If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Е, бива ли така?
Тема за лексика, граматика, а още в заглавието гаф.
А за изложението в първия пост да не говорим по-добре.
Аз лично не мисля, че употребата на "оправям" е толкова значим проблем.
Мисля, че е време и малко да "опростим" нашия език.
Твърде сложна граматика има.
Излишно сложна.
Писменият български е крайно време да "поеме" част от съвременния разговорен.
"Що", "кво", "къв" и т.н.
Считам и правилото за "в" и "във", както и "с" и "със" за излишно.
Пълният член също е безмислена тъпотия.
Това е лично мнение.
Езикът е за общуване, а не за затрудняване на комуникацията с напълно излишни граматични правила.
скоро не съм ти казвал колко си зле нали? Забравил си, мисля тук темата е за изказ илюстирам - Съскрофе, въйй ти си толко дебел, че едва ще се събереш в нормално джакузи, бре
Като сте толкова отворени, напишете каква е разликата между глагола и сказуемото, както и между същeствителното и подлогът.
Едното е част на речта, другото част на изречението.
Само предлагам - нека не задълбаваме излишно в общото езикознание - парадигми, синтагми, аналитизъм, синтетизъм и т.н.
Е, бива ли така?
Тема за лексика, граматика, а още в заглавието гаф.
А за изложението в първия пост да не говорим по-добре.
Аз лично не мисля, че употребата на "оправям" е толкова значим проблем.
Мисля, че е време и малко да "опростим" нашия език.
Твърде сложна граматика има.
Излишно сложна.
Писменият български е крайно време да "поеме" част от съвременния разговорен.
"Що", "кво", "къв" и т.н.
Считам и правилото за "в" и "във", както и "с" и "със" за излишно.
Пълният член също е безмислена тъпотия.
Това е лично мнение.
Езикът е за общуване, а не за затрудняване на комуникацията с напълно излишни граматични правила.
Това, което искаме аз или ти не е от особено значение. Езикът си функционира съвсем самостоятелно като жив организъм. Единствените, които могат да го контролират, това са хората, които го използват.
Бояне...изказът в Бг.. 80 % е като на сина на кмета в този клип...http://nova.bg/news/view/2016/11/21/...5%D0%B2%D0%BE/
ти се хващаш за малките неща.....
Добро Утро България.....то образование от край време няма....
скоро не съм ти казвал колко си зле нали? Забравил си, мисля тук темата е за изказ илюстирам - Съскрофе, въйй ти си толко дебел, че едва ще се събереш в нормално джакузи, бре
Сигурен съм, че съм по-слаб от теб, но това няма значение.
Искам да те попитам, първото изречение в твоя първи пост, шега ли е? В смисъл, словореда в него.
Защото, ако не е шега имаш нужда от помощ.
Едното е част на речта, другото част на изречението.
Само предлагам - нека не задълбаваме излишно в общото езикознание - парадигми, синтагми, аналитизъм, синтетизъм и т.н.
Това, което искаме аз или ти не е от особено значение. Езикът си функционира съвсем самостоятелно като жив организъм. Единствените, които могат да го контролират, това са хората, които го използват.
С това не съм съгласен.
Граматичните правила не зависят от нас, те се развиват и променят на академично ниво. Логично е, тези "академици", често да искат да запазят никому ненужни правила.
Аз искам да мога да пиша спокойно к'во и никой да не ме закача.
"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Ти и сега си свободен да пишеш както си искаш, друг е въпроса колко хора ще ти се присмеят, макар че стават все по-малко грамотниците с годините. След 10г вероятно на никой няма да му прави впечатление правописа. Общо взето всичко отива към интернационален (международен или както искате му казвайте) език на който всички държави ще говорят свободно и разбираемо, без много ясни и точни правила. Еволюция...
Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
Горе главата, нищо че е празна...
