Известие

Collapse
No announcement yet.

Малко размисли за цените на горивата и как се подиграват с нас

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Малко размисли за цените на горивата и как се подиграват с нас

Здравейте,
    преди малко се замислих за едно нещо, прочитайки следната статия.
    http://www.economic.bg/bg/news/6/diz...na-3-mart.html

Излиза, че ние трябва да чакаме 3 март с нетърпение заради уникално ниската цена на дизела от 1,80. Реших да направя една елементарна калкулация:

На 9 октомври 2015 година. един барел е струвал 48,8 долара или съответно 84 лева. Бензина се е предлагал за 2,10 лева литра. Разделяме 2,10 на 84 и получаваме коефициент 0,025. Умножаваме го по днешната цена на един барел, която на днешната дата е 50 лева което прави 1,25 лв за литър бензин. Цените и калкулациите са сходни и за бензин, и за дизел.

И сега аз сериозно ли трябва да се радвам на цена от 1,80?!?

Първоначално публикувано от MJ23 Покажи съобщение
    Здравейте,
    преди малко се замислих за едно нещо, прочитайки следната статия.
    http://www.economic.bg/bg/news/6/diz...na-3-mart.html

Излиза, че ние трябва да чакаме 3 март с нетърпение заради уникално ниската цена на дизела от 1,80. Реших да направя една елементарна калкулация:

На 9 октомври 2015 година. един барел е струвал 48,8 долара или съответно 84 лева. Бензина се е предлагал за 2,10 лева литра. Разделяме 2,10 на 84 и получаваме коефициент 0,025. Умножаваме го по днешната цена на един барел, която на днешната дата е 50 лева което прави 1,25 лв за литър бензин. Цените и калкулациите са сходни и за бензин, и за дизел.

И сега аз сериозно ли трябва да се радвам на цена от 1,80?!?
    Проблема, и причината да не падат рязко цените е купените количества на тогавашна цена, ако преди 3 години са купени милиони литри на примерно 50 долара барел, когато те се изчерпат ще се вземат на новата цена и тогава ще падне цената за литър до крайния потребител, но обикновения човек не ги знае тези срокове и можем само да мрънкаме и да се надявам и така си правят каквото си искат и аз се радвам на понижената цена със 7ст. защото помна когато беше 1лв отгоре.. положението е батак..

Comment

Хипотетично когато пак закупят на 30 долара барел и се презапасят, ако скочи цената на 50-60 долара, дали пак ще продават евтино или ще подгони 2,50+

Comment

Първоначално публикувано от MJ23 Покажи съобщение
        Хипотетично когато пак закупят на 30 долара барел и се презапасят, ако скочи цената на 50-60 долара, дали пак ще продават евтино или ще подгони 2,50+
        В нормална държава би трябвало да остане евтино до изчерпване на количества.. реално каквото и да напишеме и да почнеме спор никой нищо не издава относно ценообразуването и защо цената е такава през днешния ден..

Comment

Добре де, ако е така, защо когато цената на петрола се вдигне, цените по бензиностанциите скачат веднага? Нали са фючърси и текущозакупеното количество не си е вдигнало цената?

Даването на газ, води до пристрастяване!
          Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
          Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Първоначално публикувано от Furious 155 Покажи съобщение
            Добре де, ако е така, защо когато цената на петрола се вдигне, цените по бензиностанциите скачат веднага? Нали са фючърси и текущозакупеното количество не си е вдигнало цената?
            Не мога да отговоря на този въпрос, по този начин си представям ценообразуването и защо не пада моментално цената у нас.

