Известие

Collapse
No announcement yet.

Размисли относно скоростта и средната скорост

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от kpmaster Покажи съобщение
    Коле, помниш на връщане от Силистра... яко каране от моя страна след Плевен и по магистралата. Докато Вальо през цялото време е карал яко (както винаги ) и почти 100 км е стопил за 5 часовото ни прибиране . Аз подкрепям бързото шофиране, когато
    - човек е сигурен в колата си,
    - не пречи на другите участници в движението (докато те не му попречат)
    - кара над ограниченията само с повишено внимание (и включен радар детектор )...
    Това беше защото аз предупреждавах Вальо за катаджийски засади . Майтап,естествено.

Иначе напълно подкрепям твоята теза с уточнението, че бързо не значи рисково и безразсъдно. Майсторлъкът според мен е максимално използване на възможностите на пътя и на колата. Идеята на темата е, че за всеки маршрут има оптимално темпо, което можеш да поддържаш и по-бързото от необходимото каране ти вдига разхода и адреналина, но не и средната скорост.

П.С. Днес - отново пътувах по същия маршрут. И в двете посоки - по 2 часа, даже час и 55 минути при 140-150 по магистралата и 120-130 по главния път.
    Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
    AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
    Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
      ...Идеята на темата е, че за всеки маршрут има оптимално темпо, което можеш да поддържаш и по-бързото от необходимото каране ти вдига разхода и адреналина, но не и средната скорост...
      Нека се върнем на темата. Достатъчно е обсъждано как трябва или не трябва да се кара, кое е опасно, кой е престъпник и т.н.

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
      ...Идеята на темата е, че за всеки маршрут има оптимално темпо, което можеш да поддържаш и по-бързото от необходимото каране ти вдига разхода и адреналина, но не и средната скорост...
      Тук не съм съвсем съгласен. Моят редовен маршрут е София - Врачанско: 150 км, от които 30-тина са магистрала. Карал съм всякак, последният път (с 3-ма души, нон-стоп климатик и багаж догоре) ми даде 5.1 л/100 км. Стигнах за час и 45 мин. (средна скорост около 85). Това става един понеделник, с много слаб трафик. Обикновено същия път го минавам за час и 30 мин. и то в силен трафик - петък след работа или събота сутрин. 15 минути разлика са нищо, особено когато отиваш да почиваш. НО:

1. Ако имаш работа, гониш среща или работно време нещата се променят.

2. 15 мин. за 150 км означав 45 мин. за 450 км (примерно до Варна).

3. А ако трябва да отидеш и да се върнеш? Час и половина разлика. Не е малко - близо 1/5 от работния ден.

А всъщност разликата е и по-голяма, защото в моя случай ако по-бавното каране беше в силен трафик (петък след работа), нямаше да стигна за 1 ч. 45 мин., а може би за над 2 ч.
      Alfa Romeo 166 2.4 JTD
      Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

И за 15 или дори 45 мин спестени, може да си спестиш доизживяването на още 45 години от живота си Нищо не е достатъчно спешно, че да се рискуват животи.

Шопа го е казал най- добре- "Кога има спешна работа, легам да спим оти ако е спешна некой друг че я свърши, ако никой не я е свършил, значи не е била спешна."
        Lexus IS200

Comment

Или дори и в най-добрия случай и да не утрепеш себе си , возещите се в колата ти или някой нещастник в насрещното..
          И после оставиш 300-400 лева за честитката която ти е пристигнала... ( че може и да не е една в рамките на едно пътуване)
          Викам оферта си е отвсякъде.
          Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
          ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
            Нека се върнем на темата. Достатъчно е обсъждано как трябва или не трябва да се кара, кое е опасно, кой е престъпник и т.н.

