Известие

Collapse
No announcement yet.

Петел и зелка

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Петел и зелка

Беше есента на 199. година. Аз бях от няколко месеца женен на пълен щат и настана време да се запозная със селската къща на бившата ми жена.
    Беше типично стопанство, характерно за северозападна България, с градина, гьол, обор и огромен двор. В него щъкаха десетина опърпани кокошки, философски се търкаляше дългокосместо магаре и важно преминаваше един сив котарак с откъснато ухо и счупена опашка.
    Насред ягодите се беше насадила, кой знае от къде, една разкошна зелка. Кипреше се точно като алоевера в ориенталски парк.
    Беше толкова прекрасна, че гастрономията отстъпваше, а тя ме омайваше с красотата и естетиката си.
    Седеше като изискана дама, която очаква своя кавалер да я поведе във вихъра на танца, независимо в коя тенджера или каца ще ги отведе той.
    Сепна ме злобно къткане на разярен петел. Оказа се известен махленски побойник с история. Беше проскубан, с окълван гребен, галски хубостник, въоръжен с огромни остри шипове на краката и дори и кучетата бягаха от него. Типичен представител на породата. Гледаше ме, сякаш искаше да каже: Какво търсиш в моя двор, мамка ти!
    Накратко, отбих три атаки, а той изяде три шута, от които би умрял и катър, но не и тоя боец.
    Кораво добиче!
    Полежа малко и след като се съвзе, промени тактиката и започна да ме дебне в гръб.Бързо го вразумих с познатите средства.
    Накрая, след като разбра, че афинитета ми е само към една определена кокошка в къщата, а не по принцип, се заоглеждахме с подобаващо уважение, което винаги се случва след бой между мъжкари.
    Всъщност си беше много мил и загрижен водач на кокошарника.
    Редовно си "уважаваше" подопечните и не пропускаше нито една. Показваше на всяка, къде да снася, пазеше ги и винаги ги примамваше , когато открие нещо вкусно за кълване.
    Станахме добри приятели.Аз му носех редовно глезотийки, а той не ме кълвеше и не изпитваше желание да ме разкъса с острите си шипове.
    Идилията свърши след три недели, когато ми го сервираха сготвен с блудкав, мръсно сив ориз.
    Заклех се над лявата му кълка, че ще отмъстя за него!
    Мамка му!
    Заслужаваше по-добър саван.
    Поне зелката, а то тоя гаден ориз...
    Беше стар петел. Не ставаше за ядене, но виж, работата си вършеше съвестно.
    Разхождах се с разбито сърце и се убеждавах за кой ли път, че няма справедливост на тоя свят, когато насред двора зърнах великолепен бял петел.
    Един такъв чистичък, със златни пера по шията и две черни на опашката.
    Ходеше наперено като... абе като истински петел.
    Направи няколко крачки като балетист, поповдигне се , изпляска с крила и изкукурига, а после...
    Ама какво гласище имаше!Сигурно притежаваше още един комплект бели дробове.
    Да му се ненагледаш!
    Кокошките обаче, явно не го харесваха и някак бяха разпилени, всяка уединена в собствените си мисли.
    Внезапно ме обзе злорадо чувство!
    В главата ми се пръкна пъклен план, който вече се оформяше в подробности.
    Стресна ме дядото.
    - Радваш му се, а!? Виждаш ли какъв хубавец е? Не е като ония хаймана. А как кукурига! Специална порода. Те такива ви събирам. Левенти!- самодоволно се ухили, с което май искаше да ме поласкае, ама аз се асоциирах повече със стария побойник и работяга, а не със зализания манекен.
    -"Ще има да видиш ти накрая"!- усмихвах се наум аз, ама беше нужно търпение!
    Писано му беше на тъста, още същия ден да изпие горчивата чаша, но аз още не бях определил, кога ще стигне дъното.
    Петела се оказа педераст!
    За това и кокошките бягаха от него.
    Комшийските петли, дори и не го биеха, а най-безцеремонно му се изреждаха.
    Явно нямаше нищо против.
    Поколения бяха се люпили в инкубатора. Поколения не знаеха, какво е това майчина ласка.Скъсана беше природната връзка, както оная, която остава за цял живот между бебето и майката, когато засуче от майчината гръд.
    Пазите си бюста и тъпчете детето си с хумана и други гадости и не разбирате, до къде може да доведе егоизма ви. а после се чудите, защо сина ви ви води зет в къщи!
    Не е виновен!
    Збъркали сте го вие, както нещастния петел!
    Природата не търпи насилие!
    После си отмъщава жестоко!
    - К во стана, бе деди!?-питам тъста, а той пребледнял гледа, как една джинка се намества върху нашия левент.
    -Абе може да е още много млад и да не знае-опита се да избяга от това, което му казваше селската чест.
    - Да,бе-прекъсвам го аз-я на дръвника и в тенджерата...А и оная зелка, знаеш ли как ще му тупа.

