Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво ще кажете за сметките на тока

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Моля, колегите, които затоплят вода или се отопляват с електричество да не плачат.
    Абсурдно е да се отпляваш на ток и да плащаш по-малко от отопляващите се на газ или тези с парно.
    Тази кретения я има само в БГ.
    Тока ни е евтин и просто трябва да се научим да го пестим.
    Просто за декември сте платили сметка за 20 дни, а за януари се платили за 40 дни.
    Не търсете конспирация.
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

За всичко което казваш съм съгласен,само за едно не.
      Всичките ми познати които се отопляват на газ,сметките са им винаги с 100-150лв. над моята.
      Вярно всички сме с малки деца,но сметките са факт.
      Но и останалите които са на парно,въглища,дърва.....като теглят чертата и те не падат под 200лв на месец.
      156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
      147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
      159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

не си измисляте както трябва уредите, ак оси държите бойлерите и пералните дето са по 3 киловата пуснати през деня - може

при нас в единия апартамент на климатици пуснати нон стоп, а големтие уреди предимно през нощта сметката е от порядъка на 200 спрямо 150 предния
        sigpic
        днес съм в почивка ---

Comment

Първоначално публикувано от undy Покажи съобщение
          За всичко което казваш съм съгласен,само за едно не.
          Всичките ми познати които се отопляват на газ,сметките са им винаги с 100-150лв. над моята.
          Вярно всички сме с малки деца,но сметките са факт.
          Но и останалите които са на парно,въглища,дърва.....като теглят чертата и те не падат под 200лв на месец.
          Именно, аз за това казвам, че тока в БГ е евтин!
          Рано или късно отопляващите се с ток ще плащат повече от останалите.
          Да не говорим, че масово се купуват евтини духалки и конвектори, и после всикчи Олелелеле-мале.
          Еми не си купувай духалка за 15 лева, а си купи за 80 с керамичен нагревател. Ем по-сигурно, ем по-икономично.
          Дай още 150 лева от горе и си вземи готварска печка А+, а не С клас. И така пестим ужким, а после врещим и всичко ни излиза през носа освен през задника.
          К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
            Просто за декември сте платили сметка за 20 дни, а за януари се платили за 40 дни.
            Не търсете конспирация.
            .......това с дните не го разбрах.....срока на косумция е от 11/12/2013 до 08/01/2013 пон при мен....та къде ги видя тия 40 дни??????
            Не мръкам но сметката ми е 140 лев отгоре,включвали сме същите уреди по същия ничин а и сме липсвали и 4 дена.

Следващо отчитае от 07/02 до 12/02 както и да го погледнеш пак е месец а не 40.....
            Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
            Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
            Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
            Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

Някой със завишена сметка и който си отчита електромера да каже дали отчетеното от енергото съответства на реалното. Все има някаква причина за високите сметки. При мен завишението е в границите на 5 - 10%, но като гледам при други е в пъти повече.
              Това поне, за разлика от парното лесно може да се провери.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение
                .......това с дните не го разбрах.....срока на косумция е от 11/12/2013 до 08/01/2013 пон при мен....та къде ги видя тия 40 дни??????
                Не мръкам но сметката ми е 140 лев отгоре,включвали сме същите уреди по същия ничин а и сме липсвали и 4 дена.

Следващо отчитае от 07/02 до 12/02 както и да го погледнеш пак е месец а не 40.....
                През тези 4 дни бях у вас и заварявах винкели с НЕинверторен електрожен.
                Не при всички е това с разликата във времето.
                К.М.

Comment

хахахахах....ейй извади ти чувство за хумор
                  156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                  147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                  159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                    Някой със завишена сметка и който си отчита електромера да каже дали отчетеното от енергото съответства на реалното. Все има някаква причина за високите сметки. При мен завишението е в границите на 5 - 10%, но като гледам при други е в пъти повече.
                    Това поне, за разлика от парното лесно може да се провери.
                    Не знам какво и как е станало но завишените сметки са факт в много домакинства,с това да си замерваш сам електромера не можеш да докажеш нищо.

