Известие

Collapse
No announcement yet.

Илачи-само за пълнолетни

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Илачи-само за пълнолетни

Миджу Кадир, беше абсолютно средностатически родопчанин.
    Влязъл като редник на Н.В. в родната казарма, изкарал храбро втората световна война и се прибрал на село с войнишки кръст , ефрейторски нашивки и ревматизъм.
    Построил си голяма каменна къща и се оженил , работил по мините и след ранното си пенсиониране се прибрал на село да сади тютюн и картофи, да отглежда овце и къде без традиционната кравичка от храброто "сиво родопско говедо".
    Изучил децата и всичко вървяло безметежно, до като годинките не напомнили за себе си!
    Разболяла се баба Минка.
    Какво ли не пробвали.
    И ходжата и чел и от уроки и баяли, но гаснела неговата стара любов и едничка опора в живота.
    Какво да прави!?
    Викнал накрая доктора, прегледал я човека и му рекъл:
    - Закъснял си , миджу! Ето ти рецептата, яхвай магарето и заминавай за Златоград. Ако там не ги намериш лекарствата, ще ги намериш в Мадан. най-добре в Смолян. Там със сигурност ги има.
    Стегнал се стареца, сложил си байрамските потури, везаната риза, нови гумени цървули, пил едно кафе в кафенето и под бодрите пожелания на местната кръчмарска общност яхнал магарето и запрашил храбро към неизвестното бъдеще.
    Яздил четрикракия вседеход и се замислил.
    То да ходи човек сега до Даръдере, а да се окаже, че там ги няма илачите си е загуба на време. В мадан не ми се ходи, а бе я направо да хващам пътя за Смолян!
    Речено-сторено!
    Слязъл на главния път и натирил Марко да пасе и се валя по реката и хванал автобуса за Смолян.
    Знаел, че вярното добиче ще го чака там, та ако ще и три дена. Ако трябва и седмица, но няма да избяга!
    Взел хаповете, поразходил се по строежа на новия център, поцъкал с език, почудил се на грандоманията и хорската суета и дошло време за автобуса.
    Рано пристигнал на автогарата и решил да изпие едно кафенце и седнал до двама младежи. Съвсем случайно видял, че на другия край на кафето седят трима старци, в които познал стари приятели от казармата.
    -Пазете ми торбичката , момчета, ама да не гледате какво има в нея, че имам важни неща! Аз да видя аркадашите, че скоро Аллах ще си ни прибере!
    Тъй рекъл и защо не си е взел торбичката, историята не казва, но това преобърнало живота му!
    -Тоя дъртак, какво ли толкова важно има в тая торба!? Я да видиме!-казал единия келеш.
    Пребъркали торбата, а там само две опаковки лекарства, бучка сиренце, глава кромид лук и дървени похлупци със сол и лютив пипер.
    Извадили една химикалка и само задраскали и добавили една думичка към опаковките и се заусмихвали, предвкусвайки сеира.
    Прибрал се човека , приседнал до леглото на болната си изгора , извадил лекарствата и сложил очилата, да види как да и ги дава.
    -Бре, грешка е станала!-изревал стареца.
    -Каква грешка? Я дай очилата! - понадигнала се баба Минка.
    -Ама грешка е станала!
    - Дай тука! Няма грешка! Учени хора са го писали!- отсякла бабичката, след като прочела написаното.- я се стягай и да почваме лечението!
    Какво да прави човека. На война е ходил, в рудника е работил, в милицията са го били, ще се справи и с това.
    Стегнал се и започнали с терапията.
    Минал се месец и доктора се разтревожил.
    Тия верно са си диви, ама чак пък толкова да не се обадят!?
    Яхнал служебното Балканче и запърпорил към колибите в балкана.
    Това, което видял го изумило.
    Къщата светела и като с магическа пръчка, белезите на запустението били изчезнали.
    Баба Минка метяла бодро двора и се кискала с комшийката.
    -Добър ден, - рекъл доктора!
    - Добър ден! Да си ми жив и здрав, сине! Влизай, влизай, да те черпя едно кафе, а и баклава съм направила!
    -Дядото къде е?
    - Влизай, вътре е. Ей го де е полегнал на миндера!
    Учуден от видяното, щото бабата била пътник за ония свят, доктора влязъл, а дядката се надигнал и с измъчена, но дяволита усмивка посрещнал скъпия гост.
    -Добре дошъл, докторе!
    -Добре заварил! Как сте?
    -Много добре, сине. Бабата живна, само аз съм поуморен малко, ама сме много добре и двамата.
    - Това лекарство, дето ми го предписа е много добро. И съседката иска да и го предпишеш!- занареждала баба Минка софрата.- ей сега ще я викна, да я прегледаш и нея!
    -Ама при нея може да е нещо друго-рекъл доктора.
    -Ами друго! Същото ще да е сине! Жив и здрав да си ни! Такъв учен доктор никога не сме имали!
    Доктора още повече се объркал.
    -Значи много добре се чувстваш от лекарствата!?
    - Много докторе!
    - То тогава е добре да повториме процедурата.
    -Може, може- закимала енергично бабата!
    - Може-изревал измъчено дядо Кадир- ама ако ти ебеш!
    -А!?- зяпнал доктора с увиснало от изненада чене.-какво каза!?
    - Как каво?- нали ти си я писал тая рецепта! На чети!
    Погледнал доктора рецептата и кутийката с вълшебните хапчета и какво да види.
    Келешите от автогарата задраскали "след ядене" и написали "след ебане"!
    Така и си остана лафа, когато е нещо на чужд гръб.
    Може, ама ако ти ...
    На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
    Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

