Известие

Collapse
No announcement yet.

Влизане в частна собственост?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Влизане в частна собственост?

Въпроса ми не е свързан с проблеми а от чисто любопитство и от това че два дни ровя и не намерих нищо смислено за това кои и как може да влезне в имот моя собственост.
    За полиция знам че без заповед е абсурд да преминат границата ми на имота освен при изключителни случай.Канил съм полицай да премине портата на двора ми категорично отказа.
    Как седят нещата примерно със служителите на енерго дружествата и други подобни институций?
    Аз работя в голяма фирма и всеки ден нахлувам неволно в частна собственост без разрешение на собственика,по простата причина че или няма ограда или портата/вратата е отворена.И доста пъти съм имал проблеми с това.
    Питането ми е: служител на енерго дружество или вик има ли право да прескочи ограда или премине свободно през незаключена врата на двор например?
    Поне в закона или тази част която е в интернет не намирам какви права има собственика на имота.Не става дума да вади оръжие а за това кои и под какъв предлог без негово разрешение може да влиза в имота му.
    Имал съм случай в които служител на енерго дружество ми заяви че има право по закон да влиза където си иска?!!?Това така ли е?
    Иначе аз знам за себе си видя ли някои в двора ми без разрешение..става проблем.
    Тоест има ли някъде написано черно на бяло:аз съм служител на МВР,ЧЕЗ или Софийска вода и мога да влизам/прескачам без разрешение на собственика
    Last edited by Linkestis; d.m.y г., 23:57.
    sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

От ИВН влизат във вилата, когато ме няма, но с мое разрешение- през оградата. Скоро бяхме там през седмицата и нашия прескочил да види електромера, обаче не видял кучето.Но то го видяло и го заковало до оградата да не мърда. По едно време го чух да ме вика-кучето и гледам някакъв образ стои в градинката ни жив ни умрял, а кучето седнало пред него, после ми се обяснява ,че влизал с разрешение , шефа му бил казал така.Ако нямат изрично разрешение не могат да влизат, полицай, ако го поканиш може да влезе. Частната собственост е неприкосновена, социализма свърши
    Last edited by lordliness; d.m.y г., 00:30.
    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Отворената врата е покана за по бира.Мислиш ли че след като полицията може да влезе в имота ти само с прокурорска заповед, ония от енергото и ВиК може ли да имат по големи права.Опиши повода по който са ти го казали.Ако става въпрос за отчитане на електромер, топломер, водомер си длъжен да осигуриш достъп на служебните лица за извършване на отчитането, ако не, ти се начислява служебна сума на база преходно отчитане, профилактики, подмяна на такива се извършва след уговорка със собственика на имота.Ако на територията на имота има съоръжение което е собственост на енергийно дружество би трябвало да имаш договор с тях в който да са упоменати съответните положения/една от причините да изнесат електромерите в общите части на имота, когато е блок например или общински части, извън границите на имота ако е къща/.Имам един двама познати които имат на териториата на имота си, става въпрос за вила с двор, в който имат стълбове на далекопроводи ниско напрежение/високо и средно не знам някой да има, ама няма да се учудя/, но не съм се интересувал как стои въпроса с подръжката им.
      По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
      конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
      Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
      Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Аз влизам в дворното място на малка кооперация,като този двор е с ограда но вратата е отворена.В момента в които прекрачвам границата вратата се затваря от човек с пистолет и ми заявява че съм влезнал без разрешението му.Казвам кои съм показвам служебна карта но човека не го интересува.
        Друг случай:портата на двора ми е затворена като катинара е само сложен на халките,служител на ЧЕЗ се протяга през вратата маха катинара,минава 10м през имота ми и започва да блъска по вратата..идвал да отчита електромера и имал право да влиза където си иска.
        Още един случай:триетажна сграда без ограда но с ясни граници на имота които аз виждам на картата с която работя.Преминавам и след 10 минутна разправия пристига полиция и се оказва че съм влезнал незаконно в частна собственост и се разхождам до РПУ-то.
        sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Това че вратата е отворена или незаключена не означава че може да се влезе в имота.Ако имота няма ограда собственика е длъжен да обозначи границите на имота, и ако се заяжда може да му поискаш да докаже собственоста си.Но е абсолютно недопустимо служител на ЧЕЗ или който и да е да влиза в чужда собственост, заключена или отворена.Освен това ако служителят е на смяна и носи дежурство по график, е защитен от закона и всякаква саморазправа с него може да се обърне срещу теб.В такъв случай се подава оплакване до полицията, която ще му търси отговорност след приключване на смяната или след като прекия му ръководител го отстрани от дежурство.За тези които са редовна смяна не важи.