-Не , бе чедо!- проплака той- Цяло шиле дадох за него и още три кокошки от породата, та да се плодят и множат, а виж какво стана.
    - Ако беше стария...
    -Да, ама го заклахме.
    -Да де-злорадо изръмжах
    -Абе ще го оставя.Виж как хубаво кукурига. Може пък и да се оправи. Млад е още.- заоправда се той, като се самозалъгваше, за да лекува нараненото си достойнство.
    -Със сигурност ще се оправи-рекох!
    В тенджерата-добавих мислено аз.
    Още две седмици го оплождаха останалите петли, въпреки, че яйца не снесе, а аз всяка събота опипвах зелката, кога ще се втвърди, тоест готова ли е за радостното събитие.
    Най-накрая момента настъпи.
    Отидохме на село още в петък вечерта, а рано-рано сутринта, пристъпих към изпълнението на тайния си план, породен от най-възвишени и не до там чувства.
    А той беше много прост.
    Хванах петела и с една спринцовка му напълних задника с олио и толкова.
    Присламчих се обратно до топлия задник на жена ми и зачаках.
    Не чаках дълго.Тъкмо се унасях и чух:
    -Бре, мамка му! Какво стана сега!?
    Надникнах през прозореца и видях дядката, приклекнал с длани на коленете да наблюдава с изражение на измамен човек, какви ги върши петела.
    А той , завалията, направи няколко крачки, поразпери крила, повдигне се на пръсти, изпъне шия, но вместо да изкукурига, подппръцне, а от гърлото му излезе само едно гъргорене.
    Това явно го изнервяше по спирала.
    Потича малко, вирне опашката, потърка клюна в земята, мощно се изправи и пак "Тръц"
    Олиото си вършеше работата.То не му позволяваше да си свие задника и вместо да напълни дробовете си, засмукваше въздуха отзад и гръмкото кукуригане се превръщаше в гръмка пръдня.
    Положението се влошаваше.
    Изпъчи гърди и протегне шия, напъне се, пръдне, направи няколко крачки, все едно си е настъпил червата и се е омотал в тях и пак отново. Затича се, спре....
    Изскочих радостен навънка, със загрижен поглед, решен да сложа край на мъките му.
    -Ти , дърто, ваксинира ли го тоя петел?
    -Как да го ваксинирам, бе? То петел ваксинира ли се!?
    – Ваксинира се я! Ти не знаеш ли, че всички породисти животни се ваксинират, щото са много болнави! Ти помияр с гана виждал ли си!? А я виж на комшията хъскито , как си отиде!
    - Бре верно, ама какво да го правим, бе зетко!?
    - Знам ли!То тая болест ги удря в мозъка и връщане на зад няма. Може да го откараме на доктор и да го спаси, но после ще трябва да си го гледаш в една кошница, ама какъв живот ще е това!? А и няма да може да кукурига.
    -А заразна ли е тая пущина?
    - Не! Не се бой! То си е психично заболяване. Викат му кокоша мултиплексна шизофрения.
    - Е щом го е плякснала..., щото аз не съм прост , ама това мулти не го разбрах.
    –Абе пляснала го е по целия мозък- с безнадежден глас поставих окончателната диагноза.- само дето много слабеят от нея и като решиш да го колиш, от него само осрани пера и кокали ще са останали- заковах последния пирон в съдбата на нещастния бял петел.
    Гледайки го какъв е охранен, в него явно нахлуваха и други, не тъй възвишени мисли, по-близки до стомаха, отколкото до сърцето. Последното не му даваше да остави да се порази хайванчето.
    -Дай манарчето и кажи на жените да стоплят вода да го попарим-каза с патос, който предполагаше, че ще колим не петел, а поне целия кокошарник.
    Въодушевен съобщих новината и отрязах зелката.
    Привечер седнахме около масата и къде да се денем, разговора се завъртя, около странните болести на породистите животни. Това затвърди убеждението ми, че съм пълен помияр, а останалата част от компанията от най-добра порода, щото не съм боледувал никога през живота.
    Аз обаче си мислех за моя приятел. Стария петел, погинал от хорската суета, станал жертва на криворазбрано чувство за красота и естетика.
    Бръкнах решително с пръсти в чинията, захапах сочната кълка и си казах:
    Това е за теб, приятелю!!
    На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
    Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

