Известие

Collapse
No announcement yet.

Топлофикация София

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Топлофикация София

Колеги силно съм афектиран от последните 2 сметки от топлофикация. Особенно от декемврийската. Бях афектиран и от изравнителната юни месец, ама го преживях. Яд ме е че ме карат да им плащаш за нещо което не ползваш и то брутални цифри. Хем умрях от студ декември (защото моя радиатор дори да е на 5 когато навън е +0градуса намалят подаването и у нас пак е студено. Всъщност когато навън е -10 е по-топло.) Тааа искам да знам че ще плащам за да ми е топло. Дори да е повече поне да знам за какво плащам, а не някой да ми определя колко да ми е студено и пак да им плащам една камара пари.

Та. Всичкия тоя баласт го написах, защото нали съм афектиран. По същество. Живея на последния етаж в стандартен панелен блок. Какви са законовите процедури и изисквания да разкарам топлофикация.
    Имам колеги, които са на среден етаж и плащат само сградна инсталация. Примерно 40-50лв. на месец....Като казах сградн инсталация (на последния етаж и тя не струва тръбите ни са все хладки...та още пари за тоя дето духа...поне ако бях на 4тия сградната щеше да топли малко...)... Та Е ли е възможно да се изрежат тръбите където си искат и да си гледат работата. (Бях чувал че има такъв вариант за хора на последните етажи).
    Някой ще обясни ли каква точно е процедурата за да стане всичко законно и с чисти сметки.

БЛАГОДАРЯ. Няма да черпя, щото не ми останаха пари за черпене..... ....
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 06' red Scarlet
    exAlfa Romeo 156 2.5 V6 98' ...game over (((((
    ex Legend 155 1.8 8v 95' SPORT MY.95 I am sexy and I know it...
    ex Legend 155 2.0 8v 92' my Racing GLORY...
    by RUBIG service

Няма отърване от Топлофикацията - или се изключва целия вход, или плащаш за сградната инсталация - закона е такъв, че трябва да осигуриш достъп на инсталациите в блока.
    Трябва да се обадиш там и да им кажеш, че в твоя апартамент топлоподаването не е в нормите, а също така да помислиш за топлоизолация в апартамента.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Като начало имате някакъв проблем в сградната инсталация .
      Като начало провери 2 неща :
      - Обезвъздушен ли ти е радиатора .(тъй като си на последен етаж въздуха е избягал при тебе )
      - Вземи тоя дето си пълни инсталацията (дано знае кво прави ) и проверете да не забравен отворен (напълно или частично ) крана за изтакане на инсталацията . Защото в тоя случай се отваря пълнещият вентил (пълначката) и вкарва студена вода от водопровода (10 С). А загрятата вече вода отива в канала . И в този случай се увеличава температурната разлика от 30 градуса (при 90 на 70 ) на 60-70 градуса при ( 70-80 на 10 ) от там и централният топломер отчита по-голяма температурна разлика към то разход на вода респективно повече топлинна енергия . Респективно по висока сметка за топло .

Ако не си с новите топломери ( радио отчитане ) високата сметка ще бъде компенсирана до някъде с изравнителната .
      Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I) My love
      sigpic

Comment

И понеже съм работил в една друга ТоплофЕкация мога да кажа че ако някой засече топломера на изхода на топлофикацията и събере мегаватите на потребителите ще остане много учуден от резултата.
        По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
        конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
        Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
        Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Ако не се краде парно в блока, сметките ще са нормални.
          Живял съм в прословутия 348 блок в Младост, в който половината апартаменти /там са около 100/ общо уж не ползвали парно, а останалите им плащат сметките.
          Сега пък живея от 10 г също в нормален панелен блок, никой засега не краде и сметките са съвсем нормални.
          В новите блокове инсталацията е такава, че не може да има кражби или е доста по трудно.
          А в старите това е възможно.Грешката на държавата е, че не намира законов механизъм да спре кражбите ефективно, а и ние също, че търпим да ни крадат съседите.
          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
          Нагоре по стълбата, която води надолу
          sigpic

Comment

Да се преправи инсталацията в един стар блок от вертикална на хоризонтална + апартаментния топломер излиза по груби сметки около 2000 лв. - пари, които ще се избият за около 5 години от реални сметки, опростено топлинно счетоводство и пр.
            Проблемът е, че не можем да се разберем във входа за да направим това. Може би ако се прокара такъв закон, би се решил този идиотски въпрос с дяловото разпределение.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
              Да се преправи инсталацията в един стар блок от вертикална на хоризонтална + апартаментния топломер излиза по груби сметки около 2000 лв. - пари, които ще се избият за около 5 години от реални сметки, опростено топлинно счетоводство и пр.
              Проблемът е, че не можем да се разберем във входа за да направим това. Може би ако се прокара такъв закон, би се решил този идиотски въпрос с дяловото разпределение.
              Ами като си представя, че трябва да къртя и пода, а аз съм с плочки навсякъде... и аз съм против Да оставим и парите, допълнителни разходи, ремонти..., а това трябва да стане и в двата входа, защото сме с една абонатна, умряла работа.
              Трябва да има работеща законова мярка някаква-например, да има три внезапни проверки през отоплителния сезон.Ако абонатът го няма и на трите, плаща за пълна мощност, примерно или нещо друго.
              Last edited by fred; d.m.y г., 22:41.
              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
              Нагоре по стълбата, която води надолу
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
                И понеже съм работил в една друга ТоплофЕкация мога да кажа че ако някой засече топломера на изхода на топлофикацията и събере мегаватите на потребителите ще остане много учуден от резултата.
                Щом казваш "много учуден" означава, че отчетеното по главния топломер ще е по-малко от сумата на абонатните топломери. Защо се получава така? Надписване?