Колкото до този който те е посрещнал с пистолет и е затворил вратата зад теб, може да го съдиш за задържане против волята ти.Би следвало да те помоли да изчакаш полицията за изясняване на случая, освен ако не е имало непосредствена заплаха за живота му, не е необхидимо да насочва оръжие, освен ако не е специален обект, но дори и тогава трябва да има предупредителни табели.Тоя просто се прави на интересен и такива са много опасни и не знам що им дават оръжие.
          Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 01:06.
          По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
          конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
          Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
          Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Тоя от ЧЕЗ и тия от третата опция ги пращаш по едно и също време при оня с пистолета и отиваш след 3 минути да видиш каква е развръзката (нещо като в "Две димящи дула"), ако случайно оня с пистолета е оцелял, вадиш твоя пистолет/помпа/самурайски меч (последното само ако си сигурен, че оня е останал без патрони) и приключваш историята със стил (нещо като в "Тумбстоун").
            След това сядаш и пишеш във форума какво е било развитието на случката, а не да си като тия копелета, дето искат съвет за нещо, решават си проблема и после не пишат тук как са го решили, другите да си блъскат главите като опрат до същото...
            Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 09:42.

Comment

Съмнявам се да видиш на някакъв документ черно на бяло, че дадено лице може да влиза когато си иска в частна собственост, без присъствието на собственика.
              При проверка на инсталации и отчитане на консумация в общи части е донякъде регламентирано, но в обособена собственост е необходимо изрично съгласие на собственика - било то писменно, чрез клауза в договор, учредено право на преминаване или ползване в нот.акт и др., или поне устно по споразумение.
              При наличието на съоръжения намиращи се в границите на чужда собственост също трябва да е регламентирано обслужването им.
              Когато тези съоръжения са с обществено значение, собственика е длъжен да осигури достъп до тях - имаше някакъв закон в ЗУТ-а.
              При бедствия и аварии, когато е застрашен живота на други хора отпадат всички договорки.
              Не е случайно, че дори полицията няма право без прокурорска заповед на премине границата на една собственост.
              Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
              Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
              Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                Съмнявам се да видиш на някакъв документ черно на бяло, че дадено лице може да влиза когато си иска в частна собственост, без присъствието на собственика.
                ..........но в обособена собственост е необходимо изрично съгласие на собственика - било то писменно, чрез клауза в договор, учредено право на преминаване или ползване в нот.акт и др., или поне устно по споразумение.
                .
                Последно кое е вярното?
                "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                  Последно кое е вярното?
                  Ако можеш да направиш разлика между двете, ще си отговориш сам на въпроса.
                  Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                  Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                  Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                  sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                    Ако можеш да направиш разлика между двете, ще си отговориш сам на въпроса.
                    То авторът едва ли ще я открие, та какво остава за моя милост.
                    К.М.

Comment

До колкото на мен ми е известно, единствените, които имат право да влизат в частна собственост без разрешение, както и да вадят хора от там против или със тяхното съгласие е пожарната (респективно пожарникарите). За всички останали служители на институции или юридически лица е необходимо съгласие/разрешение от собствениците или прокурорска заповед.
                      Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

А знае ли някой от Вас, необходима ли е заповед за проверка на багажник на кола?
                        К.М.

Comment

До колкото знам могат само да гледат, без да пипат нищо...
                          Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                          Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

Не само на багажник, а и за цялата кола!
                            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
                              Не само на багажник, а и за цялата кола!
                              Знам, знам, просто задавам въпросчета.
                              Аз обаче като ме спрат и си го отварям.
                              К.М.

Comment

Working...
                              X