"Меко крилце" от KFC / Kiustendil Fried Chicken /.
    sigpic
    "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"

Comment

Голяма грешка - трабваше да си изядете мъжкара със зелето.
      Че народа е изпедерастял то е ясно, но явно тази психическа болест се предава и на птиците - няма само те да ни заразяват с разни грипове. Жалко, че не сте случили на добър екземпляр.
      Получило се е отмъщението на апахите, но ми прави впечетление хитроскроеният план и виртуозното му изпълнение.
      Добре би било да знаем дали се е появила нова звезда на хоризонта, иначе тези сиромашки кокошчици ще всемат да преминат и те на другият бряг.
      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
        Голяма грешка - трабваше да си изядете мъжкара със зелето.
        Че народа е изпедерастял то е ясно, но явно тази психическа болест се предава и на птиците - няма само те да ни заразяват с разни грипове. Жалко, че не сте случили на добър екземпляр.
        Получило се е отмъщението на апахите, но ми прави впечетление хитроскроеният план и виртуозното му изпълнение.
        Добре би било да знаем дали се е появила нова звезда на хоризонта, иначе тези сиромашки кокошчици ще всемат да преминат и те на другият бряг.
        Не се притеснявай, Старуха! Имах един колега, който имаше точно 27 петела в един кокошарник на нивото на стаята му и постоянно се биеха и тропаха като подковани коне, та сиромаха си идваше редовно недоспал. Още в понеделник вечерта подбрахме един да се грижи за кокошките и курника пак светна, ама това е друга смотана история, която завърши с кървава баня и една сватба!
        Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Стария петел е отмъстен,хубавата зелка е изядена,педала е умъртвен и изяден,поуката е направена - Happy End.
          ALFA ROMEO 155 1.8TS MY95 SPORT -The Legend - бивша

Renault Megane II Grand Tour-2004г

Comment

mordohy, човече ти направи вечерта ми весела, боли ме устата от смях. Страхотен разказвач си. С нетърпение очаквам следващото ти произведение.
            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Иво, ти ся като видя, че в Пазарджик дават медали за антигей искаш да се класираш и ти ли бе
              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                mordohy, човече ти направи вечерта ми весела, боли ме устата от смях. Страхотен разказвач си. С нетърпение очаквам следващото ти произведение.
                Ти недей така, че ако ме напъне да разказвам по нашата част, ще стане голям сеир. Може да е поучително за по-младите, ама те пък имат неоценимото качество да не слушат никой!

