Известие

Collapse
No announcement yet.

Съвети при пътуване извън страната

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Съвети при пътуване извън страната

Решил съм тази година да си правим почивката с жената с кола из Европа. Крайната цел е Хайделберг, Германия, на гости ще сме там няколко дена.
    Даже е решено откъде ще се минава вече Естествено, повечето маршрути жената ги определя.

Ще се минава през Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния.

Та някой, ако му хрумват разни съвети, ако знае нещо от важност при пътуване с кола за някоя държава, ще помоля да сподели

Мерси много, всеки съвет ще е от полза
    Алфа Ромео 146 '96 1.6i 8v Boxer, Mercedes Benz C 200 '01

Колега, съвети какви....пътища имат хората като слънце, не знам само в Ръмъния още как е...но май е за предпочитан от там да не минаваш.

Ползвай www.viamichelin.com за да си правиш и разпечатваш марширутите, ако нямаш навигация.

В Сърбия куките използват само лазерни радари, така че умната...ако си караш по-правилника никой няма да те закача, абре въобще чървулщината която е при нас май вече никъде я няма.

Друго пътай, каквото ти дойде, аз преди няколко часа се върнах....минах през Сърбия,Хърватско,Словения,Италия..после покрай Адриетическо море,Словения,Хърватско,Босна и Хертцеговина,Черна Гора,Сърбия и пак Булгаристан.

пс: Много приятно изненадан останах от Хърватите, тия пичове освен че са готови с магистралата от Сърбия към Словения, са почти готива и с тази от Загреб към Дубровник....на тях май ЕС въобще не им трябва...евала им правя.
    sigpic
    Най-бързата Българска Алфа на писта 147QVD, 159 2.4QVDm, Crosswagon Edition Nero, Aprilia SR 50 Tetsuya Harada Replica
    " Marco Cavigioli champion IRC 2WD with Fiat Grande Punto DIESEL"
    "Seat Leon TDI champion WTCC 2008"

Comment

Пътя съм си го приготвил за печат подробен, стана 26 страници PDF, точно от viamichelin.com.

За Румъния какво имаш предвид не е за предпочитане ... исках и от там да мина, да погледна за кво иде реч.

А въпросите са ми предимно - какви документи трябва да имам в себе си, нещо по-специално? (освен международни паспорти, лични карти, на колата документите стандартните и застраховка зелена карта). Също така винетки, такси ... аз намерих няква информация в нета, ровя се, но е доста старичка, 2003-2004, та някой ако има по-прясно инфо ...

п.п. медицинска застраховка трябва ли ?

Comment

За Румъния проблема е, че до колкото разбрах пътя е планински и част от него е от бетон и то с голями ръбове, освен това рекет на фарибота от митничарите колкото си искаш...наши техни.... Така, че моя съвет е да забравиш за Румъния освен ако не решиш да ходиш от Русе до Букурещ. Ако решиш да минеш от там спазвай всички ограничения.

Документи, ами няма да е лошо освен зелената карта да си направиш и Авто Асистенс става въпрос за около 10-20лв. което включва пътна помощ за цяла Европа и разни други екстри ако не дай си боже колата ти се развали или стане нещо друго.

Иначе талон на колата (май трябва и голямия, пълномощно ако не е на твое име), паспорти. Не е лошо да имаш телефоните на нашите посолства в дадените държави.

За колата ти трябва задължително, аптечка, триъгалник за някой държави трябват два!!!, също ти трябва поне една светоотразителна желетка коята да седи вътре в колата. Другото което може да ти искат е комплект резервни крушки.

За навигация най-добре намери покетРС от някой с ГПС и ще ти дам картите, няма по-добро от това.

