Известие

Collapse
No announcement yet.

Изказа наш български

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Изказа наш български

сега, тука започвам една витиевата тема относно изказа наш на нас българите и даваме ли си сметка какво говорим (пишем)

пример от тази вечер от този форум - "И третото е, че всеки иска да икономиса и сам да си го оправи вместо да плати за да му го оправят"

първо думата е поправям а не оправям и идва от поправка т.е. нещо не работи или т.н. и съответно се поправя ..."оправям" в жаргон значение означава "онождам" ...
    което може би е правилно да се употребява вместо поправям защото си е факт

"Да си прекарате добре отпуската"... хм добре ама още по-добре е да си я изкараме защото и преди са ни прекарвали и сега пак ще ни прекарат ама ....

хайде сега да се намеси Мордохай да обясни кое предполага волеви и неволеви деянитет със "става" или "се случва" за да си оздравим малко изказа, че съвсем стана лудница

аз пак ще допълвам темата с илюстративни безмислици
    Last edited by Bobo Markov; d.m.y г., 22:40.

Първоначално публикувано от Bobo Markov Покажи съобщение
    сега, тука започвам една витиевата тема относно изказа наш на нас българите и даваме ли си сметка какво говорим (пишем)

пример от тази вечер от този форум - "И третото е, че всеки иска да икономиса и сам да си го оправи вместо да плати за да му го оправят"

първо думата е поправям а не оправям и идва от поправка т.е. нещо не работи или т.н. и съответно се поправя ..."оправям" в жаргон значение означава "онождам" ...
    което може би е правилно да се употребява вместо поправям защото си е факт

"Да си прекарате добре отпуската"... хм добре ама още по-добре е да си я изкараме защото и преди са ни прекарвали и сега пак ще ни прекарат ама ....

хайде сега да се намеси Мордохай да обясни кое предполага волеви и неволеви деянитет със "става" или "се случва" за да си оздравим малко изказа, че съвсем стана лудница

аз пак ще допълвам темата с илюстративни безмислици
    Не умеем да ползваме богатството на езика ни.
    Поправянето е свързано по скоро с настройки, а оправянето се свързва с цялостен окончателен завършек на ремонта.
    Една кола в даден момент може едновременно да бъде поправена и оправена.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Тълковен речник:

опра̀вям

оправяш, несв. и оправя, св.
      1. Какво. Привеждам в ред. Оправи косата си с ръка.
      2. Какво. Отстранявам грешки или неясноти. Оправих всички стари сметки.
      3. Кого. Упътвам, посочвам правилната посока.
      4. Кого. Вразумявам, правя послушен. Не искам да те оправям с бой.
      5. Жарг. Кого. За мъж – осъществявам полов акт с жена.
      6. Разг. Кого/какво. Излекувам, оздравявам. Докторът го оправи със силни лекарства. – оправям се/оправя се.
      1. Намирам верния път. Трудно се оправих в непознатия град.
      2. Оздравявам, изглеждам по-добре. След боледуването лесно се оправи и напълня.
      3. Справям се с проблеми, преодолявам трудности. Живея зле, но ще се оправя.
      4. За времето – става хубаво. Преди два дни валеше, но днес се оправи.
      • Оправям си линията. Ставам по-елегантен, отслабвам.
      sigpic
      1999 Alfa Romeo 146 1.6 TS Junior -> ex
      2006 Alfa Romeo 159SW 1.9 JTD
      2007 Alfa Romeo Brera 2.4 JTD

Comment

То да е само това. Колко не знаят пълния член, кога се пише СЪС и ВЪВ. И така нататък ...

Comment

Членуването и пунктуацията куцат доста и в тази тема, но явно ще се обсъжда само изказът...
          Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
          Mazda 6 2.3 2005
          sigpic

Comment

Граматиката, как да е. Не може всички да са филолози.

Има едно просто нещо, което мен лично, много ме дразни.

"незнам"

За да го напишеш правилно, е необходимо да си прочел поне една книга през живота си.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
              Граматиката, как да е. Не може всички да са филолози.

Има едно просто нещо, което мен лично, много ме дразни.

