Известие

Collapse
No announcement yet.

Бъди себе си, стани селянин!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Бъди себе си, стани селянин!

Понеделник вечер. От доста време не бях виждала квартирния си хладилник толкова пълен – свинско с лук, печено пиле (и то с вкус и мирис на пиле) със селски картофки и бира, домашни скалички от мама, орехов кекс от баба и пълнени чушки с кайма... е, как да не обичаш празниците! Особено тези, в които след месеци пестене, стискане и игра на „нормален градски живот“ в изгладени дрешки със закърпени джобове и многократно лепени маркови обувки, се качваш на лизинговия си автомобил и отпрашваш към родното място. Там, където навремето баща ти не спираше да ти повтаря: „Учи, татиното, за да се махнеш от тази мизерия и да отидеш в София. Да си намериш хубава работа в някоя банка и да си живееш живота.“ Поглеждам цифрите на бензиновата колонка, поглеждам отчетените литри и се сещам за тези думи... Еххх, тати, тати...

А някога плановете ми бяха други. Бях от хората, които вярваха, че щастието е далеч от кокошарника и нивата, в някой нов жилищен квартал с красива градинка отпред и паркомясто. Тези планове не включваха сини, зелени и бенбени зони, нито десетки заплашителни позвънявания и писма от кредитни институции, нито кашкавал за 7 лв., който изчезва след като се запече... Не, тези планове не бяха моите, нито на още няколко милиона селски деца!

Седя вече 10 минути пред отворения хладилник и ми става ужасно мъчно. Мъчно ми е, защото знам, че от следващият понеделник пак ще ръфам филии с изчезващ кашкавал и ще си лепя марковите обувки с Капчица.

Какво се случи с нас за Бога? Кога промихме мозъците си дотолкова, че да предпочитаме да гладуваме в името на тристайната квартира с гледка към Витоша, да се будим от кошмари за кредитни карти и неплатени сметки, да се тровим със скапани храни, вместо да направим крачка назад и да се върнем там, където яйцата са яйца, а кашкавалът може да го ядеш без да ти е нужен леген и активен въглен.

Трепем се да градим кариера, да си купуваме вещи, а ни е страх да раждаме деца, защото стресът отдавна е разказал играта на нервичките ни. Пък и с какво да ги храним тези деца, пюретата струват майка си и баща си, а за памперсите да не говорим?! Обаче обратно в малкия град, обратно на село, да отглеждаме животни, да плевим и копаем – никога, за нищо на света! Защото максимата на днешните младежи е „По-добре гладен, но не и селянин!“

Едва ли сте чували за сдружение Тринога и едва ли името Филип Кирилов ви говори нещо. Той не е преуспяващ бизнесмен, а можеше да бъде. Той не е и един от нас, модерните българи, а някога навярно е бил. Той е млад мъж, който се издържа изцяло от труда си, а не от възнаграждението за него. Избрал е да живее на върха на един хълм, от който се вижда цялото Искърско дефиле и да се занимава със селско стопанство. За него щастието се измерва с чистата вода, чистата гора и чистото съзнание. Навярно живее просто, даже примитивно, но със сигурност и далеч по-спокойно. За него „Да имаш или да бъдеш?“ не е дилема. За него нещата са прости и ясни – по-добре човек, отколкото безчовечен свръхчовек! А пък ние си носим марковите лепени обувки, крием адресната си регистрация и все още се борим с комплексарщината си като се наричаме „граждани“!

http://www.beu.bg/
    sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Явно човекът писал това има жесток комплекс на тема произход....
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8v

Comment

Освен комплекса, писанието е такъв мишмаш от несвързани неща... натурално стопанство, криза, урбанизация и учи мама да не работиш.
      Понеже съм живял и на село, нещата хич не са толкова прости там, чисто натурално стопанство за самоиздръжка е доста тежко и рисково занимание.
      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Аз комплекс тука не виждам. Не се ангажирам с цифри, но според мен това е живота на голяма част от населението на София. Населението, което всеки петък виждам как се изнизва по Околовръстното, излизайки от София и се връща в неделя или понеделник разтоварвайки багажника на лизинговата кола пълен с доматите от село, бурканите със зимнина този месец конкретно и т.н. А това са размислите точно на един такъв човек и не виждам нито нещо обидно, нито нещо комплексарско в тях, виждам единствено едни логични въпроси, на които същия този човек трябва да си отговори.
        За всички които сега ще почнат да ме плюят -не искам да засегна никой, това си лично мое мнение. Наясно съм, че в селата няма какво да се работи, просто не мисля че София е едниствения град в България.
        http://www.youtube.com/watch?v=ePjq6MqNOdo
        159 1.9JTDm
        156 1.8TS ...exxxx
        145 1.4TS ...exxxx

