Известие

Collapse
No announcement yet.

В спора се ражда....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• В спора се ражда....

....истината!
    Народна поговорка, която е изпитана във времето и на която имаме възможността да се насладим на готово. Какво по-лесно от това, в момент, в който ние сами не можем да намерим разрешение на ситуацията, да използваме...поговорка. Изпитана е и звучи логично...да и на която ще разчитаме, без да се опитаме сами за себе си да напишем поговорките си.
    Определено поговорките звучат логично, но ни лишават от възможността сами за себе си да стигнем до отговора....ако евентуално някога стигнем.
    Интересното, е че започнах да разказвам нещо съвсем друго и се отклоних. Темата е "В спора се ражда истината". Аз си признавам, че не съм виждал истина да се роди в спор. За мен спорът е различно виждане на едно и също събитие, или от лична гледна точка, или от неинформираност. В повечето ситуации е доста трудно да убедиш събеседника, който има своето мнение, като не му го обясняваш, а се опитваш да му го втълпиш......натрапвайки своето мнение....В спора ражда ли се истината?
    sigpic
    Alfa Romeo 156 2.0 TS - the current one
    Alfa Romeo 145 1.6 boxer - the second one
    Alfa Romeo 33 1.7 boxer - the first one

Първоначално публикувано от JAMAL Покажи съобщение
    ....истината!
    Народна поговорка, която е изпитана във времето и на която имаме възможността да се насладим на готово. Какво по-лесно от това, в момент, в който ние сами не можем да намерим разрешение на ситуацията, да използваме...поговорка. Изпитана е и звучи логично...да и на която ще разчитаме, без да се опитаме сами за себе си да напишем поговорките си.
    Определено поговорките звучат логично, но ни лишават от възможността сами за себе си да стигнем до отговора....ако евентуално някога стигнем.
    Интересното, е че започнах да разказвам нещо съвсем друго и се отклоних. Темата е "В спора се ражда истината". Аз си признавам, че не съм виждал истина да се роди в спор. За мен спорът е различно виждане на едно и също събитие, или от лична гледна точка, или от неинформираност. В повечето ситуации е доста трудно да убедиш събеседника, който има своето мнение, като не му го обясняваш, а се опитваш да му го втълпиш......натрапвайки своето мнение....В спора ражда ли се истината?
    в културата на спора се ражда истината в спора истина нема
    Tormentvm In Dvm Demens

Comment

Замести спор с дискусия и може да роди нещо...
      Спора е спорт за ченетата и гънките, не уточняване.
      Е дискусиите често отиват в 3 та глуха, но поне не страдат от преднамерен пишкомер
      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Нямам силата да го заместя. Казано е много преди аз да го спомена в темата. Опитвам се да си го изясня
        sigpic
        Alfa Romeo 156 2.0 TS - the current one
        Alfa Romeo 145 1.6 boxer - the second one
        Alfa Romeo 33 1.7 boxer - the first one

Comment

Да, това е - толкова одавна е казано, че са имали предвид "спор" в смисъла в който са спорели примерно древните философи, а не в смисъла, който познаваме ние...

Comment

И аз това щях да кажа... че поговорката има предвид по-скоро обсъждане от колкото спорене.
            Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Според мен много зависи с кого спориш или водиш дискусия. Ако спориш с човек, който може интелигентно да води спор той ще има нагласата поне да излуша аргументите и да се замисли над тях, а ако не е такъв просто ще ги пропусне покрай ушите си А пък успее ли да ги чуе и да се замисли... много е вероятно да се съгласи с теб, в случай че си прав и че аргументите ти са по-логични и убедителни от неговите Прости рядко се случва другия да те слуша, а тогава няма никакъв смисъл от спора

Както е казано от някой мъдър: "Ако спориш с глупак, много е вероятно същото да прави и той"
              Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
              Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

След изясняването на тази тема,колегата JAMAL предполагам,че ни е подготвил последваща тема.
                А именно. "Дали по-умния отстъпва в спора? "
                И като се изнищи и тя следва Класическото -
                "Кое е първо кокошчицата или яйчицето ?
                Jamalе мале ,мале ти си човека.
                ALFA ROMEO 155 1.8TS MY95 SPORT -The Legend - бивша

Renault Megane II Grand Tour-2004г

Comment

В спора, има се предвид, че когато има хора на различни мнения и спорят по дадени тези, може да се стигне до истината, да се договорят или изгладят различия.Това е вярно, но не значи, че винаги се стига до нея, истината.А и стигането до е разтегливо във времето, не се знае кога ще се достигне и т.н
                  По принцип във философията има различни пониятия, чрез които се обслужва някаква теза.Истината, като категория философска е недостижима в ежедненивието.Няма абсолютна истина.От тази гледна точка, изведено в реалния живот, се предполага, че при спор, двете страни може да изяснят различията и постигнат да речем съгласие, което пък може да се нарече и субективно -истина.
                  А може да се роди и боя
                  /Малко го изредактирах, понеже пиша с 10 те пръста и като се разбързам, става мазило/
                  Last edited by fred; d.m.y г., 22:46.
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

Working...
                  X