Известие

Collapse
No announcement yet.

Нещо за кестените в Европа и у нас в частност

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
    Аз съм го ударил повече на занимания с трева - хората ми казват, че съм се вманиячил. Постоянно косене, поливане, аериране, торене и пръскане против бурени.
    Не живея в къща, но така като те слушам ти завиждам искрено. ))

Дърветата са нещо прекрасно, не ги изоставяй.
    Само да не са иглолистни, че ще ти скапят тревичката, опадът им много вкислява почвата.)))
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
      Не живея в къща, но така като те слушам ти завиждам искрено. ))

Дърветата са нещо прекрасно, не ги изоставяй.
      Само да не са иглолистни, че ще ти скапят тревичката, опадът им много вкислява почвата.)))
      Знам, знам - имам един бор, който съм го садил аз преди 30 год. и той сега ми е проблем, че се намира в близост до къщата и ми е жал да го сеча, защото съм чувал, че падат и може това да стане върху сградата, а иначе е красив и величествен.
      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
      sigpic

Comment

Аз от растения нищо не разбирам,само да ги ям знам,ама просто ми стана интересно с тия молци по кестените които идвали от Гърция,та аз живея точно в Гърция и си купувам редовно кестени от пазара,хубави,големи и вкусни кестени и не съм чул нищо за молци и кестени пълно по зеленчуковите пазари.
        Та си мисля дали наистина няма оправия с тия молци или просто в България отговорните и компетентни органи просто нехаят........,може и защото ме гонят разни психози и намирам конспирация във всяко нещо много неща да са просто умишлени.Къде изчезнаха Кюстендилските череши(тия череши едно време Буров ги е носил по приеми по цялата Европа) и Петричките праскови......,всичко е внос в България.............
        Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
        Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
        Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
        Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение
          Аз от растения нищо не разбирам,само да ги ям знам,ама просто ми стана интересно с тия молци по кестените които идвали от Гърция,та аз живея точно в Гърция и си купувам редовно кестени от пазара,хубави,големи и вкусни кестени и не съм чул нищо за молци и кестени пълно по зеленчуковите пазари.
          Та си мисля дали наистина няма оправия с тия молци или просто в България отговорните и компетентни органи просто нехаят........,може и защото ме гонят разни психози и намирам конспирация във всяко нещо много неща да са просто умишлени.Къде изчезнаха Кюстендилските череши(тия череши едно време Буров ги е носил по приеми по цялата Европа) и Петричките праскови......,всичко е внос в България.............
          Кестенът, който се хапва няма нищо общо с така наречения конски кестен.
          Конският кестен е от род Aesculum и от същото семейство, в което има само един род.
          Ядливият кестен е от род castanea, сем. Букови, Fagaceae.
          Tъпо е, но конският кестен дефакто не е кестен. )))
          Просто има добри декоративни качества.
          К.М.

Comment

Но така или иначе, призивът ми е да се понаправи нещо, от който може.В централната алея на Борисовата градина, където доброволци полагат тия грижи има резултат, докато ако се иде зад Братската могила, ще видите опоскани яко кестени.То е ясно, че не може да се огрее навсякъде, ама поне където расте кестен наблизо би могло да се направят тия елементарни мерки.
            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
            Нагоре по стълбата, която води надолу
            sigpic

Comment

Поздрав за участниците в темата :

Михаил Белчев - Булевардът
              sigpic

Comment

Мдааа, мерси, това си е класическа песен за София
                sigpic

Comment

Преди много години когато е измислена тази песен, в нашия край на софиянците им викаха "кестени" и предполагам, че наименованието идва от тази песен.
                  Last edited by old alfist; d.m.y г., 18:08.
                  sigpic

Comment

А, за кестените е така, но аз си мисля, че песента излезе по късно, а ни викаха кестени, защото имаше наистина много кестени по улиците.Сега не са толкова, не само заради молеца, а и заради тъпи прекроявания на улиците
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                      А, за кестените е така, но аз си мисля, че песента излезе по късно, а ни викаха кестени, защото имаше наистина много кестени по улиците.Сега не са толкова, не само заради молеца, а и заради тъпи прекроявания на улиците
                      И при нас имаше много - явно тогава е било на мода да се засаждат. И сега една от основните улици в Плевен, която води към Кайлъка е засадена от двете страни с тях, но не съм забелязал да боледуват в такава степен като при вас. Следващият път като мина с колелото ще се загледам по-подробно.
                      sigpic

Comment

Не знам дали наистина заплахата идва от Гърция, но в Сандански по главната улица кестените си виреят без проблем откакто се помня.
                        166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

Първоначално публикувано от PEPI-2ALFA Покажи съобщение
                          Не знам дали наистина заплахата идва от Гърция, но в Сандански по главната улица кестените си виреят без проблем откакто се помня.
                          За същия вид ли става дума?
                          Защото в южна България се срещат истинските кестени, а не конския кестен.
                          Сигурно е конския.
                          К.М.

Comment

За същия вид - конските. Другите, питомите си ги ядем. Идват от петричките села. Берат ги по Беласица.
                            166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

За същия вид - конските. Другите, питомите си ги ядем. Идват от петричките села. Берат ги по Беласица.
                              Тогава веднага спрете вноса на софиянци, за да не ви ги заразят. Молецът се пренася лесно ))))))
                              К.М.

Comment

Пепи, няма нужда да ходш до кефалските села, над разсадника също има, не вярвам да не ги знаеш. От ВЕЦ Сандански нагоре в посока Лиляново по левият склон има доста кестенови дървета.

Конския кестен е наистина красиво дърво, но така или иначе в див вид е с доста ограничено разпространение. И е защитен вид, естествено.
                                С кръстосване са получени различни паркови форми и тук няма как да не се съглася с колегата Sus scrofa, че е безсмислена борбата с агресора. Само разходи с неясен край.
                                По-добре е, където има сериозни проблеми да се унищожат дървета и да се заменят с друг дървесен вид.
                                Може да се пробва с Албиция, която е много красива и макар че са я набедили за южно парково дърво, мисля че ще се справи със Софийските температури. Виждал съм я в Севлиевско, а там не е много топло през зимата .
                                ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                                ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                                ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                                ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Working...
                                X