Както вече знаете има предложение от НК да отпадне наказанието -доживотен затвор без право на замяна. Смятам, че това е стъпка в правилна посока. Присъди от над 20 години затвор според мен са напълно безсмислени.
Известие
Collapse
No announcement yet.
За и ипротив доживотният затвор без право на замяна
Collapse
X
-
Първо искам да те поздравя за темата.
Чудех се дали толкова важна тема ще остане неразисквана във форума.
Сега по темата.
Считам, че не сме достигнали нужната зрелост като общество, за да отменим това наказание.
Аз разбирам магистратите, но когато поставим нещата от гледната точка на това, кой издържа тези затворници, нещата с бързането се изясняват.
Има голям смисъл в тази присъда и ще се обоснова.
Ако ние имаме бърза и ефективна съдебна система, то всеки убиец излязъл на свобода след излежаване на първа присъда и извършил второ убийство ще получи ефективна присъда в кратки срокове.
В БГ този същия хубвец е възможно да се размотва на свобода години, докато трите инстанции се произнесат оносно неговата виновност.
Ние имаме нужда от доживотна присъда та дори и такава без право на замяна.
Не смятам, че един двоен или троен убиец би се поправил. И мисълта, че такъв човек може да те вози в таксито, което вземеш зад ъгъла никак не е добра.
Хайде поне този път да не папагалстваме на далеч по- стари от нас демокрации без да сме подготвени за това."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
-
Не само че съм против премахването на доживотните присъди без право на замяна, но и съм за връщане на смъртното наказание(което за съжаление няма да стане, естествено).
Истината е, че в България затвора не е място за превъзпитание, както всички се опитват да ни убедят. Той е място, където можем да държим опасните за обществото, за да може то да живурка поне малко нормално. Той е кофата за болкук, която трябва да стои затворена, за да не се разнася онази смрад, която в тая държава много добре познаваме. Обаче тук всички знаем колко от болкука е в кофата и колко около нея...
На този етап мнението ми е това. Бих се радвал, ако някога имам повод да си го променя...ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.
Comment
-
Размера на наказанието не възпира престъпниците, и друг път сме коментирали, че неизбежността от наказание има възпиращ ефект. В този ред на мисли, тезата ми е следната. Изключвам убийствата по непредпазливост, под афект или при превишаване пределите на неизбежна отбрана- те не се наказват толкова тежко, що се отнася до осъзнатите престъпници то те не са станали убийци от един ден. Преди да извършат престъпление наказващо се с доживотен затвор те са преминали десетки пъти линията на закона и или не са били наказани или са се отървали леко! Преди години едно момче от квартала уби баба си заради 20 лева, това нямаше да се случи ако той беше получил някакво реално наказание за десетките престъпления които вършеше години наред преди това. В крайна сметка той живееше с мисълта, че нищо не може да му се случи. За убийството получи 6 години ефективно- защото в момента на извършването беше на 17 години. Излезе след 4 години.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщениеРазмера на наказанието не възпира престъпниците, и друг път сме коментирали, че неизбежността от наказание има възпиращ ефект. В този ред на мисли, тезата ми е следната. Изключвам убийствата по непредпазливост, под афект или при превишаване пределите на неизбежна отбрана- те не се наказват толкова тежко, що се отнася до осъзнатите престъпници то те не са станали убийци от един ден. Преди да извършат престъпление наказващо се с доживотен затвор те са преминали десетки пъти линията на закона и или не са били наказани или са се отървали леко! Преди години едно момче от квартала уби баба си заради 20 лева, това нямаше да се случи ако той беше получил някакво реално наказание за десетките престъпления които вършеше години наред преди това. В крайна сметка той живееше с мисълта, че нищо не може да му се случи. За убийството получи 6 години ефективно- защото в момента на извършването беше на 17 години. Излезе след 4 години.
Ние не обсъждаме престъпниците. В едно оцеляващо на ръба общество не остава време да мислим за тях. Това е разликата между нас и старите добре развити икономически демокрации."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
И пак се хващаме за най-маловажното нещо, в случая - затвора.
Проблема не ни е затвора, той е последното нещо което има значение за нивото на престъпността. Прах в очите е това, имитиране на дейност от страна на "властите".ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
Comment
-
Напълно споделям мнението на колегата Bager.
Присъди до 7 - 8 години биха могли да имат възпитателен характер. Но тук не става въпрос за такива.
Става въпрос за престъпници доказано неподлежащи на превъзпитание.
Тогава те просто трябва да бъдат извадени от обществото.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Вие сами го казвате- да ги държим отделени от обществото. Просто скриваме проблема от погледите си и смятаме, че той е решен, да ама не. Това общество продължава да бълва престъпници. Някой общувал ли е с хора лежали дълги години в затвора? На мен ми се е налагало - след 7~8 години повечето са напълно асоциализирани. Имал съм случаи в полицейската си практика на човек пуснат от затвора след 12 годишна присъда, които извърши изключително малоумна кражба и бе заловен на място. Докато разговарях с него в началото просто смятах, че престъпника си е престъпник и не може да спазва правилата, само че като си поговорихме повече ми стана ясно, че постъпката му е напълно осъзната и е искал да бъда арестуван. Думите му бяха, че неговият свят си е в затвора там той има приятели, легло, храна, топлина през зимата там той е бил някой. За негово съжаление му обясних, че най -много 6 месеца ще полежи и пак ще излезе на което той се замисли и каза, че следващият път ще направи нещо по-тежко за да си лежи години. Общувал съм и с хора с 20 годишни присъди и с доживотни такива .......това просто не са хора вече! Та така смятам аз, да вкараме някой до живот е замазване на проблема- нищо не решава и нищо не възпитава, тежи на опърпаният бюджет за поддръжката на живота на същества само външно наподобяващи човеци.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
Гласувах със "ЗА" и ще се обоснова веднага.
