Известие

Collapse
No announcement yet.

Метанол в препарати за чистачки

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Метанол в препарати за чистачки

Ето адреса на статиятя:
    http://standartnews.com/bg/article.p...article=177593

А ето и текста от нея (копирано от standartnews.com):

Вредни препарати за чистачки заливат родния пазар
    Тровят шофьорите с опасен метанол
    Ако в колата замирише на водка, сменяйте течността, съветват експерти

[quote:1970m8yg]
    През ноември 2004 г. в. "Стандарт" предупреди читателите си, че повечето български препарати за почистване на автомобилни стъкла в търговската мрежа съдържат опасния за здравето метилов спирт. В малки количества метанолът вреди на очите и дишането, а в големи може да доведе до ослепяване. Използването на метанол в битовата химия е забранено от 1995 г. Некоректни производители обаче го влагат тайно в продуктите си, тъй като е значително по-евтин от етиловия спирт. Препарати за чистачки с метанол и днес се продават в бензиностанциите и хипермаркетите в страната, установи наша проверка. Различното от 2004 г. е, че в България вече властват стандартите на ЕС, а еврокомисар по защитата на потребителите е българката Меглена Кунева.
    Всеки е усетил дъха "на водка", който през зимата изпълва автомобилите при всяко напръскване на предните стъкла с почистваща течност. При кишаво време или когато калта и лугата по асфалта са в повече, ароматът на спирт е неотменен щрих от пътуването.
    Малцина си задават въпроса какво точно съдържа спасителната течност. Гледат само в каква пропорция да я разредят, за да не замръзва през следващите дни. Разреждат я максимално, за да пестят стотинки, но и за да "убият" острия мирис, привлекателен единствено за катаджии. За това какъв препарат за чистачки наливат в казанчето, внимават само професионалните шофьори, най-вече таксиджиите. От опит знаят, че някои, особено евтините,

предизвикват силно главоболие

след 8-10 часа зад волана. Защото са с метилов спирт.
    Поне пет са в момента масово използваните препарати за чистачки с метанол, установи проверка на "Стандарт". Два от тях - Motox и ЕКСОН, са произведени от казанлъшката фирма "Ароматик" ООД. Наличието на вредния за здравето спирт в тях доказва изследване в лабораторията "Соли, разтвори и дисперсии" на Химико-технологичния и металургичен университет в София от 6 ноември 2006 г. Двата продукта могат да се видят по рафтовете на "Мосю Бриколаж", "Петрол" и десетки други бензиностанции в страната.
    Съдържание на метилов спирт разкриват и пробите на Car Care и Arte car на "Артхим" ООД - София, купени от търговската мрежа и изследвани на 20 декември 2006 г. Двата продукта се предлагат във веригите "Кауфланд" и "Хит", установи "Стандарт".
    Метилов алкохол има и в препарата Screen wash auto express, чийто производител неизвестно защо не е обозначен на опаковката. На етикета е изписано само, че продуктът е произведен

по поръчка на английска фирма

Screen wash auto express в момента се продава в "Практикер" и веригата бензиностанции ОРЕТ.
    "Не можем да кажем доколко тези пет препарата са вредни за потребителите, защото изследвахме единствено наличието на метанол, а не количеството на метиловия спирт в тях", коментираха от лабораторията, изследвала пробите. Експертите допускат, че при наличните в случая пропорции метиловият спирт не би могъл да предизвика здравни проблеми. Те обаче са категорични, че метанолът не е препоръчителен.
    Изследванията доказват в същото време, че повечето български препарати на пазара са произведени с денатуриран етилов спирт и са напълно безвредни. Такива са "Еко" на "Приста ойл", "Максол", "Монопол". Метанол не съдържа и нито един от вносните препарати, които предлагат големите вериги бензиностанции, например "Рекс", "Уинтърпфлеге", "Карифил".
    Използването на метилов алкохол и етиленгликол в битовите химически препарати в България е

отречено преди повече от 11 години

Забраната е наложена на 1 септември 1995 г. в приложение 3 на Наредба 35 на Министерството на здравеопазването. Оттогава здравното министерство неведнъж е отказвало да разреши производството на битова химия с метилов алкохол на различни фирми, увериха оттам. На 22 ноември 2004 г. главният държавен санитарен инспектор не приема техническата спесификация за производство на течност за чистачки на търновската фирма "НИВ" ЕООД. Пробите показват, че продуктът съдържа метанол и етиленгликол.
    Преди няколко години заради наличието на опасни за здравето продукти властите в Москва затварят за 24 часа един от хипермаркетите на МЕТРО. Щетите на търговската верига плащат доставчиците на некачествени стоки. Подобна реакция на контролните органи у нас е непозната. Засега.
    Божидар Димитров
    [/quote:1970m8yg]
    Crosswagon, 156 1.8 TS, +359 892 484 482

