава ние можем да бъдем само неми свидетели - всяка активна намеса от наша страна е безмислена. Ние може да кажем мнението си и да покажем желанието си и толкова - ако има нещо да става, то трябва да си стане там.
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
              Абсолютно вярно! За мен най-големия престъпник в България през 20 век е Георги Димитров.
              А иначе никой не говори за активна намеса. Просто истината трябва да се казва такава каквато е. Особено когато става дума за историята на България. Баща ми е от егейска македония (понастоящем в Гърция) - в момента в три държави на Балканите като отида ми викат че съм от тяхните. В македония като кажа какъв е произхода ме смятат за "исти македонец", в Гърция пък смятат, че съм грък от т.нар славянофони. Аз пък смятам, че съм Българин.
              Хората в Македония са жестоко репресирани да станат "македонци",в гърция също да станат гърци. На всакъде по Балканите е имало нещо като "Възродителния процес", само дето само тук си траеме за това, което са направили съседите ни и си посипваме главата с пепел за това, което ние сме направили.
              Затова още веднъж ще кажа Поклон пред всички които са се борили и вярвали в една благородна кауза.

Comment

Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщение
                Абсолютно вярно! За мен най-големия престъпник в България през 20 век е Георги Димитров.
                А иначе никой не говори за активна намеса. Просто истината трябва да се казва такава каквато е. Особено когато става дума за историята на България. Баща ми е от егейска македония (понастоящем в Гърция) - в момента в три държави на Балканите като отида ми викат че съм от тяхните. В македония като кажа какъв е произхода ме смятат за "исти македонец", в Гърция пък смятат, че съм грък от т.нар славянофони. Аз пък смятам, че съм Българин.
                Хората в Македония са жестоко репресирани да станат "македонци",в гърция също да станат гърци. На всакъде по Балканите е имало нещо като "Възродителния процес", само дето само тук си траеме за това, което са направили съседите ни и си посипваме главата с пепел за това, което ние сме направили.
                Затова още веднъж ще кажа Поклон пред всички които са се борили и вярвали в една благородна кауза.
                Поклонът си е поклон, комунистите са си комунисти, колкото и да се пънете - реалностите са такива и да си ланкаме няма да ги променим.
                Last edited by old alfist; d.m.y г., 23:07.
                sigpic

Comment

Мале... баси темата, ама няма да пиша че съм пил, утре ако имам време...

old alfist, не си прав, ама никак!
                  ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                  ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                  ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                  ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                    Мале... баси темата, ама няма да пиша че съм пил, утре ако имам време...

old alfist, не си прав, ама никак!
                    И аз съм пил - утре ще си пишем на трезво.
                    sigpic

Comment

Абе, келеши такива!
                      Че Фред е 46 годишен, изкукуригал комсомолски агент и плещи простотии е разбираемо!ЕГН-то му е такова. Какво да се прави!? Дъртичък си е, ама вие!
                      Наказвам ви, в предвид часа с по три бири, когато се срещнеме!
                      Сега сериозно!
                      Всички сте прави, но все пак аз там имам мои роднини, които бяха репресирани, поради ината им много десетилетия.
                      Да ! Те са по- примитивни от нас и не са виновни за това, но все пак за тях да се наричам българин е свято нещо!
                      Да им имаме патриотизма!
                      Те все пак получават български паспорти и са нашата пета колона.
                      Колкото и да си псуваме държавата, тя все пак е намерила начин да отсява много правилно, истинските българи там от гюведжарите!
                      Все пак, наздраве на колегата , Нидобърски!
                      Благодаря му за напомнянето!
                      А вижте го и какъв спамер е!
                      По 15-16 поста на година!
                      Наздраве , колега!
                      На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                      Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                        Абе, келеши такива!
                        Че Фред е 46 годишен, изкукуригал комсомолски агент и плещи простотии е разбираемо!ЕГН-то му е такова. Какво да се прави!? Дъртичък си е, ама вие!
                        Наказвам ви, в предвид часа с по три бири, когато се срещнеме!
                        Сега сериозно!
                        Всички сте прави, но все пак аз там имам мои роднини, които бяха репресирани, поради ината им много десетилетия.
                        Да ! Те са по- примитивни от нас и не са виновни за това, но все пак за тях да се наричам българин е свято нещо!
                        Да им имаме патриотизма!
                        Те все пак получават български паспорти и са нашата пета колона.
                        Колкото и да си псуваме държавата, тя все пак е намерила начин да отсява много правилно, истинските българи там от гюведжарите!
                        Все пак, наздраве на колегата , Нидобърски!
                        Благодаря му за напомнянето!
                        А вижте го и какъв спамер е!
                        По 15-16 поста на година!
                        Наздраве , колега!
                        Това исках да кажа и аз, че държавата в този случай прави каквото трябва.