Тук не съм съвсем съгласен. Моят редовен маршрут е София - Врачанско: 150 км, от които 30-тина са магистрала. Карал съм всякак, последният път (с 3-ма души, нон-стоп климатик и багаж догоре) ми даде 5.1 л/100 км. Стигнах за час и 45 мин. (средна скорост около 85). Това става един понеделник, с много слаб трафик. Обикновено същия път го минавам за час и 30 мин. и то в силен трафик - петък след работа или събота сутрин. 15 минути разлика са нищо, особено когато отиваш да почиваш. НО:

1. Ако имаш работа, гониш среща или работно време нещата се променят.

2. 15 мин. за 150 км означав 45 мин. за 450 км (примерно до Варна).

3. А ако трябва да отидеш и да се върнеш? Час и половина разлика. Не е малко - близо 1/5 от работния ден.

А всъщност разликата е и по-голяма, защото в моя случай ако по-бавното каране беше в силен трафик (петък след работа), нямаше да стигна за 1 ч. 45 мин., а може би за над 2 ч.
            Е, винаги има изключения, разбира се, ако закъснявам за дело карам с всичката газ .
            И все пак, обръщам внимание, че иде реч за разликата между нормално бързо и много бързо и на ръба на риска, не за бабешко каране.
            AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;

Comment

Айде да ви кажа и аз нещо....
              Когато се кара бързо, не се мисли камо ли да се размишлява...а се ВНИМАВА!!!...за да не станеш пътник или някой друг да го направиш такъв...
              Last edited by Бобби; d.m.y г., 00:57.
              По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
              https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                Айде да ви кажа и аз нещо....
                Когато се кара бързо, не се мисли камо ли да се размишлява...а се ВНИМАВА!!!...за да не станеш пътник или някой дръг да го направиш такъв...
                Напротив - плюс вниманието се и мисли и точно това му е хубавото, защото се откъсваш за няколко часа и се абстрахираш от другите проблеми.
                Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                sigpic

Comment

Все си мисля че тия тестове дето се цитират не са особенно показателни, на отиване факторите са едни, на връщане други......плюс това трафика е различен, ситуациите, на отиване възможностите за изпреварване може да са повече, на идване може пък да са били по малко, но пък точно тогава да е нямало коли......
                  Най - добре става ако две коли тръгнат заедно в една посока, единия урбалишката, другия културка.......
                  В тоя ред на мисли аз и маме, от СТЗ до Ямбол, през НоваЗ и сливенската отбивка.......тръгнахве от нас в центъра на СЗ, почти до центъра на ЯЛ......да речем само че родителката ми е примерен шофер, тва над 100 рядко и се случва.......110км ми бяха по километраж, тя дойде 21 минути след мен........
                  Отиваме от СТЗГ до Габрово(Априлци по точно, но в Г трябваше да се изчакаме......аз и жената, и един хайван с бесен Сивик.....на излизане от СТЗГ той отпраши, аз карам нормално Шипка, щото на жената и ставало лошо.....минава се през Казанлък, Шипка, и на габровския Лукойл той беше заредил, беше пил кафе, и нервничеше......чакал 20 и кусур минути....тва са към 80 км.......
                  Така че факторите са много.......
                  "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                  F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                    Все си мисля че тия тестове дето се цитират не са особенно показателни, на отиване факторите са едни, на връщане други......плюс това трафика е различен, ситуациите, на отиване възможностите за изпреварване може да са повече, на идване може пък да са били по малко, но пък точно тогава да е нямало коли......
                    Най - добре става ако две коли тръгнат заедно в една посока, единия урбалишката, другия културка.......
                    В тоя ред на мисли аз и маме, от СТЗ до Ямбол, през НоваЗ и сливенската отбивка.......тръгнахве от нас в центъра на СЗ, почти до центъра на ЯЛ......да речем само че родителката ми е примерен шофер, тва над 100 рядко и се случва.......110км ми бяха по километраж, тя дойде 21 минути след мен........
                    Отиваме от СТЗГ до Габрово(Априлци по точно, но в Г трябваше да се изчакаме......аз и жената, и един хайван с бесен Сивик.....на излизане от СТЗГ той отпраши, аз карам нормално Шипка, щото на жената и ставало лошо.....минава се през Казанлък, Шипка, и на габровския Лукойл той беше заредил, беше пил кафе, и нервничеше......чакал 20 и кусур минути....тва са към 80 км.......
                    Какъв е смисъла да се засичат времена.
                    Пред юни отивахме с колеги служебно към морето и аз започнах от Плевен - на Шипка загря колата и спирахме да изстива, както, и един колега да поповръща, че му станало лошо. Направо се засрамих и им дадох да карат другите, но на връщане ме изтъпаниха пак аз да карам, че нещо ги беше щубе в мелето до Сливен. Половината от тях бяха отново възмутени и се чувстваха като чували с картофи, но другите коментираха отвреме-навреме някои изпълнения и казваха - ей, това не мога да го направя.
                    Та приказката ми е, че не съм гонил време, защото то се прецакваше от чести спирания - просто забравях и карах ей-така за удоволствие.
                    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                    sigpic

