Известие

Collapse
No announcement yet.

Отново за Гражданската и Зелената Карта

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Отново за Гражданската и Зелената Карта

ОТ в-к Стандарт

Застрахователи извиват ръце за “Зелена карта”
    Искат 151 лева за две седмици шофиране в Сърбия

Застрахователите натискат клиентите си да доплащат големи суми за сертификат "Зелена карта", алармираха читатели на "Стандарт". Някои компании искали по 40, 60 и дори 200 лв., за да дадат бележката, която трябва да се покаже на границата заедно с "Гражданска отговорност". В масовия случай става въпрос за неразбиране на клиентите, показа проверка на "Стандарт". Много хора първо са заявили, че няма да излизат с колата в чужбина и са ползвали отстъпка от 15% до 50% от цената на "Гражданска отговорност". След като сега решат, че ще пътуват в страните от ЕС, трябва да доплатят за намалението, коeто са ползвали. Освен това дължат пари и за издаване на сертификата "Зелена карта". Това струва около 10 лв., а при някои застрахователи е безплатно.
    Проблемът е със застраховките, издадени преди края на ноември. Тогава компаниите обявиха две цени - за шофиране само в България и за ЕС. Някои застрахователи искат доплащане и за тези полици, оплакаха се читатели на "Стандарт". Не може да се искат допълнително пари за застраховки, в които не пише изрично, че има отстъпка за шофиране само в България, казаха от Комисията за финансов надзор. Там са готови да приемат жалби на потърпевшите. Някои компании продължават да продават "Зелена карта" за Сърбия и Турция по старите цени - например 151 лв. за две седмици, оплакаха се читатели. Тази застраховка вече не важи за ЕС и се очакваше цената й драстично да падне.
    Стефан Кючуков

http://www.standartnews.com/bg/article. ... cle=173396

ПС; Както писах и преди аз моята си я направих в ДЗИ...в клон на SDI и издаването на зелената карта е абсолютно безплатно и важи за ЦЯЛА Европа...тоест включително Сърбия, Турция,Македония, Хърватско и т.н.

Внимавайте къде какво взимате като гражданска да не берете ядове после....Аз гледах една полица на Армеец за 2007 и там няма нито ЕС ни гяволи...на Гражднаската на ДЗИ си пише къде важи в ЕС и странитие членки на "Зелена Карта".
    sigpic
    Най-бързата Българска Алфа на писта 147QVD, 159 2.4QVDm, Crosswagon Edition Nero, Aprilia SR 50 Tetsuya Harada Replica
    " Marco Cavigioli champion IRC 2WD with Fiat Grande Punto DIESEL"
    "Seat Leon TDI champion WTCC 2008"

ами на мене и на ланчата и на пежото са ми от лятото - юли/август и важат за една година, кво да правя? Едната е булинс, другата непомня

Comment

Дженерали също издават "безплатна зелена карта за ЕС" на тези който са сключили ГО
      Volvo S80 D5 awd 2010г.

Comment

Още малко по темата от БТВ-новините:

Над 150 българи бяха върнати на гръцкия граничен пункт “Орменьон” за последните 3 дни
        03 Януари 2007
        Проблемите при преминаването на границите ни със съседните държави-членки на Европейския съюз продължиха и днес. Над 150 българи бяха върнати от служителите на гръцкия граничен пункт “Орменьон” за последните 3 дни, заради липсата на сертификат “Зелена карта”.

Допълнително напрежение породи и отказа на гръцките граничари да признават българските шофьорски книжки.

Част от върнатите и днес заради зелена карта при Орменьон разказаха пред bTV, че по информация на техните застрахователни агенти могат да напуснат страната с белия сертификат, издаден им към полицата “Гражданска отговорност”. Но се случва друго.

За първия такъв случай bTV разказа още вчера. Веднага след репортажа Комисията за финансов надзор направи проверка и установи, че потърпевшият гражданин е имал валидна "Гражданска отговорност", но не и задължителния сертификат "Зелена карта".

Документът, който е получил от своя застраховател е отпечатан на бял лист, действително на него пише бял сертификат, но не Зелена карта и този сертификат е с цел улеснение на потребителите на български и английски с информация, какво трябва да направи в случай че претърпи ПТП в чужбина.

Зелената карта се познава лесно - по характерния й зелен цвят и защитен знак, като имената на държавите, за които тя не важи, са зачертани. Лесен е и достъпът до нея.

Всички застрахователи вече са осигурили свои представители на граничните пунктове, където да могат на място да издават международната Зелена карта.

Междувременно се оказа, че проблеми създават и българските шофьорски книжки, които също не се признават от граничарите на гръцкият пункт “Орменьон”. Шофьорите са били принуждавани са се снабдят с международни книжки.

От МВР потвръдиха, че нашите шофьорски книжки отговарят на всички изисквания на Виенската конвенция и с тях може да се кара в държавите от Евросъюза. Гръцките гранични власти признават, че са информирани за проблемите със зелените карти и шофьорските книжки, и че чакат инструкции за решаването им до дни.

Както забелязвате,май ще имаме проблем и с шофьорските книжки!
        Alfa Romeo 166 2.4 jtd 140HP 10.2001
        ------------------------------------------

Comment

в Гърция никога не съм имал проблем с книжката
          Volvo S80 D5 awd 2010г.

Comment

На ДЗИ ГО + зелена карта е около 120 лв. и ако имате каско е зелената карта е безплатна , като така е около 80 лв. Зелената карта е същата за която досега плащахме около 600 лв . Някои `европейци` бяха върната , защото не са носели зелена карта , а само застраховка. Добре е да имате международна книжка , цената е символична и е поне за 3 г. Абе общо взето очакваме неочакваното
            BMW 330 D 280h.p600nm by TST Bmw 725 Toyota Yaris T.Sport ex Alfa Romeo 145 2.0 16v Turbo 200hp Suzuki Burgman 400 Malossi kit

Comment

Първоначално публикувано от netsurfer
              ами на мене и на ланчата и на пежото са ми от лятото - юли/август и важат за една година, кво да правя? Едната е булинс, другата непомня
              И аз съм така -- поне за България би трябвало да няма проблеми. Спряха ме катаджии на 1ви в 0:30 точно с цел да проверят ГО-то и всичко беше ОК Относно зелената карта обаче не ми е ясно каква е хавата - смятам да ги питам тия в Бул Инс следващата седмица.
              '05 166 V6
              '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Working...
              X