Известие

Collapse
No announcement yet.

Шипченски проход

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Шипченски проход

Колеги, имам едно ходене до Карлово и гледам, че най-прекия път ми го дава през Шипченски проход, но не съм минавал през него отдавна и не знам в какво състояние е.
    Другият вариант е през Бургас, който е с 50-ина км по-дълъг, но пък е еднакво бърз заради магистралата.
    Приемам съвети всякакви
    _______
    146 JTD - ex
    Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Шипка е добър пътя, макар че от Габрово до горе може и по добре да е......
    Ако не бързаш и си късметлия да няма движение Шипка е ОК, ако бързаш и не ти е проблем 50 км - Тракията......
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Карай спокойно от тука, целия проход е 30-40 минути в зависимост от превозното средство и карането - два пъти в седмицата минавам в момента в двете посоки, никакъв проблем
      Ако се окажеш вечерно време в Габрово - кафе/бира..?
      Поздрави
      166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
      x145 1.6 boxer

Comment

Шипка е любимият ми проход, и ако направят тунела, пак ще ходя да си го качвам, въпреки удобствата.
        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
        sigpic

Comment

Ок, мерси за отговорите. В зависимост от времето ще преценя, но май ще е Шипченски.
          Ники, ще имам предвид поканата, ако минаваме в удобно време по вашия край
          _______
          146 JTD - ex
          Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Прохода е идеален и поне на мен ми е много приятен за каране. До скоро в продължение на година го минавах всеки работен ден по 2 пъти и въпреки това не ми омръзна. Ако е сух, може и за 20 минути да се мине.
            Alfa Romeo Alfetta GTV 1800
            Alfa Romeo 164 3.0 V6

Comment

@отчето: винаги ще е приятно да се видим (съвсем се забравихме), дано се засечем
              @М.Груев: може, колега, ама с Алфата - все пак са ок.35 км; аз минавам с бус или камион - под 32-33 мин е почти невъзможно; БайДъУей: на мен най-много ми харесва да минавам нощем - на фарове и с малко движение.. Ама нека и други редовно преминаващи да кажат де
              x145 1.6 boxer

Comment

Този проход с Лада 2107 съм го минавал за 26мин., а с Алфите не съм засичал.
                sigpic

Comment

Хм, това е към 80 км/ч средна скорост... варианта (според мен) е да не е имало трафик
                  x145 1.6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от nhg Покажи съобщение
                    Хм, това е към 80 км/ч средна скорост... варианта (според мен) е да не е имало трафик
                    Не помня вече дали е имало трафик, но уникалното на този проход е, че се открива видимост в началото на левите завои и изпреварванията стават още в самият им радиус, но за да се случи това, трябва водача и машината да са подготвени преди кривите, като естествено трябва да се прецени разстоянието и скоростта на евентуално насрещно движещите се.
                    sigpic

Comment

На същите завои може да се изпреварва и от външната страна (т.е. когато са десни, по-често на спускане) - просто трябва да прецениш правилно (както по-горе отбелязах обичам да преминавам прохода по тъмно)
                      Единствения начин за поддържжане на висока средна скорост (и съответно бързо изминзване на въпросните ок. 35 км) е с бързо ускоряваща кола, достатъчно стабилна в завоите - физиката/центробежните сили не прощават на никого
                      x145 1.6 boxer

Comment

За нощното каране е така, но през пролетно-есенния сезон и без пътници.
                        Последното ми минаване по Шипка беше преди няколко години с бивши колеги, при изкачване от Габрово към Казанлък - помолиха ме да спра след върха да повръщат.
                        Оплакванията им бяха, че съм взимал много плавно завоите с голяма скорост и не са усетили движението.
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                          За нощното каране е така, но през пролетно-есенния сезон и без пътници.
                          Последното ми минаване по Шипка беше преди няколко години с бивши колеги, при изкачване от Габрово към Казанлък - помолиха ме да спра след върха да повръщат.
                          Оплакванията им бяха, че съм взимал много плавно завоите с голяма скорост и не са усетили движението.
                          Е де, е де....
                          По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                          конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                          Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                          Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Tъй, тъй - то затуй няма стопаджии по тоа маршрут
                            x145 1.6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от nhg Покажи съобщение
                              БайДъУей: на мен най-много ми харесва да минавам нощем - на фарове и с малко движение.. Ама нека и други редовно преминаващи да кажат де
                              Тва лято често циркулирах СТЗГ - Априлци през Шипка поне през седмица, 4 или 5 пъти нощем минавах с Купето, никакъв трафик, може да си сечеш завоите, рядък кеф......
                              "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                              F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Working...
                              X