Още Метър Стоманов каза на времето : "Македония е най-романтичната част от българската история" .

Крайно време е и създателят на темата да си каже мнението, а не само да подхвърхя разни текстове и да гледа сеир.
                        sigpic

Comment

Това исках да кажа и аз, че държавата в този случай прави каквото трябва.

Още Метър Стоманов каза на времето : "Македония е най-романтичната част от българската история" .

Крайно време е и създателят на темата да си каже мнението, а не само да подхвърхя разни текстове и да гледа сеир.
                          Такаа... България ТРЯБВА да учи историята на тая част от нея, която впоследствие се оказа извън нея!
                          Как знаем, че България при Самуил е била със столица Охрид, а сега премълчаваме какво правят местите власти със църквите построени от него?
                          Защо отричаме антибългарската политика, която провежда тая смешна държавица наречена Македония?
                          Там има репресии върху хора, наричащи се българи, етнически българи, живяли там от поколения, не преселници!

И сега, какво трябва да прави държавата ни и какво да не прави?
                          Като за начало не трябваше да признаваме Македония, или поне не с това име, без да поискаме част от земите си! Това беше ясно че няма как да стане, но да бяхме заявили претенциите си за ИСТОРИЯТА поне!
                          Никога не трябва да признаваме македонския език, защото такъв НЯМА!
                          Сегашното положение няма как да променим, но не трябва да позволяваме да крадат историята ни!
                          На голяма част от тия земи историята сме я творили ние като народ, българския и в никакъв случай не трябва да позволяваме да бъдем представени като някакъв чужд народ в македония!
                          ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                          ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                          ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                          ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Всичките тези претенции ги имат и другите им съседни държави. По този начин ги правим да се чувстват още по-значими. То не бе Македония, то не бе чудо - само чукари по тези земи и едно езеро. Винаги е била ябълката на раздора - и за какво. Не може да се спрат по никакъв начин антибългарските кампании - най-много да се влошат нещата.
                            За хората с българско самосъзнание мисля, че са дадени възможности от нас да избират. Ние да станем една европейска страна с висок жизнен стандарт да видиш как всички сами ще викат, че са българи.
                            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                              Такаа... България ТРЯБВА да учи историята на тая част от нея, която впоследствие се оказа извън нея!
                              Как знаем, че България при Самуил е била със столица Охрид, а сега премълчаваме какво правят местите власти със църквите построени от него?
                              Защо отричаме антибългарската политика, която провежда тая смешна държавица наречена Македония?
                              Там има репресии върху хора, наричащи се българи, етнически българи, живяли там от поколения, не преселници!

И сега, какво трябва да прави държавата ни и какво да не прави?
                              Като за начало не трябваше да признаваме Македония, или поне не с това име, без да поискаме част от земите си! Това беше ясно че няма как да стане, но да бяхме заявили претенциите си за ИСТОРИЯТА поне!
                              Никога не трябва да признаваме македонския език, защото такъв НЯМА!
                              Сегашното положение няма как да променим, но не трябва да позволяваме да крадат историята ни!
                              На голяма част от тия земи историята сме я творили ние като народ, българския и в никакъв случай не трябва да позволяваме да бъдем представени като някакъв чужд народ в македония!
                              Невероятно добре казано. Това е това, което исках да кажа и аз. Не може и не трябва да се примиряваме с изопачаването на историята ни.

Comment

Working...
                              X