Известие

Collapse
No announcement yet.

Купи, хвърли, купи

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Купи, хвърли, купи

Нагледно как някои компании като Аppel не са толкова загрижени за природата, колкото изглежда.Или по скоро да не са в задния двор, а в нечии друг двор боклуците.Абе ако ви е интересно гледайте.Не е нищо ново под слънцето, но пък може да се замислите следващия път като тръгнете да купувате нещо ново, дали наистина имате нужда от него или робувате отново на консуматорките ни разбирания втълпени от компаниите.

http://www.youtube.com/watch?v=TTKd_gHwAIc
    http://www.youtube.com/watch?v=1KkQ3AzQKZs
    .......................................
    .......................................
    Last edited by sen7; d.m.y г., 20:58.
    мене ме нема, в целата схема........

Филма е добър, гледал съм го преди време. А политиката на програмирано остаряване се отнася даже и за Алфа Ромео.
    SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Филма не е лош.
      Замислете се колко неща можем да променим ние самите.

Кога сменяте телефона си ?
      Когато се повреди ли когато стане неактуален?
      А ако се повреди мислите ли за поправка или просто купувате нов ?

Като ви свърши запалката ( за пушачите) хвърляте ли я или сте от онези динозаври които ще предпочетат да я напълнят собственоръчно с газ и да я ползват още 3-4 цикъла на заряд.

И още стотици подобни примери.

За съжаление има и много продукти който не подлежат на ремонт. Примерно бойлер - предишният ми имаше 5 години гаранция и проби балона на 5 години и 2-3 месеца.
      Е там е ясно, не подлежи на ремонт.
      Но колко други неща могат да се подновят с елементарни операции вместо да отидете в магазина и да си купите ново?

Или примера с най-обикновените крушки... Бррр.

Може много от нещата да са в ръцете на индустрията, но все пак можем да променим нещо.
      Всичко зависи от нас.
      Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
      ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Добър филм,но нищо ново под слънцето,политиката на програмирано остаряване-всички нови продукти са така направени,че да изкарат гаранцията и ремонта или закупуването на консумативи да е неизгоден за потребителя,тоест принуждават те отново да купиш същия продукт.
        Ще дам и аз пример с принтер-HP Deskjet 1050 Inkjet,цена 39 евро в известна гръцка верига,цена в същата верига но само на мастилата 10,95 евро за черното и 24,50 евро за цветното,общо 35,45 евро,разлика 3,55 евро,нормално е да си купиш нов принтер а не мастила.
        Съвсем скоро за ремонт на 8 годишна пералня ми търсиха 240 евро,части и труд,същата пералня бях купил за 320 евро,не я оправих,отидох и си взех нова.
        Примерите са безбройни,изключения са някои фирми които все още произвеждат стоки с високо качество но за жалост не са за всеки джоб.
        Но основният проблем е наистина в самите нас,купуваме всичко ново що излиза на пазара,техника,дрехи,обувки .............без да се замисляме дали наистина имаме нужда от тези неща,мислим си че всичките тези нови неща ни дават някакъв по-висок социален статус защото сме в крак с модата или уж вървим ръка-ръка с технологията,а дефакто сме поредните мегаконсуматори жертва на политиката на програмираното остаряване.
        Last edited by Кайо; d.m.y г., 15:00.
        Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
        Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
        Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
        Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

дори въвеждането на "нови еконорми", което кара потребителя да си купува все по-новата кола/печка/поредната шит твори повече боклуци, отколкото екологичност

да си ползвам стария хладилник или да изръся 500лв за нов, който харчи 2кв/годишно по-малко ток, да се чудя какво да го правя, ако от магазина не събират стари уреди, а ако събират, те рециклират металите и някои пласмаси, а колко още неща просто отиват на боклука

а при рециклирането като приемем, че не заемат сметищна площ, до колко преработката е рентабилна и "еко"?

въпреки, че ме човъркат едни такива въпросчета, най-съвестно си събирам боклука разтделно и си го изхвърлям, където му е мястото
          Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
          AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Много се палите ми се струва! Никой не те задължава да си купуваш новите продукти- ремонтирай си старите, ако те кефи!
            Новите продукти нали някой ги произвежда, бачкатор със шефчета и т.н., все хора чакащи заплата на края на месеца! Това е действаща икономика, нищо друго.
            Нали не си мислите че предлагате супер, свръх невероятните жизненоважни продукти с вашия труд?!? Всички сме в играта !
            ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
            ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
            ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
            ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

а нищо не се палим

на мен работата ми е да произвеждам спам, дали ще е хартиен или електронен
              не се нервя на спама в пощенската кутия, местя си го съвестно в коша за хартия и от време на време си го прибирам, да го погледна