"незнам"

За да го напишеш правилно, е необходимо да си прочел поне една книга през живота си.
              и как е правилно, никой не разбра
              тук има едни, които до вчера не можеха да напишат два реда без грешки, сега даже акъл дават.
              Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                и как е правилно, никой не разбра
                тук има едни, които до вчера не можеха да напишат два реда без грешки, сега даже акъл дават.
                Не знам, не мога, "не" и "глагол", винаги се пишат разделени.
                Ако говорим за смисловата страна, то "езикът" ни е цяло съкровище.
                Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                  Не знам, не мога, "не" и "глагол", винаги се пишат разделени.
                  Ако говорим за смисловата страна, то "езикът" ни е цяло съкровище.
                  Като цяло преобладава тотална неграмотност.
                  Получавам официални писма в които пише Здравей те. Защото системата за проверка подчертава като грешка Здравейте.
                  Да се смееш ли или да плачеш
                  Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Като сте толкова отворени, напишете каква е разликата между глагола и сказуемото, както и между същeствителното и подлогът.
                    Last edited by old alfist; d.m.y г., 01:07.
                    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                    sigpic

Comment

Много моля да пишат само хора с експертиза
                      И авторът на темата да поеме лидираща роля, да не става хаос.
                      Първото за последен път го чух от неуспялата (слава богу) майка на нацията, второто от неуспешния министър на образованието Кунева.
                      166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

Имахме и един министър на културата, при това професор, който пишеше "збогом". Нелепото доказателство за това стои за поколенията в една прощална книга.

А какво остава за нас, простите люде....
                        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 02:34.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Е, бива ли така?
                          Тема за лексика, граматика, а още в заглавието гаф.
                          А за изложението в първия пост да не говорим по-добре.

Аз лично не мисля, че употребата на "оправям" е толкова значим проблем.

Мисля, че е време и малко да "опростим" нашия език.
                          Твърде сложна граматика има.
                          Излишно сложна.
                          Писменият български е крайно време да "поеме" част от съвременния разговорен.
                          "Що", "кво", "къв" и т.н.
                          Считам и правилото за "в" и "във", както и "с" и "със" за излишно.
                          Пълният член също е безмислена тъпотия.
                          Това е лично мнение.
                          Езикът е за общуване, а не за затрудняване на комуникацията с напълно излишни граматични правила.
                          "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                          К.М.

Comment

Всичката Мара втасала, правописа намесихте. Освен правопис има и правоговор, сеШтате се налЕ ?
                            Аз предлагам да не се говори и пише изобщо, така ще стимулираме мозъчната дейност и евентуално в близко бъдеще ще общуваме на мозъчно ниво с обмяна на мисли. Освен това, по-слабите индивиди които не се адаптират, ще бъдат хуманно унищожавани, без друго сме пренаселили тая планета с глупави изчадия никому ненужни.
                            Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
                            Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
                            Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Хубава тема.
                              Това с правописа е наистина много интересно, но все пак може по-лесно да се научи от правоговора. Нали е съвкупност от правила.
                              Трябва да се прави разлика, между жаргон и ерго. Първото е по-скоро маниерничене, до като второто е професионален език.
                              До скоро любимото ми беше заместването на глагола става със случва. Няма да ви досаждам с разсъждения, но ето ви няколко по-фрапантни замествания.
                              Случващото се съвсем не е случайно!-политически брътвеж
                              Събитието го очакваме да се случи утре- журналистическо говно
                              Сутрин ще се случваме от сън- лаф от обозримото бъдеще
                              На моя снощи му се случи- подочут разговор между Цецка Цачева и Радан Кънев.
                              Това обаче са смилаеми словоблудия и бих казал даже полезни. Така много бързо разбираш кой стои насреща ти. Няма защо да питаш.
                              Обаче напоследък върлува една друга словесна простотия.
                              Обсъждат се какви политики има тоя или ония.
                              Всеки политик има своя политика. Това е постулат стар като света.
                              Политика и толкоз!
                              В единствено число!
                              С едно изключение!
                              Политики имат само КУРВИТЕ!
                              Те за това и така се наричат, защото пред мъжа си имат една политика, друга за пред началника, а пък трета за пред някой друг.....

В тоя ред на мисли като каже някоя засукана дама, че ще прави политики, все ми се вдига, да кажем настроението и ми заработва фантазията. Оная, на другата глава.

Запомнете, че никой не е съвършен и всички правим грешки и плещим глупости. Номерът е да се опитваме да сме безукорни.

В тоя ред на мисли, кавичките си ги поставяйте сами, защото ми се счупи клавиша!
                              На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                              Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Working...
                              X