Тази декларация си е незаконна и всеки съд към който се обърне такъв работодател би му се изсмял
Известие
Collapse
No announcement yet.
Валидност на декларация?
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от i.ganchev.ganchev Покажи съобщениеСтава въпрос за брат ми.
Аз съм я виждал декларацията.
Текста не е нищо особено. Написана е на хвърчащ лист, на който от другата страна дори има някакви други глупости (използван вече лист), и задраскани с химикал.
Освен текста, който гласи, че няма право да се работи тази длъжност няколко години след напускане от фирмата, има и един ред най отдолу, който казва:
"За не спазване, съм на ясно, че нося наказателна отговорност по член еди кой си от наказателния кодекс".
Нещо такова беше.
Отдолу има само "Декларатор" и подпис. Няма печати, няма нотариални заверки. Само това.
Колегите са се изказали достатъчно компетентно, но нека и аз да кажа, че тази декларация няма да издържи в съда, дори и на Марс
Счетоводител съм и съм се интересувал от тези неща. Даже бих препоръчал на брат ти след като напусне тази работа, той да съди фирмата - хахах!
Comment
-
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеA-a-a, на Марс биха го осьдили. Там си имахме закони ограничаващи нелоялната конкуренция. В случаите когато се изисква такава декларация се приема че тя е условие кьм договор. И ако другата страна по договорьт е изрядна..... . Щом пише - аз ...едикой си декларирам ...едикакво си и има подпис.... ако ще и на употребявана тоалетна хартия да е написана, валидна е. Ама това на Марс. Тука и да заведьт дело, я си жив докато дойде време да се гледа, я не.Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
Peugeot 508 RXH 02.2013
Comment
-
С такива декларации работодателите могат само да си изтрият задниците. Това противоречи на конституционното право на труд.
Ограничения може да има само за управител или прокурист.
---------- Post added at 14:56 ---------- Previous post was at 14:54 ----------
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеA-a-a, на Марс биха го осьдили. Там си имахме закони ограничаващи нелоялната конкуренция. В случаите когато се изисква такава декларация се приема че тя е условие кьм договор. И ако другата страна по договорьт е изрядна..... . Щом пише - аз ...едикой си декларирам ...едикакво си и има подпис.... ако ще и на употребявана тоалетна хартия да е написана, валидна е. Ама това на Марс. Тука и да заведьт дело, я си жив докато дойде време да се гледа, я не.
Според мен срещу работодатели, които карат служителите си да подписват подобни декларации, трябва да се намесва главна инспекциа по труда, а има основания и за проверка на прокуратурата.Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment
-
Едно е декларация за конфиденциалност, друго е за отказ от упражняване на професия.Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Comment
-
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеЗапочвам работа на дльжност, за която се изисква специфично допьлнително обучение което фирмата осигурява. Изкарвам си обучението и казвам на шефа - чао, не ме кефиш, конкурента ти ми предлага 15лв по вече. И пращам приятел да кандидатства за сьщата работа на сьщото място, като му осигурявам място при новия шеф.
Бачкам в софтуерна фирма, пишем игра 2г. Два месеца преди да излезе на пазара, напускам и си правя софтуерна фирмичка, пускам игра с леко различен дизаин на половин цена.
Два примера в които работодателя задьлжително ще поиска да се откажеш доброволно от някои свои права, за да започнеш работа.
Не сьм юрист, ама мисля че това е смисьла на подобни деклаеации.
Мисля че конкретния случай е от пьрвият вид.Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
Peugeot 508 RXH 02.2013
Comment
-
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеКакто написах - не сьм юрист, аз не намирам разлика. Ясно ми е само че всеки който инвестира, да кажем в 6 месечно скьпо обучение, ще иска да си защити инвестицията. Лично аз не виждам нищо странно и лошо в това. С декларация от подобен вид ти ДОБРОВОЛНО се отказваш от някои свои права, за да започнеш работа на дадена дльжност. Декларацията е един вид гаранция от твоя страна, че написаното над подписьт ти е вярно.
Поради това се позовават на тоя член от закона,мисля аз.Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
Peugeot 508 RXH 02.2013
Comment
-
Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщениеПървото се казва свободен пазар на труда, работодателя ако толкова държи на тебе вади 30 лева отгоре и се държи така че да те кефи. Второто се казва защита на интелектуален продукт. И там действат други закониАко ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
Comment
-
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеПьрво - никой не би те пратил на обучение ако си на временен договор. Второ - абсурд е някой да ти плаща заплата,командировьчни, обучение... и да позволи после да го изнудваш. За условията при които ще работиш си имаш договор.
Робството до колкото помня, не е било доброволно.
---------- Post added at 17:29 ---------- Previous post was at 17:28 ----------
Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщениеИменно, ама не ми се пишеше толкова..
Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
Peugeot 508 RXH 02.2013
Comment
-
Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщениеНе те знам на кой свят живееш но скоро на една приятелка уж американски ивеститор и предлагаше временен договор с включена неустойка в размер на годишна заплата ако не я одобрят в пробния период, просто ако мине пред някой много изгладнял. Да не говорим че всички обучения се правят на новопостъпили служители а не те чакат 6 месеца да показваш чар и после да почнеш да работиш. Трудовия ти договор ако си чел твоя в никакъв случай не ти гарантира че няма да ти намалят заплатата и да ти променят условията на работа. Просто при промени можеш да не ги приемеш и да напуснеш без утежнения за теб.
---------- Post added at 17:29 ---------- Previous post was at 17:28 ----------
Мързи те съседе и оставяш стария трудов наемник да пази фронта.
.
Кога ще се видим с теб да ми покажеш отблизо новата придобивка?Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
Comment
Comment