До живот в единична килия е по-страшно от смъртното наказание.
С това ние не наказваме , а отмъщаваме.
Наказанието има смисъл само тогава, когато превъзпитава.
При до живот без замяна, това изобщо липсва. Този човек вече знае, че няма никога да го пуснат, каквото и да направи. Вместо да го превъзпитава, това допълнително го стимулира да не се променя. Това ни обрича и нас да го гледаме до живот като някой паразит.
Когато има за него някаква надежда, то той тогава може да развие неподозиран потенциал и да се преобрази като човек. Тоест да стане съвсем друга личност. Примери бол на тая тема.
Преди да скочите за серийните убийци, изнасилвачи и прочие садисти, ще ви кажа, че те са хора със сериозни психически отклонения и за това си има криминални психиатрии.
Там режима не е по-малко строг от затворя, както и охраната. Там се обработват с препарати и медикаменти, както и се кастрират някои, особено опасни личности. Това ги прави съвсем прилични люде.На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Comment
-
Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение...Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение...
На кои хора им се дават сега доживотни без право на замяна? За кражби ли са им дали присъдите?
За този ли ми говорите?
Или за този?
А може би тези?
Или тоя благ човечец?
...
Да продължавам ли?
За такива"хора" искам смърт, или поне доживотни. Не искам да са по улиците.
А вие???ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
Comment
-
Първоначално публикувано от bager Покажи съобщениеВие за какви хора ми говорите?
На кои хора им се дават сега доживотни без право на замяна? За кражби ли са им дали присъдите?
За този ли ми говорите?
Или за този?
А може би тези?
Или тоя благ човечец?
...
Да продължавам ли?
За такива"хора" искам смърт, или поне доживотни. Не искам да са по улиците.
А вие???
Каква полза от смъртта на тези след като те вече са убили. Всичките които даваш като пример са извършвали престъпления преди това и е нямало ефективно наказание за тях, под ефективно не говоря само за затвор, а за такова което да ги промени или принуди да спазват законите. Мордохи ти го каза по-нагоре наказанието не е мъст. Аз не искам тези да бъдат убити или затворени до живот, искам навременна реакция която да не им позволи да убият.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщениеВие сами го казвате- да ги държим отделени от обществото. Просто скриваме проблема от погледите си и смятаме, че той е решен, да ама не. Това общество продължава да бълва престъпници. Някой общувал ли е с хора лежали дълги години в затвора? На мен ми се е налагало - след 7~8 години повечето са напълно асоциализирани. Имал съм случаи в полицейската си практика на човек пуснат от затвора след 12 годишна присъда, които извърши изключително малоумна кражба и бе заловен на място. Докато разговарях с него в началото просто смятах, че престъпника си е престъпник и не може да спазва правилата, само че като си поговорихме повече ми стана ясно, че постъпката му е напълно осъзната и е искал да бъда арестуван. Думите му бяха, че неговият свят си е в затвора там той има приятели, легло, храна, топлина през зимата там той е бил някой. За негово съжаление му обясних, че най -много 6 месеца ще полежи и пак ще излезе на което той се замисли и каза, че следващият път ще направи нещо по-тежко за да си лежи години. Общувал съм и с хора с 20 годишни присъди и с доживотни такива .......това просто не са хора вече! Та така смятам аз, да вкараме някой до живот е замазване на проблема- нищо не решава и нищо не възпитава, тежи на опърпаният бюджет за поддръжката на живота на същества само външно наподобяващи човеци.
Достатъчно ли е само да обещае че няма да прави повече така ?Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I)My love
sigpic
Comment
-
Има едно просто философско правило, което гласи:
Ако едно нещо се е случило веднъж, има голяма вероятност то да не се случи никога повече.
Ако едно нещо се е случило 2 пъти, има голяма вероятност то да се случи отново.
Това правило, отнесено към конкретния казус гласи:
Ако един човек е извършил тежко престъпление повече от един път, то е много вероятно той да продължи.
Ако има доказана вероятност един индивид да извърши предумишлено убийство, той трябва да бъде държан далеч от обществото.
Тук не говорим за превъзпитание а за превенция.Last edited by ecotronic; d.m.y г., 11:30.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Пак повтарям, човек извършил три убийства никога не е започнал с това престъпният си живот, освен ако не е психопат. Преди да извърши трите убийства е извършил десетки други по-леки престъпления за което не е бил наказан ефективно, не е вкаран в правият път. Както ценностната система на някои колеги допуска правото да убиеш от името на държавата, така на някои хора ценностната система допуска да извърши убийство от свое име. Какво ни различава от тях?! Единствено това, че ние смятаме, че сме по-добри защото го правим чрез закон. Доживотна присъда или смърт не носи нищо за обществото освен разходи.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
Comment