Известие

Collapse
No announcement yet.

Молба за правен съвет

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Според мен (без да съм чел закона и без да живея в блок) по-добре е да свикате ново събрание и да убедите комшиите, че ремонта на покрива е належащ.
    166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

Sorry!

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
      Да, поставянето на асансьор се води за "подобрение"...
      Би могло да се тълкува и така, но само ако в коструктивната разработка на сградата не е имало асансьор! Ако е имало и трябва да се възтанови се плаща от всички като съсобственици на общите части!Както покривът е общ и се ползва от всички, така и асансьорът е общ и трябва да се ползва от всички! Е , от някои по-малко, затова има договорка за %-но плащане! Нали няма да ви се наложи /примерно/,да отидете един път седмично на гости на комшийката от 8-мия етаж, като охкайки се качите пеш...не е сериозно нали?
      Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
        Би могло да се тълкува и така, но само ако в коструктивната разработка на сградата не е имало асансьор! Ако е имало и трябва да се възтанови се плаща от всички като съсобственици на общите части!Както покривът е общ и се ползва от всички, така и асансьорът е общ и трябва да се ползва от всички! Е , от някои по-малко, затова има договорка за %-но плащане! Нали няма да ви се наложи /примерно/,да отидете един път седмично на гости на комшийката от 8-мия етаж, като охкайки се качите пеш...не е сериозно нали?
        В сградата може да е имало асансьор някога, но аз откакто живея тук(10 години), асаснсьор няма.
        Има обаче има едни кибици алкохолици, които са му изтръгнали двигателя за да си купят 3 бутилки ракия.Е аз ли трябва да им ги плащам?Егати и скъпата ракия!Мен защо някой не ме почерпи с нещо за 300 лв, пък да пие една студена вода?
        Не го разбирам това, никак даже.То вярно че няма нищо логично в тая държава, но не съм свикнала да се оставям да ме изцакват и не мисля и този път да стане.Миналата година се справихме с монополиста БТК, като бяхме първия случай, успял срещу тях, пък с тези малоумщини не си представям, че няма да може да се справим.
        А колкото за охкането и комшийката от 8-мия етаж, това е абсурдно, защото цял живот съм живяла на 6-ти етаж и никога не съм ползвала асансьор и не съм охкала.
        А ако случайно съм охкала, то е било за хубаво, все пак ходенето по стълби е много полезно.
        Абсурдно ми се вижда да плащам за екстрите и лукса на някой друг и то точно когато блока може да се разпадне или да се запали и гръмне инсталацията от тези течове, при което има напълно реален риск някой да загине дори.
        Last edited by milenamr; d.m.y г., 08:54.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
        Втора национална среща на 155

Comment

Такива казуси са често срещато явление.Хората от първите етажи не им се плаща за покрив и асансьор и държат повече да речем на сигурността при заключването и др. Не само според мен, всичко което е извън апартаментите, изпълнено е по проект и одобрено, са общи части които трябва да бъдат поддържани от всички, независимо от това, че някой си мисли, че не му трябват. Тези общи части са съобразени с нормите при проектиране и изграждане на жилищните сгради, спрямо момента на строителството им.И според мен трябва да бъдат разпределини пропорционално на големината на отделните жилищни единици - по-големия апартамент е с по-голямо дялово участие.Резултатите от разискванията в Общото събрание са водещи, които трябва да бъдат съобразени със законите - и всички би трябвало да се подчинят на решенията.
          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
            Такива казуси са често срещато явление.Хората от първите етажи не им се плаща за покрив и асансьор и държат повече да речем на сигурността при заключването и др. Не само според мен, всичко което е извън апартаментите, изпълнено е по проект и одобрено, са общи части които трябва да бъдат поддържани от всички, независимо от това, че някой си мисли, че не му трябват. Тези общи части са съобразени с нормите при проектиране и изграждане на жилищните сгради, спрямо момента на строителството им.И според мен трябва да бъдат разпределини пропорционално на големината на отделните жилищни единици - по-големия апартамент е с по-голямо дялово участие.Резултатите от разискванията в Общото събрание са водещи, които трябва да бъдат съобразени със законите - и всички би трябвало да се подчинят на решенията.
            Малко се бъркат някои неща, едно е значението на общите части като-врати, мазета, тавани, покрив...те са за всички и ремонтирането им е задължително за всички, независимо, че за живущите на 1-ви, 2-ри , 3-ти ....и т.н. етажи (без осмия) покрива не е директно над главите им.
            Друго е значението на подобрения(екстри), като асансьор например.
            Ремонтът на покрива касае всички по равно, защото при течове, като тези в нашия случай, се наводяват апартаментите чак до първия етаж и водата преминава през ел инсталацията на всички апартаменти.И риска от някъде да даде на късо и да стане пожар или взрив е наличен в абсолютно всеки един апартамент.Живеещите на последния етаж(непосредствено под покрива) са най-потърпевши по принцип, защото дори при малък проблем с покрива, при тях течовете се усещат най-силно.
            Но затова и апартаментите на последния етаж са по-евтини и то доста по-евтини от останалите.
            Но аз съм на мнение, че всички(без значение кой на кой етаж живее) трябва да бъдат еднакво заинтересовани и ангажирани за разрешаването на проблеми(ремонти), независимо дали става въпрос за мазе, таван, покрив, входни врати.
            А асансьорът за мен си остава "екстра"(при това доста скъпа), от която аз не искам да се възползвам и досега където и да съм живяла, никой не ме е задължавал да плащам за асансьор при положение, че не ползвам.
            А съм живяла 20 години на 6-ти етаж.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91

