Известие

Collapse
No announcement yet.

Разход, смяна на предавки 1.3 мултиджет

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Разход, смяна на предавки 1.3 мултиджет

Имам интересен въпрос.

Преди със 155-цата 1.8 при скорост от 50км/ч беше по-икономично да сложа 4 та и да си държа тази скорост, обаче ако трябва да набирам дори и бавно е по-добре да задържа 3-та до 60 примерно.

Сега с Гранде-то филма е напълно обратен

Като гледам по борда излиза че колкото по-рано сменя на по-горна предавка толкова е по-малък разхода.

Пример. Ускорени от 50-км/ч на 4та разход към 10.
    Ако на 50км/ч сложа 5-та и настъпя педала много ускорявам както на 4-та но разхода по борд комп е 7. При пълна газ на 5та с 50км/ч разхода е 7.4-7.5 и ускорява не по зле от колкото на 4-та с газ около разход 10/100.

Последните 100 км само си играя със скоростите и в началото като го взех фиата сменях на 2500 и моментния разход винаги беше над 10 като погледна. Сега още на 40км/ч съм на 4-та и разхода е 6-7 това в момент на ускорение. И се ускорявам не по-зле от другите участници в движението.

Също пробвах и при ускорение до 100км/ч от 60км/ч
    ако тръгна от 4та и на 80км/ч сложа 5-та добре.
    Но като цяло още от 60 ако съм на 5-та стойностите за моментния разход са с едно 3 литра по-ниски от тези при 4-та предавка (до 80км/ч)

Като цяло това всичкото вярно ли е ???? >>Ускорение от 50 до 80 на 5-та дори с педал до долу е по- икономично от ускорение на 4-та с не много газ.

Като единствено на 3-та и над 3-та под 1200 оборота не е хубаво да падам. Също и като карам по малките улички с 20км/ч слагам 4-та и на малки обороти разхода е най-малък от колкото на 3-та със същата скорост.
    sigpicFiat Grande Punto 1.3 Multijet Alfa Romeo 155 1.8TS 8V -SOLD

Първоначално публикувано от The_Game Покажи съобщение
    Имам интересен въпрос.

Преди със 155-цата 1.8 при скорост от 50км/ч беше по-икономично да сложа 4 та и да си държа тази скорост, обаче ако трябва да набирам дори и бавно е по-добре да задържа 3-та до 60 примерно.

Скоро четох някъде, че като настъпваш под 2000об бензинов мотор е по-добре да даваш повече газ. При отворен дросел в тоя режим обратно на логиката изгарянето било по-пълноценно и разхода по-малък. Колко е така не мога да кажа, трябва да пробва някой с бордкомпютър, моя не показва моментен разход.
    Last edited by code; d.m.y г., 10:03.
    sigpic
    156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
    "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Не се доверявайте пряко на показанията на бордовия компютър. Разхода се засича само след като се напълни два пъти до горе резервоара. Дори е удачно това да се направи на една и съща бензиностанция от един и същ пистолет.
      AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
      Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от stelt Покажи съобщение
        Не се доверявайте пряко на показанията на бордовия компютър. Разхода се засича само след като се напълни два пъти до горе резервоара. Дори е удачно това да се направи на една и съща бензиностанция от един и същ пистолет.
        Друг метод и аз не зачитам, смяната на предавките я правя според предавката, дали съм на баир или на равно или спускам. Дали е студена и преобогатена съответно. Абе разхода си зависи най вече от "размера на обувката" на извъндрадско според мен разумните обороти са 3500-4000 максимум от там си вдига разхода осезаемо.

Така че както всички знаят боксера го няма много в ниските обороти до 2500 само че на бензин въпреки метановите бутилки в багажника 1 и 2 на равно ако не искам и давам зор си ги превключвам на 2000 оборота, 3 и 4 на по малко от 2500 няма начин. пета също говорим само за равно на баир няма такива екстри.
        145 1.7 16V Boxer

Comment

Първоначално публикувано от infernus Покажи съобщение
          Друг метод и аз не зачитам, смяната на предавките я правя според предавката, дали съм на баир или на равно или спускам. Дали е студена и преобогатена съответно. Абе разхода си зависи най вече от "размера на обувката" на извъндрадско според мен разумните обороти са 3500-4000 максимум от там си вдига разхода осезаемо.