Един съвет, стигнеш ли до половината резервоар пълни до горе, че не се знае какво може да ти се случи...особено като отиваш в непознато място.
        sigpic
        Най-бързата Българска Алфа на писта 147QVD, 159 2.4QVDm, Crosswagon Edition Nero, Aprilia SR 50 Tetsuya Harada Replica

Comment

Аз имам един палм ама е старичък, ще си вземам Заурус септември, но дотогава имам възможност да взема покета на шефа ... няма GPS, но мисля че пак ще върши работа. TomTom мисля се казваха, имаха някви карти ... дали ще свършат работа? Или твоите ... ако ми кажеш откъде да ги дръпна ще е перф. или да се разберем на лично съобщение?

Иначе, мерси за съветите, ще ги имам впредвид.

п.п. крушки ще взема, ама как да разбера какви са за моята кола

Comment

Взимай покета на шефа аз също ползвам ТомТом5.21 имам карти за цяла европа, на моето фтп го има....ГПС може да говориш с Григор евентуално да измисли нещо.

За крушки, ми вземи си една Н1, една за габарит, за стоп светлина и за мигач това е...
            sigpic

Comment

Питах го за GPS, той взе че си купи такъв на CF слот ... поръча го от германия, той ще ходи тез дни там, така че може и да съм със GPS за пътуването

Comment

Първоначално публикувано от wasp
                За Румъния какво имаш предвид не е за предпочитане ... исках и от там да мина, да погледна за кво иде реч.

п.п. медицинска застраховка трябва ли ?
                Само ще ти разкажа една историйка за пътя в Румъния :

Първият път като минавах от там беше на прибиране към България. В деня преди да тръгна един приятел ми разказа,че бил чул от някъде ,че в едно от селата по пътя, където имало ЖП прелез , румънските цигани чакали прелеза да е пуснат и изкачали всички с бухалки и влизали по колите и камионите. Много не повярвах,все пак е международен път. Както и да е, тръгнах да се прибирам и след едно село в Румъния гледам прелеза започва да се спуска и колите се нареждат в колона. Беше вечер и всъщност имаше само камиони и още една две коли , аз бях последен. Тогава се сетих какво ми разпражя моя приятел и нещо ме накара да намаля и да спра на 200- 300 метра от колоната. Изведнъж като наизлезнаха едни мангали и всички с по няколко бухалки , все едно ги продават. Е да ама как ги продаваха!!! Отваряха вратите на камионите и направо влизаха въте. След това незнам какво са правили. Не видях никакви сцени,но предполагам,че са искали пари от хората. Не виждам кой няма да даде при положение,че е някъде в "дивия запад", посред нощ, заклещен между другите коли в колоната. Като се вдигна прелеза изчаках да се изтеглят всички ,тогава и мангалите ме видяха и тръгнаха към мен. С яко газ тръгнах и определено нямах намерение да спирам , онези като видяха обаче вместо да се дърпат се опитаха да ударят колата. Единия щах да го блъсна. На прелеза незнам как не ударих нещо отдолу на колата - чист късмет.

Иначе самият път е ужасен!!! На места няма път, няма табели , много голяма част е планински със страшно много завои и камиони,които излизат от завоите като луди,налаголо ми се е не веднъж да скачам на спирачките за да не влезнат в мен. Да не говорим за вечерно време , на този тясен път се кара бавно, тировете заслепяват страшно много и като ги засечеш на завой, а както ти казах те са много, или спираш или си продължил през мантинелите...всъщност няма мантинели! За гледане няма нищо - страшна мизерия си е в този регион. На ферибота се чака доста, защото той не е с разписание а тръгва като се напълни. Тази информация е от преди няколко години,но не вярвам да е станало някакво чудо и да са оправили всичко .

