Известие

Collapse
No announcement yet.

Кое е "по-икономичното" към момента: дизел или газ?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Екстра, един човек с абсолютно точни данни.
    Та една бърза сметка:
    Той харчи на ГАЗ 10.73 литра по 1.3лв/л (май толкова беше) = 14лв/100км + 1л бензин (2.35лв) = 16.30лв

Аз карам 2.4 дизел и абсолютно средния разход ми е точно 6.95л/100км.. Над 80% ми е само в София, при нормално, бавно каране с цялото движение. Демек въобще не я юркам колата с използване на трикове за икономично каране.
    Та на мен в момента разхода за гориво ми е:
    6.95х2.45 = 17лв.

ДА! По-евтино е да се кара на ГАЗ със 70 стотинки на всеки 100км, честито
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Сложих икона в подписа.
      Въобще не я карам икономично даже.
      Пловдив е града.
      Alfa 156 1.6TS '01

Comment

Колегата БО, е написал правилно нещата!
        Да не говорим, че в градове с по-малко трафик разхода е по-малък.
        Газова от цена 1200лв + няма как да се избие за 10к км, това е мн мн несериозно.
        sigpic
        Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

@badmadafaka
          Ами , зависи от стила на каране.
          Но според мен по-големият мотор си е по-добре.
          На теория би трябвало да гори 20 % повече, но на практика...
          Зависи от адски много неща.

@alfasysop - мерси за данните. Най-накрая нещо сериозно.

Обаче това което виждам никак не може да ме убеди че да караш на газ е много по-изгодно спрямо дизела.
          Ако сравняваш с бензин - да , но спрямо дизел...
          Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
          ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Аз гледам на нещата така:
            1. "Нервен" шофьор съм. Обичам звука от двигателя. Не карам никога икономично.
            2. Аз имам бензинова кола, така че сравнявам нещата Бензин VS Газ. И "избиването" на ГИ-то ми е точно 15 000км или иначе казано вече съм я "изплатил". По мой сметки за 15 000км съм спестил към 1400лв
            3.Реално, ако се кара нормално, разликата Газ VS Дизел е съвсем осезаема.

Ако карам 2.0TS, разхода Ви уверявам, че въобще няма да ми е този
            Та по въпроса колко Ви горят дизелите градско?
            Alfa 156 1.6TS '01

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
              Екстра, един човек с абсолютно точни данни.
              Та една бърза сметка:
              Той харчи на ГАЗ 10.73 литра по 1.3лв/л (май толкова беше) = 14лв/100км + 1л бензин (2.35лв) = 16.30лв

Аз карам 2.4 дизел и абсолютно средния разход ми е точно 6.95л/100км.. Над 80% ми е само в София, при нормално, бавно каране с цялото движение. Демек въобще не я юркам колата с използване на трикове за икономично каране.
              Та на мен в момента разхода за гориво ми е:
              6.95х2.45 = 17лв.

ДА! По-евтино е да се кара на ГАЗ със 70 стотинки на всеки 100км, честито
              Пропущаш само, че на колегата с газовата му е спокойно на душата докато си навива километрите, а лично на мен ще ми е много тегаво ако карам с постоянната мисъл да не си напъвам колата, щото знам ли колко ще ми изкара дъртия маховик, па нич не искам и да си мисля за турбини, ЕГР-и. За справка може да погледнете раздел 147/156 какви теми преобладават. Искам като сритам дъртия катър да знам, че ако се счупи ще дам не повече от един маховик пари и пак ще съм на пиистата
              Десет+++ годишен дизел не ми го хвалете, за пенсионерско безпроблемно каране може и да става .
              А я някой с дизелов автомобил да си каже и точната сметка по-обслужването и текущи ремонти, не само разхода на нафта
              Last edited by Доко; d.m.y г., 14:02.

Comment

Темата е газ и дизел...не газ и бензин нали?!!!
                Колега маховика или турбото не се чупят ей така си мисля...само господ знае кога ще се счупи, ма не ни казва
                Сериозно към темата, на бензин си е скъпичко, ако една кола гори 10-11 мисля нормален градски разход по 2.33 е близо 25.60лв
                На газ както колегата е написал близо 16лв + един литър бенз = 18.33.
                Разликата е точно 7.3лв, като не включвам диагностики, прегледи на бутилката всяка година и др разходи свързани с газта.
                Дизелчето ми гори рядко над 6.5-7 градско в Русе което е 15.93лв!!!! (с 17 джанти съм)
                Нека колата ми е на 10 години Почвате да вкарвате разни разходи и хипотези, какво може да се счупи.
                Чисти сметки газ на 100км + един литър бенз е 18.3лв
                дизел на 100км е 15.9лв, вс друго си е разтягане на локуми, какво щтяло да се счупи, бах м**ка му, за вече 40к км от както я карам тая кола още нищо не съм сменял по двг освен термостат (да чукна на дърво)..
                sigpic
                Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

На ток - 2лв. на 100 км.