Това е една от версиите....

Намалили са Волтажа и Ампеража на Подаваната ел. енергия.
                    Така всички се питат как със същите уреди се постигат такива потребления.
                    ЛЕСНО.
                    Но понеже нямаме лаборатории не можем да го докажем.
                    Давам Ви факти.
                    1.С понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по дълго.
                    2.Така показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат.
                    3.Така ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч.
                    Тези три факта съвпадат.
                    ИЗМАМИХА НИ ЖЕСТОКО.
                    Майната на всички управляващи - ДКЕВР НЯМА СОБСТВЕНА ЛАБОРАТОРИЯ И ПОЛЗВА СПРАВКИТЕ НА СЪЩИТЕ МОНОПОЛИСТИ ЗА ПРОВЕРКА.

А ЗАМЕРВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ Е ПРАХ В ОЧИТЕ!!
                    ТАКА СЕ ОПИТВАТ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ И МАМЯТ В МОМЕНТА!!!
                    Мощността е пряко зависимо от напрежението на мрежата. P=U*I.

А по нашата мрежа вместо ток с напрежение 220 волта тече с около 180 волта. И като си пуснеш бойлера да ти топли водата, или климатика, или каквото и да било, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
                    Или казано иначе получаваме 19% по малко от това което плащаме, и следователно за да получим при 180 волта напрежение същия ефект като при 220 волта ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток.

Даже може да се отиде и по далеч - P=U*I, но I=U/R => P=(U*U)/R
                    Сиреч ние сме прецакани не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат! 1,22*1,22 = 1,4884. Което ни коства не 22% ами 48% по висока сметка за ток!!! Защото нещо което трябва да го свършиш със 10 KWh ти го вършиш със 14,8 KWh, понеже ти подават некадърен ток! И накрая си плащаш като поп тези 4,8 KWh в повече, и повечето хора само се чудят как толкова рязко са се увеличили киловатите които ползват със едни и същи уреди за един и същи сезон.
                    Или другата страна - електроуредите имат само 1/1,4884= 0,672 % производителност, или иначе казано работят с 1/3 по-слабо и некачествено! Крушката свети по-слабо, бойлера и климатика топлят по-бавно и по-слабо, хладилника охлажда по-малко.
                    Елекпромера тези 672 вата пак ти го отчита като 1 киловат.

---------- Post added at 11:02 ---------- Previous post was at 10:59 ----------

Не при всички е това с разликата във времето.
                    Остави хумора и дай логичо обяснение......нали винги си компетентен по всичко........

---------- Post added at 11:04 ---------- Previous post was at 11:02 ----------

Първоначално публикувано от undy Покажи съобщение
                    хахахахах....ейй извади ти чувство за хумор
                    ....когато няма какво да каже се опитва да се измъкне с шегички.

Comment

Не знам какво и как е станало но завишените сметки са факт в много домакинства,с това да си замерваш сам електромера не можеш да докажеш нищо.

А по нашата мрежа вместо ток с напрежение 220 волта тече с около 180 волта. И като си пуснеш бойлера да ти топли водата, или климатика, или каквото и да било, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
                      Или казано иначе получаваме 19% по малко от това което плащаме, и следователно за да получим при 180 волта напрежение същия ефект като при 220 волта ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток.

Сиреч ние сме прецакани не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат! 1,22*1,22 = 1,4884. Което ни коства не 22% ами 48% по висока сметка за ток!!! Защото нещо което трябва да го свършиш със 10 KWh ти го вършиш със 14,8 KWh, понеже ти подават некадърен ток! И накрая си плащаш като поп тези 4,8 KWh в повече, и повечето хора само се чудят как толкова рязко са се увеличили киловатите които ползват със едни и същи уреди за един и същи сезон.
                      Или другата страна - електроуредите имат само 1/1,4884= 0,672 % производителност, или иначе казано работят с 1/3 по-слабо и некачествено! Крушката свети по-слабо, бойлера и климатика топлят по-бавно и по-слабо, хладилника охлажда по-малко.

