Известие

Collapse
No announcement yet.

Нещо за кестените в Европа и у нас в частност

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Нещо за кестените в Европа и у нас в частност

Не знам, дали сте забелязали, че кестените у нас още през август са почти без листа, или ако има такива са силно пожълтели и съсухрени.Явленетието всъщност се дължи на една напаст-вид молец, мигрирал от Гърция (поне за България това се отнася)и полека лека завладял големи части от ЕВропа.С борбата срещу тая напаст има сравнително прости средства за борба.Приложил съм два линка по долу, за тия, които това може да ги заинтересува и да предприемат мерки, там където има кестенови дървете около тях. Кестена е дърво със силно екологични функции, листната му маса може да прочисти големи количества въздух.

http://www.kesteni.bg/

http://m.vesti.bg/?tid=4040&oid=2896551
    Last edited by fred; d.m.y г., 21:06.
    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
    Нагоре по стълбата, която води надолу
    sigpic

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
    Не знам, дали сте забелязали, че кестените у нас още през август са почти без листа, или ако има такива са силно пожълтели и съсухрени.Явленетието всъщност се дължи на една напаст-вид молец, мигрирал от Африка и полека лека завладял големи части от ЕВропа.С борбата срещу тая напаст има сравнително прости средства.Приложил съм два линка по долу, за тия, които това може да ги заинтересува.

http://www.kesteni.bg/

http://m.vesti.bg/?tid=4040&oid=2896551
    Нищо не може да ги спаси.
    Толкова колкото успяха да се справят с холандската болест по бряста в Европа, толкова и с това ще успеят.
    Поетапна подмяна с други видове, това е изходът.
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

Средствата са прости но не са приложими,поради мърлявщината на тези които трябва да се занимават с това.
      Освен че листата им изсъхват много рано,и макар че в началото са отрупани с цветове,се раждат малко на брой кестени.Които са изключително малки в сравнение с това какви бяха преди 10-а години.
      sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Първоначално публикувано от Linkestis Покажи съобщение
        Средствата са прости но не са приложими,поради мърлявщината на тези които трябва да се занимават с това.
        Освен че листата им изсъхват много рано,и макар че в началото са отрупани с цветове,се раждат малко на брой кестени.Които са изключително малки в сравнение с това какви бяха преди 10-а години.
        Е това се дължи на въпросният молец, който е описан в линковете в първия пост

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
        Толкова колкото успяха да се справят с холандската болест по бряста в Европа, толкова и с това ще успеят.
        Може, това може да се приложи, както и други средства.Най лесно е да кажем не може, поне да опитам де.Да не говорим за разни биоборби с него, които са естесвено извън нашите възможности (форумни има превид)
        Last edited by fred; d.m.y г., 21:11.
        sigpic

Comment

Да знам че е на молеца работа,но това явление не е от 1,2г. а от поне 10.
          Накрая ще се окаже че е късно за каквито и да е мерки и ще насадим тополи вместо кестени.
          sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Първоначално публикувано от Linkestis Покажи съобщение
            Да знам че е на молеца работа,но това явление не е от 1,2г. а от поне 10.
            Накрая ще се окаже че е късно за каквито и да е мерки и ще насадим тополи вместо кестени.
            Явлението у нас се наблюдава от 1986 г., ясно е, че други видове не са податливи на това явление, ама по горе писах и на Прасчо, какво имам предвид-не е сложно да изметем листата около кестените до нас по това време на годината, а напролет да се сложат няколко също прости капана, другото е божа работа.
            sigpic

Comment

велик е нашият войник...велик велик велик...

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                Е това се дължи на въпросният молец, който е описан в линковете в първия пост

Може, това може да се приложи, както и други средства.Най лесно е да кажем не може, поне да опитам де.Да не говорим за разни биоборби с него, които са естесвено извън нашите възможности (форумни има превид)
                Всяка борба с инвазивните биологични видове е обречена на неуспех. Справка, виж какво става с черната мида и петролните платформи, а дивия ездач, може да ти постави проблема с гадната слънчевка и как мачка местните видове.
                Кестена не е и подходящ дървесен вид за градска среда, не е достатъчно газоустойчив и не му понася лугата, с която размразяваме пътищата.
                К.М.

Comment

Аз вече вдигам ръце и рамене от всякакви такива вредители, които нападат най-вече плодните дървета и от няколко години садя само декоративни - изсъхнаха почти всички плодни садени от родителите ми, а тези които са останали боледуват и скоро ще отидат в печката.
                  Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                  Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                  Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                  sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                    Аз вече вдигам ръце и рамене от всякакви такива вредители, които нападат най-вече плодните дървета и от няколко години садя само декоративни - изсъхнаха почти всички плодни садени от родителите ми, а тези които са останали боледуват и скоро ще отидат в печката.
                    Плодните дървета стареят много по- бързо.
                    Те са изкуствено селектирани и генетично "чисти" и страдат от много болести освен това.
                    Как да го обясня..........аха, все едно поколение от близки родствено хора.
                    К.М.

Comment

Плодните дървета стареят много по- бързо.
                      Те са изкуствено селектирани и генетично "чисти" и страдат от много болести освен това.
                      Как да го обясня..........аха, все едно поколение от близки родствено хора.
                      Така е, но пък съм се грижил за тях - пръскат се с най-различни препарати и пак боледуват, плодовете ги гледаш външно добре, а отвътре гният.
                      sigpic

Comment

Така е, но пък съм се грижил за тях - пръскат се с най-различни препарати и пак боледуват, плодовете ги гледаш външно добре, а отвътре гният.
                        Възрастта се отразява и на плодовете.
                        Не отричам, че е възможно и влияние на атмосферни замърсители, но това би трябвало ти да го знаеш. Следи и дали има черни и мазни отлагания по листата и плодовете. Подбирай си добре пестицидите, защото се е напълнило с ментета.
                        К.М.

Comment

Възрастта се отразява и на плодовете.
                          Не отричам, че е възможно и влияние на атмосферни замърсители, но това би трябвало ти да го знаеш. Следи и дали има черни и мазни отлагания по листата и плодовете. Подбирай си добре пестицидите, защото се е напълнило с ментета.
                          Махам ги помалко, но преди това засаждам нови неплодни и това е - от мен земеделец не става.
                          sigpic

Comment

Махам ги помалко, но преди това засаждам нови неплодни и това е - от мен земеделец не става.
                            Еееее, овощарството си е добра занимавка. Това си е хай-занимание. Не малко аристократични особи са имали подобно хоби.
                            Няма нищо по хубаво, от слънчев есенен ден, в който излизаш и откъсваш късна ябълка сорт златна превъзходна".
                            К.М.

Comment

Еееее, овощарството си е добра занимавка. Това си е хай-занимание. Не малко аристократични особи са имали подобно хоби.
                              Няма нищо по хубаво, от слънчев есенен ден, в който излизаш и откъсваш късна ябълка сорт златна превъзходна".
                              Аз съм го ударил повече на занимания с трева - хората ми казват, че съм се вманиячил. Постоянно косене, поливане, аериране, торене и пръскане против бурени.
                              sigpic

Comment

Working...
                              X