колко хора е изхранил, преди да стигне до рециклажната, нали трябва всичко да се върти и ние да живеем от това

Comment

Първоначално публикувано от mim Покажи съобщение
                въпреки, че ме човъркат едни такива въпросчета, най-съвестно си събирам боклука разтделно и си го изхвърлям, където му е мястото
                Тъпото е, че не го събират разделно все още.
                Arena Coast Customs

Comment

пред нас идват и обират само 1 вид, за другия вид идват отделно
                  после къде-какво, не знам
                  била съм в сортировъчен цех за хартия преди 2 години, определено там им носеха само хартия, като после ръчно се пресортираше

Comment

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                    Много се палите ми се струва! Никой не те задължава да си купуваш новите продукти- ремонтирай си старите, ако те кефи!
                    Всички сме в играта !
                    А-а-а-а, не си прав! Тия дето ремонтираме старите джаджи сме извън тая игра.
                    Политиката на големите производители е ясна. Ясто е и какво ги интересува. Не е ясно кой подход е правилния и кой не е правилен. Гледни точки много, зависи от камбанарията. Ама май последния фактор при взимане на решения е защита на околната среда, щото черпим ресурси като за последно.
                    Ха! Пак се сетих за научната фантастика. Мисля Рей Бредбъри имаше един разказ, в който единият от героите реши да си ремонтира прахосмукачката, и-и-и-и......... го арестуваха за това. Почти сме там вече.
                    Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Аз пък смятам , че трябва да се консумира, да се подменят нещата ......НО едно голямо НО ...трябва да се рециклира и оползотворява излязлото вече от употреба. Защо ли ....ами потреблението създава развитие, работни места и т.н.т ..ако и рециклирането работи създава още повече работни места и бизнес. Та нека има потребление , но да има и рециклиране ...а не само да плащаме в цената на всеку уред , а и за други стоки ЕКО такса.
                      2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
                      CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

Ех ако беше толкова простооо. Ами да, верно създава работни места потреблението. Е, само в Китай и още няколко не Европейски държави ама..... създава.
                        Рециклирането на някой материяли гълта по вече ресурси от извличането им от природата доколкото съм чувал. Така че .... ще чакаме да се рециклират, щото мега компаниите са мега съвестни.
                        Ама те океаните големи - има къде да изхвърляме още маса време. Пък нали и бизнесът с буклукът си е бизнес, и той работни места създава.
                        Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                          Рециклирането на някой материяли гълта по вече ресурси от извличането им от природата доколкото съм чувал. Така че .... ще чакаме да се рециклират, щото мега компаниите са мега съвестни.
                          За кои материали, защото металите например е много по-скъпо да ги добиваш отколкото да ги рециклираш. Стъклото също. Защото не се налага да се копае по мините. Още повече, че получените от рециклирането продукти са си толкова качествени колкото и от руда. С хартията е по-различно, там не може да се рециклира до безкрай, защото след всяко рециклиране качеството на хартията пада и накрая става само за картони за яйца.
                          Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                          ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Сетих се за един пример от филма за това как природата не произвежда отпадъци.Тоест листата на дървото падат , но от там те са храна за други организми и т.н.Мисля че и ние трябва да се опитваме да и подражаваме , защото иначе сме обречени всички.Трябва цикъла да се затваря, а не да черпим и черпим.......всичко си има край.Лошото е че тук някъде по веригата се намесват парите и алчността на хора и нещата се прецакват.Аз лично се замислям над неща от сорта на защо ми е да имам огромна плазма и супер скъпа холна гарнитура, като и по-обикновени ще ми свършат работа,пък и утре вече ще са демоде, а със спестените пари мога да посетя някое невероятно красива място на планетата Земя и да видя неща, които няма как да бъдат описани или вкарани в телевизора.Не знам за вас, но според мен няма нищо по-красиво от женското тяло и природата.Замислете се следващия път като ви попита продавачката "Пликче искате ли" , а вие сте в магазина пред входа, дали наистина не можете да отнесете покупката в ръка до вас, защото пликчето което ви подават ще ви надживее на някое бунище - и децата ви ще надживее.Всеки сам избира как да живее и какъв отпечатък ще остави след себе си.Погледнете на някой неща от ежедневието ви по малко по-различен начин и се замислете за секунда.
                            мене ме нема, в целата схема........

Comment

Първоначално публикувано от sen7 Покажи съобщение
                              Не знам за вас, но според мен няма нищо по-красиво от женското тяло.
                              Те, тука е разковничето... За да имаш хубави женски тела, ти трябва 65" плазма в хола, Iphone 4 и ключ от порше с кожен салон
                              Lexus IS200

Comment

Working...
                              X