Comment

Асансьорът, стълбището, външните стени са общи части.
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                Асансьорът, стълбището, външните стени са общи части.
                а, общи части са, но нито стълбите, нито външните стени са подобрения (екстри), а асансьора е точно такова.
                Може си и без него съвсем спокойно
                Ползването му е "привилегия" и "удобство", сложила съм ги в кавички, понеже за мен лично не са нито едното, нито другото
                За мен екстра е ходенето пеша (по стълби)

Comment

Е не за всички е така, особено ако имат колички, багажи и т.н. за носене.
                  И с подобно отношение, единственото което може да се постигне е скарване и никакво подобрение.
                  И едните ще се дърпат за асансьор, други за покрив, трети за дограми...
                  Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

А, бе всеки гледа от неговата си камбанария и ползва само благата от живеенето в блоковете - който има еднофамилна къща знае какво е да подържаш.В Германия са преустроили едропанелни блокове с панорамни асансьори, изолации, боядисани в меки пастелни тонове и какво ли не.
                    sigpic

Comment

Дори сега да не е законово изрядно, като се съберат следващия път и ако го направят законно изрядно ще трябва да платите. Опитайте се да убедите повече хора за следващото събрание , че трябва първо покрива. Ако решат да гласуват за асансьор - убедете хората да вземат решение, чак като разгледат минимум три оферти на фирми евентуални изпълнителки на поставянето на асансьор и едва тогава да се гласува бюджет и начин на събиране на средствата(спрямо приетата оферта)
                      Ни иначе Закона е такъв , че дори ако има определен процент кворум могат да вземат и решение да напуснете жилището!

До колкото разбрах конструктивно е предвиден асансьор - значи не е подобрение. А това ,че не ползвате асансьор не може да е оправдание.

Представете си че живеете в къща -макар да не ползвате задната част на двора , няма да го оставите да стане бунище, или ако не ползвате бараката зад къщата няма да я оставите наводнена и срутена. Е, така е и с блока, обаче общите части са вашия двор и в къщата живеете повечко хора, а двора се нуждае от ремонти (покрив и асансьор) Спасението е да убедите повечко хора , че е по належащ ремонта на покрива , отколкото поставянето на асансьор. МНОГО ВАЖНО предложете да се събира по голяма такса, като излишъка се трупа и така няма да се плащат наведнъж големи суми. Аз на комшиите им казвам, докато е нова кооперацията да събираме малко по голяма вноска , а не да балансираме бюджета на входа - нека да остава излишък по сметката на кооперацията.