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Ъхъ.Дълго е за обяснение.При нас се произвеждаше ток с когенерация, водата е от охлажданито на двигателите.Количеството топлинна енергия е зависимо от количеството произведена ел енергия. Понеже имат интерес да произвеждат повече ток, няма къде да дянат топлата вода, е енергото засича произведената топлинна енергия с произведения ток и ако нама съответствие не плаща разликата.Понеже потреблението от топла вода в топли дни е по малко от консуматорите излишната топла вода трябва да се охлади с добавяне на студена вода, която пък имаше начин да се заобиколи водомера и други номера с прекарване на водата през неизолирани тръби на територията на централата или през изгасения котел като охладител и т.н. за да се натамъни тока и топлото.Зимата пък се превишаваха нормите за температера на водата/примерно при външна 0 гр трябва да се подава 70 гр, асе подават 80-85, някой път на границата на изключване на генераторите/, чак клиентите се обаждат че са намалили крановете докрай и пак им е топло.Естествено топломера си отчита.Чак към края французите взеха някакви мерки да вкарат нещата в ред ма пък тогава ни съкратиха и не знам какво стана.Да а не обяснявам пък тези дето поддържаха трасето и абонатите какви пари вадеха, въобще не ги интересуваше заплатат.А фирмите които работеха по поръчка на топлофикация бяха се на вътрешни хора.Преди французите имаше сауна, фитнес, банкети и т.н.Един колега който имаше парно каваше че краде защото за отопление на апартамента му трябва да плаща 400-450 лвНе е само до крадене от абонатите, монопола си казва думата.
                  Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 23:30.
                  По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                  конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Общо взето не се учудвам. 14 години съм работил в Кремиковци, та са ми ясни нещата покрай "оптимизацията на производството".

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
                      Не е само до крадене от абонатите, монопола си казва думата.
                      Мда....щом цял закон им прекараха за да задължат народа да им предостави правото да държат тръби в частната им собственост......
                      "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                      F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Аз също съм много афектиран от топлофикация. При пломбирани и спряни радиатори, половината, от които и свалени и отдавна изхвърлени, сметките ми пак са около стоте лева. Живея на първи етаж, от двете ми страни има апартаменти, тухла съм, блока не го бият диретно ветровете, вкъщи лятото е супер прохладно, зимата пък топло, на минус 20 като пусна климатика за един час и топли спалнята и коридора . Оставил съм си само топлата вода, тоест само това ползвам от топлохикация. Всичко идва от скапаните им тръби, които минават през нас. Сериозно обмислям варианта да заведа дело, ако ще и до Страсбург да се стигне, за да ми плащат наем , или да си преправят тръбите за парното до минават заобикаляйки моя апартамент. Слушам противоречиви мнения по този казус. Един съсед осъди топлофикация , присъдиха му 6000 лева, поради същата причина, но в момента пък топлофикация го съди за неплатени сметки ( изтекли по давност ) и затова не му изплащат парите. А у тях има само една лира в банята, която е де факто на топлофикация .

sigpic
                        Alfa Romeo 159 EX

Comment

Аз живея в нов блок с модерна отоплителна система. Тръбите ни са в пода, а топломерите извън жилището. Миналата година плащах по около 80 лв на месец средно. После дойде изравнителна сметка 200 лв. За декември сметката ми беше 170 лв тази година, като не съм ползвал повече топлоенергия.

Как става този номер?!?! Сметките ми се вдигнаха двойно, пък уж парното поевтинявало?!?!
                          няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
                            Аз живея в нов блок с модерна отоплителна система. Тръбите ни са в пода, а топломерите извън жилището. Миналата година плащах по около 80 лв на месец средно. После дойде изравнителна сметка 200 лв. За декември сметката ми беше 170 лв тази година, като не съм ползвал повече топлоенергия.

Как става този номер?!?! Сметките ми се вдигнаха двойно, пък уж парното поевтинявало?!?!
                            Трябва да стане народа и да се опъне на тези всички своеволия, те си ни ..... цакат съвсем безочливо .

sigpic
                            Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
                              Аз също съм много афектиран от топлофикация. При пломбирани и спряни радиатори, половината, от които и свалени и отдавна изхвърлени, сметките ми пак са около стоте лева. Живея на първи етаж, от двете ми страни има апартаменти, тухла съм, блока не го бият диретно ветровете, вкъщи лятото е супер прохладно, зимата пък топло, на минус 20 като пусна климатика за един час и топли спалнята и коридора . Оставил съм си само топлата вода, тоест само това ползвам от топлохикация. Всичко идва от скапаните им тръби, които минават през нас. Сериозно обмислям варианта да заведа дело, ако ще и до Страсбург да се стигне, за да ми плащат наем , или да си преправят тръбите за парното до минават заобикаляйки моя апартамент. Слушам противоречиви мнения по този казус. Един съсед осъди топлофикация , присъдиха му 6000 лева, поради същата причина, но в момента пък топлофикация го съди за неплатени сметки ( изтекли по давност ) и затова не му изплащат парите. А у тях има само една лира в банята, която е де факто на топлофикация .
                              А бе това не е баш, така с тръбите, както го мислиш. Те не са на топлофикация, а са етажна собственост един вид. Топлофикация е до абонатната станция. От там нататък тръбите са твой и на съседите ти.
                              Lexus IS200

Comment

Working...
                              X