Comment

Първоначално публикувано от Geri_ms Покажи съобщение
          ... просто не мисля че София е едниствения град в България.
          Истината и обяснението е, че в последните 20 години парите на България се влагат в и около София, това няма как да не дръпне нататък голямата част от търсещите по-добър живот.
          Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Comment

Първоначално публикувано от Liminat Покажи съобщение
            Истината и обяснението е, че в последните 20 години парите на България се влагат в и около София, това няма как да не дръпне нататък голямата част от търсещите по-добър живот.
            Съгласна съм, ама то е така щото повето хора идват в София и се получва един затворен кръг, от който няма изход.
            http://www.youtube.com/watch?v=ePjq6MqNOdo
            159 1.9JTDm
            156 1.8TS ...exxxx
            145 1.4TS ...exxxx

Comment

Първоначално публикувано от Geri_ms Покажи съобщение
              Съгласна съм, ама то е така щото повето хора идват в София и се получва един затворен кръг, от който няма изход.
              Не се получава, получил се е вече.
              Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Comment

Не виждам тук, къде е дилемата. Който е избрал да бъде гражданин, защо се оплаква?
                Защо оставихме малките градчета на доизживяване, а селата на орките(индобългарите)?
                Нали това желаеха всички, да търкат жълтите павета.
                Вече и да искат да се върнат "назад, към природата" в Северозападнала България е невъзможно. Няма да описвам, за какво иде реч. Има достатъчно средства за масово осведомяване. Четете. Само ще кажа, че вече и в двора на село, което е на 15км. се отказах да гледам каквото и да било, въпреки че тъстът ми е постоянно там, та и съм го въоръжил.
                Правете си изводи.
                За да се върне някогашното състояние на селата ще трябва буквално да се воюва.
                Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

" А пък ние си носим марковите лепени обувки, крием адресната си регистрация и все още се борим с комплексарщината си като се наричаме „граждани“!" е това ако не са комплекси здраве му кажи...

Comment

Пропускате май да споменете и хибридния вариант.

Родителите на жена ми (пенсионери) живеят на село. Гледат малко животни и култивират малка градина.

Ние им помагаме с дърва за зимата, плащаме им сметките за ток, телевизия, интернет............

Те пък ни дават от своята продукция, която им е в повече.

Нещо лошо ли има в това? Комплексарщина ли е това?

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение

Родителите на жена ми (пенсионери) живеят на село. Гледат малко животни и култивират малка градина.

Ние им помагаме с дърва за зимата, плащаме им сметките за ток, телевизия, интернет............

Абсолютно НЕ,аз съм сигурен че 90 % от Софиянците тук,имат селски произход,ама ги е срам да си признаят,и аз ям от бурканите на мама/нищо че са правени в града/
                      Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                      Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                      Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Аз малко нищо не разбрах. Лизингова кола, кредитни карти, пък в същото време скъсани обувки и филии с кашкавал от празен хадилник. Това се казва чиста комплексарщина и липса на финансова дисциплина и приоритети.

По дълбоката провинция положението е потресаващо, там и 5 лева са много пари. Няма нищо лошо да се адаптираш към условията и да изкарваш пари в големия град, за да свързваш двата края. До колко е правилно всичко да е концентрирано в София е отделен въпрос. Това си има плюсове и минуси.

Авторът очевидно е много, много объркан човек, който поради грешна подредба на живота си е стигнал до "кой съм аз и за какво съм на този свят". То няма нищо лошо, хубавото е, че се замисля.

А между другото най-големите профани, идиоти и малоумници, абе пълни селяни, които пoзнавам са от София, кореняк софиянци.
                        Last edited by DerMeister; d.m.y г., 13:55.
                        Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
                        Mazda 6 2.3 2005
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение

Аз казвах, че онзи който е писал онова явно се комплексира от това...никой никъде не е казал че това от къде си какво правиш и как е комплексащина...комплексарщина е когато примерно си от село А и отидеш да живееш в град Б и си сменяш адресната регистрация и почваш да криеш това че си от село А ..ето това е комплексарщина...а истината е че никой не го интересува кой си от къде си...важното е човек да е възпитан и да се държи нормално.

Comment

Първоначално публикувано от tribaleo Покажи съобщение
                            ...а истината е че никой не го интересува кой си от къде си...важното е човек да е възпитан и да се държи нормално.
                            Кратко и ясно казано - с две думи.

А пък такъв, който твърде залага на отговора откъде идеш, за да те тури в определена графа.. за какво ти е.
                            Grande Amore: Alfa Romeo 159 1.9 JTD
                            My Red Love
                            AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Всеки си мечтае за това което няма, а когато го постигне, му се иска да се върне там, откъдето е започнал - това е човешко.
                              Може би истината е някъде по средата, но за съжаление живота вече е такъв, че няма средно положение, освен в по-съвършени общества, но не в нашето.
                              Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                              Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                              Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                              sigpic

Comment

Working...
                              X