Ти и сега си свободен да пишеш както си искаш, друг е въпроса колко хора ще ти се присмеят, макар че стават все по-малко грамотниците с годините. След 10г вероятно на никой няма да му прави впечатление правописа. Общо взето всичко отива към интернационален (международен или както искате му казвайте) език на който всички държави ще говорят свободно и разбираемо, без много ясни и точни правила. Еволюция...
Това не е еволюция, а глобализация.
К.М.
С това не съм съгласен.
Граматичните правила не зависят от нас, те се развиват и променят на академично ниво. Логично е, тези "академици", често да искат да запазят никому ненужни правила.
Аз искам да мога да пиша спокойно к'во и никой да не ме закача.
Грешиш.
Академиците единствено регистрират наложилите се промени.
Академик ли е измислил "ксерокопирам", "принтирам". В БАН единствено вписват тези думи в речника и ги класифицират по определен начин - глагол, от несв. вид. трето склонение на А основа и т.н. Това се прави за да могат новите думи да функционират правилно в езика, и да има някакво правило, по което да се пишат книги, статии и научна литература.
Ти може да използваш езика, както желаеш, всеки сам решава кои правила да спазва и кои не.
Грешиш.
Академиците единствено регистрират наложилите се промени.
Академик ли е измислил "ксерокопирам", "принтирам". В БАН единствено вписват тези думи в речника и ги класифицират по определен начин - глагол, от несв. вид. трето склонение на А основа и т.н. Това се прави за да могат новите думи да функционират правилно в езика, и да има някакво правило, по което да се пишат книги, статии и научна литература.
Ти може да използваш езика, както желаеш, всеки сам решава кои правила да спазва и кои не.
Е, ама ти говориш за лексика, за добавяне на нови думи, вкарване на чуждици.
Аз ти говоря за граматика. Кога за последно някой я е променил, за да улесни нейното възприемане и изучаване.
К.М.
Е, ама ти говориш за лексика, за добавяне на нови думи, вкарване на чуждици.
Аз ти говоря за граматика. Кога за последно някой я е променил, за да улесни нейното възприемане и изучаване.
Последен опит:
Когато хората променят изказа си, и езиковата система, която използват, тогава учените ще напишат учебници и ще кодифицират тези промени.
Пример: Когато народът е започнал да казва не "столовия крак", а "крака на стола", тогава умните глави са се събрали и са забелязали, че в българския език се е появила тенденция към аналитизъм и синтетичните конструкции остават все по-слабо застъпени.
А определение за еволюция?
Мен ако питаш - свободен си да пишеш както искаш, стига да те разбират. Останалото са догми.
Понеже темата касае изказът - той е неразривно свързан с начинът на мислене. За мен е интересно, доколко езикът е свързан с начинът на мислене. Прави ми впечатление, че в нашият богат език, има по няколко думи за почти всичко, но трудно се разбираме. При други народи е обратно.
Пак закопахте в синтаксиса. Зарежете правописа и пунктоацията на страна. Дайте да видим правоговора. Как се изказваме и какви простотии плещим.
Дали ще пишем четири или четри не е от особено значение, но виж дали "варим" или "печем" ракия- има значение.
На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
А определение за еволюция?
Мен ако питаш - свободен си да пишеш както искаш, стига да те разбират. Останалото са догми.
Понеже темата касае изказът - той е неразривно свързан с начинът на мислене. За мен е интересно, доколко езикът е свързан с начинът на мислене. Прави ми впечатление, че в нашият богат език, има по няколко думи за почти всичко, но трудно се разбираме. При други народи е обратно.
Къде го удряш, къде се пука. Ти не само я вариш, ти я и печеш тая твоя скоростмъртница
Пак закопахте в синтаксиса. Зарежете правописа и пунктоацията на страна. Дайте да видим правоговора. Как се изказваме и какви простотии плещим.
Дали ще пишем четири или четри не е от особено значение, но виж дали "варим" или "печем" ракия- има значение.
За какъв синтаксис пишеш бате Иво? Ние него дори не сме го и наближавали.
И нали за да има правоговор трябва да има правила, които да знаем и да спазваме. Как иначе ще определим, кой говори на книжовен език, и кой не.
Comment