Така че както всички знаят боксера го няма много в ниските обороти до 2500 само че на бензин въпреки метановите бутилки в багажника 1 и 2 на равно ако не искам и давам зор си ги превключвам на 2000 оборота, 3 и 4 на по малко от 2500 няма начин. пета също говорим само за равно на баир няма такива екстри.
          Абе аз питах конкретно за моя дизел. На мен максималния въртящ момент ми е в 1800 оборота
          И показанията за МОМЕНТЕН разход не за средния.
          Аз винаги засичам разхода по бележките, но не това е целта. Интересно ми е това че по-борд излиза че е по удачно да сменям още на 1800 оборота преди да надуе турбината

Comment

И това не е учудващо... надува турбината, вкарва повече въздух и иска повече какво - гориво
            Турбината на дизела е да бяга повече, а не за икономия.
            Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Прав си ранната смяна на предавки и нисък разход важи за всички малолитражни автомобили.Малолитражния гърчишли го разхда е сроден на автомобил от средния клас че и нагоре имаше едно сравнение на ТОП ГЕАР беше на тяхната писта между най-икономичния автомобил ТОЙОТА ПРИУС май беше и БМВ М5.Приус-а на пълна газ а М5-цата само колкото да го следва разликата в разхода за 10 обиколки беше нищожна
              AR323.01 ALFA ROMEO 156 Selespeed 99' 180hp ->KILLED BY JACKAL
              http://www.vbox7.com/play:547cada5d0
              Z20LET OPEL ZAFIRA ОРС 03' 200hp
              BAM SEAT LEON CUPRA R 04' 225hp

Comment

Първоначално публикувано от t-1000 Покажи съобщение
                Прав си ранната смяна на предавки и нисък разход важи за всички малолитражни автомобили.Малолитражния гърчишли го разхда е сроден на автомобил от средния клас че и нагоре имаше едно сравнение на ТОП ГЕАР беше на тяхната писта между най-икономичния автомобил ТОЙОТА ПРИУС май беше и БМВ М5.Приус-а на пълна газ а М5-цата само колкото да го следва разликата в разхода за 10 обиколки беше нищожна

Абе чак нищожна не Приуса гореше повече.

Същото и със Алфа Мито Шкода Румстер 3 цилиндъра дизел и още някаква кола.

Кларксън караше шкодата на пълна газ постоянно за да върви колкото другите (0-100 за 16 сек) и накрая уж най-икономичния дизел пък гореше най-много

Comment

Тест от миналата седмица.
                  За съжаление условията не бяха много подходящи и извадката е за кратък интервал от време - за около 10на секунди.

На Ботевградско шосе , със круиз контрол и 54 км/ч на равна отсечка.
                  В прикаченият файл има 2 таб-а единият е на 4-та другият на 5-та скорост.
                  Ами на 5-та е по-икономичен, въпреки че там данните са по малко.

На 4-та средно впръскано гориво на цикъл е
                  8.75 мг, а на 5-та 9.6 мг.

Обаче оборотите са
                  4-та 1428 в минута
                  5-та 1114 в минута

Разход на гориво
                  4-та 2.68л/100
                  5-та 2.31л/100

Най -отдолу има средните стойности.
                  Приятно четене.
                  Attached Files
                  Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                  ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Е да де обаче да караш на 4-та 5-та под 1200 оборота си е голям тормоз за мотора.
                    AR 156 2.4 JTD 98' RED ~200 bhp - EX
                    Seat Toledo 1L 1,9 TDI EX
                    AUDI A4 Avant B5 1,9 TDI ~150 H.P Quattro

Comment

Просто съм дал данни.

А в какво точно се изразява тормоза над мотора ?
                      Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                      ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от ReLeFNIQ Покажи съобщение
                        Е да де обаче да караш на 4-та 5-та под 1200 оборота си е голям тормоз за мотора.
                        Зависи от колата,трябва да ти кажа че 159-ката се чувства много добре на тези обороти,даже на 3-та от 1000 об.,като дам газ,колата на 2200 об.вече е във фул бууст,а преди това е ускорила много добре.Тези неща зависят и от скоростната кутия
                        Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                        Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                        Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Да може би сте прави просто ми се струва всякаш мотора глъхне и трябва да дадеш доста газ ако искаш да ускориш от това положение.
                          AR 156 2.4 JTD 98' RED ~200 bhp - EX
                          Seat Toledo 1L 1,9 TDI EX
                          AUDI A4 Avant B5 1,9 TDI ~150 H.P Quattro

Comment

Ето тук е тънкият момент.
                            Дали ще ускоряваме или ще поддържаме зададена скорост.

Да ускоряваш от 1000-1200 оборота на висока предавка е тъпо и бавно.
                            Но да си поддържаш равномерна скорост с 1200 на равно, не виждам проблем.

Comment

Working...
                            X