---------- Post added at 11:02 ---------- Previous post was at 10:59 ----------

Остави хумора и дай логичо обяснение......нали винги си компетентен по всичко........

---------- Post added at 11:04 ---------- Previous post was at 11:02 ----------

....когато няма какво да каже се опитва да се измъкне с шегички.
                      Ти го направи достатъчно добре.
                      Същото важи и с топлата вода.
                      Когато и намалиш температурата, е необходимо да се размесва с по-малко студена и така на топлия водомер навърта повечко.
                      К.М.

Comment

Суско, ти като представител и служител в едно от ЕРП-тата сега е време да напишеш нещо смислено, пак пишеш празни приказки.
                        Last edited by Доко; d.m.y г., 11:11.

Comment

Ти го направи достатъчно добре.
                          Същото важи и с топлата вода.
                          Когато и намалиш температурата, е необходимо да се размесва с по-малко студена и така на топлия водомер навърта повечко.
                          Не съм го нпрвил аз а други,всъщост исках разяснеие относно 40 а не 20 дни и изказването ти,че няма измама и конспирация но ти както винаги отклони темата.........

---------- Post added at 11:14 ---------- Previous post was at 11:13 ----------

Първоначално публикувано от Доко Покажи съобщение
                          Суско, ти като представител и служител в едно от ЕРП-тата сега е време да напишеш нещо смислено, пак пишеш празни приказки.
                          .....това е невъзможно...ти си се припознал.

Comment

Не съм го нпрвил аз а други,всъщост исках разяснеие относно 40 а не 20 дни и изказването ти,че няма измама и конспирация но ти както винаги отклони темата.........

---------- Post added at 11:14 ---------- Previous post was at 11:13 ----------

.....това е невъзможно...ти си се припознал.
                            Мълчи сега, защото той ви надписва сметките в София бре, глей кВа шушумига е, покри се....

п.с. Сусе я кажи ти каква сметка имаш за ток, 5-10лв плащаш ли на месец ?
                            Last edited by Доко; d.m.y г., 11:19.

Comment

Първоначално публикувано от Доко Покажи съобщение
                              Мълчи сега, защото той ви надписва сметките в София бре, глей кВа шушумига е, покри се....

п.с. Сусе я кажи ти каква сметка имаш за ток, 5-10лв плащаш ли на месец ?
                              Бре Докич за тва не се бях сетил.....Прасето ни краде!!!!!!!!!!!
                              .....взима бонуси на наш гръб!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comment

Това е една от версиите....

Намалили са Волтажа и Ампеража на Подаваната ел. енергия.
                                Така всички се питат как със същите уреди се постигат такива потребления.
                                ЛЕСНО.
                                Но понеже нямаме лаборатории не можем да го докажем.
                                Давам Ви факти.
                                1.С понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по дълго.
                                2.Така показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат.
                                3.Така ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч.
                                Тези три факта съвпадат.
                                ИЗМАМИХА НИ ЖЕСТОКО.
                                Майната на всички управляващи - ДКЕВР НЯМА СОБСТВЕНА ЛАБОРАТОРИЯ И ПОЛЗВА СПРАВКИТЕ НА СЪЩИТЕ МОНОПОЛИСТИ ЗА ПРОВЕРКА.

Това не е вярно.

672 вата електромерът си ги отчита като 672 вата.

Друг е въпросът, че заради понижената мощност (672 вата вместо 1000) даден консуматор работи с по-нисък КПД.

Но това ненормално ниско напрежение някой си висока сметка установил ли го е?
                                В един 10 етажен блок се предполага, че мрежовото напрежение е еднакво за всички консуматори. Тогава защо моята сметка е нарастнала с 5% а на комшията ми с 50% ?

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X