Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво решение да взема.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Какво решение да взема.

Предстои ми да взема трудно решение.Отнася се до много страдалната ми майчица, на която явно не и еписано да прекара остатъка от животга си достойно.След три години посветени изцяло на нея, без да съм жалил пари, време и собственот си здраве и нерви отново съм изправен пред изпитание.Наскоро и откриха нещо на стомаха което може да е язва но може и да е злокачествено, сиреч - рак.Бабата засега сама се обслужва, но след втората операция на гръбнака е доста слаба и немощна, при операцията и засягат твърдата обвивка нагръбнака последва изтичане на ликвор, оттам менингит....слава богу всечка се оправи.Т.е жива е и с всичкия си, за ползата от такива операции няма да коментирам както и здравеопазването и отношението на мед. персонала.Всичко опира да вземем пари по клиничната пътека и на джоб.Ще си призная че има и 2-3 лекари/за три години ходене по мъките щото не е само гръбнака/ дето ги пиша с главно "Л".Единият е от форума и ми оказа доста съдействие с разчитане на образни изследвания, тук да благодарля и на Пачо и на Боян за оказаното съдейтвие и помощ в София.Така проблемът ми е че чакам хистологията от София която да уточни за язва ли става въпрос или рак.Язвата ,ясно, проблемът е ако е рак.Лечението според докторите е оперативно - изрязва се стомаха, свързва се с червата и човек се храни с течни храни евентуално някой ден може да почне да се храни нормално ако организма свикне.Само че бабата е на 82 години и е на такъв етап че може да се гътне и довечера и ли след месец или след година две три три, абе божа работа.Та постоперативния период е много тежък за нея и най вероятно няма дадоживее до Коледа ако това може се нарече живот.Ако не я оперират...не знам кое е по лошо....може да живее и да умре от старост не от болестта но пък ще си спести много мъки, ако не стигне до последен стадий.Позната сестра в операционно отделение ми каза че баща и бил на 92 години и от 5 години живее с карцином на стомаха, яде пие, проклетничи като всеки папърдак.Тя била категорично против такава операция.Докторите които питах, абе тия хора ебати трябва ги разпитваш с гестапо да ти кажат нещо, сякаш апендикс ще режат.Грам не им вярвам щото се напатих от бесмислени иследвания манипулации лечения в името на клиничната пътека.Някой имал ли е наблюдения върху болен с рак на стомаха без разсейки из тялото на близък, роднина приятел, комшия, любовница, събеседник по чашка...да сподели как протича постоперативния период и какви са последствията.Все пак от значение е и възраст и здравословно състояние ма всяка информация ще ми е ценна пред вид решението дето ми предстои да взема ако резултата е кофти.Всяко мнение не е задължаващо и никой няма да обвиня някога че ме е подвел, посъветвал и т.н.Отговорността си е лично моя и не я споделям.

п.п.Моля да не обсъждаме лекарите и здравеопазването ,няма смисъл с нищо не помага.
    По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
    конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
    Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
    Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Да даде човек мнение по такъв въпрос е доста ангажиращо, а преживелите подобен проблем, едва ли искат и да си спомнят за това.
    В общи линии медицинските показания и противопоказания са ясни. Възрастта и здравословното състояние са висок рисков фактор. От друга страна, заболяването е с агресивен ход и песима прогноза, но предвид възрастта, последното обстоятелство е доста относително. Пак във връзка с възрастта, има един момент, че заболяването не би следвало да прогресира особено бързо, тъй като при възрастните хора обменните процеси са забавени, което води до забавяне и на заболяването.
    Освен липсата на действие или радикална операция, има и още един избор - частична резекция. Вярно, пак си е тежка операция, а гаранция за отстраняване на процеса няма, но дори при радикалната операция, няма пълна гаранция. От друга страна, възстановяването ще е по-"леко", поради запазването на част от стомаха.
    Честно казано, всичко е толкова относително, че решението е трудно(меко казано). Най-добре, първо да дойде хистологията и тогава да го мислиш. Понякога, особено при възрастни хора, видът на язвата е "убедителен" за малигненост, а хистологията казва друго, така че се въоръжи с търпение за сега.
    Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Мда, трудно е....дилемата е ако резултата е кофти колко бълзо ще се развие и дали естествената смърт няма да се случи по-бързо отколкото заболяването да се развие.Ако е обратното е кофти.Ма пък научих от тебе че при възрастните процесите са забавени.От друга страна последните и иследвания са перфектни,даже аз не мога изкарам такива, само хемоглобина и под 100, тя по принцип от древни времена е анемична с хемоглоблин обичайно около 110.Не изпуща кръв от никъде.Поради тая причина трудно кандисват да я приемат в болница, понеже нямало за какво да се хванат и теорията беше че били психосоматични бабешки оплаквания/за болките в корема и въобще/.Ся съм и спрял лекарствата с изключение на молсидомин, но-шпа и трамадол мускулно по 1 мл.И положението стана поносимо за нас и за нея но преспективата ме мъчи, дано да е язва подхранвана от НСПВС, ГАБАГАМА и други такива отрови.Честно това невролозите и психиатрите трее ги обявят персона нон грата, зорлем ще разболеят или пристрастят човек.

