Известие

Collapse
No announcement yet.

Научна фантастика или вече не?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Научна фантастика или вече не?

Повечето сигурно си спомнят репликаторите от Стар Трек

Е какво имаме тук:

http://www.wimp.com/functionaltools/

Обемен печат на реален предмет...!

Е има някои странности в клипа - резултата от печата се различава от това което сканираха - винта е по-широк, вместо дупката отдолу има кука... или нещо оплескват с ключовете при снимането на клипа или просто печатат каквото имат натворено на 3д кад/кам проекти.

Но за да пуснат подобен рекламен клип по НатГео нещата отиват на масовизация...

Е фантастика или не
    Last edited by morfius; d.m.y г., 11:57.
    Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

За това 3D принтиране се заговори доста преди няколко години, но бяха още в началото. Но иначе звучи яко.
    Ето още малко инфо: http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing
    145, 1.6 boxer
    156, 2.4 JTD - ex
    Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

Като изключим факта, че подозрително много прилича на WS телешоп, всичко си е съвсем истинско. Единственото странно за мен е как 3D скенера разбра каква е конструкцията на механизма, щото все пак е скенер, а не рентген. И този момент между сканирането и показването на 3D модела на екрана е мааалко тънък. Иначе има различни методи за бързо прототипиране, някой по-точни, така че може да се получи онзи ефект на въртящата се конструкция, а други по-евтини са само за визуализация.
      146 1.6TS CF1 '98

sigpic

Comment

То, че се говори и че се експериментира знам, по-интересното е как се сканира и моделира.
        Точно защото прилича на ВС Телешоп е интересен клипа, ако е само фантастика или много много ранен прототип/екперимент за чий ще го рекламират.
        Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

http://www.ada3d.com/

http://www.ditra.biz/pls/htmldb/f?p=124:330:1::NO

Доста фирми в България имат машини за бързо прототипиране, включително и такива, на които можеш да дадеш 3D модел и да ти го изработят.

П.П. Това с мега точното сканиране според мен е невъзможно. Сканираният файл се обработва допълнително, да не кажа и че може би се моделира наново.
          146 1.6TS CF1 '98

sigpic

Comment

Първоначално публикувано от vankata_ll Покажи съобщение
            ...
            П.П. Това с мега точното сканиране според мен е невъзможно. Сканираният файл се обработва допълнително, да не кажа и че може би се моделира наново.
            И аз мисля, че има някаква интерполация намесена, иначе нямаше да се различават двата френски ключа. Естествено, приемаме, че всичко е истинско.
            145, 1.6 boxer
            156, 2.4 JTD - ex
            Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

Ами до колкото знам 3-д принтерите не са някаква супер нова разработка.
              Преди доста време бях чел за тях.

Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
              ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
                Ами до колкото знам 3-д принтерите не са някаква супер нова разработка.
                Преди доста време бях чел за тях.

естествено че не са нова разработка има ги от десетки години само материала, който е един вид суровина е различен. Иначе Ванката знае най-добре - той има поглед върху тези технологии.
                Ванка - 3д скенера използва точки/единици като ги замерва през определен интервал - примерно искаш да прехвърлиш триде модел върху клей макет, правиш си клей макета в размер 1:1 и триде скенера сравнява и замерва конфликтни и пресечни точки на кривите и повърхнините, така правиш максимално точен модел по тридето.
                Аз обаче с такъв скенер не съм работил ти си бил в Сливен и знаеш по-добре от мен ...
                Tormentvm In Dvm Demens

Comment

Първоначално публикувано от nightroller Покажи съобщение
                  естествено че не са нова разработка има ги от десетки години само материала, който е един вид суровина е различен. Иначе Ванката знае най-добре - той има поглед върху тези технологии.
                  Ванка - 3д скенера използва точки/единици като ги замерва през определен интервал - примерно искаш да прехвърлиш триде модел върху клей макет, правиш си клей макета в размер 1:1 и триде скенера сравнява и замерва конфликтни и пресечни точки на кривите и повърхнините, така правиш максимално точен модел по тридето.
                  Аз обаче с такъв скенер не съм работил ти си бил в Сливен и знаеш по-добре от мен ...
                  3D скенер на живо съм виждал само в Германия (сканирането на моделите от Сливен също се правеше там). По макета налепваха точки, които мисля че бяха за това да се напаснат сканираните от различни ъгли образи и отнема доста време, но резултата беше адски прецизен. Макет в мащаб 1:4 се сканираше половин ден. И 3D модела, който прави скенера е в меш, така че или фрезоваш/прототипираш направо и после дооправяш by hand, или се моделира наново с меш-а като отправни повърхнини.
                  146 1.6TS CF1 '98

sigpic

Comment

И "Наутилус" на Жул Верн е бил фантастика, пък сега си имаме класове "Тайфун" и "Трайдънт" ...
                    Giulietta 1,6 JTDm 2013
                    156 SW 1,9 JTD 2003

Comment

Working...
                    X