Comment

В цената на горивата,са включени и разходите на самата бензиностанция+ддс върху всеки литър, но пак като земат да афишират и тръбат по телевизията че цените паднали с 5 стинки са смешни от всякъде.На един резервоар от 60л за 3 лева,ама колко често обикновенния чичо Гошо си пълни резервоара до горе?Мисля че нашите цени на горива са най-ниски в Европа или поне едни от най-ниските,просто и доходите на хората са от най-ниските и за това не се препокриват нещата.
              SAAB 9-5 2.0T Powered by Vialle

Comment

Чакайте де , те ако купят нефт на 30$ и я продават да речем 3 месеца на низка цена , а през това време барела стигне 80$???? Нали ще фалират бензиностанциите бе Според мен схемата е няква друга , ама си трябва мнение на по запознати.....
                Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Колеги, правяг ни на смешни, щото ние искаме да сме смешни. При Марешки дизела е 1, 65, но пак се намират такива, дето наливат във воденицата на тия, дето ни клатиха до вчера, забравиха, че без Марешки дизела беше 2,12, а в другите градове все още е далеч дори от 1,70.
                  Роба си е роб.
                  Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Comment

Първоначално публикувано от Liminat Покажи съобщение
                    Колеги, правяг ни на смешни, щото ние искаме да сме смешни. При Марешки дизела е 1, 65, но пак се намират такива, дето наливат във воденицата на тия, дето ни клатиха до вчера, забравиха, че без Марешки дизела беше 2,12, а в другите градове все още е далеч дори от 1,70.
                    Роба си е роб.

Не знам кви са тия цени, в София дизела е 1.92. Поне аз не съм видял за по евтино
                    Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Единствения начин да се променят цените на горивата у нас е да се появат на пазара няколко такива фенове като Марешки, за да променят пресечната точка на търсенето и предлагането.

Държавата не иска да регулира цените, защото няма изгода - при по-ниски крайни цени в хазната ще влязат по-малко пари от акциза и ДДС-то.

Поради транспортните разходи вносните горива не могат да излязат на параза с по-ниски цени.
                      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                      sigpic

Comment

Реално намаление на цените може да има ако се облекчи режимът по внос на горива.

Лошото е че тогава контрабандата става голяма.Преди години затова затегнаха режима.

Сега предстои облекчаване, което е и по политически причини- Лукоил е руски, а така реформаторите(те са вносителите на законопроекта) "ще ударят" печалбите му, които той на практика няма, тъй като не декларира печалба от 2009 година, ама БОЦЕ и тогава нямаше акъл а тика и сега няма акъл да ги "резне" и като не плащат данък поне да позволи на други да внасят и да плащат данък печалба...

Да видим дали "ще мине" законопроекта за облекчаване на вноса.

Друг въпрос е че вносителите на горива са на принципа "Сговорна дружина планина повдига/цена не намалява).

КЗК не си върши работата, ама и тях ще ги сменят тази година...
                        ...че направо се "успаха" или просто "лапат" сериозни подкупи от вносителите на горива ...
                        Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

Първоначално публикувано от Orm Покажи съобщение
                          Не знам кви са тия цени, в София дизела е 1.92. Поне аз не съм видял за по евтино
                          Преди малко заредих за 50 лв при цена 1,79 за литър. От 50 лв зареьени ми върнаха отстъпката от 4 лв, да не си играя да смятам колко реално ми е литъра (му е литъра на Марешки) но ако не беше Марешкия, и ние нямаше да сме чували за такива цени. За това ми са мн интересни тия, дето зареждат примерно на омв, близките до Марешки омв са посвалили малко, по-далечните не чак толкова, примерно само на 5 км от него им е широко край врата и гърбят по-яко, а извън вн е ясно, че колят и бесят.
                          При всичкия риск от тия си действия се е захванал човека да покаже, че и така може, но българина влага много усилия да си реже клона сам.
                          Last edited by Liminat; d.m.y г., 16:59.
                          Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Comment

В изкупните цени от единствената рафинерия у нас има намесени интереси на хора от високо ниво - не случайно затвориха преди години нашата в Плевен.
                            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                            sigpic

Comment

В държава която не е известна с петролните си кладенци няма как да искате по 1.20 бензина,това е невъзможно.
                              SAAB 9-5 2.0T Powered by Vialle

Comment

Working...
                              X