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                Иво, ти ся като видя, че в Пазарджик дават медали за антигей искаш да се класираш и ти ли бе
                Не, бе !
                Нали знаеш, че по-скоро съм дон Кихот, а не опортюнист!
                Седяхме си на терасата в Перник, в чашата ми подрънкваше едно кубче лед, за да омекоти лютата на 100% гроздова, галех жена си по дупето и си говорехме за екзистенциални неща, наслаждавайки се на пълнолунието, по начин, на който и Нитцше би ни завидял.
                Моята е умна!
                Много по-умна от мене.Толкова е умна, че дори го крие
                Откакто го разбрах живота ми стана по-лек.
                Говорихме си за простите неща, които ни правят щастливи и как хората не виждат щастието, което е под носа им, а все ламтят и гонят някакви химери и като се обърнат назад виждат колко са изпуснали.
                Дребните неща!
                Това трябва да ни радва!
                Дж.К.Джером има една специална глава за лодката на живота и баласта в него.
                Точно в тая магия, някъде около 01 часа, чух да кукурига един петел!
                Изненадах се, защото никога не съм го чувал! След него се обади друг и така станаха общо пет.
                Беше странно да чуеш петел насред Перник, но явно освен бетон и асфалт, все още имаше ония оазиси, които бяха пропити с носталгия и патриархалност!
                Какво по-патриархално от един петел. Уж неразумно животно, но виж какъв ред има в един кокошарник. Мнозина мъже могат да се поучат. Той е цар и господар там и взима всички важни решения. Но като намери нещо за ядене, първо вика кокошките да го изядат и ако остане за него, чак тогава ще закълве. Кълват ли кокошките, той не кълве, не защото не иска, а защото се озърта, нещо да не ги нападне, когато са най-незащитени.
                Вечер ги подкарва към курника, но се курдисва там, където ще посрещне пръв всеки натрапник.
                Слушах петлите и вече ги различавах. Всеки имаше свой глас и темперамент! Всеки по свой начин беше личност и имаше собствена значимост.
                Бяха първи петли, но кой знае защо се сетих за рекламата: " Кой щеше да се интересува от Утрото, ако петлите не го рекламираха" !
                Бях се вече поизправил и с хлапашки израз на лицето слушах петлите.
                – Чуваш ли ги!?– по скоро попитах себе си, а тя ми отвърна:
                – Да! Сега и аз ги чувам!
                Протегна се, прегърна ме през кръста, потърка главата си в гърба ми и застина.
                Наслаждавах се на момента с блаженството на невежия и какъвто съм си албански реотан, чак след половин час загрях!
                Те са си били винаги там!
                Просто не сме ги чували!
                Като в Библията/
                " Имат уши, а не чуват..."
                Нали ви казах, че е умна!
                Сетих се за дъртия разбойник и нещастният педераст, който не беше виновен за това, което е!
                Last edited by mordohy; d.m.y г., 10:21. Основание: хронична, алкохолна кретения

Comment

Нъмбер уан ! Както би казал един неуспешен водещ . Човече стаходен си нямаш разказ , който да не е поучителен и в същото време увлекателен .
                  Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I) My love
                  sigpic

Comment

Ей човек с тоя дар слово и талант да разказваш пиши книги! Имаш дарба- използвай я!
                    Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                    Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщение
                      Ей човек с тоя дар слово и талант да разказваш пиши книги! Имаш дарба- използвай я!
                      Ами писах и то доста добра и обемиста.
                      Започваше от 1966 и живота покрай ТЕКСИМ, минаваше през щастливите времена, изкормяше "Възродителния процес" и свършваше малко преди 10-ти ноември.
                      Втората част, дори и не беше редактирана.
                      Поеха ме колегите от съседния отдел и ми обясниха , колко съм лош, въпреки, че те жив престъпник не са виждали и всичко вече смърдеше и се виждаше на къде вървим.
                      Така изфръкнах от ВМЕИ " Ленин", системата и всичко онова, което съм бил!
                      За това сега си пиша за зелки и други фрути!

Comment

Помогнал един момък на една баба да пресече реката, а тя в отплата му дала шепа вълшебни семена. Само, че трябвало да натиска ралото силно, за да стане магията...

Седя си, гледам си доматите и им се радвам.Едни буйни, засмени, целите в цвят и все още малки и зелени доматчета.
                        Винаги съм имал, още от малък, своя градинка.
                        Спомних си за мъдрия ми дядо.
                        -Гледай , сине, на където е бил разсада, пак на там да го садиш!
                        -Защо, бе дедо?- недоумявах, какво пък ще му стане на разсада, ако го завъртя на обратно.
                        - Садим семена, пикираме и накрая пак садим...- направи пауза, а аз пак гледам недоумяващо- Добре де! Ако ти извивам три пъти главата така, че да си гледаш спокойно задника, как ще се чувстваш?