---------- Post added at 12:18 ---------- Previous post was at 12:17 ----------

Първоначално публикувано от alfasysop Покажи съобщение
                  Аз гледам на нещата така:
                  1. "Нервен" шофьор съм. Обичам звука от двигателя. Не карам никога икономично.
                  2. Аз имам бензинова кола, така че сравнявам нещата Бензин VS Газ. И "избиването" на ГИ-то ми е точно 15 000км или иначе казано вече съм я "изплатил". По мой сметки за 15 000км съм спестил към 1400лв
                  3.Реално, ако се кара нормално, разликата Газ VS Дизел е съвсем осезаема.

Ако карам 2.0TS, разхода Ви уверявам, че въобще няма да ми е този
                  Та по въпроса колко Ви горят дизелите градско?
                  По пътен лист за януари - 7,1/100.
                  Giulietta 1,6 JTDm 2013
                  156 SW 1,9 JTD 2003

Comment

на газ съм от 7 години , газта винаги е била по ефтина лятото и по скъпа зимата
                    но имаше и моменти когато газтта беше 3 пъти по ефтина от бензина и нафтата и така печалбата за 200000 км не е малка ,точно когато беше най голяма разликата- един ГИ се избиваше за 7000 км от разликата , а сервизите бяха препълннени с коли за монтаж на АГУ-та
                    за проблеми с газта не помня да съм имал , освен че зимата по дълго време карах на бензин докато загрее и тогава на газ , дал съм 2000 за уредба и смятам не съм се преебал
                    Volvo S80 2.0 T5 180hp
                    Saab 9-5 2.3 Hot Aero 250Hp Turbo
                    Alfa 147 1.9JTD 16V Turbo- Powered by DAGi and SprintAuto

Comment

7.1 съм съгласен вече

Държа да отбележа, че въобще не съм противник на дизела и дълго време карах именно дизел.
                      Всичко обаче е субективно - начин на шофиране, трафик, цени на горива.

При газификацията просто имаш избор - кеф ти газ, кеф ти бензин....
                      До като карах дизел, някак по я щадях колата...
                      Last edited by alfasysop; d.m.y г., 14:34.
                      Alfa 156 1.6TS '01

Comment

Тук става весело
                        Колегите с 2.4 JTD и разход 7 ... и аз с 9-10
                        Е някак ме кефи да потеглям на границата на запалените гуми (ако има възможност без риск) и да редя предавки на 2800 - 3000 (до не повече от 10-15 км. над разрешените).
                        Плащам си за кефа съответно

Сметката на 156 та от както съм я купил е термостат (не мисля да има общо с горивото) и един съединител за 1.9 изяден за около година, сега е с усилен за 2.4 да видим колко ще изкара.
                        Окачване и дивотии като прецакал се маслен филтър не включвам в сметката... те не зависят от горивото а от "красиви" пътища и "качествени" части.

А чипа на тая кола е направо излишно агресивен (днеска на пачата да потегля беше все едно на лед)... ама пусто и свикнах и не ми се бърника по нея.
                        Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Хайде да си призная и аз разхода. Вярно малко ме е срам, че има колеги с печки които дават до 1-2 литра по-малко, но толкова мога...

Извънградско: Варна-Видин-Варна - многократно - м/у 5,2 и 5,9. Винаги пълно-пълно. Не съм най-бавния никога, за да не казвам, че карам над позволеното. Поне се успокоявам, че ако давам по-бавно мога да смъкна някой млг. Та средно 5,55х2,45=13,60 лв.

Градско: пак пълно-пълно. Карам до половин резервоар /около 400 км/, пълня и смятам. Лятото веднъж стигнах 8.0!!! С климатик около 8,5. Зимата 8,5-9,0. Средно 8,5х2,45=20,83 лв.

Грубо средно на средното 7,0х2,45=17,15 лв/100 км - това при 50:50 градско:извън. Ако допусна, че е 60:40, т.е. градското е повече /въпреки, че не е/, то
                          12,498+5,44=17,94 лв/100 км
                          Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                          ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

И аз да се впиша на газ последно засичане преди 2 дни Казанлък-София-Казанлък,и още малко обикаляне 520 км 60 лв газ което прави разход 9.1/100!Градско само в София и само в пиковия час сутрин 7-9ч вечер 18-20ч разход 13/100км!Аз съм на мнение че ако се навъртат повече от 10 000 км на година е нужна газ аз вече на моята имам 40 000км на газ и съм предоволен!Една равносметка ако съм на бензин за 520 км ще ми бъдат нужни 100лв!!!
                            alfa romeo 156 1.8ts-спортно окачване!! R.I.P!Now Alfa Romeo 159sw

Comment

Първоначално публикувано от S_G_M Покажи съобщение
                              Колеги , малко като спам , ама да питам: сега на студа , колко най-много сте качвали разхода на градско.... питам , че моя се върти доста височко. Карам я по 5 км от нас до работа и обратно... тоест по 5км в двете посоки.
                              Да си повторя въпроса....
                              Alfa Romeo 145 JTD 105+ HP BY sigpic
                              Alfa Romeo GT 1.9JTD 150+ HP BY DAGI

Comment

Първоначално публикувано от S_G_M Покажи съобщение
                                Да си повторя въпроса....
                                Е 2.4 - 10/100 не надскача въпреки тормоза, но карам по около 15 в едната посока.
                                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Working...
                                X