Известие

Collapse
No announcement yet.

Духовно израстване? Ех...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

един от будителите простичко го е написал
    Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това.От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай.
    почерпи малко от неговата семпла мъдрост.
    точка

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
      един от будителите простичко го е написал

почерпи малко от неговата семпла мъдрост.
      Отживелици, светът вече е друг.
      Черпи ти, аз не се нуждая от това, за да обичам родината и народа си, но и няма как да се бия в гърдите колко сме велики, защото не сме и моментното ни състояние го доказва.
      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
      К.М.

Comment

Дайте малко да разграничим миналото от настоящето.
        Имаме история и исторически личности, които няма нужда да коментираме - знаем си фактите и качествата на героите.
        Според мен се нахвърляте срещу колегата, който иска да подчертае, че не трябва да лежим на стари лаври, защото историята си е история, но настоящето е нещо друго и подрастващите трябва да са наясно, както с далечното минало, така и с това коета става в последните няколко десетки години и аз не виждам нищо лошо в това.
        Last edited by old alfist; d.m.y г., 18:02.
        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
          Гордост от какво?
          Какво значение има за едно дете, живеещо с алкохолизиралия се напълно свой баща, че той в миналото е бил велик будител. /образно казано/
          Да ги заблуждаваме какъв велик народ сме, че сме най -умните и най -красивите. Стига бре.
          Предпочитам да възпитам здраво стъпил на земята реалист с ясна представа за цената на държавата и народа си, както и на своята собствена цена.
          "Ако не си знаеш цената не се мисли за безценен"
          Гордост, че е син или дъщеря точно на тебе, защото си българин!
          Това от своя страна може да го направи само отговорен и наистина любящ детето си баща, а не сух комплексар.
          Не когато съдиш, а когато обективно поднасяш нещата, независимо, че може да попаднеш в неизгодна позиция.
          Само тогава то ще те слуша.
          Дали ще си пиян, вярвай ми, това няма особено значение.
          В Малта, сина ми ме е измъквал кьор-кютук пиян от един бардак, но това изобщо не е накърнило моя авторитет! И до сега си го спомняме с известен хумор!
          Ама пак се отплеснах!
          А иначе, Прасчо, пак те прочетоха повърхностно!
          Да , миналото е минало и не може да лежим на стари лаври .
          Колцина от нас имат морала на тия, които наричаме "Будители".
          За мене не е проблем, че някой от пишещите тука не е на моето мнение!
          Бас държа, че всички пишещи в темата, много добре знаят кои са Будителите и какво са допринесли за нацията ни.
          Проблема е , какво всеки от нас прави по въпроса!
          На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

А, ми какво правим - приказваме, пишем, ръчкайки другите.
            Може след години да ни изкарат будители.
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
              Гордост, че е син или дъщеря точно на тебе, защото си българин!
              Това от своя страна може да го направи само отговорен и наистина любящ детето си баща, а не сух комплексар.
              Не когато съдиш, а когато обективно поднасяш нещата, независимо, че може да попаднеш в неизгодна позиция.
              Само тогава то ще те слуша.
              Дали ще си пиян, вярвай ми, това няма особено значение.
              В Малта, сина ми ме е измъквал кьор-кютук пиян от един бардак, но това изобщо не е накърнило моя авторитет! И до сега си го спомняме с известен хумор!
              Ама пак се отплеснах!
              А иначе, Прасчо, пак те прочетоха повърхностно!
              Да , миналото е минало и не може да лежим на стари лаври .
              Колцина от нас имат морала на тия, които наричаме "Будители".
              За мене не е проблем, че някой от пишещите тука не е на моето мнение!
              Бас държа, че всички пишещи в темата, много добре знаят кои са Будителите и какво са допринесли за нацията ни.
              Проблема е , какво всеки от нас прави по въпроса!
              Нали отчиташ, че много от така наречените будители са преследвали и лични, та дори и комерсиални интереси с дейността си.
              Моралът е относителна категория.
              Кои са днес будителите? За някои това може да са хиените, които развиват бизнес, натрупват капитали и дърпат страната напред. Та дори и отделят част от средствата си за култура.
              Какво е будител? Богатите братя Георгиеви, платили за изграждането на университета или Батков платил за изграждането на една от най-големите църкви на Балканите в Смолян. Кой какво е преследвал, чисти ли са били мотивите им? След 100 години може и Батков да бъде в този списък .
              Критериите не са ясни, точно за това не приемам празнуването ън-блок и накуп.
              Тъпо е сред тези будители да попадат и "айдуци", будили , будили, ама са си били чисти айдуци.
              Всеки си празнува своите будители.
              К.М.

Comment

Май много се нажежи атмосферата тук.
                Като четох последните мнения и нещо ми навя за един мой бивш съсед, който вече не е между живите.
                Човека беше със статута на активен борец против фашизма и ползваше той и неговото семейсто десетки години привилегиите, които даваше отминалия обществен строй.
                Дядо ми веднъж се изпусна и изплю камъчето за заслугите на този борец за правда и свобода на народа, а те са :
                Една вечер група младежи, сред които и въпросния се напили и се сбили. Полицията го прибрала, но в кауша имало само една клетка и там били и политическите.
                След 9-ти септември този наш вагабонтин благодарение на престоя си в килията с комунистите става активен борец.

Това просто е една истинска случка разказана от дядо ми.
                sigpic

Comment

но и няма как да се бия в гърдите колко сме велики, защото не сме и моментното ни състояние го доказва.
                  Велики не сме,но сме били,а само този,който знае от къде идва,знае къде отива.
                  Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
                  Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
                  Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
                  Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

Нали отчиташ, че много от така наречените будители са преследвали и лични, та дори и комерсиални интереси с дейността си.
                    че коя форумна фъшкия се осмелява да оспорва делата на тия хора. ганьо балкански, ти ли си бе. значи 5 минути един ден в годината много ти се видят.
                    точка

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                      Май много се нажежи атмосферата тук.
                      Като четох последните мнения и нещо ми навя за един мой бивш съсед, който вече не е между живите.
                      Човека беше със статута на активен борец против фашизма и ползваше той и неговото семейсто десетки години привилегиите, които даваше отминалия обществен строй.
                      Дядо ми веднъж се изпусна и изплю камъчето за заслугите на този борец за правда и свобода на народа, а те са :
                      Една вечер група младежи, сред които и въпросния се напили и се сбили. Полицията го прибрала, но в кауша имало само една клетка и там били и политическите.
                      След 9-ти септември този наш вагабонтин благодарение на престоя си в килията с комунистите става активен борец.

Това просто е една истинска случка разказана от дядо ми.
                      Старуха, почвам да си мисля, че си от моя град!
                      Точно дядо ми ми е показвал, въпросния човек!
                      Същият задник искаше да вземе партийния билет на дядо ми, но...
                      Поръчители на дядо ми са били Славчо Трънски и Чочоолу!
                      Голям цирк!
                      Знам точно за какво говориш!Ч
                      Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение
                        Велики не сме,но сме били,а само този,който знае от къде идва,знае къде отива.
                        Този, който няма сили да се реализира в настоящето вади прашасалите албуми и излиза да се хвали с тях навън. Търси подкрепа там, но дали може да я получи от там.
                        К.М.

Comment

Този, който няма сили да се реализира в настоящето вади прашасалите албуми и излиза да се хвали с тях навън. Търси подкрепа там, но дали може да я получи от там.
                          Още по-лошо е когато тия албуми седят и продължават да събират прах.
                          Иначе съм съгласен,в един момент няма смисъл от тези неща.
                          Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
                          Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
                          Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
                          Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
                            че коя форумна фъшкия се осмелява да оспорва делата на тия хора. ганьо балкански, ти ли си бе. значи 5 минути един ден в годината много ти се видят.
                            Колега, имам сега редовно път около тебе! Не те познавам, ама познавам ония славен момък брат ти!
                            Няма начин да си нещо кой знае по-различно от него!
                            Разлика в нюансите , но не и по същество!
                            Аз още пазя, оная дамаджана с Мелнишко вино, което го нарекох преди две години по един повод и ни чака!
                            Ще се уговориме и ще се осъскрофиме
                            Не се подвеждай по Прасчо!
                            Той е чешит и ерудит!
                            Има задълбочени познания и добро образование!
                            Освен това е Патриот.
                            Това оправдава, вродения му стремеж към противопоставяне и битки!
                            Не е диспечер на полети защото го хванах в грешки, които незапознатия не може да знае!
                            Аз съм с майсторски клас оператор на РЛС !
                            Не може да ме излъже!
                            Може и да работи в Контрола, ама на високо ниво.
                            Има техническо образование, колкото и да го прикрива!
                            Следователно или е общоизвестна личност, която познаваме и не иска да го профанизираме, или е от контингента на Централния или действително така му изнася!
                            Както и да е!
                            Който повярва, че е добър човек, с високоморални устои, няма да има проблем с идиотските му на пръв поглед постове!
                            Защото ще е убеден, че е добронамерен!
                            Пише, както аз някога пишех и провокирах хората да мислят и да търсят истината.
                            тА , кОЛЕВ- не му се ядосвай!

Comment

Working...
                            X