Известие

Collapse
No announcement yet.

Питане относно '' патент '' на търговско име

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Питане относно '' патент '' на търговско име

Тъй като винаги съм получавал правилните съвети в нашия форум , пускам питането тук .
    Регистрирах още една фирма ... те не си дублират имената . Обаче искам да си запазя името на салона ... къде и как мога да направя това ? В нашия град е много модерно когато направиш нещо готино , хората да му взимат името . Искам да си платя , регистрирам , запазя или каквото се води търговското име , марка или както се води , за да мога черно на бяло да претендирам , че аз пръв съм го използвал и друг не може да го ползва . Не името на фирмата , самата марка .
    Благодаря предварително !
    145 1.6 ТС '97 ех.
    145 1.9 JTD '00
    307 CC 2.0 '04

Тази услуга, мисля става само в София ( имам в предвид, че там се регистира името). Като името се пазаше определен период, за която цел плащаш.
    Мисля че това е мястото.

Comment

Трябва да се направи патент на марката, защита на интелектуалната собственост, ако решиш свържи се с мен на лични!
      Отнема един период, не става за една седмица, и пари струва!
      Last edited by rusiq86; d.m.y г., 16:56.
      sigpic
      Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Всъщност понятието "Патент на фирма" не съществува.
        Ако искаш да си запазиш търговска марка по смисъла за ЗТМГО можеш, стига марката, кято искаш да запазиш да има "отличителност" и да не е регистрирана (или заявена за регистрация) от друго лице. Тази процедура се пуска в Българско патентно ведомство, кодето се подава заявление за регистриране на ТМ и се плаща такса. Както казва колегата по-горе това е период доста по дълъг от една - две седмици. Причината е, че самата търговска марка преминава експертиза, за това дали от една страна има "отличителност" и от друга дали вече не съществува предходна регистрация или искане за регистрация на подобна марка. Тази експертиза се прави само за дейностите и стоките, за които си посочил в заявлението. Например ако си заявил търговска марка продукти "мляко и млечни продукти" тя не може да бъде в колизия с марка в "автомобили".
        За да си сигурен в регистрабилността на търговската си марка, мой съвет е да поискаш предварително проучване на марката. То струва едни пари, но със сигурност излиза по изгодно ако марката има колизия с предходно регистрирани или заявени марки. Ако имаш въпроси относно това пиши. Мога да ти помогна.
        Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 10:18.
        Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
        Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщение
          Всъщност понятието "Патент на фирма" не съществува.
          Ако искаш да си запазиш търговска марка по смисъла за ЗТМГО можеш, стига марката, кято искаш да запазиш да има "отличителност" и да не е регистрирана (или заявена за регистрация) от друго лице. Тази процедура се пуска в Българско патентно ведомство, кодето се подава заявление за регистриране на ТМ и се плаща такса. Както казва колегата по-горе това е период доста по дълъг от една - две седмици. Причината е, че самата търговска марка преминава експертиза, за това дали от една страна има "отличителност" и от друга дали вече не съществува предходна регистрация или искане за регистрация на подобна марка. Тази експертиза се прави само за дейностите и стоките, за които си посочил в заявлението. Например ако си заявил търговска марка продукти "мляко и млечни продукти" тя не може да бъде в колизия с марка в "автомобили".
          За да си сигурен в регистрабилността на търговската си марка, мой съвет е да поискаш предварително проучване на марката. То струва едни пари, но със сигурност излиза по изгодно ако марката има колизия с предходно регистрирани или заявени марки. Ако имаш въпроси относно това пиши. Мога да ти помогна.
          Много точно казано! Но пък не е чак токова трудно. Предварителното проучване е задължително. После подаваш молба в патентното ведомство за регистриране на търговска марка и чакаш. Самият патент излиза след минимум 1 година, но през това време си пълноправен собственик на марката и това се удостоверява с молбата. Ако някой иска да регистрира същата марка се гледа времево кой е подал пръв заявлението за запазване. Дано да съм ти помогнал.
          няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Може, ама като се има предвид, първо, че се плаща цена и второ-кой ще ти следи за спазването на патента и евентуално овъзмезди ми се виджа умряла работа, това не е САЩ напримерно да осъдиш някой че е изимислил и патентовал нещо ни, било то и название на заведение.безмислено е
            Last edited by fred; d.m.y г., 14:21.
            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
            Нагоре по стълбата, която води надолу
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
              Много точно казано! Но пък не е чак токова трудно. Предварителното проучване е задължително. После подаваш молба в патентното ведомство за регистриране на търговска марка и чакаш. Самият патент излиза след минимум 1 година, но през това време си пълноправен собственик на марката и това се удостоверява с молбата. Ако някой иска да регистрира същата марка се гледа времево кой е подал пръв заявлението за запазване. Дано да съм ти помогнал.
              Така е, въпреки че регистрацията на ТМ излиза след една година минимум (толкова по закон е срока на физическата експертиза), тя има сила от датата на заявяаването.

