Първоначално публикувано от Anton Karagyozov
Покажи съобщение
Все едно слушам Любен Корнезов за патладжаните... само дето ти, като млад човек, на фона на закорявал заклет комин като него, дето пуфка по 3 кутии на ден и се чувства като дете, на което са му взели играчката, не ти отива да говориш по този начин.
И къде набърка МакДоналдс в цялата история, така и не разбрах. Първо, че никой не оспорва тяхната вреда, второ че там, откакто ги има у нас, не съм видял да са разрешавали да се пуши вътре - сам се сети защо. А с това за сладкарниците избиваш рибата, просто... децата с наднормено тегло (които ги има, да, ама като % у нас са много по-малко от световните тенденции, особено в страни като САЩ), определено не са го натрупали от сладкарниците, повярвай ми. Преди това, има една камара неща като джънк фаст фууд, снаксове, чипсове, оцветени сокове и све боклуци, каквито се сетиш, които са допринесли за това. А не сметановите, шоколадовите или плодовите торти, пастите, тулумбичките, баклавите и реванетата... аз, ти и останалите от нашето поколение не сме имали наднормено тегло от тези неща и бозата, а в нашето детство, поради липса на друго, само такива лакомства набивахме, така че примера ти е безкрайно грешен.
И пак казвам - знам защо го давам примера с тортите и цигарения дим. Малката квартална сладкарничка до нас, въпреки че имат пресни и хубави торти на супер цени, сравнено с вериги като Неделя, до въвеждането на закона за разделянето на салони (или избор дали да се пуши или не при под 50 кв. м), ги бях навикал и им бях обещал, че нищо няма да купувам повече от тях, след като ми продадоха прясна, хубава торта... осмърдяна обаче на пушек. Още при отварянето на кутията лъхаше, какво да говорим като се яде... Извиняваха ми се, ама нищо не направиха по въпроса. Разрешаваха да се пуши при тях, това беше причината... и що? Щото - сакън да не изтърват 6-мата си клиента от махалата, дето пият кафе за 60 ст'инки при тях, ама искат с цигарка, но не на външните маси, ами вътре. Същият тъпизъм и стотинкаджийство владее и собствениците на по-големите заведения, разликите са само в мащабите. Ето затова, за такова нещо е нужно да има ЗАКОН, ПРИНУДА, ГЛОБИ.
Вече половин месец почти важи забраната, аз редовно излизам и съм в заведения - е, спад на оборота и по-малка посещаемост не съм забелязал да има. Всичко е само в главите на пушачите... някои от тях. Свиквайте, така ще бъде оттук нататък, колкото да носи от 10 кладенеца вода.
Comment