If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Date time 2010-09-10 07:11:44.6 UTC
Location 42.68 N ; 23.29 E
Depth 2 km
Distances 2 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 10:11 2010-09-10)
15 km S Novi iskar (pop 14,110 ; local time 10:11 2010-09-10
Тая Рихтеровата "скала" е много некоректна и относителна, то тя и затова почти не се ползва в инженерството. Има много условия и параметри и ако веднъж магнитуд 4 означава нещо сериозно, то друг път може и почти да не се усети.
Хаха и към двамата - въпросната мацка ми е на гости, съответно и в леглото ми.. :P
И какво можем да правим.. хубави работи Всъщност все още се чудя дали съм усетила земестресението или упоритите й опити да ме събуди, тъй като спях като пън
Е пак ли бе ... нали вчера си имахте люлки , днес пак ...
Някаква информация за магнитуд , епицентър ?
По-добре много леки труса, отколкото един силен!
Леките освобождават натруплото се напрежение и предпазват теоретично от по-голям трус.
3.6 не е много слаб трус, но всичко над 4 си е за притеснение! http://www.emsc-csem.org/#2
Тая Рихтеровата "скала" е много некоректна и относителна, то тя и затова почти не се ползва в инженерството. Има много условия и параметри и ако веднъж магнитуд 4 означава нещо сериозно, то друг път може и почти да не се усети.
А коя тогава се ползва в инженерството?
Иначе аз бях навън и почти не го усетих, но се чу тътен и птиците се разлетяха уплашено.
Иначе аз бях навън и почти не го усетих, но се чу тътен и птиците се разлетяха уплашено.
Обикновено при изчисленията и проверки на земетръс се работи със скалата MSK (Медведев-Шпонхоер-Карник) известна повече като скалата на Медведев. Там оснавната част на скалата е от 6 до 12. София е в зона с опасност 9 (много сериозна).
При Рихтер проблема е че повечето сеизмологични станции докладват енергията която се отделя в хипоцентъра на земетресението, а нас реално ни интересува епицентъра. Епицентъра е проекцията върху земната повърхност на лъч, който тръгва от земното ядро и минава през хипоцентъра. Отделно пък магнитуда се изчислява като десетичен логаритъм от отделената енергия и става една боза...
Е нема такъв идиот като мен! Седя си първа кола на светофара на Дондуков и Кракра и колата почва да се клатии(по скоро да се вдига и люшка задницта задницата)... в първия момент помислих че този отзад ме е подпрял и дава гас... викам си - е са дърпам ръчната и ше му счупя тъпата глава... - да ама не! Поглеждам в огледалото - колата беше на поне 1 метър от мен...
Ясноо значи си е заматресение.
Приятелката ми е чакала Метрото на спирка Сердика и каза че долу се е усетило супер силно...
На центъра (Славянска) се усети яко, дори на втория етаж.
Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment