Известие

Collapse
No announcement yet.

ОФроуд.......

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• ОФроуд.......

Заглавието е малко подвеждащо, но става дума за следното.
    Преди около месец бях тръгнал на разходка с приятели.
    Бяхме решили да се качим до райското пръскало /пеша/ и да преспим в хижа Рай. Страхотно местенце в Балкана.
    Тръгнахме лека полека и точно когато минахме през дървената "арка" указваща началото на Национален парк Централен балкан, чух зад себе си странен шум. Обърнах се и гледам някакъв високопрпходим автомобил, /нисан патрул/ да рови по козята пътечка, изхвърляйки огромно количество кал и камъни след себе си. Дръпнахме се в страни, за да ни подмине, вътре имаше две млади момчета, които видимо се забавляваха. Зад джипа се стелеше огромен черен пушек, кофти дизелак. Аз лично останах като гръмнат. Знам, че достъпът на МПС в националните паркове е забранен. Моите познати теглиха по една майна и забравиха за случката, ама аз се замислих, на кого е нужно да се доказва по този начин. Какво получават като удоволствие тези хора. Имат ли си изобщо представа какви непоправими щети нанасят на дивата флора и фауна. Допускат ли изобщо, че това шумово замърсяване води до тежки последици сред птиците и бозайнците, особено през техния размножителен период. Защо те искат да бъдат в този високопроходим автомобил? Какво е удоволствието от контакта с природата, когато яздиш двутонна машина 4х4. Може би и зад това действие стои вечният стремеж на човека да демонстрира своето надмощие над природата. "Вижте ме как газя наред и до какви места достигам, къс ми е носа".
    Работата ми е такава, че съм посещавал много открити кариери, много девастирали унищожени терени вследствие на някаква промишлена дейност, рекултивирани сметища, сгуроотвали и т.н. Защо там никога не съм виждал 4х4 джигити с АТВта и Жипове. Та там е най подходящо, защо трябва да се ръчка газ по едни от най-красивите, най-тихите, най- уединените, най-недокоснатите от антропогенна дейност места? Не разбирам защо, наистина?
    Та реших да Ви попитам, какво смятате Вие за ОФроуда и считате ли за редно тези мероприятия да се осъществяват на зелено, при наличието на района около Кремиковци например, който е доста по интересен от гледна точка на доказване на най-проходимия автомобил.
    И те така..........
    Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 16:35.
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Гледам така малко ЕКО го даваш.....но да ти кажа, че тия с джипките са най малкият проблем......тези с кариерите и сметищата най много ебават природата...а и някой туристи хич не пазят!
    п.п. да не ти е мъчно за търтея?)
    По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
    https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

карането офроуд е голямо удоволствие/поне за мен/ сега малко е грубо в национален парк ама.....защо не.Не са виновни момчетата просто ако знаят че ги чака конфискация на МПС и солен глоба няма да пропарят там.Има си организирани трасета за тази цел.Колкото до местната флора и фауна......без да се заяждам личното ми мнение е,че трябва да се организира в спретнати асфалтови пътечки с правилна геометрична форма,като на равни разстояния трябва да има кътове за почивка по възможност с обслужващ персонал и всякакви нужни удобства.А и до тези кътчета трябва да има удобен асфалтов път за кола с паркинг накрая.
      Няма невъзможни неща,просто има недостатъчно финансиране.
      156 1,8ТS-99 ......
      EX
      159 1,9 JTD-08

Comment

Принципно в парковете е забранено.Мен офроуда не ме кефи много, особено най екстремния му вид, но има и хора, които си го харесват, например Търтея, който не списва вече тук.
        Иначе няма лошо да прецапаш по някой горски път с джипка, стига да е наистина пригоден за това
        Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
        Нагоре по стълбата, която води надолу
        sigpic

Comment

Първо завиждам ти благородно за местенцето на което си бил.

Второ тези момченца са постъпили много глупаво, националните паркове според мен не са предназначени за такава цел. Трябва да има сериозни наказания на тези които нарушават правилата.
          .::se la vita fosse eterna..! tu per chi vivresti ?::.

Comment

Определено трябва да бъде ограничен в пригодени за целта съоражения. Както сам каза - предостатъчно потенциални обекти има
            sigpic
            днес съм в почивка ---

Comment

Добри предложения, но все пак не е станало кой знае какво....минала някаква джипка, прегазила един червй на половина....няма страшно той регенерира....)
              За дървосекачите, какво ще кажете, а за царя....колко дърва извлече...проблема е много по голям, не опира до тоя Нисан ....

Comment

Мисля, че за този спорт е редно да има определени зони и места, като има отредени за другите такива...а не по средата на пътеките за разходка на Витоша/ в случая/.
                Второ тази шумотевица и кал дето вдигат...определено пречи на хората решили да се разходят на спокойствие в планината, а какво остава за горките животинки наоколо....
                GTV 1.8 TS

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                  Добри предложения, но все пак не е станало кой знае какво....минала някаква джипка, прегазила един червй на половина....няма страшно той регенерира....)
                  За дървосекачите, какво ще кажете, а за царя....колко дърва извлече...проблема е много по голям, не опира до тоя Нисан ....
                  е виж сега, това че има по-големи проблеми и давай да игнорираме малките

малко по малко , капка по капка - ако всички дреболии се оправят ще стигнем и до големите неща
                  sigpic
                  днес съм в почивка ---

Comment

За въпросите, които задаваш, тея момченца едва ли са се сетили, а и надали някога ще си помислят. Проблема е в безнаказаноста. Ама те са по-малкото зло. Аз пък съм се възмущавал като минавам през Хаин боаз - толкова гори изсякоха и понеже е на трудно достъпни мяста и много от дървения материал немогат да го съберат, та накрая го запалиха... пълно безумие !
                    Да не казвам пък сега какъв проблем е в повечето старопланински проходи от бурните ветрове преди две седмици. Толкова много нападали дървета има, които пречат на движението... а уж има фирми поддържащи пътищата... Та тея дървета няма кой да разчисти, а иначе сечта по горите си върви... И пак стигаме до безнаказаността !
                    bella italiana 156 SW 2.4 JTD 150 елитни жребчета

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
                      е виж сега, това че има по-големи проблеми и давай да игнорираме малките

малко по малко , капка по капка - ако всички дреболии се оправят ще стигнем и до големите неща
                      Според мен, ако накажеш големият проблем...малкият ще го хване страх...
                      Какво се получава според теб...глобяваме например ашлака с джипката 200лв.......защото мачка дюните.и оставяме отсреща г-н Иванов където рови с багери и лее бетон, защото ще бъде туристическа атракция...а пък и човека бая пари е налял......
                      Много добре знаеш на какво прилича черноморието ни....за парковете същото.

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                        Според мен, ако накажеш големият проблем...малкият ще го хване страх...
                        Какво се получава според теб...глобяваме например ашлака с джипката 200лв.......защото мачка дюните.и оставяме отсреща г-н Иванов където рови с багери и лее бетон, защото ще бъде туристическа атракция...а пък и човека бая пари е налял......
                        Много добре знаеш на какво прилича черноморието ни....за парковете същото.
                        идеята ми е, че малкото и голямото нарушение са все нарушения - трябва всички да го отнасят...

щото пък оня с багера ше каже - ма тоа па шо не го глобите и така всеки ще си гледа да продължи лъж-верижа
                        sigpic
                        днес съм в почивка ---

Comment

Истината е, че на никой не му пука от глоби. Административния апарат е толкова муден и глобите са толкова мизерни, а самите инспектори толкова подкупни, че никой няма никакъв респект.

Единственото, което ме спира да мина извън закона окончателно е само моята съвест. А за хората без съвест няма никакви пречки да правят каквото искат.
                          Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
                            идеята ми е, че малкото и голямото нарушение са все нарушения - трябва всички да го отнасят...

щото пък оня с багера ше каже - ма тоа па шо не го глобите и така всеки ще си гледа да продължи лъж-верижа
                            Моята идея беше да се наказват тези с по големите престъпления...а не да се спазва чалга рефрена...."за милиони няма закони, за кокошка няма прошка"

Comment

Същите мисли ме споходиха и мене последния път когато ходих на Рилските езера. Там освен лифта и пешеходната пътека е пълно с полуразпадащи се, не регистрирани джипове които качват туристи до горе за има няма 50 лева в едната посока. После мислите ми се поразвиха в посока че в същност тези юнаци нито плащат застраховки нито дават билети нито вероятно и за данъци се сещат. Пък прихода не е лош. За час се искарват около 200 - 250 тоест около 2000 - 2500 лева на ден. А там също е защитена територия а патрулката си седеше баш до станцията на лифта.
                              Явно някой някъде получава добри пари за да си затваря очите
                              Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
                              Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
                              Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Working...
                              X