мерси за усмихнатото петъчно утро
    Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
    AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Евала!Отдавна не се бях смял до сълзи
      Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Хахахах,поредната цветна и весела история.
        Имаш едно стъкло с люта ракиица от мен за тези разкази.
        За Петела ми е любим.
        ALFA ROMEO 155 1.8TS MY95 SPORT -The Legend - бивша

Renault Megane II Grand Tour-2004г

Comment

Браво
          Майстор си на късият разказ.
          Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
          ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Браво! Много ми хареса. Давай следващия.
            Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
            Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Колега, почни да издаваш! Сериозно!
              Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
              AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
              Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Мордохай, хубав е /имаше и вицове от тоя сорт/.
                Ако ми позволиш да вляза в ролята на критик сега, правя го добронамерено:
                бих казал, че предпочитам стила на О'Хенри, а твоите по скоро са като на Хайтов, според мен де Липсва едни щрихи, които правят биха го накарали да звучат "по така".....Така написан ми е сух, като очерк, най общо казано, а разказа, по мое мнение има маалко по литературен вид, каквото и да значи това.Казвал си че ги пишеш на момента, така и трябва, но може на другия ден да ги поогладиш, за да станат още по добри.
                По принцип от твоите най харесвам тоя за врабеца.Но каквото и да е, продължавай и наздраве
                Last edited by fred; d.m.y г., 20:29.
                Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                Нагоре по стълбата, която води надолу
                sigpic

Comment

Фреди, знам , че може и още по-добре със всички литературни похвати, защото цялата литературна техника, теория и практика е до мене. Достатъчно е да и дам да го редактира и ще го изтупа и излъска, но няма да съм аз.
                  Мога и сам, даже някога може да ги събера и редактирам, но както добре си разбрал, пиша ги на прима виста. Иначе биха станали много дълги. Всяка една ситуация, може да се разтегли и опише до пълно разпердушнване.
                  Колкото за О Хара и Хайтов- разбираемо е!
                  И аз като Хайтов съм прекарал голяма част от живота си в Родопите, където има една неповторима атмосфера на спокойствие, породена от вековната мъдрост на измъчения народ.
                  Все пак сме автофорум и съм без претенции, но ако някога излезат, всеки ще може да каже: А, тоя идиот си е наш! Я вижте, къде са му черновите!
                  Благодаря за критиката и си чакам стъклото с ракийката!
                  Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Казвах ли ви аз,че само с един пост може да оправи настроението на човек? Благодарско ! Толкова рядко ми се случва да се смея напоследък...
                    ...
                    155 1,6 TS 16V `96
                    166 2,4 JTD `99
                    147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                      стъклото с ракийката!
                      Това трябва да се дочака, дай боже, ще се поорганизираме, ясно де, айде пиши пак
                      sigpic

Comment

Ами то не става по поръчка, бе Фреди!
                        Като ме подкара!
                        Идва ми на акъла за един мой приятел, дето ловувахме гълъби по Централни гробища и за една юфка, ама по- нататък!
                        Радвам се , че ви развеселяват и не ме замервате с домати!

Comment

Чакаме с интерес
                          Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                          Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                            Ами то не става по поръчка, бе Фреди!
                            Като ме подкара!
                            Идва ми на акъла за един мой приятел, дето ловувахме гълъби по Централни гробища и за една юфка, ама по- нататък!
                            Радвам се , че ви развеселяват и не ме замервате с домати!
                            Е много ясно, това е пожелание, засега доматите са за салата
                            sigpic

Comment

Working...
                            X