Comment

Дам патент на марката е, объркал съм. Успех колега, но за Бг не виждам смисъл от това ти действие.
                sigpic

Comment

Всъщност и патент на марка не е.
                  Понятието е Търговска марка.
                  Патента се най общо се дава за нещо, което е принципно ново, непознато досега, видимо непроизлизащо от нивото на техниката към момента. Патента се дава на изобретателя за срок от 20 години от датата на регистрация и не може да бъде подновяван след това.
                  Търговската марка се издава без да е необходимо да се доказва т.нар. изобретателска стъпка. Тя се издава за срок от 10 години и може да бъде преиздавана неограничен брой пъти след това.
                  Колкото до безсмислието на регистрацията на една марка - никак не си прав.

Comment

Това е така принципно, но в конкретната тема, колегата иска да си запази име, за да не може друг евентуално да го използва в неговия град, както е писал.Е веднага ако реши друг ще го използва, ако ще и да го е регистрирал с панетнт.Ако той заведе дълги, скъпи дела, със съмнителен изход и успее евентуално, в крайна сметка другия ще му тури един Ъ след името примерно и пак ще го ползва-това имам предвид
                    sigpic

Comment

Под марка имах предвид търговска такава. Иначе за мен е малко безсмилено да се прави за Бг защото си е дива Индия тук. Никой не се интересува дали я има марката...всичко се копира...Имаме на пазара марки, които не би трябвало да имат копие, имат си патент, но уви...мисля е безсмислено да споменавам марки! Колега фред, напълсно съм съгласен с теб!
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                        Това е така принципно, но в конкретната тема, колегата иска да си запази име, за да не може друг евентуално да го използва в неговия град, както е писал.Е веднага ако реши друг ще го използва, ако ще и да го е регистрирал с панетнт.Ако той заведе дълги, скъпи дела, със съмнителен изход и успее евентуално, в крайна сметка другия ще му тури един Ъ след името примерно и пак ще го ползва-това имам предвид

Всщност, колегата искайки да запази името си като ТМ, получава закрила не само на територията на конкретния град, а и на цялата държава.
                        Добавяйки една буква отзад, може да бъде, заобиколена закрилата, която му се дава единствено, ако тази буква придава някакъв вид отличителност на търговската марка. Още нещо важно е, че всъщност марката се регистрира и закриля само за определен кръг от стоки и услуги, които заявителя на марката пожелае и смята, че има мисъл да използва.
                        Друга причина, и то много важна, за подобно действие, е факта, че работейки, инвестирайки пари в една марка, е възможно конкурент да я запази и след това да забрани използването. Дори и в момента се запазват марки, се единствената цел даден конкурент да не може да влезе на даден пазар.

И още веднъж - за регистрираната търтговска марка не се издава ПАТЕНТ. Издава се "Свидетелство за регистрация на търговска марка". Патент е нещо много различно!
                        Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 19:42.

Comment

Добре, нека да регистрира и да разкаже после какво е станало
                          sigpic

Comment

Четейки всичко написано , стигам до извода че е дълга и не евтина процедура . Става въпрос за името на фризьорския салон/комплекс ... Като че ли ще се откажа от тази регистрация , защото май няма много смисъл . Няма да използвам името извън рамките на града ... поне на този етап . Ако предприема разширение на дейноста в други градове , ще регистрирам името .
                            Благодаря на всички за съветите , сигурен бях , че мога да разчитам !
                            145 1.6 ТС '97 ех.
                            145 1.9 JTD '00
                            307 CC 2.0 '04

Comment

А какво име си измислил?
                              .::se la vita fosse eterna..! tu per chi vivresti ?::.

Comment

Working...
                              X