Е след като кладенеца е в твойто място що ще е кражба.Измислено от някой умник ми се вижда, ма в Бг нищо не ме учудва.А е сега изрових нещо че ми стана интересно.http://www.vodite.com/faq.html
Известие
Collapse
No announcement yet.
Сондаж за вода
Collapse
X
-
Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 20:46.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
-
Първоначално публикувано от robygas Покажи съобщениеЧестно казано и аз не познавам някой който да има такъв водомер в двора си на кладенец или сонда освен тези които са на открито - автомивките примерно, но затова казах, че по закон е така доколкото знам.
Идеята е, че черпиш държавен ресурс и трябва да си плащаш.
Те плащат такса за тази вода на държавата.
Прявят и химичен анализ почти всяка година и бля, бля.
За частни лица не се иска водомер и разрешително, а само уведомление за изграждане на кладенеца, за да влезе в общия регистър.
---------- Post added at 17:55 ---------- Previous post was at 17:46 ----------
Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщениеЕ след като кладенеца е в твойто място що ще е кражба.Измислено от някой умник ми се вижда, ма в Бг нищо не ме учудва.А е сега изрових нещо че ми стана интересно.http://www.vodite.com/faq.html
Чл. 43. (1) Индивидуално използване на водите и водните обекти е налице, когато съответното право се осъществява от определен титуляр.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., бр. 65 от 2006 г., доп., бр. 61 от 2010 г., бр. 35 от 2011 г., в сила от 3.05.2011 г.) Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води.
Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., бр. 65 от 2006 г.) Разрешително за водовземане се изисква във всички случаи, освен:
1. в случаите по чл. 43, ал. 2;"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
В Бг когато правиш нещо трябва да е уж законно, ама не съвсем. Не за друго, ами в законите ни има такива недомислици, че винаги, ама винаги си в издънка. Колкото повече се стараеш да си по всякакви стандарти толкова повече си го нахакваш. За съжаление нашата държавица стимулира само мишкуването и бягането по тъча. То за това и няма инвеститори.
Някой дори ми се беше оплакал, че си направил термопомпи за отопление-охлаждане на някаква сграда чрез използване на температурата на подземните води и пак мишкува човека, щото е в издънка.
Това се водело по закон термично замърсяване на подземни води, а навсякъде по света хората си го водят еко и стимулират хората да си правят такива термопомпи. Няма такава държаваsigpic
156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
"Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"
Comment
-
всичко което е под земята е държавна собственост и нефт да намериш не е твой. иначе има климатични, системи които използват подпочвени води(защото температурата им е константна) и не са забранени, при тях проблема е по скоро във връщането на дебита обратно под земята, за целта има втори сондажНе всички, които се скитат, са изгубени.
Comment
-
Къде ме хвърлихте вие?Какво узаконяване, какви глоби?
Става въпрос за вилна зона на 60-ина километра от София, няма водопровод в района. Имахме си хубав кладенец сигурно от 40 години, който пресъхна, след като повечето съседи надупчиха със сонди.
Имотът се ползва от дъжд на вятър, надали 10 кубика и на година ще се вадят, та затова се чудех дали изобщо си струва сондирането, особено ако има узаконяване (а при неузаконен сондаж и глоби) изобщо нямам намерение да се занимавам. Но друго ми идва на ум, не трябва ли фирмата, която сондира да осигури и разрешително, един вид те се явяват съучастници в закононарушение.Last edited by Max; d.m.y г., 01:28.Alfa Romeo 145 1.9 JTD
Comment
-
Първоначално публикувано от Max Покажи съобщениеКъде ме хвърлихте вие?Какво узаконяване, какви глоби?
Става въпрос за вилна зона на 60-ина километра от София, няма водопровод в района. Имахме си хубав кладенец сигурно от 40 години, който пресъхна, след като повечето съседи надупчиха със сонди.
Имотът се ползва от дъжд на вятър, надали 10 кубика и на година ще се вадят, та затова се чудех дали изобщо си струва сондирането, особено ако има узаконяване (а при неузаконен сондаж и глоби) изобщо нямам намерение да се занимавам. Но друго ми идва на ум, не трябва ли фирмата, която сондира да осигури и разрешително, един вид те се явяват съучастници в закононарушение.sigpic
156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
"Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"
Comment
-
Първоначално публикувано от Max Покажи съобщениеКъде ме хвърлихте вие?Какво узаконяване, какви глоби?
Имотът се ползва от дъжд на вятър, надали 10 кубика и на година ще се вадят, та затова се чудех дали изобщо си струва сондирането, особено ако има узаконяване (а при неузаконен сондаж и глоби) изобщо нямам намерение да се занимавам. Но друго ми идва на ум, не трябва ли фирмата, която сондира да осигури и разрешително, един вид те се явяват съучастници в закононарушение.
До преди година две имаше интензивен процес на регистрация за всички кладенци в БГ.
Този срок изтече.
Сега е необходимо да ги уведомиш, че ще биеш сонда.
Уведомлението е една страничка необходим е нотариален акт на имота.
Това е задължение на собственика на имота.
Свърши тази работа, за да ти е спокойно.
Не казвам, че веднага ще дотичат да те бетонират и глобяват, но се пак този кладенец трябва да бъде регистриран."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениекогато регистрирах моята сонда тогава им изпратих някакво заявление с дълбочината на сондажа и колко цола е тръбата която засмуква, нещо такова беше.
Компетентните държавни институции трябва да ти кажат какво да направиш за да е законно
А и тук разбирам, че става дума за нов сондаж.
Там се пуска уведомление за изграждане.
Непознаването на законите не те оневинява.
Или си намираш консултант или жокер от приятел."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
-
Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщениеТи си подал заявление за регистрация. Тази кампания приключи. Смята се, че всички съществуващи кладенци са регистрирани.
А и тук разбирам, че става дума за нов сондаж.
Там се пуска уведомление за изграждане.
Непознаването на законите не те оневинява.
Или си намираш консултант или жокер от приятел.Не всички, които се скитат, са изгубени.
Comment
-
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениезнам, че приключи, ако се обърне към басейнова дирекция там трябва да го информират, най- точно и изчерпателно какво е необходимо.
А аз разбирам от тези неща, по една чиста случайност."Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Comment
Comment