С тия препарати съм като бабичка в квартален супер - чета по 10 минути етикета И наистина е пълно с метилови. Обикновено (ако въобще) пише, че съдържат "алкохол", но не се казва какъв. На етиловите си пише "етилов алкохол" и са осезателно по-скъпи (седем без малко за 1 л. на ОМВ, концентрат). Миналата година рекох да се направя на хитър, като си купя 1 л. спирт от аптеката и го "подправя" с одеколон, ма и там цената му е също толкова висока :-/ (в резултат на това карах само с одеколона - имам доста от тия, дето цяла година получавам като формални подаръци )

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
    Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Comment

май не е баш по темата, но се сетих, че като ми измиха колата и явно от водата, после ми бяха замръзнали вратите, не можах да отворя и изчаках да се постопли времето
      и знам, че с нещо трябва да ги пръскам, ама какво
      Driving is the only thing I'm bad at

Comment

намажи уплътненията с глицерин. Струва стотинки в аптеките. Намажи веднъж с парцалче или друго тампонче и след седмица пак и би трябвало да си ОК.
        I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
        Roosevelt

Comment

Нали се сещате, че това е платена публикация от ХХХХХХХХХ.

Специално една от марките е внос от англия и там няма метанол! Така, че някой журналист ще плаща много пари за клевета.

Comment

: - )

Може и с течен парафин пак от аптеката да се мажат уплътненията
            Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
            Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
            Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Първоначално публикувано от Tickles
              май не е баш по темата, но се сетих, че като ми измиха колата и явно от водата, после ми бяха замръзнали вратите, не можах да отворя и изчаках да се постопли времето
              може и с атифриз

а по темата - една колежка си беше наляла то4но такъв препарат-менте, в момента, в който пръсна стъклата такава ужасна миризма дойде в купето, 4е ужас. глава ме боля цял ден след това. и й казвам да го разреди - тя не. как е карала не ми е ясно...... явно е по-устойчива на химикали
              Alfa Romeo Crosswagon Q4 ex ones: Alfa Romeo 166TS, Alfa Romeo 147 1.9JTD & 145 1,6 boxer

Comment

Ееее хайде сега един литър 95 градусов етилов спирт в аптеките е към 5 лева и стига за доста време. Освен ако не караш много и съответно да ползваш много често пръскалките.
                Аз си го разреждам или 100 или 200 мл. на литър вода в зависимост от температурите навън. Та в зима като тази си е достатъчно 100 мл на литър вода а това са си 11 литра течност. Това са си 2.5 пълнения на казанчето догоре при мен. Като стиснат големите студове просто ще долея 200-30 грама в казанчето и ще си реша проблема със слабата концентрация която ползвам в момента.
                Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

То всеки му намерил цаката по един и друг начи , иначе нямаше да сме българи. Аз лично си купих авто шампоан за стъкла (Мисля че sonax) 7-8 лв 250мл разрежда се 1към 100 демек стига за 25 л. Не става за замръз ама чистия спирт или някоя течност за супер клинч вършат тая работа. Шампоана чисти страхотно и мирише страхотно, та спиртеца се усеща съвсем леко.
                  '08 Alfa Romeo 159SW ti 1.9 JTDm *'98 Alfa Romeo 145 1.6 T.S *
                  Ex -'98 Alfa Romeo 156 1.9 JTD
                  Ex - '93 Alfa Romeo 33 1,7 I.E, Ex - '90 Alfa Romeo 33 1,5 I.E

Comment

Ами аз се принудух да я измисля тази цака след като от менте течност ми се прецака тройника на пръскалките. А после като погледнах какво имам с резервоара на чистачките се уплаших. Бат Венцо е свидетел как изкарахме от там 2 шепи синя гнъс/ сополи/ - остатъци от хубави течности за чистачки. След почистването пръскалките почнаха да пръскат 3-4 метра зад колата, че трябваше да ги регулирам
                    Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                    ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

И аз ползвам тоя СОНАКС който се разрежда 25 мл и литър вода. Ама той е за топло време иначе сега съм с някаква течност от Билла - зимна , ама забравих как се казваше - та нищо чудно да е от тия ментарските , макар почти да не усещам миризмата на спирт и да чисти добре.
                      2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
                      CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

идеални са тез течности ... за водна инжекция
                        Крайслер Неон Q2 ... много бърз
                        Алфа Ромео 155 Q4, много счупена

Comment

Забравих да добавя най- важното.
                          Като си носите бутилата с чист спирт в колата можете да се спасите от бяла смърт примерно, а и е супер като резервен запас ако го закъсате за пиене.

Васе а тоя Сонакс става ли за пиене и какъв му е разредителя ?

Comment

Първоначално публикувано от lyuli
                            Първоначално публикувано от Tickles
                            може и с атифриз
                            То може, ама и антифризът е меко казано не особено полезен
                            '05 166 V6
                            '98 156 2.0 TS ex ...

Comment

Първоначално публикувано от Pinky
                              намажи уплътненията с глицерин. Струва стотинки в аптеките. Намажи веднъж с парцалче или друго тампонче и след седмица пак и би трябвало да си ОК.
                              Тцъ, не се мажат с глицерин, глицеринът разгражда гумата бавно, мажат се с течен парафин!!!
                              Mitsubishi Outlander
                              Mitsubishi Space Star
                              Daihatsu Terios

Comment

Working...
                              X