Comment

Ангажирай женицата в нещо което смята, че е полезно и ще видиш как ще живне.
        Родителите ми са на по на 80г. и постоянно им възлагаме разни задачи, като им подчертаваме, че са ни много полезни - и това не е лъжа, защото си е така.
        Засега се държат, а баща ми още кара малката 146.
        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
        sigpic

Comment

След 12 пълни упойки и 7 операции е малко трудно да живне, опитвам се да я ръчкам щото залежи ли се ще стане по зле..Но пък ебати жилавото бабе, аз досега да се бях превърнал в амеба.

Comment

Твоята роля е да намериш общото между нейните и вашите разбирания, като използваш това така, че всички да бъдат удовлетворени.
            Явно госпожата все още е в кондиция.
            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
            sigpic

Comment

Четири пъти съм бил пред тази дилема. Майка ми, баба ми, дядо ми и първата тъща.
              И четиримата не позволих да бъдат рязани, без да има яснота по въпроса.
              Преживях ужасни периоди на съмнение и вечния въпрос:
              А не можеше ли да се направи още нещо?!
              Човек трябва да знае кога да спре.
              Престани да я влачиш по клиники, защото и нейният организъм има граници. По добре да си изживее дните достойно и без мъка, отколкото да я касапят.
              Знам колко много грижи положи за нея. Свръх силите си.
              Идва обаче време, когато трябва да имаш християнско смирение.
              Освен това имаш отговорности към жена си, дъщеря си и най-вече към себе си.
              На никой няма да си полезен ако грохнеш изведнъж. А помни ми думата, точно така ще стане накрая.
              Знам, че това, което пиша е гадно, но това е реалността в живота.
              По-добре и подсигури нормален живот, отколкото... Повтарям се
              Бих ти препоръчал да и даваш да пийва чиста гроздова ракия.
              Може с разтворени лукчета в нея. Баба ми с тоя цяр живя три години повече, отколкото и даваха докторите.
              Успех, Митак!
              Last edited by mordohy; d.m.y г., 23:51.
              На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
              Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Подкрепям Иво, щото и аз съм го минал това - макар и не в такава степен...
                Подкрепям и теб, за да имаш сили занапред!!!
                155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

То аз вече се сринах от преживянато....Не ме тормози това че ще умре, исках просто остатъка от живота си да го изживее без болка, боли ме като я гледам как страда, но явно всичко си има предел.Горе долу намерихме подходяща комбинация обезболяващи въпреки алегиите и, засега положението е търпимо.Още не е дошло иследването, но решихме да няма операция, прекалено тежка и драстична е за млад човек камо ли за 82 годишна изтормозена баба.А и прекалено е "свежа" за болен от рак в напреднал стадии.Благодаря ви.

Comment

Колегата Myato от Плевен правилно ти е написал, че при възрастните хора разсейките тръгват трудно, може и изобщо да не тръгнат... По-добре не я мъчи с операции, но все пак изчакай окончателните резултати от изследването.
                    Giulietta 1,6 JTDm 2013
                    156 SW 1,9 JTD 2003

Comment

Миташки...карма, съдба и т.н..загубих доста близки хора, който ме обичаха истински...е това е гадното....не се упреквай за нищо, защото то не зависи от теб......
                      Моето уважение за това което правиш.......но да знаеш, когато губиш близък, ставаш по силен, ако ме разбираш.....гадно е, но е така...
                      п.п...не мога да разбера тоя народ...няколко теми за Цвятко...а едва десетина поста за човек , който заслужава съпричастност.....станали сме ебати и говедата....
                      По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                      https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Така е Боби, защото е много по-лесно да се нахвърлиш върху безобидния Цецо, отколкото да се изправиш срещу такъв проблем и да кажеш ясно своето мнение, което е жестоко, но необходимо.
                        Аз съм му казвал и пак ще го мкажа:
                        Митак, с тебе съм. С каквото мога ще помагам!
                        Хайде да видим, колко още човека ще го кажат!
                        На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                        Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Ако и аз мога да помогна с нещо - насреща съм!
                          155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                          Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

В къщи "спечелихме" битката с рака, но загубихме войната за живот.
                            Дано удуржите по-дълго фронта.
                            Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Митак, ако, недай боже, ти потрябва кръводарител, свиркай, идвам и лягам да ме източат.
                              Alfa Romeo 156 SW 122kW 2004 DISTINCTIVE
                              Lancia Y 1,2 8V 60к.с. 2001g. - на щерката
                              Skoda 100S-в пенсия и КлиоI,1,4 Energy-продадено Opel kadet 1,3 LS sedan 1989 44kW 4 скорости-по неволя-пръдливия Ханс-продаден 0878316296и 0893569553

Comment

Working...
                              X