Comment

Абе много са, но според мен това е така-тоест не се печели много.Ето пример и с мен.Аз не карам бързо, отделно жената и децата също не искат, та така.Дистанцията е 300 км, от които 100 в Гърция и останалото е София Кулата.Другия кара по нова кола, служебна и е професионалист.(пасат 2 ТДИ).Винаги кара бързо, изпреварва и прочее.Та стигнаха в София 20-тина минути преди мен, като отделно спирах и за разни естесвени нужди по пътя.
                      Ясно е, че може да има и други фактори, да има и малко по голяма разлика, ама като цяло времената са близки
                      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                      Нагоре по стълбата, която води надолу
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                        Напротив - плюс вниманието се и мисли и точно това му е хубавото, защото се откъсваш за няколко часа и се абстрахираш от другите проблеми.
                        За каква мисъл говориш......?.....всичко е трпет (адреналин) и реакция!
                        п.п. няма мисъл, затуй и математиците са слаби шофьори...доказано е!
                        По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                        https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Ники, пак уточнявам, че не говорим за разликата между бабешко и нормално динамично каране, а между нормално динамично каране и каране на ръба.

Comment

а мога да ви предложа още един фактор - пътя или иначе казано нормална скорост при най-малко изминато разстояние за да ме разберете ще илюстрирам - карате или се стараете да карате в идеалната права и колкото се може по-плавно - така получавате няколко неща - изключително висока средна скорост, спящи пасажери, и една добра икономия на гориво ако искате обяснение съм готов да го развия тука - ако не питайте Влади Кулев (Топ Гиър)
                            Tormentvm In Dvm Demens

Comment

Първоначално публикувано от nightroller Покажи съобщение
                              а мога да ви предложа още един фактор - пътя или иначе казано нормална скорост при най-малко изминато разстояние за да ме разберете ще илюстрирам - карате или се стараете да карате в идеалната права и колкото се може по-плавно - така получавате няколко неща - изключително висока средна скорост, спящи пасажери, и една добра икономия на гориво ако искате обяснение съм готов да го развия тука - ако не питайте Влади Кулев (Топ Гиър)
                              Точно!
                              При мен на извънградско почти винаги ми се случва да ми спят пасажерите, а аз ако карам с под 90 ми става еднобразно и малко се разсейвам. Карам ли по-оптимизирано не ми се дреме.

Даването на газ, води до пристрастяване!
                              Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                              Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

значи моята теория е, следната базирана на возене ввднъж с една лимузина на, какво беше това националната служба за охрана, всеки един път е достаъчно широк за да се движите в платното но с идеална права през завоите, плавно колкото може повече и т.н. тогава се постига максимален комфорт на возене, добър разход, както и доста висока средна скорост без да се налага да се кара като олигофрен много е лесно за постигане и за да го направите, според мен, знайте едно - нашата марка автомобили имат огромен ресурс за това - ако мислите, че сте го достигнали и на 20% се лъжете
                                Tormentvm In Dvm Demens

Comment

Working...
                                X