Известие

Collapse
No announcement yet.

Давност данък МПС в общината

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Давност данък МПС в общината

Интересува ме този въпрос,защото никъде не мога да намеря меродавна информация за това каква всъщност е давността,има ли я още и т.н..Идеята е,че дължа данъци за старата ми Алфа,която продадох преди 5 г. и половина,някои казват че вече е изтекла давността и са отпаднали,други казват че трябва да се пуска някаква молба за отпадане на задълженията по давност .Има ли някой запознат с този казус,че вече трябва да го приключваме.

П.С.Не ме питайте защо съм я завел въобще,пък не съм плащал ??? Историята е дълга и в общи линии в началото имах желание,но след инцидент се отказах.
    Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
    Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
    Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Може през интернет да се плати вноска за годината, когато си продал колата и от там нататъка започват да текат за сметка новия собственик.

Comment

Въпроса е за предните години,аз съм продал колата без платен данък.

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Що не си я отписъл с договора? Няма срок на давност, дължиш си ги парите .. и се натрупват и лихви.
        Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 210 кавала ... и малко отгоре
        Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW .. бързият влак
        Renault Clio DCi 2018 .. без коментар .. да е щастлива жената

Comment

Давността на вземанията е 5 г. а на лихвите 3 г. Иди си в общината и поискай формуляр за искане за опростяване данъци по давност, че са различни за различните общини. Вземи си и справка какво дължиш и действай.

---------- Post added at 14:07 ---------- Previous post was at 14:05 ----------

Давността на вземанията е 5 г. а на лихвите 3 г. Иди си в общината и поискай формуляр за искане за опростяване данъци по давност, че са различни за различните общини. Вземи си и справка какво дължиш и действай. Без молба няма да ти ги опростят, но и след опрощаването ще са дължими и ще излизат по компютрите и, ама няма да са изискуеми.

Comment

Колата е отписана от общината 2009 г.,когато я продадох,въпроса е за дължимите пари преди 2009 г. трябва да има давност,и тя е 5 г. плюс започнатата година при покупката на колата.Въпроса е дали е още актуално това и дали трябва да се подава някаква молба ????

Comment

Мъри, според закона 5 години е давността по ЗЗД чл.110, 111 връзка 113.

Тук трябва да добавя, че давността не се прилага служебно. Тоест , ако ти начисляват данъци, не плащаш, трябва да заведат изпълнително дело срещу теб. Там правиш писмено възражение за изтекла давност и дължимата сума отпада

sigpic
              Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
                Мъри, според закона 5 години е давността по ЗЗД чл.110, 111 връзка 113.

Тук трябва да добавя, че давността не се прилага служебно. Тоест , ако ти начисляват данъци, не плащаш, трябва да заведат изпълнително дело срещу теб. Там правиш писмено възражение за изтекла давност и дължимата сума отпада
                Демек трябва да чакам да заведат дело или ??????

Comment

По добре не чакай да заведът дело ще се вкараш в филм знаеш че държавата винаги печели поне в 99 % от случайте като става дума за вземане на пари от някого ....

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                    Демек трябва да чакам да заведат дело или ??????

Ако направят
                    Тук идва едно тънко нещо, с което трябва да си много в час....като/ако заведат изпълнително дело срещу теб, трябва да дебнеш на римската стена, защото обикновенно не информират тъжителя, и сроковете минават, без да знаеш. А, ако не оспориш дължимата сума по давност в срок, се смята, че си се запознал с материалите по делото и си съгласен със сумата. Затова, трябва в месеца по два пъти да минаваш през деловодството в районен съд и да си турсиш имената в един азбучници. Видиш ли се, взимаш номера на делото и пускаш жалбата. Много често срещано явление е , да не се информират длъжниците с презумпцията, че ще пропуснат сроковете за обжалване.

sigpic
                    Alfa Romeo 159 EX

Comment

А как стои въпроса, ако колата не е регистрирана въобще в данъчното?
                      146 Turbo

Comment

Първоначално публикувано от abart_ Покажи съобщение
                        А как стои въпроса, ако колата не е регистрирана въобще в данъчното?
                        Не можеш да я прехвърлиш

sigpic
                        Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
                          Не можеш да я прехвърлиш
                          Това ми стана ясно,още като почнах да прехвърлям моторя...далечната 2008
                          Че си остава вечно моя

Въпроса е какви данъци и лихви ще ми търсят? Като реално не е регистрирана в данъчното
                          Last edited by abart_; d.m.y г., 23:21.
                          146 Turbo

Comment

Първоначално публикувано от abart_ Покажи съобщение
                            Това ми стана ясно,още като почнах да прехвърлям моторя...далечната 2008
                            Че си остава вечно моя

Въпроса е какви данъци и лихви ще ми търсят? Като реално не е регистрирана в данъчното
                            Щом не си я декларирал в данъчното, нищо няма да ти търсят.
                            През 2002 - ра регистрирах в КАТ кола и мислех, че с превода на първата вноска от данъка, регистрацията става автоматично. Когато в началото на 2003 - та отидох в данъчното да си платя данъка за текущата година, ми казаха, че ще ме глобят с 200 лв затова, че не съм я декларирал в срок.
                            Аз им казах да го духат и до 2011 я карах без да плащам данък. През 2011 - та регистрирах сегашната си кола и чинно си плащам данъка. При това няма данни за неплатени данъци.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                              Интересува ме този въпрос,защото никъде не мога да намеря меродавна информация за това каква всъщност е давността,има ли я още и т.н..Идеята е,че дължа данъци за старата ми Алфа,която продадох преди 5 г. и половина,някои казват че вече е изтекла давността и са отпаднали,други казват че трябва да се пуска някаква молба за отпадане на задълженията по давност .Има ли някой запознат с този казус,че вече трябва да го приключваме.

П.С.Не ме питайте защо съм я завел въобще,пък не съм плащал ??? Историята е дълга и в общи линии в началото имах желание,но след инцидент се отказах.
                              Взимаш си договора за продажба и отиваш в общината. Там попълваш една молба за отпадане по давност и прилагаш съответния документ, че автомобила не е твоя собственост от преди 5 години /колкото е давността/. Цялата процедура трае минути.
                              Наскоро отписах една 33-ка която съм продал преди 15 години, но продължаваше да ми трупа задължения защото не съм отишъл в общината да я отпиша. За щастие намерих договора за продажба. Без него не става.

Давността за данъци и такси е 5 години, а за задължения по договори към доставчици /ЧЕЗ, Соф. вода, Топлофикация и.т.н./ е 3 години. Броят се от завършената изтекла година назад.
                              Last edited by robygas; d.m.y г., 11:37.
                              0887 26 38 78 - "Robygas"- Роби
                              Автогаз сервиз-
                              http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=71727

Comment

Working...
                              X