Медицинска застраховка задължително си прави. Недай боже да стане нещо ще трябва много големи цифри да плащаш. Самата застраховка не е скъпа,но покрива всичко. Друг е въпроса,че докато се свържеш с офисите в чужбина и докато те намерят съответният лекар в страната в която си , ще се наложи да чакаш много.
                На мен ми се е налагало да викам така лекар за една позната ,която беше дошла на екскързия във Франция. Звънях посред нощите до Германия (там е офиса за Европа) , прехвърлиха ме през 15 човека докато стигна до този ,който отговаря за България. После се наложи да му пращам факс с копие на застраховката,защото той неможеше да я намери по номера. След това чаках да ми се обадят и да ми кажат на кой лекар да се обадя. В крайна сметка се намери лекар,който дойде към 5 сутринта при положение,че аз започнах да звъня след полунощ някъде. Застраховката покри разходите ,които бяха 90 евро, само защото лекаря дойде и даде едно болкоуспокояващо.

За другите страни - Унгария, Словения и останалите ,които изброи нямам какво да кажа освен,че пътищата са добре, има си табели, нямаш проблеми. Само внимавай в Сърбия и Словения,има страшно много радари, спазвай и най-тъпите ограничения и на най-забутаните места,че те там чакат. Мен са ме спирали за превишена скорост в "населено място" ,което се състоеше от 5 къщи на отсрещния баир. Ограничението беше 40-50 км/ч аз карах с 60.
                http://www.thegamefactory.fr/

Comment

Определено ме накара да се замисля за Румъния Идеята ми беше на връщане да пресечем през нея и на Видин да влезем в България ... да не навлизам в самата страна. Но сега нещо се замислих, баси ... не съм страхлив уж, но като нямаш грам оръжие да се защитиш, могат да те пребият/убият на място тълпа цигани и нищо не можеш да направиш, а и на тях после нищо няма да им кажат.

А иначе беше хубаво поне газовия пистолет да можех да взема навън, но май ще имам повече ядове отколкото ползи

Comment

@Aquila и Wasp

Гледай медицинската застраховка да има асистанс (най-препоръчителен е CORIS) защото няма да ти се налга да даваш пари и после да си ги вземаш от застрахователя, но все пак трябва да се обадиш за да ти кажат кое ти е най-близкото мед. учреждение с което работят.
                    98` Alfa Romeo 145 1.4i 16V Twin Spark 103 mad italian horses...

Comment

Тези от вас, които пътуват в Гърция при нужда могат да ползват този сервиз в Кавала.
                      146 1.6 TS 01.97

Comment

За медицинската застраховка - аз съм човека
                        Ако нямате познат застраховател - заповядайте
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от MONI
                          @Aquila и Wasp

Гледай медицинската застраховка да има асистанс (най-препоръчителен е CORIS) защото няма да ти се налга да даваш пари и после да си ги вземаш от застрахователя, но все пак трябва да се обадиш за да ти кажат кое ти е най-близкото мед. учреждение с което работят.
                          Можеш да провериш и в Allianz България за тези застраховки.В момента са много тънки. (знам, защото работя в банката там)

== Lancia Delta == 1.6 ІІ i.e. - тоталка
                          == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

Comment

Да, вече питах в Allianz, още при първото предложение за застраховка цените им са наистина доста приемливи в момента, застр. зелена карта е 130 лв, за 10 дена за 2-ма души медицинска идва 36 лв, и авто асистенс не знам, защото в момента нещо софтуера им се бъгнал (предполагам виндовса забил )

Comment

Първоначално публикувано от wasp
                              Да, вече питах в Allianz, още при първото предложение за застраховка цените им са наистина доста приемливи в момента, застр. зелена карта е 130 лв, за 10 дена за 2-ма души медицинска идва 36 лв, и авто асистенс не знам, защото в момента нещо софтуера им се бъгнал (предполагам виндовса забил )
                              Ми автоасистанса е евтин също, но за цени ще те излъжа...ама не бяха повече от 20 лв. , че и надолу!

П.П.- и имаше някакви готини бонуси, ама ще трябва да си питаш...даже мисля, че и отстъпка има хубава, ако направиш всичко там

== Lancia Delta == 1.6 ІІ i.e. - тоталка
                              == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

Comment

Working...
                              X