-Ами сигурно лошо.
                        То и лошо го разбирах, ама...
                        -Не виждаш ли, че всичко живо си обръща листата към слънцето. Бори се за повече топлинка и светлинка.- развълнува се стареца. -само хората си печеме задниците. То и за това сме на тоя хал де- философски завърши лекцията си и си цъдурна дежурната ракийка.
                        - И сади по-дълбоко!
                        То дълбоко, ама колко?
                        Хванах една клечка и му я поднесо да ми покаже.
                        -Я зарежи това и копай на около метър от лозата! Тя ще ти покаже. - захили се лукаво- Тя не е луда. Корените и са винаги във влагата.
                        Поразрових малко и на около 30 сантиметра ги открих.
                        - Браво, деди! Сега, като намаам пиперо на тая дълбочина и баба ще ни изгони и двамата. - запоказвах въодушевено, къде в джендема ще се скрие, въпросния пипер.
                        Успях да избегна пръчката, с която бъркаше на прасето и застинах на по-безопасна дистанция.
                        - За доматите говорех бе, келеш такъв! Хайванин!- заключи той, но аз си знаех, че както лесно пали, така и лесно се укротява.
                        Почопли малко по тенекията, помисли, дали сега да ме набие или по-късно и със съвсем равен глас продължи:
                        - И като ги засадиш, няма да ги поливаш много! Нека не се учат на мързел и да си пуснат корените на дълбоко! И не ги сади на гъсто! Алчно е човешкото око. Иска още от началото да му се напълни градинката, ама вместо плод, после само шума бере- заключи той , с лека тъга от човешката глупост и алчност.
                        - Нямат търпение, а после завиждат.
                        - Хайде, изчезвай!- оживи се стареца- Вчера хубаво ни оскуба. Ама ще има да видиш!- закани ми се люто, размахвайки тояжката, но явно се гордееше с постижението ми.
                        Ато беше, а и до сега си е останало, като семейна закачка.
                        Дядо ми, с още двама ветерани, се бяха събрали на годишната им сбирка, да се преброят, попийнат и попсуват Хитлер и Втората световна война, която на един беше донесла постове, на друг слава, а на дядо ми ревматизъм!
                        След първите наздравици, очевидно ги обхвана войнствено настроение и скоро си намериха нов враг!
                        От известно време, в градината се беше заселила една къртица и те я подхванаха.
                        Първо с вода, а после се почна: карабит, опушваха я с черен барут, атакуваха я с капсули, отрови и тъкмо да започнат да правят по-големи поразии от къртицата, времето си каза своето. Умората ги надви и те решиха да се прегрупират, превъоръжат и подкрепят джигерите си с водка, ракийка и мастика- кой каквото обича.
                        - Хитлер го бихме, ама тоя кърт ни взе здравето. Трябва да има и друг начин- заобсъждаха положението те, а баба ми ги гледаше кръвнишки, щото по-добре кърта да си беше ровил на воля. По-малко пакости щеше да направи.
                        Усетих открилата ми се възможност да изкарам и аз нещо . Най малкото бой, ама трябваше да опитам.
                        - Абе, дъртаци! Защо се занимавате с глупости? Не знаете ли най-новия начин за справяне с къртица, та да не ви рие в градината!?
                        Изгледаха ме свирепо, но ги държах в ръцете си.
                        После се спогледаха и започнаха да хитреят. Очевидно решиха, че първо може да ме изслушат, а после на воля да ме пердашат.
                        - Хайде, казвай!- Мазно подеха- няма да те бием.
                        -Да ама това струва два лева!- категорично и много сериозно заявих аз.
                        Два лева си бяха два лева, а боя си беше ежедневно възпитателно стредство по ония времена.
                        Лечебно също!
                        -Я и пари ли искало!?
                        -Иска я! Ама ако нямате, мога и да изчакам. Кърта, обаче няма да ви чака!- врътнах се и важно зачоплих с босите си крака по пръстта.
                        - То ако си чини ще дадем, ама от къде да знаем, че ще проработи.
                        - Просто е, а и веднага ще разберете, че действа, ама първо двата лева.- и аз като един известен балкански субект, бях решил, че колкото е лошо да те набият, толкова е добре да имаш два лева.
                        След известни кандърми ми дадоха два лева и ме заоглеждаха с очакване и интерес, пийвайки по една юнашка глътка.
                        -Първо-заизмъквах се заднишком-взимате малко поцинкована тел. После-вече бях на два метра- едни клеши.
                        Добил нужната дистанция, на скоропоговорка изстрелях:
                        - Хващате кърта и му слагате халка на носа, също като на прасето!
                        Обърнах се и дим да ме няма.
                        Ей такива поразии вършех, за гордост на дядо ми, но постепенно си станах добър градинар.

Продължението следва!
                        Сцената се прехвърля в двора на петела педераст!

Comment

Браво!!!
                          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Ей,уникален си
                            “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
                            ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Евала Дядя
                              145 1.7 16V Boxer

Comment

Working...
                              X