П.П. Не съм юрист, просто опит от нашата кооперация,(бая се ядосвам по събрания) но аз имам проблеми с обратен знак - аз и много хора от блока искаме да се направят подобрения, но има хора, които не искат. По скоро такива, които не присъстват никога на събранията и после отказват да плащат и казват , че не искат. Ама ще ги излекувам - ще сложа едни чип карти на асансьора (ще раздам чипчета на всеки според членовете на домакинството) и на неплатилите после софтуерно ще ги изключвам (разбира се това ще се формулира в офиц. решение - те така или иначе няма да присъстват макар обявите да висят, както е изискването) Може и осветлението да направя така за общите части (нека не плащат и да живеят в осемнадесети век в тъмница ) а за плащащите ще си светват с тяхните чипчета като ги доближат.Съседния вход го направиха вече (имам ноу-хау от тях)
                      Last edited by BatVas; d.m.y г., 17:30.
                      2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
                      CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

Когато на общото от сградата се гледа като на чуждо нищо градивно не може да се случи - един жилищен блок си е като една малка държава.
                        sigpic

Comment

колега аз живея в блок дето има известни публични личности даже и депутат дори си имаме ма това не пречи д аси имаме същтите проблеми,обаче е на 20 етажа и е трагедия с всичко,има хора дето са на квартири и 5 пари не дават ни за покрив протекъл ни за градинката пред блока ни за асансьор ни за подръжка ни за закон за етажна собственост,та ако можеш да си намериш некоя къщичка близо до Пловдив ще ти е най добре не се занимавай с изгустаци щом се е стигнало до там остави ги да се превърнат в блок 20 в Ямбол,ставай и се махай и отиди в ниска сграда с не повече от 5 етажа, ако не можеш да си земеш къщичка преценявай щото 10 човека ще се юркате да е добре на цял блок,асансьора е подръжка има фирми дето нарочно си преебават асансьорите и те изнудват да си бацалкаш всеки месец освен такса за подръжка и за ремонти,освен най накрая да съберете пари за ремонт на покрива и домуоправителя да избяга с парите как става на всекъде така,продавай ставай и се махай в момента да живееш в апартамент е бесна цифра сложи си асансьора,чистачката,такса стълбище парно,вода ток,подръжка на тръби, и какво ли не,ми ти само за 1 месец ако останеш без работа си довиждане и е само нерви и мъка,продавай и директно черта ако можеш,нито имате тия задръствания и разстоянията са малки 9 километра е града как и да го гледаш.

Comment

Ние сме 8 апартамента, като половината сме роднини и пак имаме същите проблеми.
                            Чешити всякакви - децата им, които не живеят в блока в началото бяха склонни да дават пари, но след време спират, защото дъртите им казват да не месят.
                            Постоянно гонят чистачките без да са дали 1ст. за чистене, а децата им започват да разбират, че не могат да продадат изгодно апартаменти им въпреки местоположението, заради глупостта на родителите си.
                            Явно е необходим някакъв изключителен късмет за да се съберат на едно място еднаквомислещи хора.
                            Сета чакам да умре една бабичка и вече ще имаме мнозинство.
                            sigpic

Comment

Екстра!?

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
                              а, общи части са, но нито стълбите, нито външните стени са подобрения (екстри), а асансьора е точно такова.
                              Може си и без него съвсем спокойно
                              Ползването му е "привилегия" и "удобство", сложила съм ги в кавички, понеже за мен лично не са нито едното, нито другото
                              За мен екстра е ходенето пеша (по стълби)
                              А как ще обясните на ваши гости да не ползват асансьора до 6-тия етаж, защото не го плащате? Ами има един биологичен процес, който не търпи отлагане и е независим от вашите разбирания за "екстри"- това е староста! И тогава екстрата ще ви стане необходимост! Трябва хората по-често да се замислят над това, а то е абсолютно и безвъзвратно!!!
                              Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                                А как ще обясните на ваши гости да не ползват асансьора до 6-тия етаж, защото не го плащате? Ами има един биологичен процес, който не търпи отлагане и е независим от вашите разбирания за "екстри"- това е староста! И тогава екстрата ще ви стане необходимост! Трябва хората по-често да се замислят над това, а то е абсолютно и безвъзвратно!!!
                                Никъде не е написано, че сме против слагането на асансьора - против сме да плащаме тия луди пари при положение че не искаме да го ползваме и НЯМА да го ползваме. Преценили сме си за нас - третия етаж не е фатален за никого, и не смятам че изкачването на определено количество стълби е навредило на някого. Познавам човек на 72г, който никога не се е спирал, и сега е жилав и пъргав (може би повече от някои от младежите наоколо...). А хора, дето цял живот гледат да не се "преуморят" сега едва кретат. Така че ... мисля че е време да сложим край на разтягането на локуми. В началото помолихме за квалифициран съвет. Въпросът беше какво може да се направи точно според закона.
                                155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                                Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Working...
                                X